Du har sikkert hørt om Bitcoin og tænkt; Bitcoin – hvad er det?
Bitcoin er på én og samme gang digitale penge såvel som et pengesystem. Bitcoin systemet skrives med stort “B” og bitcoins som penge med lille “b”. Bitcoin så dagens lys i 2009 som kulminationen på mange års forsøg på at skabe en digital valuta, som centralbankerne ikke kan kontrollere og hvis værdi ikke ædes op af inflation.
Reklamelinks er markeret med *
Lad mig starte med lige at gøre det helt klart, at jeg på ingen måde er ekspert på det her område, dem er der ikke mange af. Jeg er interesseret i Bitcoin og teknologien bag, jeg har en IT uddannelse og har måske derfor nemmere ved at forstå Bitcoin end gennemsnittet, men jeg er ikke ekspert. Jeg har dog fulgt ivrigt med, siden jeg blev bevidst om Bitcoin i 2016 og jeg har brugt lang tid på at undersøge og fortstå Bitcoin såvel som vores nuværende pengesystemer. Det her er derfor min udlægning af Bitcoin og lige så meget et forsøg på, igennem det at skulle beskrive det, at forstå det bedre. Dette er ikke en komplet guide, men skal forstås som en introduktion til Bitcoin.
Bitcoin pris
🐥 Bitcoin bliver født
Hele eventyret om Bitcoin startede i 2008 da en ukendt person under aliaset Satoshi Nakamoto udgav det, der populært kaldes the bitcoin white paper. Hermed var tanken om Bitcoin født og siden er det i store træk kun gået én vej, mod mere udbredelse, højere værdi og i disse tider populært udtrykt… potentiel disruption. Det har dog været en vej, hvor værdien har været særdeles volatil, hvilket naturligs skræmmer mange væk.
Teknologien der omgiver Bitcoin udvikles hele tiden og foregår i det store hele som open source development. Der er derfor ingen, der ejer Bitcoin og det er ikke kendt, hvem der startede Bitcoin. Satoshi Nakamoto kan være en mand, en kvinde eller en gruppe, ingen ved det. Det lyder som starten på en god sci-fi film, men det foregår i virkeligheden, det foregår lige nu og du må godt være med.
Reklame
Firi
Firi er Nordens største kryptobørs og registreret hos Finanstilsynet. Få en belønning på 50 kr., når du bruger mit link.
Investering i kryptovaluta indebærer høj risiko og du skal som minimum være fyldt 18 år for at oprette en konto hos Firi.
🤔 Bitcoin – hvad er det?
Bitcoin kan være svær at forstå og forklare af flere grunde. For det første er det reelt ret teknisk og det gør, at det er de færreste, der reelt kan forstå det til bunds. For det andet har de fleste af os, der først støder på Bitcoin ikke et begrebsapparat eller et sprog til at kunne forstå det. Det er de færreste, der forstår penge eller hvordan økonomi hænger sammen som verden er i dag, derfor er det også svært at forstå Bitcoin. For det tredje er Bitcoin flere ting på én og samme gang. Det er både noget nyt, der ikke eksisterer en lighed til i dag såvel som det er flere eksisterende ting på én gang. Lidt langhåret, det medgiver jeg.
Bitcoin er på samme tid både et pengesystem og penge. Pengesystem-delen kan muligvis overflødiggøre centralbanker og måske også mange af de services banker i dag står for. Penge-delen har potentialet til at overtage pladsen for flere af verdens valutaer. Så det er ikke småting vi snakker om.
💰 21 millioner
En af de helt centrale egenskaber ved Bitcoin er, at der aldrig vil blive mere end 21 millioner bitcoins. Det er simpelthen kodet ind i systemet. Det betyder, at det ikke er muligt for nogle blot at “printe” flere bitcoins, som det er tilfældet med dollars, euro eller kroner. Det betyder også, at hvis man tænker i udbud og efterspørgsel, så har man forklaringen på, hvorfor bitcoins kan stige så heftigt i værdi. Udbuddet er fast, men, hvis efterspørgslen stiger, så fortæller økonomiens love os, at så vil prisen også stige.
Bitcoin har en indbygget inflation, der falder over tid. Omkring hvert 10. minut kommer der lidt flere bitcoins til, igennem en proces der kaldes mining. Antallet af bitcoins der bliver skabt hvert 10. minut falder med 50% hvert 4. år. Dette kaldes også for the halvening. Af grafen nedenunder fremgår det, hvordan det samlede antal af bitcoins er steget meget de første år af systemets levetid, men også, hvordan stigningen bliver mindre og mindre.
Om alt går efter plan, så vil den sidste bitcoin blive minet i året 2140.
Introduktion til Bitcoin
Der er meget mere at lære om Bitcoin, men det vil jeg udfolde i flere indlæg. Her til slut vil jeg blot give ordet til Andreas Antonopoulos og hans introduktion til Bitcoin.
Reklame
Firi
Firi er Nordens største kryptobørs og registreret hos Finanstilsynet. Få en belønning på 50 kr., når du bruger mit link.
Investering i kryptovaluta indebærer høj risiko og du skal som minimum være fyldt 18 år for at oprette en konto hos Firi.
Reklame
💜 NORD.investments – Få en gratis investeringsplan
💰 Firi – Nordens største kryptobørs
📱 Lebara – Danmarks billigste mobilabonnement
🤕 Find forsikring – Få en billig forsikring
Hej Sune,
En ganske fornuftig introduktion til Bitcoin du har sammensat. Det skal dog nævnes at en Bitcoin-adresse ikke er det samme som en public key, men er afledt af den. En Bitcoin-adresse skabes således:
Ved at benytte en RNG (random number generator) skabes et tilfældigt 256 bit tal. Dette er din private key. Ved brug af ECC (elliptic curve cryptography), nærmere bestemt secp256k1 kurven, afledes heraf din public key på en sådan måde at processen ikke kan vendes om. Det er dermed ikke muligt at finde private key hvis du kun kender den tilhørende public key. Din Bitcoin-adresse findes så ved at køre public key gennem to kryptografiske hash-funktioner således: ripemd160(sha256(public key)). Der tilføjes desuden nogle error check bytes i enden for at undgå fejlindtastninger, og til sidst enkodes den i base58 (det udelader visse bogstaver og tal, som nemt forveksles så som 1 og l). Dette gør både adressen kortere 160 bit vs. 256 bit, og sikrer systemet mod kvantecomputere, der i fremtiden muligvis kan blive kraftige nok til at bryde ECC proceduren.
Jeg er altid frisk på at diskutere Bitcoin, både den tekniske og økonomiske side, og ikke mindst de liberale principper der ligger bag, som forhåbentlig kan være med til at skabe en bedre og friere fremtid.
Wow, det var en hel del over mit vidensniveau det her Martin 🙂 Fedt!
Men er det korrekt forstået, at værdi sendes til en public key?
I så fald hvad gør en Bitcoin-adresse så i den sammenhæng?
For mig er det bestemt principperne bag der er det mest appellerende, men egentlig også bare, at jeg mener Cryptovaluta bør have en plads i en fremtidig portefølje.
I de tidligste alpha-versioner blev bitcoins sendt direkte til public keys, mens Satoshi byggede så hurtigt adresser ovenpå via proceduren beskrevet ovenfor. Du kender derfor ikke den public key du vil sende bitcoins til, kun selve adressen. I helt almindelige adresser, der benytter P2PKH (Pay To PubKey Hash), kan man godt sige du sender værdi til en public key, da adressen er direkte afledt heraf. Ser man i stedet på P2SH (Pay To Script Hash) kan adressen være skabt ved brug af flere separate public keys, og her er det svært at sige at man sender værdien til en public key. Derimod sender du værdien til adressen, som til gengæld styres af en eller flere af de private keys som deres public keys den er dannet ud fra (man taler tit om 2-af-2 eller 2-af-3 adresser, hvor henholdsvis 2 ud af 2 eller 2 ud af 3 af indehaverne af nøglerne skal signere en transaktion før den godtages på Bitcoin-netværket). Dette benyttes af flere online wallets i 2-af-3 konfigurationen, hvor du selv har én privat nøgle på din telefon eller lign. plus nummer to liggende gemt af vejen, og firmaet bag din online wallet har den tredje. Nu kan du og firmaet sammen signere transaktioner og sikre dig mod hacking af din telefon (hackeren kan ikke stjæle dine bitcoins uden også at snyde firmaet). Hvis firmaet ikke vil samarbejde eller pludselig går konkurs kan du blot finde din nøgle nr. 2 frem og stadig have adgang til dine bitcoins.
Det blev en lidt længere forklaring på et simpelt spørgsmål, men sådan er det tit med Bitcoin. Man falder hurtigt dybt ned i kaninhullet 🙂
Hej Martin,
Det er fedt med de længere forklaringer, så lærer vi alle sammen noget nyt 🙂 Så, hvis vi skal skære det ud i pap og gøre det så nemt så muligt. Vil det så sige, at når man sender Bitcoins, eksempelvis til 1MCKS6GWpLiFjNPnyUCBLXEq3jaXxz1E5x som jeg viste i indlægget, så er det til en bitcoin-adresse og ikke en public key?
Ja, den streng du nævner er en bitcoin-adresse, hvortil du kan modtage bitcoins. Public keys er mere noget der bruges bag kulisserne.
Begyndelsestallet “1” henviser til at det er en helt almindelig P2PKH-adresse som er afledt af præcis én public key. Havde det været en P2SH-adresse med mulighed for at indblande flere private/public key par havde den startet med “3” i stedet.
Ah okay. God forklaring, så blev jeg meget klogere 🙂
Tak Martin
Hej, det er en meget god artikel, du har fået skrevet om Bitcoins. Det er super fedt, at der er flere og flere danskere, der begynder at interessere sig for det. Jeg ser virkelig en fremtid med Bitcoins eller en anden form for det.
Her tænker jeg eksempelvis på Ethereum, der nok på et tidspunkt indhenter Bitcoin (hvis man overvejer mulighederne, de lave gebyrer, hurtige confirmations, osv.) Også noget folk burde tjekke ud. Det er ikke for sent at investere i Bitcoin, selvom kursen er meget høj: €2000 eller over på nuværende tidspunkt. Jeg anbefaler bare, at man venter til et lille drop på Bitcoins eller Ethereum.
Hej,
Mange tak. Jeg er også meget interesseret i Ethereum og ser meget store muligheder i teknologien. Jeg anbefaler ikke nogen strategi, men bruger selv dollar-cost-averaging som buy in til en køb og behold strategi.
Tusinde tak for super god information!
hej ,
jeg har i 2017 købt bitcoins af 2 omgange, første gang indgik bitcoins på min wallet og alt er godt. Anden gang blev der hævet fra min almindelig bankkonto via (via bitcon123) og jeg modtog en fin kvittering med bitcoinadresse og transaktionsdetaljer mv. men de er aldrig indgået på min wallet hos blockchain ? jeg har helt sikkert kopieret id-link til wallet og ikke tastet den manuelt. Bitcon123 fortæller at de ikke logger data, men jeg føler mig udsat for tyveri…hvordan kan jeg komme videre, jeg har trods alt både kvittering med “bitcoinadresse” ? findes der nogle IT firmaer som kan hjælpe eller hvad gør jeg ???
Jeg vil meget gerne hører jeres menning her, uanset hvad vej den går.
mvh sune hermansen
suneher@hotmail.com
3018 9063