Dollar Cost Average Frinans

Dollar Cost Average

Hvad betyder Dollar Cost Average, hvorfor er det så god en strategi til at “time markedet” og hvordan gør du? Læs med og bliv klogere…

Dollar Cost Average er at købe for det samme beløb hver måned. Det er en simpel måde at være en disciplineret investor. Du køber helt automatisk mere, når det er billigt og mindre, når det er dyrt.

Når du køber og sælger investeringer, så gør du det på et marked og på et bestemt tidspunkt. I dette indlæg vil jeg vise dig, hvad Dollar Cost Average er, hvorfor det er den bedste metode til køb og hvordan du gør. Dollar Cost Average er en del af simpel investering.

🎪 Markedet

Alle investeringer lever et liv på markedet. Det gælder både aktier, obligationer og ejendom. Markedet er stedet, hvor investeringernes pris bestemmes ud fra udbud og efterspørgsel. Over tid bevæger markedet og dermed priserne sig i bølger. Lidt sådan her:

Markedet
M

På bølgen kan vi plotte vores køb og salg ind og dermed beskrive, hvornår vi har købt ind i en investering. Dette er der nogle, der spekulerer i og det kaldes market timing, markedstiming.

⏱ Market timing

Market timing er forsøget på at købe og sælge “på det rigtige tidspunkt”. Dem der prøver at time deres køb og salg går efter at købe billigt og sælge dyrt. Købe på bunden og sælge på toppen. Sådan her:

Dollar Cost Average market timing

De fleste vil dog opleve, at de i stedet kommer til at gøre sådan her:

Real market timing

Det er helt modsat intentionen. Mange vil opleve, at de kommer til at købe, når det er dyrt og sælge, når det er billigt. At købe på toppen og sælge på bunden. At være en god trader og time markedet er meget sværere, end langt de fleste tror. Det er ikke urimeligt at sige, at det er svært, at det er umuligt. Måske der er ganske få der kan, men 99.9% kan ikke.

De fleste der prøver at time markedet, ender ganske skuffede.

Så hvorfor tro på, at du kan time markedet?


Reklame

NORD.investments er den bedste investeringsrobot på markedet. Det er nemt, du er hurtigt i gang og herefter kører alt automatisk. Nu også med pension. Lav din gratis investeringsplan i dag!


📈 Dollar-Cost Average

I skærende kontrast til markedstiming står Dollar-Cost-Averaging, DCA. I stedet for at prøve at time køb og salg, så kan du bare købe for samme beløb, på samme tidspunkt, hver måned. Sådan her:

Dollar Cost Average Frinans

Når vi køber fast hver måned, så skaber vi en gennemsnitspris over tid:

Dollar Cost Average gennemsnitspris

Det er her, at metoden viser sin genialitet. Den hjælper os faktisk til at time markedet helt uden, at vi prøver. Som du kan se af grafen, så køber vi både over og under gennemsnittet. Det betyder, at vi pr. automatik køber mindre, når markedet er over vores gennemsnit og mindre, når markedet er under. Vi køber mindre, når prisen er høj og markedet dyrt og mere, når prisen er lav og markedet billigt. Relativt til vores gennemsnit.

Det er jo genialt.


Med mit koncept simpel investering lærer du at tage kontrol over din egen investering. Det er billigt, enkelt og alle kan være med. Kom igang i dag!

Kursus

E-bog

Paperback


📆 Nordnets månedsopsparing

Du har sikkert hørt om en feature fra Nordnet, der hedder månedsopsparingen. Det er meget populært og jeg har selv tidligere brugt den feature til investering igennem flere år. Med denne feature kan du automatisere dine investeringer, så Dollar Cost Averaging kører helt af sig selv.

 • Du åbner et depot hos Nordnet,
 • Tilknytter månedsopsparingen &
 • Opsætter en fast overførsel fra din bankkonto, når du får løn

Det er det.

Denne feature er især god til investering for begyndere, da det er så simpelt og kræver et minimum af tid. Yderemere sparer du omkostninger til kurtage, da det er gratis at købe igennem denne feature.

Dollar-Cost-Average helt korrekt

Ovenstående forklaring er lidt en fordrejning af sandheden, men jeg har lavet forklaringen på den måde, fordi det giver mest mening for de fleste. Skal det være helt korrekt, så bruges DCA som modpol til en lump sum investering, når du står med en stor pose penge.

 • Lump sum: Investér hele beløbet på én gang
 • DCA: Spred købet ud over tid

Når jeg beskriver DCA, så er det i princippet en form for lump sum investering hver måned. Når det spredes ud over tid, så ligner det, rent grafisk, mest af alt DCA. Men jeg syntes lige, at jeg skyldte dig en fuld forståelse for den helte korrekte anvendelse. Den vil du dog nok ikke finde andre steder end i den akademiske forskning, så hvor vigtig den er for dig, er nok tvivlsom.

Som en sidste kommentar i forhold til det, så kan jeg afsløre, at forskningen viser, at lump sum slår DCA omkring 60% af tiden. Med min forklaring for DCA så investerer vi principielt en lump sum investering hver måned.

Gutten bag https://www.personalfinanceclub.com lavede på et tidspunkt en Instagram-post bestående af 6 billeder, der meget tydeligt illustrerer, hvorfor Dollar Cost Averaging er så godt et værktøj, som det er. Jeg har sat de 6 billeder sammen til ét herunder (klik for fullscreen):

Dollar Cost Average How to time the market

👉 Konklusion

Hvad? Dollar Cost Average er at købe for det samme beløb, på det samme tidspunkt, hver måned.

Hvorfor? Det er ekstremt usandsynligt, at du rent faktisk kan time markedet. Købe på bunden og sælge på toppen. Det viser sig, at over tid vil du få det bedste afkast, ved blot at købe på samme tidspunkt hver måned.

Hvordan? Du kan enten overføre penge til dit depot og manuelt købe fast hver måned eller du kan anvende Nordnets månedsopsparing, til at automatisere det hele.

An Emoji Guide to investing

Prøver du at time markedet eller har du overgivet dig til Dollar Cost Average metoden? Skriv en kommentar.Følg med på Facebook, hvor jeg deler en masse gode ting om økonomisk uafhængighed og investering eller tjek min YouTube kanal, hvis du er mere til video. Vil du bare gerne læse mere? Så tjek bloggen eller arkivet.

Nyhedsbrev

13 tanker om “Dollar Cost Average”

 1. Hej
  Det minder meget om det jeg selv gør, jeg inkluderer dog også en smule obligationer igennem Maj Invest. Kan godt selv lide princippet med dollar-cost averaging, specielt når man kan investere hver måned lige efter man har fået løn. Jeg læste dog igår et blog-indlæg som talte imod dollar-cost averaging (http://jlcollinsnh.com/2014/11/12/stocks-part-xxvii-why-i-dont-like-dollar-cost-averaging/ fra en normalt meget velinformeret og velartikuleret blogger) hvis man har en stor sum som skal investeres. Jeg går nu selv lidt og tænker på om man bare skal hælde en stor pose penge i markedet på en gang nu og så håbe på det bedste.

  1. Hej Daniel,
   Det Jim(er det ikke det han hedder?) beskriver, er en situation, hvor man har en stor portion penge og så drypvis investerer dem. Det er ikke tilfældet for mig. Jeg, ganske som du beskriver, investerer en sum efter hver gang jeg modtager løn. I dette scenarie har jeg derfor ikke muligheden for at investere en stor portion på een gang. Grunden til at jeg solgte de andre er, at jeg er nervøs for at have investeret på en top. Jeg vil egentlig meget gerne have eksponering mod emerging markets, men jeg vil også helst benytte mig af dollar-cost-averaging, det var så det sidste argument der vandt.

  1. Jep. Det er jo helt selvsagt en følge af at average expected returns >0 så i snit tjener man mere jo tidligere man sætter sine penge i markedet.

   Ift. Sunes indlæg er det dog ikke rigtigt dollar cost averaging alligevel som jeg forstår det. Det kan være jeg tager fejl, men jeg læser det som om han hver måned investerer de penge han har til rådighed hvilket netop sikrer at pengene er i markedet længst muligt. Dollar cost averaging handler modsat om at man har en stor slat penge og at man så spreder investeringen ud over længere tid.

   1. Det kan sagtens være at du har ret i at det jeg gør ikke er ‘ægte’ dollar cost averaging, men at begrebet kun bruges i forholdet en stor sum penge nu kontra drypvis investering. Jeg tænker dog metoden med på månedsbasis at investere omtrent det samme beløb som værende en form for dollar cost averaging. Men dejligt med vidende og årvågne læsere, det kan vi andre kun blive klogere af.

    1. Beklager hvis jeg lød bedrevidende. Jeg gør netop som du og investerer samme beløb hver måned når jeg får løn (det beløb jeg har råd til at investere). Hvis min økonomiske situation ændrer sig så jeg har et større beløb til rådighed opjusterer jeg investeringen. Hvis jeg på et tidspunkt får et stort engangsbeløb jeg kan investere (bonus, arv, penge tilbage i skat, andet) vil jeg dog skynde mig at sætte dem i markedet med det samme 🙂

     1. Det synes jeg slet ikke du gjorde, jeg er kun glad for kritik, det bliver jeg klogere af. Jeg ville bare gøre det klart, hvordan jeg tænkte og bruger begrebet. Jeg er glad for, at du blander dig og har en holdning.

 2. CopenhagenMustache

  Hey Frinans..

  Kender du til fænomenet value-average investing?

  Fed blog

  1. Hej! Ja det gør jeg. Det har jeg også overvejet at gøre brug af, men dca vandt for mig ved at være endnu enklere. Det kunne godt være at jeg skulle skrive et indlæg om den anden metode også. Hvordan gør du rent praktisk, når du benytter nordnets månedsopsparing? Er du så inde og sætte procenterne for allokering dagen før?

   1. Copenhagenmustache

    Ja, det gør jeg. Så det bliver en smule aktivt. Men det kan jeg nu meget godt lide. Kan også godt lide tanken om at når der kommer et ordentligt dyk en dag, har man en stor sum at kunne kaste efter det hele.

 3. Pingback: Porteføljeopdatering februar 2017 – frinans

 4. Pingback: Fredagsspecial – Er June et skridt på vejen mod finansiel frihed – Frinans

 5. Pingback: Bitcoin del 2 – Hvordan og hvor får jeg fat i Bitcoins – Frinans

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.