Bitcoin del 2 – Hvordan og hvor får jeg fat i Bitcoins

Tags:

Vi fortsætter i samme spor og dykker mere ned i Bitcoin. Denne gang skal det handle mere om wallets, hvor jeg køber Bitcoins og hvordan man kan tjene Bitcoins ved at skyde aliens på ens iPhone.

Alle affiliate links er markeret med *

Wallets

Bitcoins skal have et hjem på samme måde som de kolde kontanter man får, når man besøger bedsteforældrene, modtager lommepenge eller får sin hårdt tjente løn sidst på måneden. I en mere digitaliseret verden fylder de kolde kontanter mindre og mindre alt imens digital valuta fylder mere. Bitcoins skal opbevares digital.

Der findes flere forskellige typer af wallets som tilgås på forskellige måder. Det er muligt, at have en wallet der kører i en Browser, på din smartphone eller på din computer. Du kan også have dine Bitcoins i ‘cold storage’, noget der ikke er forbundet til nettet, i form af eksempelvis et stykke papir, også kendt som en paper wallet. Med en paper Wallet genererer du en private key, overfører dine Bitcoins til denne private key og printer så et stykke papir eller lignende med både din private key og en public key. Ydermere kan du have en hardware wallet, et stykke hardware specialdesignet til at opbevare Bitcoins.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad den bedste løsning er eller, hvilken wallet er bedst, men der er et par sikkerhedsprincipper vi kan dykke lidt mere ned i. Jeg beskrev private keys i del 1 og disse kommer også i spil her. Med nogle wallets er det kun dig der besidder dine private keys, med andre skal du stole på, at dem der udvikler og driver din wallet ikke misbruger dine private keys, da du ikke selv har fuld kontrol over dem. Jeg er bestemt ikke ekspert i wallets og jeg prøver lidt forskelligt for at finde frem til den kombination der passer mig bedst.

Coinbase*: Dette er måske nok den mest udbredte Wallet. Den kan bruges både igennem webbrowser såvel som app til iPhone, jeg ved ikke med Android. Udover at være en wallet, kan man også købe og sælge Bitcoins igennem Coinbase. (Såvel som Ethereum og Litecoin) Jeg har været meget tilfreds med Coinbase indtil videre. Det er nemt, overskueligt og lækkert lavet.


Reklame

Breadwallet: Den absolut simpleste wallet jeg er stødt på endnu. Det er en wallet til smartphones og gælder både Android og iPhone. I ens breadwallet findes en recovery phrase således, at man kan gendanne en wallet på en ny telefon, hvis man enten mister sin telefon eller køber en ny. Med Breadwallet er det kun en selv, der har adgang til ens private keys og der er således mindre behov for at kunne stole på virksomheden/personerne bag.

Jaxx: Jaxx er næsten lige så simpel som Breadwallet, men er tilgængelig på stort set alle platforme og kan linkes på tværs af platforme. Det betyder, at man som bruger, kan have adgang til sin wallet både fra ens computer og ens tablet. Ligesom det er gældende med Breadwallet, er det kun en selv der har adgang til ens private keys og en wallet kan gendannes ud fra en passphrase. Herudover er Jaxx ikke kun forbeholdt Bitcoin, men også flere andre kryptovalutaer. Som et ekstra krydderi er Shapeshift direkte integreret i Jaxx, hvilket gør det muligt for en, nemt og hurtigt at veksle en valuta til en anden.

Edit: Jeg bruger ikke længere Jaxx, da næsten kun har Bitcoin og ikke andre kryptoaktiver

Armory: Jeg kender ikke Armory så godt, men hører det ofte omtalt som en meget sikker løsning. Armory fungerer kun på desktop computere. Jeg skal have kigget nærmere på Armory i den kommende tid, da jeg ønsker en sikrere løsning efterhånden som jeg får tilføjet flere Bitcoins til porteføljen.

Edit: Jeg bruger ikke selv Armory

Hardware wallets: De mest kendte er Trezor og Ledger. Jeg har ikke nok Bitcoins til, at det giver mening at købe en hardware wallet og derfor har jeg heller ikke erfaring hermed. Det er dog bestemt ikke utænkeligt, at jeg på sigt vil gøre brug af sådan en.

Paper wallet: Denne løsning er jeg ret interesseret i, men jeg har endnu ikke gjort brug af den. Du kan læse mere om paper wallets her. jeg påtænker blandt andet at bruge paper wallets som gaver.

Der findes efterhånden mange wallets og jeg kan kun opfordre til, at man gør sig lidt research, prøver sig frem og træffer nogle fornuftige valg.

Køb af Bitcoins

Når nu der er styr på det med Wallets, så er næste skridt selvfølgelig at få nogle Bitcoins til at fylde i ens wallet. Som nævnt, kan man købe igennem Coinbase, og specielt for nye interesserede er det måske nok det bedste og nemmeste valg, men der findes også en lang række af exchanges, Bitcoin-børser. Af store internationale kan eksempelvis nævnes Poloniex og Kraken, men der er også danske børser såsom Coinify, som jeg kun har gode erfaringer med, der også gør det muligt for virksomheder at modtage betaling i Bitcoin, og Copenhagenbitcoin.

Man kan selvfølgelig også købe Bitcoins fra private udenom bitcoinbørserne, men det er ikke noget jeg har nogen erfaring med. Skal man prøve at købe lidt bitcoins for første gang er Coinbase et rigtig godt valg, da det er en meget nem og overskuelig tjeneste. Der er virkelig gjort noget ud af designet på alle fronter og det er tydeligt, at de har fokus på at alle skal kunne være med.

‘Gratis’ bitcoins

Det er også muligt, at få fat Bitcoins uden at bruge så meget som en øre. I stedet kan man, helt i tråd med frinans, investere tid.

Har du en iPhone, kan du installere fem apps, som alle giver dig mulighed for at tjene Bitcoins: Coinverting

Jeg har mest brugt den app der hedder Bitcoin Aliens, men Free Bitcoins kan også godt anbefales. De andre har jeg prøvet, men jeg har ikke brugt dem så meget. Det er, så vidt jeg har erfaring med det, helt legit og jeg har ingen problemer haft med udbetaling. Og inden du får $-tegn i øjnene, så er det selvfølgelig ikke noget man bliver rig af, medmindre prisen på Bitcoins stikker helt af. jeg tror deres forretningsmodel er ret simpel, som bruger er man nødsaget til i pauser eller som ydelse, at se reklamer og det er her pengene tjenes. Som tak eller betaling for ens tid tildeles man så Bitcoins. Det er hermed gratis i den forstand, at det ikke koster penge at få Bitcoins, men derimod tid. Jeg synes det var en simpel og sjov måde at komme ind i Bitcoins på.

Mining af Bitcoins

Som vi kiggede på i første del om Bitcoin, så kommer nye Bitcoins til ved mining. Mig bekendt er der to måder at få del i dette. Man kan dels mine med sin computer, hvilket vist nok ikke rigtig kan betale sig, eller købe hardware bygget specifikt til mining, hvilket jeg ikke kan finde et klart svar på om kan betale sig i Danmark. Jeg har ikke praktisk erfaring med noget af dette.

Brug af Bitcoins

Har man spenderbukserne på, kan man naturligvis også bruge sine Bitcoins. Det er hovedsageligt nethandel der modtager Bitcoins indtil videre, men antallet af steder der modtager Bitcoins er stigende. Dansk Bitcoinforening har også en oversigt over danske virksomheder og organisationer der modtager Bitcoins her. Jeg har endnu ikke brugt Bitcoins som betalingsmiddel, så dette har jeg ikke erfaring med. Jeg samler dem indtil videre og påtænker dem som en del af min samlede værdiportefølje. Det er også muligt at få debetkort med bagvedliggende bitcoin, og der er en del at vælge imellem efterhånden.Reklame

NORD.investments

Er du mere til, at andre gør-det-for-dig end, at du gør-det-selv, når det kommer til investeringer, så er NORD.investments løsningen for dig.Strategi for køb af Bitcoins

Min strategi for køb af Bitcoins og dermed for at inkludere Bitcoins i min samlede portefølje er helt i tråd med, hvordan jeg køber aktier. Jeg benytter metoden dollar cost averaging, hvilket betyder, at jeg køer Bitcoins en gang om måneden eller hver 14. dag og overfører dem til en Wallet, hvor de så får lov at blive. Jeg satser ikke på at kunne time markedet i Bitcoins ligesom jeg ikke tror på, at jeg kan gøre det med aktier. Jeg er derfor i en akkumuleringsfase når det gælder Bitcoin og søger egentlig bare kontinuerligt at tilføje flere til min portefølje på en disciplineret facon. Prisen på Bitcoin er relativt volatil så det kræver lidt is i maven at have det som en del af ens portefølje. Jeg sigter mod at have op til 10% af min samlede portefølje i Bitcoin, præcist hvor meget er jeg ikke helt afklaret omkring.

Trading

Trading af bitcoin og andre crypto currencies. Som nævnt benytter jeg mig selv af dollar cost averaging metoden og handler derfor ikke aktivt bitcoins eller crypto valuta. Har man mod på at forsøge at handle bitcoins og anden cryptocurrency mere aktivt anbefaler jeg, at man kigger nærmere på nogle af de bitcoin trading communities, der findes på nettet.
Et sådant community, mentortrading.dk, er måske det mest udbredte herhjemme i Danmark, hvor over 100 aktive medlemmer mødes via community’ets chatkanaler, hvor der kan diskuteres forskellige handels-setups. Hvis man ser nærmere på deres artikel “hvis jeg var ny i markedet”, er der nogle gode pointer for absolutte nybegyndere.

Vær dog opmærksom på, at trading indebærer risiko.

Lær mere om Bitcoin og blockchain

Skulle du have mod på mere, kan jeg anbefale disse to online kurser:

Udemy

Khan Academy

samt denne video om blockchain

Jeg synes Bitcoin som teknologi er utroligt spændende og jeg glæder mig til at se, hvor det vil føre os hen. Hvad tænker I om Bitcoin og har eller påtænker I at anskaffe Bitcoins?Det læser andre lige nu

Portefølje - Hvad er det?
Madbudgettet
Sparindex DJSI
Måneden der gik juni 2020
Passive fonde - Se de bedste passive fonde her
Sparindex Globale Aktier
Dollar Cost Average
Nordnets månedsopsparing

33 tanker om “Bitcoin del 2 – Hvordan og hvor får jeg fat i Bitcoins”

 1. Hvis man har en ikke ubetydelig sum penge i form af bitcoins er det ud fra min egen erfaring en god idé at benytte flere af de nævnte opbevaringsmetoder, således at størstedelen er gemt sikkert af vejen, og en mindre del er nemt tilgængelig, men mere udsat for hacking eller tyveri. Det er selvfølgelig altid en balancegang mellem sikkerhed og hvor nemt man kan komme til sine penge.

  Størstedelen bør opbevares i cold storage i ikke-elektronisk form (papir, eller endnu bedre Cryptosteel eller lignende der kan modstå lidt af hvert). Det valgte opbevaringsmedie gemmes så af vejen et sikkert sted. Det nemmeste er at benytte et HD seed, hvorudfra der kan genereres et uendeligt antal bitcoin-adresser. Et HD seed består normalt af 12 tilfældige ord. Der kan endda tilknyttes en passphrase. Det smarte er, at man kan importere sit HD seed i stort set hvilken som helst wallet, og vupti så har du dine penge klar til brug.

  En mindre del kan så ligge parat f.eks. på din telefon, så du lynhurtigt kan fiske den frem og bruge mindre beløb. Lidt ligesom kontanter man går rundt med i pungen. Her har man ikke hele formuen, kun hvad man har brug for til daglig.

 2. Hej Frinans,

  Gode artikler om bitcoin – det har fanget min interesse nu:-)
  Har du flere rabatkoder at dele ud af?

  Tak for det.

 3. Hej Sune,

  Tak for en meget brugbar artikel. Har du stadig en rabatkode?

  copenhagenbitcoin

  Mvh.
  Troels

 4. Christen Kristensen

  Har du stadigvæk en rabatkode? Så vil jeg også meget gerne have en?
  Vh. Christen

 5. copenhagenbitcoin

  Hej

  Spændende læsning og der sker jo virkelig meget med Bitcoins for tiden.
  Større medier skriver også om det i stigende grad.

  Tak for en god blog

  /Thomas

 6. Hejsa. Virkelig spændende læsning 🙂
  Er det helt umuligt med flere rabatkoder?
  Mange hilsner Jesper

 7. Super godt indlæg som altid!

  Er glad for, at du nævner hardware wallet. Mange går desværre galt i byen ved kun at have en hot wallet, og oplever så senere, at de bliver hacket. Cold storage er vejen frem, især hvis man har betydelig mængder i Bitcoins samt i andre coins. Det kan næsten ikke siges for tit 🙂

  Hvis man er interesseret i at investere i en upcoming-coin, så burde man kigge på OmiseGo. Det er en coin, der er steget meget i den senere tid, men jeg – og mange andre tror umiddelbart ikke, at den stopper foreløbig. De har netop offentliggjort et samarbejde med McDonald’s Thailand, som har været undervejes over længere tid – og som er super spændende for fremtiden!

   1. Uden at jeg skriver en hal-dårlig forklaring af OmiseGo, så vil jeg linke til denne artikel. Den beskriver det kort: https://themerkle.com/what-is-omisego/
    Og her en Reddit-tråd, hvor trådstarter beskriver meget godt, hvorfor han investerer i OmiseGo: https://np.reddit.com/r/ethtrader/comments/6nldxs/why_i_have_decided_to_invest_in_omisego_omg_now/
    Den er steget siden det indlæg, men stadig yderst interessante punkter, som han kommer ind på. Alt i alt har den et stort potentiale, på trods af seriøse stigninger over de seneste måneder.

 8. Super god artikel, Sune.

  Jeg vil som Mads gerne anbefale Hardware Wallets til Bitcoin og de andre. Fandt faktisk en sammenligningsside, som også er på dansk!: http://hw-wallet.com/da

  Men når det så er sagt, så er Bitcoin ikke det eneste, der rykker lige nu. PAY er eksempelvis en god kryptovaluta, der kunne blive mange penge værd. Den er steget en del procent i dag.

  Er der flere rabatkoder?

  1. Hej Peter,
   tak for det. Ja PAY synes jeg også er særdeles interessant især nu hvor de har indledt samarbejde med VISA. Nej desværre, alle rabatkoder er væk.

 9. Lene Frederiksen

  Hej Jeg har ikke forstand på at få pengene udbetalt for 2 bitcoin jeg købte d. 4.09.2009 og de mails jeg får omkring det de skriver at de er ca 89000 kr. værd får jeg ikke svar på selv om de skriver jeg kan få dem udbetalt er der nogen her der kan hjælpe mig ???? er fra Danmark mvh lene

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.