​Crowdlending – en overvejelse værd

Du kender måske til, men har helt sikkert hørt om, crowdsourcing. Metoden der gør det muligt for mindre virksomheder eller enkeltpersoner at søge kapital til udviklingen af et eller flere produkter. I forhold til at opnå finansiel frihed, er konceptet interessant, men svært omsætteligt i investeringsøjemed. Men i denne fagre nye verden fyldt med teknologi og deleøkonomi, er der selvfølgelig hjælp at hente. Denne hjælp hedder crowdlending.

Crowdlending, eller p2p lending, er relativt nyt. P2p står for peer to peer, altså bruger og bruger imellem. Det har eksisteret i nogle år med stor succes i USA og England og har nu også gjort sit indtog i de nordiske lande. På det amerikanske marked har et site som lendingclub* vokset sig rigtig stort og i det britiske eksempelvis Zopa**. I norden har flere crowdlending virksomheder nu også set dagens lys. I danmark kan nævnes Lendino***, i sverige Lendify**** og i Finland Fixura*****. Lendify er kun på svensk, så den har jeg haft lidt svært, ved at se nærmere på, men både Lendino og Fixura har jeg snuset lidt til, for at forstå dem bedre, dog uden penge på spil endnu. Jeg overvejer snart at hive pengepungen frem og vil selvfølgelig skrive nærmere om det. Men jeg vil dog lige skitsere konceptet nærmere og forklare de to virksomheder.
Crowdlending går i alt sin enkelthed ud på at gøre mennesker i stand til at optage lån og agere udlånere udenom banker. En virksomhed eller privatperson optager et lån, som låntager, igennem crowdlending-virksomheden og lånet deles op i mindre portioner, som långiverne så kan dække. Låntageren betaler en rente på lånet som defineres af crowdlending-virksomheden på baggrund af en creditscore. En højere rente er lig med højere risiko og større potentiale for långiver. Risikoen ved denne form for investering er baseret på om virksomheden eller privatpersonen der optager lånet kan betale det tilbage. Långiver får renter på udlånsbeløbet og investeringen bliver derved mere værd. Som långiver, skal du betale skat af renteindtægten******.
Danske Lendino formidler lån til mindre virksomheder. Når du er oprettet som bruger, kan du tilgå en markedsplads og herfra investere i lån fra mindre virksomheder. Dette kan du gøre anonymt eller med navns nævnelse. Inden lånet er en realitet, er det muligt at stille virksomheden spørgsmål.
Finske Fixura formidler lån privatpersoner imellem. Platformen har bl.a. muligheden for automatisk geninvestering. Det betyder, at platformen, ud fra et sæt regler opstillet af dig, kan geninvestere gevinsten automatisk.
Jeg vil vende tilbage til crowdlending på et senere tidspunkt, når jeg har noget hands on erfaring at dele. Dette som en investeringsmulighed udover aktier og obligationer, finder jeg meget interessant.


Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.