Frinans på tur – mit første oplæg – opdateret

Som dem der har læst det tidligere meget korte indlæg ved, så har jeg været på tur med det formål at holde et oplæg om investering. Lad os kigge lidt nærmere på det.

Lad os starte med konklusionen og mig der stolt siger, at jeg synes det var en succes. Dermed ikke sagt, at alle de tilhørende var enige eller lige begejstrede for, hvad jeg havde at sige, tværtimod, men det var en succes fordi jeg fornemmede, at jeg virkelig fik sat nogle tanker i gang, at tilhørerne blev klogere på investering og at jeg befandt mig ret godt på de skrå brædder.

Arrangementet

Temaet for de tre timer arrangementer varede var ‘Kvinde lær at investere’ og som overskriften hentyder til, så var publikum kvinder der gerne ville lære om investering.

Herligheden var arrangeret af en nystartet organisation i Århus der hedder Balanceret, som vil lave en række arrangementer for kvinder om et balanceret liv. Det første arrangement her handlede om investering med oplæg fra Linnéa Schmidt, som I måske er stødt på, da hun er ret ferm til det her med investering, læs mere om hende her. Linnéa driver også nogle meget populære Facebookgrupper om investering for kvinder, Economista i svensk sammenhæng med over 58.000 medlemmer og den danske pendant Moneypenny. Til alle kvindelige læsere kan jeg ikke andet end at anbefale at blive en del af det netværk, det lyder som om der er rigtig god erfaring og hjælp at hente her. Det andet oplæg var med Gitte Brøgger Led fra formuepleje, hende kan du eksempelvis læse en artikel med her: Artikel om Gitte i Politiken.

Jeg havde fået en lille times tid til at holde et oplæg, hvilket jeg til at starte med synes lød som meget lang tid, men det viste sig hurtigt i mine forberedelser, at jeg nok i virkeligheden nærmest har materiale til et heldagsarrangement, så det var lige før det endte med at være en øvelse i at begrænse mig. Set i det lys, var det nok godt, at temaet var investering. Dette var dog også en lille smule intimiderende, da de to andre der skulle holde oplæg er temmelig ferme indenfor det her med investering, men helt ærligt så skal der pænt meget til at slå mig ud af kurs i sådan nogle situationer, så jeg glædede mig mere end jeg var nervøs for det. Når alt kommer til alt, er sådan et arrangement og en situation som min også ret simpel og måske endda nem. Det eneste jeg skal er at fortælle om mig selv og hvordan jeg gør. Jeg skal ikke sælge noget til nogen, jeg skal ikke, og må ikke, anbefale noget og hvis hele min tilgang provokerer og alle kommer op i det røde felt, ja så ser jeg det faktisk også som en succes. Jeg indskyder lige, at mit absolutte yndlingsband er Rage Against The Machine, det forklarer måske en del. Jeg kunne ikke rigtig se, hvordan jeg skulle kunne tabe noget på det her, så med en følelse af usårlighed gik jeg systematisk til værks.


Reklame

Jeg bruger Nordnet til at bygge min frihedsportefølje.

Brickshare er en dansk fremadstormende platform for ejendomsinvestering.

Fremtidens bank er digital, fremtidens bank er Lunar.


Oplægget

Lad mig starte mig at linke til en pdf-udgave af min powerpoint, så kan I se selve det materiale jeg holdt mit oplæg ud fra: Frinans på tur – oplæg om investering

Som nogle måske har bemærket, så har jeg lavet en disclaimer i bunden af forsiden på frinans.dk. Da jeg blev inviteret til at holde dette oplæg tænkte jeg, at jeg hellere måtte få gjort noget ved en ting jeg havde tænkt over længe, nemlig at finde ud af, hvad jeg må sige om investering, når nu jeg ikke er investeringsrådgiver. Så jeg kontaktede simpelthen finanstilsynet og på baggrund af noget mailkorrespondance, ja så stod det klart for mig, at jeg må anbefale det, at investere, men ikke specifikke investeringer og så må jeg selvfølgelig fortælle om, hvordan og hvorfor jeg investerer som jeg gør. Så det var mit overordnede formål med oplægget og også en del af mit overordnede formål med selve frinans.dk.

Jeg vil vise og fortælle om, hvem jeg er, hvorfor jeg investerer, hvad jeg investerer i og hvordan jeg investerer.

Da jeg i sin tid var i praktik, som en del af min uddannelse, lærte jeg især én vigtig ting, start med det vigtigste. Arbejde ud fra den tese, at hvis dine tilhørere kun kan huske én ting fra dit oplæg, så skal det præsenteres først. Så jeg startede med konklusionen, hvordan investerer jeg:

Dollar-cost-averaging via månedsopsparing på Nordnet fordelt på 20% danske obligationer og 80% globale aktier. bum.

Og nej, det er ikke sådan min portefølje præcist ser ud, men i det store hele er det egentlig min plan og strategi, jeg har ikke bare ikke fulgt den til punkt og prikke. Hernæst præsenterede jeg en simpelt rigdomsformel:

Du bliver rig(ere) ved at tjene mere, forbruge mindre og investere differencen. Sidstnævnte var dagens tema, så jeg brugte ikke så meget krudt på de to andre dele af formlen, men den er den simpleste måde at vise, hvorfor jeg investerer. Specielt, hvis der sættes lighedstegn i mellem rig og tid, men det er en snak til en anden dag.

Dernæst brugte jeg lidt tid på at introducere mig selv og mit projekt i form af frinans. Det gjorde jeg blandt andet ved at klæde mig selv af til skindet økonomisk i form af at vise, hvad jeg bruger mine penge på, mit budget og min sidste lønseddel. Pointen her var hovedsageligt, at jeg ikke synes man skal være så bange for at snakke om privatøkonomi og hvis jeg blottede mig selv fuldstændigt tænkte jeg, at det kunne være, at flere turde stille de spørgsmål de egentlig helst ville have svar på, hvilket må være formålet med sådan et arrangement. Hvorvidt det præcist havde den effekt er svært at svare på der fra, hvor jeg stod, men jeg fik i hvert fald mange spørgsmål og gjorde mit bedste for at vare på dem alle sammen, så jeg tror det havde en god effekt. Der var dog flere der ganske enkelt ikke troede på, at jeg brugte så få penge, hvilket overraskede mig lidt. Eksempelvis var der en, der spurgte om min kæreste så havde en diversepost i sit budget på 5.000 kr., så hun kunne betale for mig. Det synes jeg var ret interessant, altså at folk måske ganske enkelt ikke tror på mig. Det generer mig ikke, jeg er sådan set ligeglad med om den her tilhører tror på mig, men jeg synes det er interessant. Da de hørte, at jeg endnu ingen børn har var der en god latter i lokalet. Det var som om de fleste så bedre kunne forstå, hvorfor jeg kunne klare mig med så lidt. Vi får se, hvordan det hele ser ud når der engang kommer minifrinanser ind i billedet. Der var også flere der blev temmelig provokeret af min holdning til ikke at ville have et arbejde. Det havde jeg klart ventet at få en reaktion på, og det er måske det aspekt, jeg synes er det mest interessante. Hvad er det der gør, at folk finder det moralsk forkasteligt ikke at have et arbejde. Jeg har en klar plan der gør, at jeg selv sørger for de penge jeg har brug for. Jeg har ikke tænkt mig at leve af offentlige overførselsindkomster og alligevel har folk svært ved at acceptere mit fravalg af arbejde. Det synes jeg er spændende og et aspekt jeg meget gerne vil dykke dybere ned i engang. Hermed havde jeg også brugt tid på at komme mere ind på, hvorfor jeg investerer, hvilke ledte mig til tredje del af oplægget, hvad og hvordan jeg investerer.

Jeg stilte tre spørgsmål omkring det at slå markedet:

 1. Kan jeg slå markedet?
 2. Kan jeg finde en anden der kan slå markedet?
 3. Hvordan opnår jeg et markedsafkast billigst muligt?

Det er i virkeligheden tre spørgsmål jeg løbende, siden jeg begyndte med at investere, har søgt svar på. Jeg har forsøgt mig med at slå markedet selv, mestendels uden held. Jeg har også forsøgt at finde investeringsforeninger som kunne forvalte mine penge på en måde, så de slår markedet, hvilket måske kunne lykkes, men ikke er noget jeg rigtig tror på. Sidst men ikke mindst har jeg søgt at investere for at opnå et markedsafkast, så det var her mit fokus var i forhold til oplægget. Jeg beskrev, hvordan jeg nåede frem til, at passiv investering passede bedst til mig, at omkostningslette danske investeringsforeninger var at foretrække fremfor ETFer på grund af bl.a. beskatning. Yderligere, hvordan forholdet i mellem obligationer og aktier er en metode til risikostyring og at jeg sigter efter 80% aktier og 20% obligationer i min akkumuleringsfase og nok vil gå mere over til en 50/50 når jeg ikke længere behøver at arbejde. At jeg bruger Nordnet fordi det er billigt, gebyrerne er tydelige og fordi de har en mulighed for månedsopsparing, hvilket gør det muligt at gøre brug af dollar cost averaging i stedet for at prøve at time markedet og til slut kom jeg lidt ind på rebalancering. Samlet giver det min investeringsstrategi som ser sådan her ud:

 • Børsmægler og depot med lave omkostninger under dansk lovgivning
 • To danske investeringsforeninger, én til aktier og én til obligationer
 • 80% globalt aktieindeks & 20% stabilt obligationsindeks
 • Forståelse for min risikotolerance
 • Investering på månedsbasis med ingen kurtage
 • Dollar cost averaging som købsmetode
 • Ingen salg udenfor rebalancering
 • Halvårlig rebalancering

Hvis en del af min strategi holder mig vågen om natten eller mit risikoniveau viser sig at være for højt, så skal jeg genoverveje min strategi.

Så sluttede jeg af med lige at nævne June, Brickshare og Bitcoin som andre investeringsemner jeg enten er i gang med eller har i kiggerten.

Hvad fik jeg ud af det

Alt i alt var det meget givtigt for mig, at holde dette oplæg og skulle fortælle om hvad jeg gør og hvorfor. Jeg lærer bedre ved at beskæftige mig med tingene og sige dem højt, hvilket et oplæg jo bidrager til. Jeg er også meget glad for, at der blev stillet mange spørgsmål og især er jeg glad for de kritiske spørgsmål, dem hvor tilhørerne prøvede at få mig lidt ned med nakken eller fange mig på det forkerte ben. Det er jeg, fordi jeg er helt ærlig omkring hvad jeg gør og hvorfor jeg gør det på baggrund af et oplyst grundlag og en strategi fra min side. Kort sagt, så kan jeg stå på mål for det jeg siger og derved kan det aldrig være helt forkert. Det kan sagtens vise sig, at jeg tager fejl i nogle ting, det ville da undre mig andet, men jeg gør tingene på en måde jeg kan stå inde for og hverken i blinde eller uoplyst. At jeg kan svare klart og ærligt på kritiske spørgsmål er i virkeligheden det der viser mig bedst, at jeg gør tingene på en måde som er den rigtige for mig. Og lad os så slutte af som jeg gjorde i oplægget nemlig ved indirekte at svare på, hvorfor jeg er ganske glad for den titel Børsen i sin tid gav mig i en overskrift til en artikel:

Ung investornovice famler sig frem: Jeg er en aktieskildpadde. For hvem var det nu der vandt, var det haren eller skildpadden?

Hav en dejlig weekend


11 tanker om “Frinans på tur – mit første oplæg – opdateret”

 1. Hej!
  Igen et godt indlæg og glæder mig til at læse om din oplevelse.

  Jeg har et par spørgsmål omkring et emne som min familie er meget fokuseret på.
  Og som jeg ikke syntes du nævner i din blog.

  Ejerbolig vs lejebolig og realkredit generelt.
  Vi har og har altid fokuseret på Max afdrag på realkreditlån og det har betydet at vi nu som 46 og 45 år har 4 år tilbage og så er huset betalt.
  Det åbner op for nogle muligheder både evt salg / tillægs lån/ nedsparing lån / optimering af fremtidige pensioner / modregning i pension ved formue eller bare en billig husleje.
  Vores mål er pension eller mulighed for det ( hvis vi ønsker det ) inden vi bliver 58 og dette er et betalt hus en stor hjælp til.

  Vi kombinerer realkredit afdrag med 2 x alderspension ( tidligere kapital pension) og beskattes jf aktier mere skånsomt kun med PAL skat på 15.3 % denne pension kan hæves uden modregning i øvrigt pension, samt som dig invistering med frie midler i aktier.
  All in i aktier i sparinvest globale min risiko med 50 % og 50 % i sparinvest world.over tid siger alle statistikker at aktier out performer obligationer.

  Vi lægger ca 2000 til side pr måned og køber hver 3 måned 6000 kr aktier i den afdeling som er steget mindst.
  Samlet giver det ( tror jeg ) nogle muligheder for både passiv indtægt men i også høj grad mulighed for skatte optimering.

  Jeg kunne godt tænke mig at høre din mening omkring at fokusere på at få betalt sin bolig og altså have fokus på at blive gældfri.

  Tak for god og lærerig læsning på din blog og husk at leve lidt og bruge lidt til sjov og ballade engang imellem alle regne arkene.

  1. Hej Bobby,
   Tak for de pæne ord og for at du har brugt tid på at stille et rigtig godt spørgsmål. Først bliver jeg nødt til, på sådan helt kedelig vis, at konstatere, at jeg ikke må give direkte anbefalinger, da jeg ikke er finans- eller investeringsrådgiver. Det handler mest om at folk ikke bare ukritisk skal gøre som jeg gøre eller siger, men prøve at optimere deres viden til deres egen situation.
   Dernæst er der en simpel grund til, at jeg ikke har beskæftiget mig med huslån, realkredit og afdrag, jeg ejer ikke et hus og jeg står ikke overfor at skulle købe et hus lige foreløbigt. Jeg har læst en tommelfingerregel et sted om, at det ikke giver mening at købe en bolig, medmindre man påtænker at bo der i mindst 10 år. Min situation er den, at jeg er færdiguddannet, men min bedre halvdel studerer på universitetet i Århus. Her udover kommer hun oprindeligt fra København og som tingene ser ud pt. hælder vi mest imod at flytte tilbage i nærheden af København på sigt. Derfor lægger det ikke lige for at skulle investere i en bolig på nuværende tidspunkt. Jeg kunne godt skrive om det, men det ville blive på et teoretisk plan og ikke ud fra egne erfaringer. Det er ikke den vinkel jeg har valgt at have på tingene. jeg har valgt at skrive om min rejse i forhold til begrebet ‘finansiel frihed’ og jeg føler ikke, at det ville blive nærværende og ærligt nok, hvis jeg begav mig ud i at beskrive lån og lånetyper.
   Når det så er sagt, så har jeg da gjort mig nogle tanker om det her med en afbetalt bolig og det at være gældfri. Lad mig prøve at sammenligne lidt med en situation jeg sidder i. Jeg har lidt gæld i form af noget SU gæld. Renten der løber på denne gæld er ganske lille og sammenlignet med afkast jeg i gennemsnit burde kunne få på aktiemarkedet, ja så er jeg bedst tjent med at investere frem for at afdrage mere. Så det rationelle argument og den rationelle tilgang ville være at afdrage mindst muligt og investere mest muligt. Som menneske er jeg dog, og sikkert langt de fleste andre også, dog ikke rationel. Den her relativt lille gæld tynger mig og irriterer mig. Jeg vil meget gerne være gældfri, det er et stadie eller en ting, jeg ved ikke hvilket ord jeg skal bruge her, som jeg meget vil kunne bryste mig. Jeg overvejer derfor på det kraftigste, at skære en smule ned på investering og i stedet bare afbetale gælden for dermed at kunne erklære mig selv gældfri. Jeg skal ikke kunne sige, om jeg ville have det på samme måde med en bolig, da jeg ikke har prøvet det, men jeg fornemmer på det du skriver, at det er nogle af de samme tanker du går med. Det rigtige svar er nok, at det gælder om at finde den rette balance imellem det rationelle valg og det emotionelle valgt. En kombination som giver den bedste ligevægt for dig. Tænk på det som din sammensætning af din portefølje, den består også af en balance de to foreninger du nævner imellem.
   Det var hverken et direkte svar eller en anbefaling, men jeg håber, at du kan bruge det til noget alligevel.
   Og her på falderebet vil jeg så anbefale at læse Asbjørns indlæg om det at købe vs. leje: Buy or rent Han gør sig nogle tanker, det er jeg sikker på andre også vil have glæde af.
   Og jeg laver masser af sjov og ballade også 😉
   Hav en dejlig dag

 2. Sejt gået Sune. Hvem er publikum?

  Det oplæg kunne jeg da godt tænke mig at overvære en dag.

  Hvordan blev det taget i mod?

  1. Hej Jonas,

   Tak for det! Det kan være du får muligheden en anden god gang.

   Det var en nystartet organisation i Århus der hedder Balanceret, som vil lave en række arrangementer for kvinder om et balanceret liv. Det første arrangement her handlede om investering med oplæg fra Linnéa Schmidt, som du måske er stødt på, hun er ret ferm til det her med investering. Læs mere om hende her Det andet oplæg var med Gitte Brøgger Led fra formuepleje, hende kan du eksempelvis læse en artikel med her: Artikel om Gitte i Politiken
   Så publikum var kvinder der gerne ville lære om investering. Jeg synes det overordnet blev taget godt imod, men der var også del skepsis og helt sikkert også nogle der blev provokerede over mit statement om ikke at ville arbejde. Jeg kunne skrive meget mere, men gemmer det til en opdatering af indlægget.

 3. Hej Sune
  Godt oplæg og glæder mig til at læse om din oplevelse.
  Jeg har aldrig hørt om BrickShare før og kiggede derfor lige på deres hjemmeside. Minimumsinvesteringen for deres bolig projekter er 1.000 kr. Hvor langt ned ser du gerne minimumsinvesteringen kommer før du ser den som attraktiv?

 4. Hej Nickolaj,
  Tak for det. Der står flere steder, at det er 1.000 kr. der er minimum, men ved det aktuelle projekt er beløbet 25.000 kr. Pengepugeren, hvis du kender ham, skrev dog på Facebook, at de har godkendt, at han kunne komme ned og investere 5.000 kr. Jeg har spurgt på Brickshares Facebookside, hvornår de sænker indgangsbeløbet til 1.000 kr. Jeg påtænker i første omgang at kaste 1.000 kr. efter det, for at få en fornemmelse af produktet, platformen osv. Jeg har ikke foretaget nogle beregninger på det, men tænker at et minimumsbeløb kan fungere som en måde at lære det bedre at kende og højne min forståelse. På sigt vil jeg meget gerne, at ejendomsinvestering er en del af min samlede portefølje.

 5. Hej Sune,

  Super cool at du har været ude og holde oplæg! Har lige bladret dine slides igennem, og der er en masse god info. Hvordan kom du i kontakt med dem? Kontaktede de dig?

  Jeg tænker også på sigt at skulle holde oplæg – og evt. tjene lidt penge på den måde.

  Onwards,
  Carl

  1. Hej Carl,
   De kontaktede mig, da jeg blev anbefalet i netværket Ladies First. Det var ikke noget jeg tjente nogle penge på, men jeg fik da en god flaske rødvin 🙂 Fra min side var det meget tænkt som en øvelse og for at se om det jeg kunne tilbyde var noget værd. Det sidder jeg bestemt tilbage med en følelse af, at det var.
   Jeg ville da også meget gerne gøre det igen 🙂
   /Sune

   1. Hej Sune,

    Fedt! Og sejt at se, at dit arbejde med bloggen bærer frugt i det ‘virkelige’ liv 🙂

    Det kunne være sjovt at tage ud og holde oplæg – eventuelt sammen eller i en gruppe af PF/FIRE bloggere a la ‘The Minimalists’ i fremtiden.

    Onwards,
    Carl

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.