En begynderguide til FIRE i 7 steps

Jeg bliver tit spurgt til, hvordan man kommer i gang i forhold til at opnå økonomisk uafhængighed. Derfor skal det netop handle om dette i dagens indlæg.

Lyt til indlæggetJeg har faktisk skrevet denne type guide før, men jeg bliver jo også hele tiden klogere og det giver derfor mening, en gang i mellem at lave en ny eller opdateret begyndeguide. Da der har været rigtig meget interesse for FIRE generelt de sidste måneder, så giver det god mening at se på en begynderguide igen.

FIRE = Financial independence retire early. På dansk kalder jeg det blot økonomisk uafhængighed og forholder mig således blot til FI, men med muligheden for RE.

Indledende

Helt grundlæggende så er det vigtigt, at man tager tingene i et tempo, hvor man selv kan være med. Det er fristende at tro, at man skal blive til supermand overnight, men for de fleste er dette ikke realistisk. Omvendt, er det at drømme også en stor del af manges motivation, så det er også godt at tænke store tanker og have høje ambitioner. Tag udgangspunkt i dig selv eller din familie og pas på med at sammenligne for meget med andre. Det er altid muligt at skrue op for både forventninger, ambitioner og indsats undervejs.

Hvad vil vi/I/du/jeg

Ikke nok med, at der er mange veje til Rom, der kan også være mange grunde til, at man ønsker at nå derhen. For nogle kan det også være, at der er en by på vejen, der i virkeligheden passer bedre end Rom. Hvad betyder det? Det betyder, at det er vigtigt at gøre sig klart, hvad det er, man ønsker og hvorfor. Er du interesseret i som single at opnå totalt økonomisk frihed og ingen bindinger? Har du stiftet familie, men ønsker i højere grad, at I som familie kan få mere tid sammen? Har du ingen du som sådan, har ansvar for, er din situation meget anderledes end, hvis du har en familie, nogle børn og et hus med tilhørende lån.

Det er derfor vigtigt at pointere, at der bør tages udgangspunkt i egen situation og denne er helt naturligt ikke ens med alle andres. Der er derfor ikke en one size fits all, når det gælder FIRE. Første skridt på rejsen mod økonomisk uafhængighed bør derfor være at blive mere klar over ens drømme og mål. Hvad ønsker du, eller I, at opnå og hvorfor? Det kan virke banalt, men i vores nærmest kronisk hyperventilerende moderne verden, glemmer vi ofte at have en reel og dyb samtale med vores nærmeste om, hvad vi reelt ønsker og drømmer om på den lidt længere bane. Hvad er det for et liv vi ønsker at leve og hvad skal det indeholde? Vi kan godt se frem til weekenden og måske endda planlægge, hvad vi skal lave dér, men at tænke meget langt fremad og måske lægge en plan i forhold til det, det er straks sværere. Når vi til rent faktisk at drømme og dele dette med vores nærmeste, så handler det om de store ting, jordomrejser, ferier og den slags. Store drømme og milepæle, oplevelser der foregår over et overskueligt, men dog mindre stykke tid, som weekenden der slutter ugen af. Derfor bliver første skridt jeg vil anbefale her, noget mere jordnært.

 • Step 1: Hvordan ser din ideelle hverdag ud?

Indeholder den et job? Måske bare et deltidsjob. Bor du i storbyen eller måske ude på landet? Hvad er prioriteret højest, tid med børnene eller forbrug? Alle dine drømme, ønsker og værdier bør være afspejlet i din hverdag og bl.a. derfor, giver det langt mere mening at forestille sig, hvordan ens hverdag kunne tage sig ud, end en bestemt rejse.

Forbrug

Forbrug er en mærkelig størrelse og det har fået en besynderlig plads i vores moderne samfund. Vores økonomiske system, hvilket understøttes af vores pengesystem, er afhængigt af et højt og gerne voksende forbrug. Vækst er vores politiske modus operandi. Vores planet derimod lader til at lide temmelig meget under det og paradoksalt nok, kan vores undergang blive, at vi simpelthen forbruger os ihjel. Derudover viser alle studier på området, at vi som mennesker ikke bliver glade af at købe alle de ting vi gør, men vi gør det alligevel. Disse paradokser kunne vi beskæftige os med næsten i en uendelighed, men de er ikke alene grunden til, at overskriften hedder forbrug.

Er vi interesseret i en eller anden form for økonomisk uafhængighed, er vi ganske enkelt nødt til at kende vores forbrug. Ved vi ikke, hvor mange penge vi bruger, så kan vi ikke få en forståelse for vores økonomiske behov.

 • Step 2: Find ud af, hvor mange penge du har brugt det sidste års tid

For nemhedens skyld, kan du også bare tjekke sidste kalenderår. Er I en familie, giver det selvfølgelig god mening at finde ud af det på familiens vegne.

Synes du, at du bruger for meget eller er du godt tilfreds? Får du reel værdi for alle de penge du har fyret af på coffee to go i løbet af året? For langt de fleste vil denne øvelse sætte nogle tanker i gang. De fleste af os bruger nemlig mange flere penge, end vi går og tror. Bruger du 50 kr. om ugen på et eller andet, eksempelvis kaffe, så bruger du 50 kr. * 52 uger = 2.600 kr. om året. Det tænker de færreste over, når de svinger dankortet, men de kan godt forestille sig noget bedre de kan købe for de 2.600 kr.


Reklame

Jeg bruger Nordnet til at bygge min frihedsportefølje.

Brickshare er en dansk fremadstormende platform for ejendomsinvestering.

Fremtidens bank er digital, fremtidens bank er Lunar.


Det fremtidige behov

Det skal være relativt simpelt i denne guide og derfor vil jeg ikke lave en stor introduktion til, hvordan behovet for investering beregnes. Er du interesseret i baggrunden, så søg efter Trinity studiet og 4% reglen, jeg har også skrevet om det ved flere lejligheder.

Som tommelfingerregel går vi ud fra, at vi kan hæve 4% af vores investeringsportefølje til at leve for hvert år. Det betyder, at vores investeringsportefølje skal være 25 gange større end vores årlige behov, hvis vi ønsker at være økonomisk uafhængige.

 • Step 3: Gang det beløb du fandt frem til i step 2 med 25

Det er dit frinanstal, som tingene ser ud lige pt. Det er så mange penge, du skal have skrabet sammen og investeret for at være økonomisk uafhængig. Sådan i grove træk a la en tommelfingerregel. Sætter det gang i nogle tanker? Virker beløbet astronomisk højt eller er du overrasket over, at det faktisk ikke virker urealistisk?


Eksempler

 • Årligt forbrug på 100.000 kr., som skal dækkes af en investeringsportefølje, giver et frinanstal på 2.500.000 kr.
 • Årligt forbrug på på 200.000 kr., som skal dækkes af en investeringsportefølje, giver et frinanstal på 5.000.000 kr.
 • Årligt forbrug på 500.000 kr., som skal dækkes af en investeringsportefølje, giver et frinanstal på 12.500.000 kr.

Prøv så at sammenholde dit nuværende forbrug med den ideelle hverdag du har skitseret. Harmonerer de godt sammen eller er der faktisk en del forbrug du kan skære væk?

 • Step 4: Hvordan ønsker du, at dit fremtidige budget ser ud? Gang efterfølgende det årlige forbrug med 25

Hvad forskel gør det? Er tallet mindre eller større. Hvor stor er forskellen afhængigt af, hvor du bor eller hvor mange udlandsrejser I tager hvert år. Der er mange spørgsmål at stille sig selv og alt forbrug har en effekt på dit frinanstal.

Er det urealistisk, at begge forældre bliver økonomisk uafhængige, når der også er to børn at forsørge? Hvad hvis det kun var den ene forælder, der skulle være økonomisk uafhængig eller at begge kunne gå ned på deltid?

4% reglen er selvfølgelig ikke præcis og der er masser af ting, den ikke tager højde for. Det er dog ikke vigtigt, fordi formålet er at give et prej om, hvad behovet er baseret på forbrug. Et mere præcist tal og en bedre forståelse kan opnås undervejs, det er i princippet ligegyldigt, når det handler om at komme i gang.

Rigdomsformlen

Lad os antage, at du har besluttet dig for, at du ønsker at arbejde hen imod at være økonomisk uafhængig, men hvad kan man så gøre? Det er faktisk utrolig simpelt, fordi det kan forklares med rigdomsformlen:

Rigdomsformlen foreskriver, at du bliver rig(ere) ved at:

 • Tjene mere, 
 • Forbruge mindre &
 • Investére

Det er de tre overordnede parametre, du kan arbejde med for at opnå dit frinanstal. Her er mulighed for at blive rigtig kreativ og de tre parametre er principielt uudtømmelige.

I forhold til at tjene mere, kan du foreskempel:

 • Tage en uddannelse og kvalificere dig til højere betalte jobs
 • Dygtiggøre dig indenfor det du allerede laver
 • Sælge ud af de ting du ikke bruger
 • Leje et værelse eller dit hus/lejlighed ud på Airbnb

Der er masser at tage fat på og mulighederne begrænses kun af fantasi.

I forhold til at forbruge mindre, kan du eksempelvis:

 • Begynde at lave en madplan
 • Stoppe med at impulskøbe
 • Reparere ting i stedet for at smide dem ud
 • Droppe bilen og cykle, gå eller bruge offentlig transport

Og en helt masse andet. Igen er der masser af muligheder her. Du er garanteret selv kommet på nogle af dem, da du gennemgik dit forbrug et år tilbage.

I forhold til investering, kan du passende tage et kig rundt på min side, jeg skriver en masse om investering. Men du kunne eksempelvis søge at blive klogere på:

 • Aktier
 • Obligationer
 • Ejendomsudlejning
 • Crowdlending

Til at starte med, er det helt fint bare at begynde at spare op på en konto i banken. Der er meget ny information at fordøje og mange tanker at gøre sig. Min anbefaling er derfor, at de følgende steps tager sig således ud i forhold til rigdomsformlen:

 • Step 5: Forbrug mindre. Find på måder at forbruge mindre
 • Step 6: Tjen mere. Overvej, hvordan du kan tjene mere
 • Step 7: Investér. Spar op på en bankkonto indtil du har ro og tid til at undersøge investering nærmere

Afslutning

Det var det for denne gang og du har hermed en guide til at komme i gang med FIRE, din vej mod økonomisk uafhængighed. De 7 samlede steps lyder:

 1. Hvordan ser din ideelle hverdag ud?
 2. Find ud af, hvor mange penge du har brugt det sidste års tid
 3. Gang det beløb du fandt frem til i step 2 med 25
 4. Hvordan ønsker du, at dit fremtidige budget ser ud? Gang efterfølgende det årlige forbrug med 25
 5. Forbrug mindre. Find på måder at forbruge mindre
 6. Tjen mere. Overvej, hvordan du kan tjene mere
 7. Investér. Spar op på en bankkonto indtil du har ro og tid til at undersøge investering nærmere

Derudover anbefaler jeg, at du melder dig ind i FIREdanmark communitiet på Facebook, hvor vi er over 5.000 medlemmer, der ivrigt diskuterer vores vej mod økonomisk uafhængighed. Communitiet er startet og drives af mig.


Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.