Bitcoin bliver legal tender i El Salvador

Bitcoin El Salvador

Bitcoin bliver legal tender i El Salvador og tager dermed et stort skridt mod bredere accept som valuta på verdensplan. Vildt!

Der sker vilde ting med Bitcoin i øjeblikket, men særligt én ting skiller sig ud i mængden. Bitcoin bliver legal tender i El Salvador, så det skal vi lige blive lidt klogere på.

🎬 YouTube

💰 Bitcoin som store of value

Penge har tre hovedformål.

  • Store of value
  • Medium of exchange
  • Unit of account

For at noget er penge, behøver det ikke at leve op til alle tre. Danske kroner er ikke ret godt som store of value, men fungerer nogenlunde som medium of exchange. Priserne i Danmark angives i danske kroner og dermed fungerer de også som unit of account.

Bitcoin har hidtil levet et liv, hvor det i lille grad er blevet brugt til betalinger, men i stor grad har bevæget sig mod store of value.

Bitcoin er en bedre store of value end dollars

Om det nogensinde bliver en unit of account, aner jeg ikke, men det anser jeg egentlig også som lidt ligegyldigt.

Bitcoin er endnu ikke alment accepteret som en store of value, men flere og flere anskuer det som godt til formålet og med den slags her gælder det, at jo flere der anskuer det på den måde, jo mere rigtigt bliver det.

💵 Bitcoin som medium of exchange

Bitcoin har ikke i nogen udpræget grad været brugt til betalinger, men det aspekt har dog også udviklet sig en del de sidste par år.

Der er flere steder rundt om i verden, hvor enten valutaen har været præget af høj inflation, betalingssystemet som et hele ikke fungerer eller en blanding af de to.

Venezuela har nok været det mest dystopiske af eksemplerne, men der er faktisk overraskende mange. Flere af dem enten i Sydamerika eller Afrika.

De steder er Bitcoin både som betalingsmiddel og værdiopbevaring den lokale valuta og banksystemet overlegen. Spørgsmålet er, om Bitcoin også på et tidspunkt vil være et bedre alternativ et sted som Danmark eller om det forbliver det i mindre udviklede økonomier.

Jeg har ikke noget klart bud på endestationen, men jeg tror, at det vil udvikle sig til at overtage mere og mere af behovet for betalingsmidler også.

Reklame

Firi

Firi er Nordens største kryptobørs og registreret hos Finanstilsynet. Få en belønning på 50 kr., når du bruger mit link.

Investering i kryptovaluta indebærer høj risiko og du skal som minimum være fyldt 18 år for at oprette en konto hos Firi.

💸 Bitcoin som valuta

Spørgsmålet om, hvorvidt Bitcoin er en valuta er et tricky spørgsmål. For hvad er en valuta sådan i det hele taget?

Guld er klart penge i den forstand, at det kan og i høj grad bruges som store of value. Det er derfor alle centralbanker har guld i deres beholdning.

Men guld er ikke en valuta.

Guld er ikke en valuta eller legal tender

For at noget kan siges at være en valuta, skal det være et lands officielle møntfod. Det er sådan en art blåstempling fra en nation.

Det skal fungere som medium og exchange og der skal være et betalingssystem rundt om valutaen også.

Indtil nu har Bitcoin ikke været en valuta, men “blot” penge kvag dets egenskaber. Det er hermed fortid.

El Salvador er et relativt fattigt land med korruption og især mange bandeproblemer. De har tidligere kæmpet med at få deres egen valuta, Colón, til at fungere og d. 1. januar 2001 opgav de og indførte amerikanske dollars som landets officielle møntfod og valuta.

Det er det man kalder legal tender eller på dansk gangbar mønt.

Det vil sige, at de direkte ligger under for, hvordan et andet land forvalter deres pengepolitik. Det er måske nok bedre end alternativet, som ikke fungerede, men det fører en række problemer med sig.

D. 7. september 2021 gør de så noget vildt på den front igen. Som det første land i verden gør El Salvador Bitcoin til legal tender på lige fod med amerikanske dollars i landet.

Og med ét blev Bitcoin en valuta.

Bitcoin er legal tender i El Salvador

Loven består af en række forskellige krav og intentioner, men helt centralt er det, at virksomheder skal tage imod bitcoins som betaling og at borgerne kan betale deres skat med bitcoins.

Ikke kan betale med bitcoins, men SKAL kunne betale med bitcoins.

Det er ikke påkrævet, at virksomhederne opbevarer bitcoins, de kan i princippet veksle dem til dollars idet, de modtager dem, men det er påkrævet ved lov, at de skal tage imod dem som betaling.

Det er en game changer.

Der er rygter om flere andre lande, der påtænker at gøre det samme og selveste IMF er ude og rasle med sablen overfor El Salvador, fordi de ikke ønsker, at den amerikanske dollar skal svækkes i forhold til dens status som world reserve currency.

Hvad det kommer til at betyde, har jeg ingen anelse om. Jeg synes bare, at det er enormt spændende og så er det en blåstempling af Bitcoin som betalingsnetværk og bitcoins som valuta, både til værdiopbevaring og til betaling.


Reklame

💜 NORD.investments – Få en gratis investeringsplan
💰 Firi – Nordens største kryptobørs
📱 Lebara – Danmarks billigste mobilabonnement
🤕 Find forsikring – Få en billig forsikring

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.