Bitcoin – hvorfor fungerer det?

Bitcoin hvorfor fungerer det Frinans

Har du hørt om Bitcoin, har du sikkert også tænkt; Bitcoin – hvorfor fungerer det?

Bitcoin fungerer fordi hele systemet, er bygget omkring incitamenter, der styrker systemet såvel som den enkelte. Det belønner dem, der validerer transaktionerne og dermed holder hjulene igang med nye bitcoins. Derudover belønner det dem, der sparer op, ved at værdien på bitcoins stiger, såfremt flere ønsker at købe og eje bitcoins. Bitcoins pris bestemmes af udbud og efterspørgsel.

Hvorfor Bitcoin som teknologi og penge fungerer, er selvfølgelig et stort og kompliceret spørgsmål. Formålet med indlægget her er at give dig et simpelt indblik i, hvorfor Bitcoin fungerer.

Bitcoin pris

🍬 Belønninger

Meget store dele af vores samfund og især de penge og det pengesystem vi bruger i dag, bygger på tillid. Det er nødvendigt, at der ikke er for mange rådne æbler imellem, som ønsker at udnytte systemet til fordel for egen vinding, da det vil gå ud over de andre deltagere. Der kan sagtens være store belønninger for at snyde, bedrage og stjæle, men generelt set, så sætter vi vores lid til, at det er de færreste der vil gøre det og sker det alligevel, så finder vi dem og straffer dem, således, at andre ikke kunne finde på at gøre det samme.

Man skal ikke have fulgt meget med i medierne de senere år for at vide, at dette system af tillid er under et alvorligt pres. Når bankerne er i problemer, bliver regningen betalt af skatteborgerne og gerningsmænd med onde hensigter bedrager staten for milliarder i sager om udbytte. En tyv er ikke længere blot en enlig indbrudstyv om natten. Der er tale om banditter i habitter.

Med det nuværende system er vi simpelthen afhængige af, at deltagerne handler efter et bestemt moralsk kodeks også selvom, at det er imod deres egne interesser. Det hænger ikke sammen og uanset, hvor meget næstekærlighed vi hælder ud over hele samfundet, vil der altid være nogle, der ønsker at udnytte et sådan system til deres egen fordel. De har det oven i købet med at søge derhen, hvor det bedst kan lade sig gøre. Det er nok en af grundende til, at vi ser så mange hvidvaskningsskandaler i banker, det er dér, at det kan lade sig gøre.

Reklame

Firi

Firi er Nordens største kryptobørs og registreret hos Finanstilsynet. Få en belønning på 50 kr., når du bruger mit link.

Investering i kryptovaluta indebærer høj risiko og du skal som minimum være fyldt 18 år for at oprette en konto hos Firi.

⛏ Bitcoin – hvorfor fungerer det: Systemet

Med Bitcoin er der ikke tale om samme behov for tillid til mennesker. Systemet er konstrueret sådan, at man belønnes for at gøre det, der er bedst for systemet som hele og for én selv. Det der er bedst for systemet, er også det, der er bedst for den enkelte. Det betyder, at Bitcoin ikke er afhængigt af en bestemt moral eller tillid til andre. Bitcoin er bare afhængigt af, at den enkelte handler i deres egen interesse, hvilket er konstrueret til at være det samme som i fællesskabets interesse.

Populært siges det også om tillid i Bitcoin-kredse:

“Don’t trust – verify”

De aktører der får hele systemet til at fungere, minerne, belønnes for deres indsats med nye bitcoins og transaktionsgebyrer. De tjener ganske enkelt flest penge ved at gøre det, der er bedst for Bitcoin som system.

Smart tænkt.

Man kan populært sige, at med vores nuværende penge og systemer, så er der brug for tillid til og mellem mennesker. Med Bitcoin er der kun brug for tillid til, at systemet, koden og matematikken holder. Indtil videre er der over 10 års erfaringer i praksis med, at det passer. Jo længere tid der går, jo mere vokser tilliden til systemet.

We can’t have a good money again before we take the thing out of the hands of government, that is, we can’t take it violently out of their hands. All we can do is by some sly roundabout way introduce something they can’t stop.

Friedrich Hayek

Derudover hører det med til historien, at der rundt om i verden er masser af steder, hvor de lokale pengesystemer er brudt helt sammen. Her er Bitcoin ganske enkelt det eneste reelle alternativ. Når værdien af dine kontanter falder med 50% i løbet af natten, så er Bitcoin ikke bare et godt alternativ, men vel nærmest det eneste alternativ. For hver dag der går, hvor politikkere og centralbanker printer valutaer ihjel, så stiger værdien af Bitcoin som system. Med Bitcoin er det ikke muligt at skabe inflation på samme måde og printe valutaen ihjel.

Ingen bestemmer over Bitcoin og alle har medbestemmelse. Du stemmer med fødderne og med dit forbrug.

😎 Bitcoin – hvorfor fungerer det: Brugeren

Brugerne af Bitcoin belønnes for at holde på deres bitcoins, altså at spare op, såfremt systemet stiger i popularitet. Da mængden af nye bitcoins der kommer til, er nedadgående, så betyder det, at værdien af bitcoins stiger, såfremt efterspørgslen stiger. Det er som taget ud af en 1. års bog om økonomisk teori. Udbud og efterspørgsel, supply and demand.

Se grafen herunder, hvor prisen er afhængig af udbuddet. Falder udbuddet, S, men forbliver efterspørgslen, D, den samme, så stiger prisen, p. Omvendt kan man også sige, at falder efterspørgslen, så falder prisen også.

Bitcoin - hvorfor fungerer det? udbud og efterspørgsel

Det er smart på flere forskellige niveauer. For det første, så giver det et incitament til opsparing. Dette står i skærende kontrast til alle verdens nuværende valutaer, hvor inflationen gør, at du tilskyndes at bruge mest muligt, hurtigst muligt. Det er skidt for robustheden af økonomien, da ingen opsparing gør, at vi er sårbare overfor kriser.

Tag bare Corona-krisen som eksempel. Mange virksomheder var nærmest ved at gå neden om og hjem uden omsætning i et par uger. Det er ret tankevækkende. Jeg har faktisk lavet et lille indlæg om det, der hedder Faraos drøm.

Dernæst står vi midt i en klimakrise, hvor der kraftigt diskuteres, at vi skal nedsætte vores forbrug og dermed udlede mindre CO2. Det kommer aldrig til at ske med de nuværende pengesystemer og valutaer, fordi du som bruger bliver straffet for at spare op. Dine penge bliver mindre værd. Dermed forlader denne strategi sig også på én bestemt og ensartet moral og at mennesker handler imod deres egne interesser. Det vil faktisk være løst med Bitcoin, da du belønnes for at spare op.

Interessant.

Vi slutter af med en video, der tydeligt forklarer, hvorfor Bitcoin fungerer.


Reklame

🚀 NORD.investments – Gratis investeringsplan
🇩🇰 Nordnet – Danmarks bedste investeringsplatform
⚡️ Tjenestetorvet – Få tilbud på billig strøm
💵 Firi – Køb krypto sikkert og nemt
📱 Lebara – Mobilabonnement til 19 kr.
🤕 Undo – Billig forsikring
🛜 Fastspeed – Billigt internet
📚 Bookbeat – Billige lydbøger

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.