Forskellige typer af pension

Jeg ønsker finansiel frihed for at få mere indflydelse på, hvad mit liv skal indeholde. Men hvordan kan andre former for pension se ud. Jeg vil her kort skitsere flere muligheder når det gælder økonomisk uafhængighed.

Traditionel pension

Den traditionelle levevis foreskriver, at vi uddanner os, arbejder indtil vi er et stykke op i tredserne, for så at gå på pension. Det betyder masser af arbejde midt i ens livscyklus og ingen arbejde mod slutningen. Det betyder også en mangel på frihed til at forme ens liv som man gerne vil. På sin vis, er man bundet på hænder og fødder i forhold til det aspekt, at man er nødsaget til at arbejde hver uge, hver måned, hvert år, indtil det er muligt at gå på pension. Det har den konsekvens, at de bedste, mest produktive timer af ens hverdag bruges til arbejde og ikke eksempelvis hobbyer, børn eller andre ting, man måske har mere lyst til. Hamsterhjulet er en realitet. Det er egentlig det, jeg ønsker at gøre op med. Den opskrift på et moderne liv, er ikke en opskrift jeg ønsker at følge. Andre opskrifter kunne lyde sådan her.

Mini-pension

Jeg mangler egentlig et godt ord for dette, men mini pensioner er det der kom tættest på. Tænk på det som sprint afløst af pauser. At arbejde i et halvt år, for så at holde fri i et halvt år. Arbejde i Danmark i sommerhalvåret og rejse verden tynd i vinterhalvåret. Det lyder dejligt, men er for mig nok ikke den rigtige løsning. Det er det ikke fordi det ikke er en permanent løsning. Det er en form for flugt fra hverdagen, som man uundgåeligt er nødt til at vende tilbage igen. Men eksempelvis aspektet med lange rejser synes jeg er meget tiltalende. Jeg er ikke så meget til charterrejser sydpå, hvor man ligger ved en pool i en uge. Jeg vil gerne opleve noget, andre kulturer, andet mad osv. når jeg rejser. Herudover, finder jeg det for usikker en måde at leve på. Hvordan kan jeg være sikker på at have arbejde i det halve år der er afsat til at arbejde. Denne form for livsstil passer nok bedst til folk der kan arbejde som freelancere eller selvstændige.


Reklame


Semi-pension

Det kunne også have heddet halvpension. Tanken bag dette, går på at træde ud af hamsterhjulet ved simpelthen at arbejde mindre. Det kan opnås ved at kunne klare sig for lønnen fra en deltidsstilling. At arbejde omkring tyve timer om ugen åbner op for en del mere fritid end ved fuldtidsarbejde. Principielt kunne jeg gøre dette allerede nu. Mine leveomkostninger går fint i spænd med den løn jeg ville kunne få ved at have en deltidsstilling. Jeg overvejer kraftigt om dette kunne være løsningen for mig på den længere bane i samspil med en større aktieportefølje. Eksempelvis når afkastet fra min portefølje dækker halvdelen af min nuværende løn. Så kunne jeg dække den anden halvdel ved at besidde et deltidsarbejde. Således ville jeg stadig blive rigere og kunne spare op, men jeg melder mig også mere ud af hamsterhjulet. Denne løsning er først en jeg er begyndt at tænke over for ganske nyligt, så jeg er ikke helt afklaret omkring, hvorvidt det er løsningen for mig. Foreløbigt er det ikke aktuelt, da jeg ønsker at gro min portefølje mest muligt.

Pension igennem finansiel frihed

Jeg opnår finansiel frihed den dag, at jeg kan hæve fire procent af min portefølje hvert år og dette dækker mine udgifter. Denne model er den ultimative set med mine øjne. Det åbner op for en frihed i meget høj grad. Frihed til at sammensætte det liv jeg ønsker, med det indhold jeg ønsker. Har jeg lyst til arbejde, kan jeg gøre det, men det er ikke nødvendigt. Er det mere spændende at lave frivilligt arbejde eller beskæftige sig med mindre virksomheder der ikke kan betale mig, kan jeg gøre det. Denne frihed og mulighed for at træde ud af hamsterhjulet er grunden til at jeg lever som jeg gør. Det moderne liv med arbejde som de fleste sjældent egentlig ønsker, stress og travlhed i en uhyggelig grad, er ikke et liv for mig. Så kan jeg enten acceptere, at det er sådan det hænger sammen eller gøre noget ved det. Jeg tror jeg har fundet en praktisk mulig løsning på det igennem det at opnå fuld eller delvis finansiel frihed.


Reklame

6 tanker om “Forskellige typer af pension”

 1. Hej Sune.

  Ifht. din pension, bruger du ikke de traditionelle pensions opsparinger som aldersopsparing eller ratepension?

  Eller udbetaler du alt til dig selv, for der efter at investere og styre din egen pension 100%?

  Mvh,
  Frederik

  1. Hej Frederik,
   Jeg har en pension igennem mit arbejde, men den er forhandlet igennem overenskomst, så den kan jeg ikke styre. Den skriver jeg ikke om, fordi den ikke er interessant eller relevant i forhold til at opnår finansiel frihed før pensionsalderen. Personligt investerer jeg derfor ikke igennem nogen pension. Jeg investerer for frie midler.

 2. Hej Sune,
  Jeg er ny læser her på bloggen, så det kan nemt være at du har svaret på det her et eller andet sted før.
  Du skriver flere steder om de to magiske tal 4 og 25, altså at du skal have 25 gange dine leveomkostninger “sparet op” fordi man kan trække 4% af opsparingen ud hvert år og opretholde “opsparingen”. Jeg tænkte på om du har forsøgt at regne en “Nedsparing” med i dette tal. Altså, hvor meget kan din investering falde i værdi imellem du bliver 45 (din pensionsalder) og til du kan få udbetalt din “Rigtige” pension, samt folkepension. Det må som udgangspunkt give et noget mindre tal.

  Mvh

  Knud

  1. Hej Knud,

   Det aspekt du refererer til her, har jeg ikke forholdt mig til og det er et rigtig godt spørgsmål. Jeg er ikke sikker på, at det kan regnes ud og i hvert fald ikke af mig, det er jeg simpelthen ikke skarp nok til 🙂 Men det er da bestemt en interessant tanke. Jeg tror at jeg i højere og højere grad går væk fra fokus på et bestemt tal og en søgen efter at kunne udføre det ‘sikkert’. Det skal forstås på den måde, at størrelsen på et eventuelt tidlig-pensions-tal er afhængig af en masse faktorer. Det er nemmere at udregne, hvis det kun gælder mig som individ, men langt sværere hvis det er på baggrund af et par og endnu sværere, hvis der er børn med i regnestykket. Hvilken risiko er så en tålelig risiko. Det er alt sammen aspekter jeg må prøve at tænke over, men reelt først kan forholde mig til når de opstår. Jeg har endnu ikke børn og derfor kan jeg ikke vide, hvordan jeg vil forholde mig til det aspekt af et regnestykke endnu.
   Jeg ser tallene og udregninger meget mere som rettesnore, guidelines, end et resultat med to streger under.

   Jeg håber det svarer på dit spørgsmål

   /Sune

   1. Hej Sune,
    Tak for svar, og ja det svarer på mit spørgsmål.. Jeg er helt enig med dig i at det er vigtigt at det skal kunne udføres “Sikkert”. Men hvis ikke du nedsparer gemmer du jo et uudnyttet potentiale (jeg regner ikke med at du vil have det med dig til det næste liv). Det er selvfølgelig altid rart at have sikret sine børn når man dør, men jeg havde ikke indtryk af at det var dit mål.

    mvh

    Knud

    1. Hej igen,

     Ja, det kan du sagtens have en pointe i, men jeg tror simpelthen ikke, at jeg er klog nok på livet til at kunne agere efter det på nuværende tidspunkt. Pt. ejer jeg hverken hus og bil, har ej børn og er heller ikke gift, omend jeg er ret overbevist om at fundet den jeg gerne vil tilbringe resten af mit liv med. Dermed sagt, at mit liv sandsynligvis vil komme til at ændre sig en del i løbet af mine 30ere og jeg tror ikke, at jeg er stand til, på nuværende tidspunkt, at lave en plan baseret på, hvordan mit liv ser ud pt. Det kan sagtens være, at jeg ender med at skyde langt over målet i forhold til, hvad jeg har brug for, men som du selv skriver, så kan det jo komme nogle andre til gode. Men det er selvfølgelig aspekter jeg gør mig mange tanker om.

     /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.