Dollar-cost-averaging – Ændringer i porteføljen

Jeg har længe kendt til dollar-cost-averaging som investeringsmetode. Læs med og find ud af hvad det er samt det indvirkning på min portefølje.

Hvad er det

Dollar-cost-averaging går ganske enkelt ud på at købe mindre portioner kontinuerligt. Dvs. købe for den samme mængde  kontinuerligt, eksempelvis årligt, kvartalsvis eller månedligt.

Hvorfor gøre det

Gør man brug af dollar-cost-averaging risikerer man ikke at købe på toppen. Man opnår heller ikke chancen med at have købt det hele på bunden. Således opnår man i højere grad en gennemsnitlig købspris. Det kan være at foretrække netop fordi det minimerer risiko.

Hvordan gøre det

En måde at investere efter dollar-cost-averaging metoden er med Nordnets månedsopsparing. Vælg nogle investeringsforeninger eller ETFer, vægt dem procentvis og vælg et fast beløb at investere for. Det eneste man som investor så skal foretage sig er at overføre et fast beløb til ens Nordnet-konto.

Man bør dog stadig rebalancere sin portefølje mindst een gang om året.


Reklame

Jeg bruger Nordnet til at bygge min frihedsportefølje.

Brickshare er en dansk fremadstormende platform for ejendomsinvestering.

Mintos gør det nemt at få adgang til det lukrative lånemarked som investor.


Har jeg gjort det hidtil

Indtil videre har jeg delvist benyttet mig af dollar-cost-averaging. Nordnets månedsopsparing indeholder ikke muligheden for investering i alle de invetserignsforeninger jeg hidtil har ønsket at inkludere i min portefølje. jeg har derfor kun brugt metoden til køb af de globale aktier. Det betyder at de andre indeksforeninger i min portefølje potentielt kan være købt nær en top.

Hvad gør jeg så nu

Jeg ønsker at gøre brug af dollar-cost-averaging og undgå risikoen med at købe det hele på en top. De eneste indeksforeninger jeg pt. kan købe igennem Nordnets månedsopsparing er globale aktier og danske aktier. Jeg har derfor solgt mine emerging markets og amerikanske vækstaktier og vil fremover købe 10% danske aktier og 90% globale aktier fast hver måned. Får jeg med tiden mulighed for at købe andre indeksforeninger igennem månedsopsparingen, vil jeg igen overveje at inkludere andet.


13 tanker om “Dollar-cost-averaging – Ændringer i porteføljen”

 1. Hej
  Det minder meget om det jeg selv gør, jeg inkluderer dog også en smule obligationer igennem Maj Invest. Kan godt selv lide princippet med dollar-cost averaging, specielt når man kan investere hver måned lige efter man har fået løn. Jeg læste dog igår et blog-indlæg som talte imod dollar-cost averaging (http://jlcollinsnh.com/2014/11/12/stocks-part-xxvii-why-i-dont-like-dollar-cost-averaging/ fra en normalt meget velinformeret og velartikuleret blogger) hvis man har en stor sum som skal investeres. Jeg går nu selv lidt og tænker på om man bare skal hælde en stor pose penge i markedet på en gang nu og så håbe på det bedste.

  1. Hej Daniel,
   Det Jim(er det ikke det han hedder?) beskriver, er en situation, hvor man har en stor portion penge og så drypvis investerer dem. Det er ikke tilfældet for mig. Jeg, ganske som du beskriver, investerer en sum efter hver gang jeg modtager løn. I dette scenarie har jeg derfor ikke muligheden for at investere en stor portion på een gang. Grunden til at jeg solgte de andre er, at jeg er nervøs for at have investeret på en top. Jeg vil egentlig meget gerne have eksponering mod emerging markets, men jeg vil også helst benytte mig af dollar-cost-averaging, det var så det sidste argument der vandt.

  1. Jep. Det er jo helt selvsagt en følge af at average expected returns >0 så i snit tjener man mere jo tidligere man sætter sine penge i markedet.

   Ift. Sunes indlæg er det dog ikke rigtigt dollar cost averaging alligevel som jeg forstår det. Det kan være jeg tager fejl, men jeg læser det som om han hver måned investerer de penge han har til rådighed hvilket netop sikrer at pengene er i markedet længst muligt. Dollar cost averaging handler modsat om at man har en stor slat penge og at man så spreder investeringen ud over længere tid.

   1. Det kan sagtens være at du har ret i at det jeg gør ikke er ‘ægte’ dollar cost averaging, men at begrebet kun bruges i forholdet en stor sum penge nu kontra drypvis investering. Jeg tænker dog metoden med på månedsbasis at investere omtrent det samme beløb som værende en form for dollar cost averaging. Men dejligt med vidende og årvågne læsere, det kan vi andre kun blive klogere af.

    1. Beklager hvis jeg lød bedrevidende. Jeg gør netop som du og investerer samme beløb hver måned når jeg får løn (det beløb jeg har råd til at investere). Hvis min økonomiske situation ændrer sig så jeg har et større beløb til rådighed opjusterer jeg investeringen. Hvis jeg på et tidspunkt får et stort engangsbeløb jeg kan investere (bonus, arv, penge tilbage i skat, andet) vil jeg dog skynde mig at sætte dem i markedet med det samme 🙂

     1. Det synes jeg slet ikke du gjorde, jeg er kun glad for kritik, det bliver jeg klogere af. Jeg ville bare gøre det klart, hvordan jeg tænkte og bruger begrebet. Jeg er glad for, at du blander dig og har en holdning.

  1. Hej! Ja det gør jeg. Det har jeg også overvejet at gøre brug af, men dca vandt for mig ved at være endnu enklere. Det kunne godt være at jeg skulle skrive et indlæg om den anden metode også. Hvordan gør du rent praktisk, når du benytter nordnets månedsopsparing? Er du så inde og sætte procenterne for allokering dagen før?

   1. Copenhagenmustache

    Ja, det gør jeg. Så det bliver en smule aktivt. Men det kan jeg nu meget godt lide. Kan også godt lide tanken om at når der kommer et ordentligt dyk en dag, har man en stor sum at kunne kaste efter det hele.

 2. Pingback: Porteføljeopdatering februar 2017 – frinans

 3. Pingback: Fredagsspecial – Er June et skridt på vejen mod finansiel frihed – Frinans

 4. Pingback: Bitcoin del 2 – Hvordan og hvor får jeg fat i Bitcoins – Frinans

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.