Hvor meget er der tilbage af din løn, efter der er betalt skat? Læs med og få et tip til et godt værktøj og et bud på, hvorfor du måske skulle tænke økonomisk frihed fremfor økonomisk uafhængighed.
👉 Om hvor meget efter skat
Dagens indlæg skal handle om et særdeles brugbart værktøj. Det er en simpel løn-udregner, jeg ofte selv gør brug af.
Selve siden ser mere eller mindre bare sådan her ud:
I al sin enkelthed kan man indtaste en månedsløn og så kan man se, hvad man får udbetalt efter skat.
Det med småt: Hvor meget betaler man i skat af løn i Danmark her i 2015. Brug løn udregneren for at få et billede af hvor meget du vil få udbetalt hvis for eksempel din løn stiger. Og se hvor meget af din løn du betaler i skat. Der er selvfølgelig mange afdrag så som kørselsfradrag, renteudgifter m.m. som her ikke er medtaget. Men udregneren giver dig et billede af hvad du mindst vil få udbetalt efter bund-, top-, kommune- og sundhedsskat, og efter person- og beskæftigelsesfradrag.*Udregningen tager udgangspunkt i kommuneskatten i Københavns kummune uden kirkeskat. Det vil sige at hvis du foreksempel bor på Frederiksberg eller i Gentofte vil du skulle betale 1% mindre i skat. Og hvis du betaler kirkeskat skal du betale cirka 0.4% – 0.8% mere i skat.
Estimater
Siden kan derfor bruges til at estimere, hvad man reelt får i løn, ens disponible indkomst, på baggrund af en given månedsløn. Løn kan godt være en lidt svær størrelse at forholde sig til, fordi den oftest refereres til som tallet før skat, men, hvad betyder det så reelt for dig?
Hvad får du i hånden og hvor mange penge kan du reelt bruge, baseret på din løn? Det kan siden hjælpe med, hvilket er vigtig viden i din jagt på økonomisk uafhængighed.
🙋♂️ Hvor meget efter skat: Min løn
Jeg plejer jo ikke at være bleg for at bruge mig selv som eksempel og dagens indlæg er ingen undtagelse. Lad os se på min løn:
Min månedsløn er ca. 43.000 kr. plus en rigtig pæn pension, som ikke er talt med her, da det ikke er en del af beregningen. På baggrund af min månedsløn udregner siden en række ting:
- Årsløn: 516.000 kr.
- ATP: 90 kr.
- Skat: 15.860 kr.
- Fradrag: 5.850 kr.
- Reel skatteprocent: 37%
- Udbetalt: 27.050 kr.
De 27.000 kr. udbetalt hver måned er ikke helt ved siden af, så siden gør, hvad den lover. Den viser et ret godt estimat af, hvad jeg får udbetalt på baggrund af min månedsløn.
Så kan jeg ydermere sidde og være forarget over de næsten 16.000 kr. jeg betaler i skat hver måned, men det skal vi ikke fokusere på nu.
Så kan jeg eksempelvis bruge værktøjet til at lege med tanken om, hvad jeg ville få udbetalt ved en lønforhøjelse eller ved at skifte til et andet job med en højere løn.
Lad os lege med tanken om et job, hvor jeg får 50.000 kr. før skat.
Stiger jeg 7.000 kr. i løn hver måned, så kan vi se, at min reelle løn, min månedlige disponible indkomst, ville stige med 3.000 kr.
7.000 kr. lyder sjovt nok af væsentligt mere end 3.000 kr.
Du kan altså bruge siden til at estimere ret præcist, hvor mange penge du får i hænderne ved en given løn. Det i sig selv synes jeg, er et sjovt værktøj at lege med.
Det kan derfor være et godt og hurtigt værktøj til lige at kigge efter, inden du drømmer dig til et nyt og højere betalt job i forhåbning om, at du bliver millionær over night.
NORD.investments
reklame
NORD.investments gør investering:
😎 Nemt,
🤑 Billigt &
🔐 Sikkert
Start med en gratis investeringsplan og lær din risikoprofil at kende.
🔥 FIRE + arbejde
Værktøjet kan også bruges til et andet interessant lille tankeeksperiment.
I FIRE sammenhæng findes der et sub-begreb for økonomisk uafhængighed, som går på at kombinere investeringer og indtægter. Det kaldes lidt forskelligt såsom baristafire eller coastfire.
Basalt set går det ud på ikke at være 100% økonomisk uafhængighed, men at have et mindre stressende arbejde, uden for mange arbejdstimer, kombineret med indtægt fra en investeringsportefølje. Her kan siden også bruges, så lad os lige se lidt nærmere på det.
Det næste bliver meget forsimplet, fordi pointen ikke er, at det skal være så præcist som muligt, men mere har karakter af inspiration. Hav lige det i baghovedet, når vi begynder at lege med tal.
Økonomisk uafhængig med 4% reglen
Hvor stor skal investeringsporteføljen være baseret på 4% reglen i sin totalt simplistiske form uden hensyntagen til skat og andet. Lad os lege lidt med et relativt lavt behov, nemlig 100.000 kr. årligt, som ca. var det jeg brugte, da jeg var studerende og boede i Århus.
Årligt forbrug: | 100.000 kr. |
Investeringsportefølje: | 2.500.000 kr. |
Det giver et behov på en investeringsportefølje på to og en halv million kroner. Ikke umuligt, men dog en pæn portion penge.
Men hvad så, hvis vi legede med tanken om coastfire og det at have en mindre indtægt sammen med investeringsporteføljen? Hvad hvis vi eksempelvis blot havde en indtægt på 4.500 kr. hver måned før skat. Det er en lav løn og der skal ikke mange timer til at supplere FIRElivet med den indtægt.
Behovet
Vi spørger lige vores nyfundne værktøj:
Hov! Hvad skete der lige dér?
Det var godt nok ikke meget skat, der skulle betales af den indtægt. Det er fordi, at man i Danmark har et vis fradrag hvert år, et beløb man kan tjene før end, at man skal betale skat af ens indtægt.
Tjener du 4.500 kr. om måneden, så fortæller siden os, at vi “kun” skal betale 447 kr. i skat svarende til 9.9%. Interessant. Vi vil således få udbetalt 4.053 kr., men lad os runde det af til 4.000 kr. for en indtægt før skat på 4.500 kr.
Med de 4.000 kr. i indtægt hver måned, bliver det årlige behov for en indtægt fra investeringsporteføljen næsten halveret. Behovet derfra er nu på 52.000 kr. Leger vi igen med 4% reglen og har forståelse for, at det ikke er præcist og ikke inkluderer skat osv., men skal bruges til at illustrere en pointe, så ser regnestykket pludseligt således ud:
Årligt forbrug: | 100.000 kr. |
Indtægt: | 48.000 kr. |
Investeringsportefølje: | 1.300.000 kr. |
Ved at have en indtægt på 4.500 kr. i gennemsnit hver måned, halverede vi lige størrelsen på investeringsporteføljen.
Tænk lige lidt over det.
Økonomisk frihed
Der er ret stor forskel på at skulle opbygge en investeringsportefølje på 2.500.000 kr. og så en på 1.300.000 kr. Tænker vi tilbage på tidligere i indlægget, så føltes forskellen på at tjene 43.000 kr. før skat og så stige med 7.000 kr. til 50.000 kr. ikke synderligt stor. Der var en forskel, men den var ikke skelsættende.
I hvert fald ikke efter skat.
Til gengæld så føles forskellen på en indtægt på 0 kr. og en indtægt på 4.500 kr. meget stor, idet næsten halvdelen af behovet i en investeringsportefølje forsvinder.
- Husk: At du nemt kan bygge en simpel investeringsportefølje med Simpel investering.
Værktøjet kan altså også bruges til at lege med tanken om at kombinere en lille indtægt med en investeringsportefølje. En tanke der i dén grad har vundet indpas hos mig de sidste par år. Det er lidt tanken om at droppe den totale økonomiske uafhængighed til gengæld for tanken om mere økonomisk frihed.
At opnå økonomisk uafhængighed tager lang tid, hvis det overhovedet er muligt i Danmark. At blive økonomisk friere og måske så fri, at man kan nøjes med en lille sideindtægt, det er derimod meget realistisk og tager ikke så lang tid at opnå. Det er et spændende kompromis.
Hvad tænker du om økonomisk frihed vs. økonomisk uafhængighed?
Reklame
🚀 NORD.investments – Gratis investeringsplan
🇩🇰 Nordnet – Danmarks bedste investeringsplatform
⚡️ Tjenestetorvet – Få tilbud på billig strøm
💵 Firi – Køb krypto sikkert og nemt
📱 Lebara – Mobilabonnement til 19 kr.
🤕 Undo – Billig forsikring
🛜 Fastspeed – Billigt internet
📚 Bookbeat – Billige lydbøger
Reklame: Indlægget er sponseret af startpakke.com – Her finder du lån penge oversigt
Det er præcis den model jeg realistisk sigter efter, da skattetryk og afledte omkostninger forbundet ved at passe et arbejde er ganske høje. En form for indtægt som fx udlejning af værelser via air BNB kan give 28.000 skattefrit, eller omkring Godt og vel 2300 pr MD. Kræver ikke meget arbejde. Hertil et en-to dagsarbejde om ugen, eller måske ligefrem sæson arbejde. Dertil “passiv indkomst” fra investeringer. Det kan give endog meget frihed til at rejse, eller dyrke egne grøntsager eller hvad man nu lyster.
Altså kan man reducere sit behov til omkring 150.000 p.a så er meget frihed tilgængelig.
Reelt FIRe i dk er yderst vanskeligt, eller kræver tidligt indsats måske før 25 års alderen, og en familie med børn kræver bare i en periode indkomst på normalniveau. Derfor er det realistiske opnåelige nok en form for økonomisk frihed til deltidspension ved 50 år, hvilket vel stadig er 17 år før folkepensionsalderen.
Venligst Henrik
Hej Henrik,
Tak for dine betragtninger, det lyder som en både farbar og god vej til et friere liv.
/Sune
Jeg kan godt forstå du bliver forarget over skatten. Jeg vil gerne bidrage til velfærden, men jeg synes nu alligevel det er for dyrt at skulle betale over 39.000 i skat hver eneste måned!
Hej Gabriel,
Så betaler du i hvert fald din del! Det er mange penge for en tvivlsom service.
/Sune
Endnu engang, tak for en fin artikel!!
Hej,
Mange tak for de pæne ord!
/Sune
Kommer du til at gå ind i ejendomme på et tidspunkt ?
Hej,
Ja det tror jeg. Jeg overvejer Brickshare som løsning og ellers så kunne jeg da godt tænke mig at købe en bolig på et tidspunkt.
/Sune
Et super godt værktøj! Man skal dog huske at fakturere AM-bidrag med i beregningen da det jo også er en betalt skat til staten.
Hej Jesper,
God pointe!
Jeg var ikke klar over, at det ikke var en del af beregningen. Kan man bare ændre procentsatsen til +8?
/Sune
Ja, det er 8%. Ret vildt det blev indført i 1994 som en midlertidig løsning fordi arbejdsløsheden var 10%. Nu er den 5% og der er ingen udsigt til AM-bidraget forsvinder. https://www.berlingske.dk/opinion/skatteminister-farvel-til-am-bidrag-er-sympatisk-men-svaert
Hej,
Der er intet så permanent, som midlertidige skattestigninger.
Jeg har netop erfaret, at der findes denne: https://skatforbegyndere.dk/beregn-din-loen-efter-skat/
Det er et meget bedre værktøj 🙂
/Sune