Bitcoin del 2 – Hvordan og hvor får jeg fat i Bitcoins

Vi fortsætter i samme spor og dykker mere ned i Bitcoin. Denne gang skal det handle mere om wallets, hvor jeg køber Bitcoins og hvordan man kan tjene Bitcoins ved at skyde aliens på ens iPhone.

Wallets

Bitcoins skal have et hjem på samme måde som de kolde kontanter man får, når man besøger bedsteforældrene, modtager lommepenge eller får sin hårdt tjente løn sidst på måneden. I en mere digitaliseret verden fylder de kolde kontanter mindre og mindre alt imens digital valuta fylder mere. Bitcoins skal opbevares digital.

Der findes flere forskellige typer af wallets som tilgås på forskellige måder. Det er muligt, at have en wallet der kører i en Browser, på din smartphone eller på din computer. Du kan også have dine Bitcoins i ‘cold storage’, noget der ikke er forbundet til nettet, i form af eksempelvis et stykke papir, også kendt som en paper wallet. Med en paper Wallet genererer du en private key, overfører dine Bitcoins til denne private key og printer så et stykke papir eller lignende med både din private key og en public key. Ydermere kan du have en hardware wallet, et stykke hardware specialdesignet til at opbevare Bitcoins.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad den bedste løsning er eller, hvilken wallet er bedst, men der er et par sikkerhedsprincipper vi kan dykke lidt mere ned i. Jeg beskrev private keys i del 1 og disse kommer også i spil her. Med nogle wallets er det kun dig der besidder dine private keys, med andre skal du stole på, at dem der udvikler og driver din wallet ikke misbruger dine private keys, da du ikke selv har fuld kontrol over dem. Jeg er bestemt ikke ekspert i wallets og jeg prøver lidt forskelligt for at finde frem til den kombination der passer mig bedst.

Coinbase (referral link): Dette er måske nok den mest udbredte Wallet. Den kan bruges både igennem webbrowser såvel som app til iPhone, jeg ved ikke med Android. Udover at være en wallet, kan man også købe og sælge Bitcoins igennem Coinbase. (Såvel som Ethereum og Litecoin) Så vidt jeg forstår det, er Coinbase et eksempel på en tjeneste man som bruger skal stole på, da de har adgang til ens private keys. Jeg har været ganske tilfreds med Coinbase indtil videre. Jeg har endnu ikke prøvet at købe eller sælge Bitcoins igennem Coinbase.

Breadwallet: Den absolut simpleste wallet jeg er stødt på endnu. Det er en wallet til smartphones og gælder både Android og iPhone. I ens breadwallet findes en recovery phrase således, at man kan gendanne en wallet på en ny telefon, hvis man enten mister sin telefon eller køber en ny. Med Breadwallet er det kun en selv, der har adgang til ens private keys og der er således mindre behov for at kunne stole på virksomheden/personerne bag.

Jaxx: Jaxx er næsten lige så simpel som Breadwallet, men er tilgængelig på stort set alle platforme og kan linkes på tværs af platforme. Det betyder, at man som bruger, kan have adgang til sin wallet både fra ens computer og ens tablet. Ligesom det er gældende med Breadwallet, er det kun en selv der har adgang til ens private keys og en wallet kan gendannes ud fra en passphrase. Herudover er Jaxx ikke kun forbeholdt Bitcoin, men også flere andre kryptovalutaer. Som et ekstra krydderi er Shapeshift direkte integreret i Jaxx, hvilket gør det muligt for en, nemt og hurtigt at veksle en valuta til en anden.

Armory: Jeg kender ikke Armory så godt, men hører det ofte omtalt som en meget sikker løsning. Armory fungerer kun på desktop computere. Jeg skal have kigget nærmere på Armory i den kommende tid, da jeg ønsker en sikrere løsning efterhånden som jeg får tilføjet flere Bitcoins til porteføljen.

Hardware wallets: De mest kendte er Trezor og Ledger. Jeg har ikke nok Bitcoins til, at det giver mening at købe en hardware wallet og derfor har jeg heller ikke erfaring hermed. Det er dog bestemt ikke utænkeligt, at jeg på sigt vil gøre brug af sådan en.

Paper wallet: Denne løsning er jeg ret interesseret i, men jeg har endnu ikke gjort brug af den. Du kan læse mere om paper wallets her. jeg påtænker blandt andet at bruge paper wallets som gaver.

 

Der findes efterhånden mange wallets og jeg kan kun opfordre til, at man gør sig lidt research, prøver sig frem og træffer nogle fornuftige valg.

 

Køb af Bitcoins

Når nu der er styr på det med Wallets, så er næste skridt selvfølgelig at få nogle Bitcoins til at fylde i ens wallet. Som nævnt, kan man købe igennem Coinbase, men der findes også en lang række af exchanges, Bitcoin børser. Af store internationale kan eksempelvis nævnes Poloniex og Kraken, men der er også danske børser såsom Coinify, der også gør det muligt for virksomheder at modtage betaling i Bitcoin, og min egen favorit Copenhagenbitcoin. Køber man for mindre beløb på Copenhagenbitcoin er kommisionen lige under 4%. Jeg har brugt siden flere gange og det er både nemt og føles sikkert.

BONUS: Copenhagenbitcoin har givet mig nogle rabatkoder som I kan få gavn af. Skriv ‘copenhagenbitcoin’ i en kommentar nedenunder. Jeg sender rabatkoder til de 5 første. Rabatkoderne giver 1.9% i kommision og gælder for køb op til DKK 10.000 og kan bruges én gang. Så har du mulighed for at spare lidt på kommisionen til dit første køb af Bitcoins. EDIT: Alle rabatkoderne er brugt.

Man kan selvfølgelig også købe Bitcoins fra private udenom bitcoinbørserne, men det er ikke noget jeg har nogen erfaring med.

 

‘Gratis’ bitcoins

Det er også muligt, at få fat Bitcoins uden at bruge så meget som en øre. I stedet kan man, helt i tråd frinans, investere tid.

Har du en iPhone, kan du installere fem apps, som alle giver dig mulighed for at tjene Bitcoins: Coinverting (referral link)

Jeg har mest brugt den app der hedder Bitcoin Aliens, men Free Bitcoins kan også godt anbefales. De andre har jeg prøvet, men jeg har ikke brugt dem så meget. Det er, så vidt jeg har erfaring med det, helt legit og jeg har ingen problemer haft med udbetaling. Og inden du får $-tegn i øjnene, så er det selvfølgelig ikke noget man bliver rig af, medmindre prisen på Bitcoins stikker helt af. jeg tror deres forretningsmodel er ret simpel, som bruger er man nødsaget til i pauser eller som ydelse, at se reklamer og det er her pengene tjenes. Som tak eller betaling for ens tid tildeles man så Bitcoins. Det er hermed gratis i den forstand, at det ikke koster penge at få Bitcoins, men derimod tid. Jeg synes det var en simpel og sjov måde at komme ind i Bitcoins på.

 

Mining af Bitcoins

Som vi kiggede på i første del om Bitcoin, så kommer nye Bitcoins til ved mining. Mig bekendt er der to måder at få del i dette. Man kan dels mine med sin computer, hvilket vist nok ikke rigtig kan betale sig, eller købe hardware bygget specifikt til mining, hvilket jeg ikke kan finde et klart svar på om kan betale sig i Danmark. Jeg har ikke praktisk erfaring med noget af dette.

Den anden metode er gennem cloud mining, hvor man køber sig til en del af mining udbyttet hos nogle der miner. Jeg har haft svært ved at finde ret meget materiale om, hvorvidt dette kan betale sig, så jeg besluttede at prøve mig ad med dette i august 2016. Jeg købte hashpower (mining kapacitet) igennem Genesis Mining (affiliate link) for 0.113 Bitcoins. Indtil videre har det eventyr skaffet mig 0.02858502 Bitcoins svarende til 25.3% af det investerede. ((0.02858502/0.113)*100)  Hvor god en investering det viser sig at være må vi se, men her inden der er gået et år, er dette status. Jeg har selvfølgelig tænkt at opdatere bloggen senere, så alle kan se med. Skulle man få lyst til også at kaste sig ud i cloud mining igennem Genesis har jeg en affiliate kode man kan benytte. Dette giver mig en smule Bitcoins og dig 3% besparelse på køb af hashpower:

Genesis Mining affiliate

Promocode(kan bruges ved køb af hashpower, også efter tilmeldning.): 5ykK3m

 

Brug af Bitcoins

Har man spenderbukserne på, kan man naturligvis også bruge sine Bitcoins. Det er hovedsageligt nethandel der modtager Bitcoins indtil videre, men antallet af steder der modtager Bitcoins er stigende. Dansk Bitcoinforening har også en oversigt over danske virksomheder og organisationer der modtager Bitcoins her. Jeg har endnu ikke brugt Bitcoins som betalingsmiddel, så dette har jeg ikke erfaring med. Jeg samler dem indtil videre og påtænker dem som en del af min samlede portefølje.

 

Strategi for køb af Bitcoins

Min strategi for køb af Bitcoins og dermed for at inkludere Bitcoins i min samlede portefølje er helt i tråd med, hvordan jeg køber aktier. Jeg benytter metoden dollar cost averaging, hvilket betyder, at jeg køer Bitcoins en gang om måneden eller hver 14. dag og overfører dem til en Wallet, hvor de så får lov at blive. Jeg satser ikke på at kunne time markedet i Bitcoins ligesom jeg ikke tror på, at jeg kan gøre det med aktier. Jeg er derfor i en akkumuleringsfase når det gælder Bitcoin og søger egentlig bare kontinuerligt at tilføje flere til min portefølje på en disciplineret facon. Prisen på Bitcoin er relativt volatil så det kræver lidt is i maven at have det som en del af ens portefølje. Jeg sigter mod at have op til 5% af min samlede portefølje i Bitcoin, præcist hvor meget er jeg ikke helt afklaret omkring.

 

Lær mere om Bitcoin og blockchain

Skulle du have mod på mere, kan jeg anbefale disse to online kurser:

Udemy

Khan Academy

samt denne video om blockchain

 

Jeg synes Bitcoin som teknologi og investeringsobjekt er utroligt spændende og jeg glæder mig til at se, hvor det vil føre os hen. Hvad tænker I om Bitcoin og har eller påtænker I at anskaffe Bitcoins?

 

As always comments are most welcome and I will do my best to answer all questions. You can follow or like the facebook page or follow frinans on twitter to get notified of new posts as well as interesting links and stories I stumble across. If you are interested in getting into Bitcoin you can sign up for Coinbase through my affiliate link. If you buy Bitcoin for a minimum of 100$, we both get a 10$ bonus. If you are interested in starting your own blog or website I can recommend One.com (referral link), which is the service I use and am very happy with. If you sign up through my affiliate link there is a bonus both for you and me.

May your savings rates be high and your returns be at the market average

/Sune

28 thoughts on “Bitcoin del 2 – Hvordan og hvor får jeg fat i Bitcoins

 1. Hvis man har en ikke ubetydelig sum penge i form af bitcoins er det ud fra min egen erfaring en god idé at benytte flere af de nævnte opbevaringsmetoder, således at størstedelen er gemt sikkert af vejen, og en mindre del er nemt tilgængelig, men mere udsat for hacking eller tyveri. Det er selvfølgelig altid en balancegang mellem sikkerhed og hvor nemt man kan komme til sine penge.

  Størstedelen bør opbevares i cold storage i ikke-elektronisk form (papir, eller endnu bedre Cryptosteel eller lignende der kan modstå lidt af hvert). Det valgte opbevaringsmedie gemmes så af vejen et sikkert sted. Det nemmeste er at benytte et HD seed, hvorudfra der kan genereres et uendeligt antal bitcoin-adresser. Et HD seed består normalt af 12 tilfældige ord. Der kan endda tilknyttes en passphrase. Det smarte er, at man kan importere sit HD seed i stort set hvilken som helst wallet, og vupti så har du dine penge klar til brug.

  En mindre del kan så ligge parat f.eks. på din telefon, så du lynhurtigt kan fiske den frem og bruge mindre beløb. Lidt ligesom kontanter man går rundt med i pungen. Her har man ikke hele formuen, kun hvad man har brug for til daglig.

 2. Hej Frinans,

  Gode artikler om bitcoin – det har fanget min interesse nu:-)
  Har du flere rabatkoder at dele ud af?

  Tak for det.

 3. Hej Sune,

  Tak for en meget brugbar artikel. Har du stadig en rabatkode?

  copenhagenbitcoin

  Mvh.
  Troels

 4. Har du stadigvæk en rabatkode? Så vil jeg også meget gerne have en?
  Vh. Christen

 5. copenhagenbitcoin

  Hej

  Spændende læsning og der sker jo virkelig meget med Bitcoins for tiden.
  Større medier skriver også om det i stigende grad.

  Tak for en god blog

  /Thomas

 6. Hejsa. Virkelig spændende læsning 🙂
  Er det helt umuligt med flere rabatkoder?
  Mange hilsner Jesper

 7. Super godt indlæg som altid!

  Er glad for, at du nævner hardware wallet. Mange går desværre galt i byen ved kun at have en hot wallet, og oplever så senere, at de bliver hacket. Cold storage er vejen frem, især hvis man har betydelig mængder i Bitcoins samt i andre coins. Det kan næsten ikke siges for tit 🙂

  Hvis man er interesseret i at investere i en upcoming-coin, så burde man kigge på OmiseGo. Det er en coin, der er steget meget i den senere tid, men jeg – og mange andre tror umiddelbart ikke, at den stopper foreløbig. De har netop offentliggjort et samarbejde med McDonald’s Thailand, som har været undervejes over længere tid – og som er super spændende for fremtiden!

   1. Uden at jeg skriver en hal-dårlig forklaring af OmiseGo, så vil jeg linke til denne artikel. Den beskriver det kort: https://themerkle.com/what-is-omisego/
    Og her en Reddit-tråd, hvor trådstarter beskriver meget godt, hvorfor han investerer i OmiseGo: https://np.reddit.com/r/ethtrader/comments/6nldxs/why_i_have_decided_to_invest_in_omisego_omg_now/
    Den er steget siden det indlæg, men stadig yderst interessante punkter, som han kommer ind på. Alt i alt har den et stort potentiale, på trods af seriøse stigninger over de seneste måneder.

 8. Super god artikel, Sune.

  Jeg vil som Mads gerne anbefale Hardware Wallets til Bitcoin og de andre. Fandt faktisk en sammenligningsside, som også er på dansk!: http://hw-wallet.com/da

  Men når det så er sagt, så er Bitcoin ikke det eneste, der rykker lige nu. PAY er eksempelvis en god kryptovaluta, der kunne blive mange penge værd. Den er steget en del procent i dag.

  Er der flere rabatkoder?

  1. Hej Peter,
   tak for det. Ja PAY synes jeg også er særdeles interessant især nu hvor de har indledt samarbejde med VISA. Nej desværre, alle rabatkoder er væk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *