Forbrug mindre – bliv rigere

Der er flere gode grunde til at forbruge mindre. For det første, så er det en sikker vej til mere rigdom. For det andet, så gør et højt forbrug os ikke mere lykkelige og sidst, men ikke mindst, så er mindre forbrug godt for miljøet og den planet vi lever på.

Reklamelinks er markeret med *

Jeg har beskæftiget mig en del med forbrug på flere måder. Dels har jeg relativt til den almene dansker et bevidst lavt forbrug. Det vil sige, at jeg aktivt søger at forbruge mindre for at blive rigere og ultimativt for at opnå økonomisk uafhængighed. Det kan jeg forhåbentlig også lære dig.

Dernæst så tænker jeg en del over forbrug på et mere filosofisk plan. Af forskellige årsager så ønsker jeg helt grundlæggende ikke at have et højt forbrug. Jeg er meget bevidst om, at jeg ikke ønsker at eje en masse ting. Det er der nogle, der forstår med det samme, fordi de gør sig mange af de samme tanker og så der andre, for hvem det tydeligvis fremstår komplet idiotisk. Sidstnævnte gruppe kan jeg nok ikke rigtig hjælpe.

Rigdomsformlen

Den mest åbenlyse grund til at have fokus på forbruget er rigdomsformlen:

 • Tjen mere
 • Forbrug mindre &
 • Investér

Følger du disse 3 trin, så bliver du rigere. Det gamle mundheld, “hvad der er sparet, er tjent” holder altså stadig. Investeringsdelen er løst med simpel investering, men forbrug mindre kan du altså blive klogere på her på siden. Du kan også melde dig ind i FIREdanmark, der er mange medlemmer med gode idéer til at sænke forbruget.

Forbrug mindre – kom igang med

Jeg har skrevet en række indlæg, som centrerer sig omkring ret simple måder direkte at tage action og komme igang med at sænke forbruget.

Madbudgettet

Madbudgettet er et indlæg, jeg skrev første gang tilbage i starten af 2017. Det er blevet opdateret nogle gange siden, så det står helt skarpt stadigvæk. Det er uden sidestykke det indlæg på min blog, der er blevet læst flest gange og her flere år efter, er det stadig at finde på i 10 over mest læste indlæg måned efter måned.

Når jeg har holdt diverse oplæg eller generelt bliver interviewet om min rejse mod økonomisk uafhængighed, er det meget ofte et af de emner, der kommer på bordet. Jeg tror, at de fleste er bevidste om, hvor vigtigt det er at have en madplan og hvor stor effekt det kan have på madbudgettet. Om ikke andet, så har Luksusfælden da i hvert fald plantet det frø i folks bevidsthed.

Herhjemme har vi en madplan og med den i hånden køber vi ind to gange om ugen. Når vi køber ind, har vi en helt klar indkøbsseddel og er relativt gode til at holde os til den. Vores madplan består af 4 uger med forskellige retter, der kører i rotation. Så når de 4 uger er gået, så starter vi bare forfra på planen. Vi skifter ud i madplanen i forhold til vinter- og sommerhalvåret, så vi spiser mest muligt efter sæson.

Det sikrer madplanen

Dette er der åbenbart mange, der synes er meget mærkeligt, men lige så mange finder stor inspiration i det. Vores madplan sikrer os især 3 ting:

 • At vi spiser sundere,
 • At vi bruger færre penge &
 • At vi sparer en masse tid

Vil du vide mere? Så tjek indlægget specifikt om madbudgettet.

Hvad er et budget

Det vigtigste overhovedet når det kommer til at forbrug mindre, er at have et overblik og en plan. Et budget er basalt set bare en plan for forbruget. For at nå til at kunne lave et budget, skal du dog først vide, hvordan du rent faktisk bruger dine penge i dag. Har du aldrig forholdt dig til den slags, kan det godt være lidt nervepirrende. Jeg skal da gerne indrømme, at det heller ikke var mit stolteste øjeblik, da jeg offentligt regnede mig frem til at have brugt i nærheden af 200.000 kr. på cigaretter.

Med et ærligt blik på, hvordan du bruger dine penge i dag, giver du dig selv muligheden for at planlægge, hvordan dine udgifter skal fordele sig i fremtiden. Det er at lægge et budget. Den rigtig svære øvelse kommer så, når du skal følge budgettet efterfølgende.

At have en forståelse for, hvad jeg bruger mine penge på og hvordan jeg ønsker at bruge mine penge er den helt store “hemmelighed” bag, at jeg har kunnet spare over halvdelen af min løn op hver måned siden jeg kastede mig ud i jagten på økonomisk uafhængighed.

Hvad koster tingen egentlig

Da jeg var barn, havde min mor og jeg en leg, når vi var ude og købe nyt Lego til sammenlingen. Legen gik ud på at vurdere, hvor der var mest leg for pengene. Det er en anden måde at anskue forskellen på pris og værdi. Noget der umiddelbart virker dyrt, kan godt være billigt over tid. Omvendt kan billige skodprodukter godt vise sig reelt at være dyre, hvis de ikke holder ret længe.

Det er ikke altid lige åbenlyst, hvad prisen på en ting eller service egentlig er. Hvad er dyrest?

 • Et par sko til 500 kr. der holder i ét år
 • Et par sko til 1.000 kr. der holder i tre år

Den umiddelbare pris er dyrest med dem til 1.000 kr., men tager man med i betragtning, at de også holder længere, så er prisen over tid faktisk lavere. Det aspekt ser jeg nærmere på i hvad koster tingen egentlig.

Forbrug mindre – undgå disse fælder

Vores hjerner og samfundet omkring os kan godt lide højt forbrug. Fra livet på savannen lader det til, at flere af de omstændigheder der gjorde sig gældende dengang, ikke er så nødvendige længere, men de er stadig kodet ind i hovedet på os. Forbrugssamfundet omkring os gør også alt hvad det kan, for at få os til at forbruge mest muligt. Jo mere ulykkelig verdenen kan overbevise dig om, at du er, jo mere forbruger du. Der er fælder alle vegne og dem skal vi undgå.

Diderot

Denis Diderot var en klog og dygtig, men relativt fattig fransk filosof og forfatter. En dag kommer han til penge og køber sig den flotteste blå robe.

Forbrug mindre diderot

Bevares det er da en flot robe, hvad det så helt præcist end måtte være. Problemet for Diderot var bare, at alt andet han ejede ikke rigtigt passede til den nye flotte genstand. Hans fattigt udseende møbler, som han tidligere havde været ganske tilfreds med, blev på en måde grimmere at se på. Tingene passede ligesom ikke sammen.

Har du nogensiden prøvet at skulle købe ét møbel til din stue, men er kommet hjem med ti? Det er Diderot effekten.

Forbrug mindre undgå – Livsstilsinflation

Livsstilsinflation er et begreb, der beskriver et ofte forekommende fænomen, når folk får flere penge mellem hænderne. De forbruger simpelthen også mere.

Mit trick har faktisk været overraskende simpelt, som jeg også altid underholder med, når jeg bliver interviewet. Jeg var studerende og levede som studerende. Så blev jeg færdiguddannet og fik mig et job, men jeg blev ved med at leve som studerende.

Kulturelle normer

Der er mange kulturelle normer omkring os, der er meget centreret omkring det at forbruge, smide væk og svinge dankortet mest muligt. Man skulle næsten tro, at mange af mærkedagene, hvad end det er Black Friday, Halloween eller Valentines Day, er opfundet af nogle, der gerne vil sælge mest muligt…

At blive bevidst om de forskellige kulturelle normer der eksisterer for forbrug, er første skridt på vejen til at sige fra og gå i en anden retning, hvis du skulle have lyst til det.

Forbrug mindre – tjek disse services

Det kan være svært helt at undgå forbrug og derfor kan det være godt at kende til gode og billige services og produkter. Her får du nogle forslag du kan gøre brug af, hvis du skulle have lyst.

Internet med Fastspeed

Fastspeed er den internetudbyder, jeg selv gør brug af. Deres produkt er:

 • Simpelt,
 • Billigt &
 • Godt

Jeg er meget tilfreds med den service jeg får og til 250 kr. om måneden, kan der være en del at spare for dig også. Et halvt års tid efter, at jeg havde skiftet til Fastspeed, fandt jeg ud af, at jeg kunne få en affiliate-aftale med dem og derfor kan du støtte min blog og alt det arbejde jeg lægger i den, ved at gøre brug af mit link, hvis du vælger at købe dit internet igennem Fastspeed*.

Forbrug mindre med – Greentel

Greentel* er en virksomhed, der har været i ret vild vækst de senere år. Det er der flere grunde til. For det første, så har de Danmarks billigste mobilabonnement til 48 kr. om måneden. Det i sig selv er en ret skarp pris.

For det andet, så er de noget så sjældent som en virksomhed med et reelt grønt fokus. Der er ikke meget greenwashing over Greentel. De planter regnskov og sponserer strandoprydning blandt meget andet. Det er svært ikke at have sympati for den måde, de driver virksomhed på.

Forbrug mindre med greentel

Hvis et bæredygtigt element er en vigtig del af dit forbrug, så skylder du sig selv at kigge nærmere på Greentel*.

Fremtidens bank – Lunar

Transport med Swapfiets

Da jeg flyttede til København med Katrine stod det ret klart, at jeg skulle have mig en bedre cykel. Det kan være en ret dyr fornøjelse, både hvad angår anskaffelse og vedligehold, især fordi, at jeg døjer en del med nakkeproblemer og har brug for at sidde godt og oprejst når jeg cykler. #gammelmandsproblemer

Her faldt jeg over en masse cykler i bybilledet med blåt forhjul. Det viste sig at være cykler fra en hollandsk cykeltjeneste med cykler på abonnement, Swapfiets.

Forbrug mindre med Swapfiets

Med Swapfiets kan jeg få repareret eller skiftet cyklen uden yderligere omkostninger og så ligger deres værksted i en sidegade til dér, hvor min arbejdsplads ligger. Det koster 175 kr. om måneden, hvilket jeg synes er godt givet ud i min situation og det gør, at jeg ikke skal bekymre mig om noget som helst i forhold til cyklen. Dét er simpelt og det kan jeg godt lide.