Frinansmål for 2019

Så er 2019 kommet i gang og jeg synes derfor, at det må være på sin plads at få nogle mål på banen og noget at styre efter.

Lyt til indlægget

Mål

Jeg kan godt lide at have nogle mål at styre efter. For det første giver de et klart fikspunkt i horisonten og for det andet synes jeg, at det fungerer godt i forhold til at have en blog. Det betyder, at jeg ikke bare skriver i blinde, men, at der er en dybere mening bag nogle af de ting, jeg kaster mig over.

Frinans.dk

Jeg har grublet meget over, om jeg synes det giver mening at lave mål for selve siden frinans.dk. Dels er det meget svært at styre efter, jeg synes meget af det handler om tilfældigheder og held, og dels har jeg svært ved at gennemskue, hvor stort det potentielle publikum reelt er. På den anden side er jeg kontinuerligt blevet positivt overrasket, siden jeg startede og alle de kloge mener, at mål er godt. Så derfor har jeg besluttet følgende mål for siden:

 • Besøg: 150.000
 • Besøgende: 50.000

Det minder meget om besøgstallene for 2018, så måske jeg er for beskeden, men jeg er godt tilfreds med de mål.

Derudover har jeg nogle lidt løsere mål i hovedet, såsom hele tiden at gøre kvaliteten bedre. Det betyder, at jeg vil fortsætte med at indtale indlæggene, for dem der bedst kan lide det, og at jeg hellere vil bruge tid på at lave to gode og gennemarbejdede indlæg om måneden, fremfor at producere fire hurtige.

Frinans

Selve min virksomhed Frinans breder sig over lidt mere end bare siden frinans.dk, og her synes jeg, at det kunne være sjovt at lave et mål også. Gerne et som måske kan svære at måle helt så præcist. Jeg har derfor besluttet, at jeg skal producere et eller andet Frinans-relateret produkt, jeg ikke har prøvet at lave før. Så jeg må lægge hovedet lidt i blød.

 • Et nyt Frinans-produkt

Opsparingsrate

Sidste år gik jeg efter en opsparingsrate på 60% og jeg føler lidt, at det tal bør stige, da jeg dels er steget lidt i løn og dels for udfordringens skyld. Jeg har tænkt lidt på at hæve den for hvert år og vise, at man altid kan forbedre sig. Skal det være realistisk over en årrække, bør jeg dog ikke gå for hurtigt frem og jeg hæver den derfor med 1%.

 • Mål for opsparingsraten i 2019: 61%

Budget

Det er nærliggende også at have et mål i forlængelse af opsparingsraten i forhold til mit budget. I forhold til budgettet vil jeg fremover slå kategorierne investering og opsparing sammen, da jeg synes, at det giver mest mening. Mit budget er dermed blevet endnu simplere og ser således ud for 2019:Så gælder det bare at holde det.


Reklame

Jeg bruger Nordnet til at bygge min frihedsportefølje.

Brickshare er en dansk fremadstormende platform for ejendomsinvestering.

Mintos gør det nemt at få adgang til det lukrative lånemarked som investor.


Gældfri

Jeg har besluttet mig for at blive gældfri og det betyder, at jeg skal have betalt alt min SU gæld tilbage.

Renten på min gæld er sølle 1%. Der er altså tale om et rigtig godt lån og det er absolut sandsynligt, at jeg kan generere et større afkast for pengene jeg vil bruge til at betale af med, hvilket derfor betyder, at det økonomisk giver mest mening at investere pengene fremfor at betale lånet af. For mig at se, er der kun to økonomiske årsager, der kan ændre på dette:

 1. Investering er forbundet med risiko og der er derfor en risiko for, at de investerede penge giver <1% i afkast.
 2. Renten stiger pludseligt og mit låns fordelagtighed ændrer sig.

Det er de økonomiske implikationer ved at have denne type gæld og det giver fuldstændig mening at tænke, at det er bedst at gøre noget andet med pengene, end at betale denne gæld af. Men der er en grund til, at navnet på bloggen er Frinans og således indeholder et frihedselement.

Det handler nemlig ikke kun om, hvad der ser bedst ud i et excell-ark. Det handler også om frihed og intet er mere frihedsberøvende, i økonomisk forstand, end gæld. Jeg ønsker ganske enkelt at være gældfri og ikke skylde nogen noget. Der er ikke mange danskere på min alder, i starten af trediverne, der kan erklære sig selv gældfri, men det har jeg altså tænkt mig at opnå i år.

 • Min SU gæld i skrivende stund lyder på: 23.317,16 kr.

Investering og opsparing

Jeg har efterhånden fundet frem til, hvad min portefølje skal indeholde og mine investeringer er derfor blevet kedeligere og kedeligere. Der er derfor heller ikke nogle åbenlyse klare mål i forhold til hverken investeringer og opsparinger, andet end opsparingsraten. Jeg skal fortsat investere i aktier på månedlig basis og obligationer på kvartalsmæssig basis, helt som jeg har gjort det i løbet af 2018. Jeg skal investere lidt mere igennem Mintos, som er blevet forsømt lidt i 2018 og så vil jeg måske overveje at tilføje investering i ejendom igennem Brickshare.

I forhold til opsparing vil jeg spare op på en konto på månedlig basis, købe mere guld og sølv samt købe lidt bitcoins hver måned.

Vigtigst er det, at det jeg gør, er gennemtænkt og at hele mit investerings- og opsparings-setup, er simpelt. Målet for 2019 bliver derfor:

 • Disciplineret investering og opsparing hver måned

6 tanker om “Frinansmål for 2019”

 1. Hej Sune, godt nytår, spændende at føge dig. For forståelsens skyld: jeg går ud fra, at opsparingsraten er ifht nettoløn, altså det du får udbetalt? Er din pension fra din arbejdsgiver med i regnestykket? Vh. Hanne

  1. Hej Hanne,

   Mange tak 🙂

   Ja, det er af min nettoløn.

   Jeg inkluderer ikke min pension, da den ikke kan bruges til at gå på “pension før tid”. Den er til gengæld en del af sikrere alderdom, men det er en helt anden diskussion.

   /Sune

 2. Hej
  Jeg syntes du beskriver nogle spændende tiltag til invistering og livet generelt i dine indlæg.
  Jeg har et spørgsmål vedr spredning af invistering.
  Overvejer du at invistere i ejerbolig på et tidspunkt, det være enten lejlighed eller hus ?
  Med de historisk lave renter pt er det muligt at ” sidde ” for en husleje som kan sammenlignes med prisen for en leje bolig.
  Afdrag på gæld kombineret med evt værdi stigning over en årrække vil kunne give friværdi på sigt, som ligeledes kan udnyttes mht pension alder og måske tidligere selvvalgt pension

  1. Hej Henrik,

   Ja, det gør jeg bestemt.

   Lige nu er renterne lave, hvilket betyder, at prisen på månedsbasis måske er lav, men prisen på selve boligen meget høj. Det er ikke et marked, jeg ønsker at købe bolig i. Når renten er lav, er prisen på penge også lav og dermed kan flere være med. Det betyder højere priser og det er jeg selvsagt ikke fan af. Jeg har ikke en klar strategi for køb af bolig endnu, men det bliver ikke lige nu og her.

   /Sune

   1. Nick @ TotalBalance.blog

    Så du påtænker at time et evt. boligkøb til et tidspunkt hvor prisen er lav, men renten er…høj(ere)? 😉

    Det har jeg faktisk lavet et lille skriv om, som jeg kan anbefale at læse her (hvis du ikke allerede har læst det):

    http://totalbalance.blog/less-is-not-always-more/

    Nu er jeg jo ikke uddannet tal-mand, så det må betragtes som et lægmands perspektiv 😉

    Godt nytår – og GAB nogle kedelige mål du har dig 😛 Hehe. Det er stærkt, at du holder ved din strategi. Hvis bare det viser sig at være vinderen, så er det jo det eneste rigtige at gøre! 😉

    1. Jeg påtænker i hvert fald ikke at købe bolig i det marked vi har pt. Jeg er ikke helt afklaret med, hvordan og hvorledes.

     Det må jeg lige læse 🙂

     Slow and steady wins the race 😉

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.