Iconomi – kryptoverdenens svar på investeringsforeninger

Tags:

Bitcoin buldrer derudaf, men der er masser af andre kryptoaktiver det er muligt at investere i. Men hvad hvis man ikke forstår projekterne bag, hvad den enkelte token kan eller hvordan man skal udvælge nogle af disse aktiver, ligesom med enkeltaktier vs. investering i indeks. Hvis bare der var en måde at investere i kryptoindeks…

Det er der og det skal vi kigge nærmere på i dagens indlæg. Det bliver forhåbentlig både spændende og lærerigt. Husk på, at jeg ikke anbefaler nogen specifik investering, jeg ønsker sådan set bare at give min viden videre. Investering medfører naturligvis en risiko og den skal investor selv tage ansvar for. Når det så er på plads, så lad os starte med konklusionen til de utålmodige.

Til de utålmodige

Vi skal kigge på:

og

Den korte opskrift

 1. Køb Bitcoins på Coinbase eller en anden exchange
 2. Overfør Bitcoins til Iconomi
 3. Køb tokens til den eller de DAA du ønsker at investere i

Investering

Jeg har tidligere skrevet, hvorledes jeg ikke betragter mine køb af bitcoins som investering, men derimod opsparing. Jeg vil ikke gå ind i en lang diskussion eller udredning af det statement her, men blot konstatere det, fordi det vi skal kigge på i dag netop er med henblik på investering. For jeg investerer også i kryptoaktiver, men det er indtil videre i det små fordi jeg har ledt efter en indeks-investeringsform i kryptoaktiver.

Indeks

Definition: Et index, eller indeks på dansk, er en samling af noget, et form for referencepunkt. Det danske C20 indeks er eksempelvis et indeks dækkende de 20 største børsnoterede virksomheder i Danmark. Et index er dermed en måde at kunne sprede sine æg i flere kurve = diversificering. Herudover behøver man som investor i et indeks egentlig ikke at forstå enkeltdelene i indekset.

Kryptoindex

Moderen til alle indeks i kryptoaktivverdenen må være CRIX udviklet på Humboldt universitetet i Berlin. Præcist hvordan indekset er strikket sammen kan du læse mere om her, men i grove træk består det af de 75 største kryptoaktiver målt på markedsvægtning. Det er ikke lykkedes mig at finde et produkt der følger dette indeks, så derfor har jeg været nødsaget til at udvide det indeks jeg kigger efter. Jeg har derfor søgt at finde produkter der tracker et eller andet form for cryptoindeks i stedet for et specifikt cryptoindeks. Det ville undre mig, hvis ikke der på et tidspunkt findes et produkt der tracker CRIX. Grunden til, at jeg helst vil følge CRIX, er at jeg opfatter det, som det mest objektive indeks det er muligt at bygge, da det beror sig på markedsandel.

Kryptoindexinvesteringsmuligheder

Jeg har kigget lidt på tre forskellige muligheder, ja egentlig mange flere, men de her tre står lidt ud i mængden, for ikke bare at præsentere den ene jeg gør brug af. Dette skulle gerne bevirke, at jeg kan vise, at jeg ikke bare har valgt den første den bedste, men faktisk tænkt lidt over tingene, surprise! Som overskriften indikerer, skal det dog primært handle om een af dem.

Lad mig starte med to muligheder, som jeg ikke kender så godt.

Prism

Shapeshift har lavet en platform for konvertering af ét kryptoaktiv til et andet, som også kan integreres i wallets, eksempelvis Jaxx. Der er herved tale om en etableret spiller i kryptoaktiv-verdenen og for noget tid tilbage annoncerede de Prism som potentielt kan gå hen og blive en mulighed for bl.a. at følge et indeks. Mere ved jeg ikke om løsningen, så den springer vi hurtigt videre fra. Ønsker du at undersøge nærmere om Prism flyder internettet med artikler, indlæg og videoer om Prism.

Crypto20

Crypto20 er ret ny, idet ICO (Initial Coin Offering = kryptoaktiv-verdenens svar på en IPO, børsnotering) fandt sted for nyligt. Crypto20 består af en token, C20, som kan handles ligesom Bitcoin kan det i form af BTC. Det vil sige, at dette indeks, Crypto20, kan ‘købes’ ved at købe C20 tokens. På siden fremgår også, hvilke tokens, kryptoaktiver, indekset består af:

Det vil sige, at man som investor kan eksponere sig selv overfor en masse forskellige kryptoaktiver ved blot at have én token. Det er meget lig det at have én investeringsforening og blive eksponeret overfor en masse enkeltaktier.

Denne C20 token er endnu ikke til salg på en exchange, så hvordan prisen på den vil opføre sig ved jeg ikke. Man kunne kalde det afvigelse fra indre værdi. Vil C20 token være væsentlig dyrere end den reelle indre værdi, er egentlig det spørgsmål jeg stiller mig selv. Det må vi se på, når den kommer længere ud i offentligheden. Men det er i hvert fald et spændende projekt og en meget enkel måde at implementere et indeks.

Læg mærke til, at vi overhovedet ikke har set på, hvordan de har bygget det indeks, valgt hvad der skal repræsenteres i det. Vil du vide mere om det, kan du sikkert undersøge nærmere på deres side.

Iconomi

Det bringer os videre til den løsning jeg kender mest til og indtil videre har brugt lidt for at få en fornemmelse for produktet, Iconomi. Iconomi er en form for investeringsplatform og både tilgængelig igennem browser og som app. På denne platform findes investorer, det er os, Digital Asset Arrays, DAAs, en art investeringsforening og DAA managers, portefølje-managers. Et DAA er at sammenligne med C20 token vi så på tidligere. Hvor der med Crypto20 kun var ét indeks at investere i, er der flere forskellige DAAs at vælge imellem på Iconomi; se alle de forskellige DAAs her.

Iconomi er en platoform, hvorpå det er muligt at investere i en række forskellige kryptoaktiv-‘investeringsforeninger’

Lad os prøve at se lidt nærmere på sådan et DAA, nemlig deres flagskib ‘Blockchain Index (BLX)’:

Et DAA har et navn, i dette tilfælde Blockchain Index, en forkortelse og token, BLX, en manager, Columbus Capital, en beholdning, hvoraf de tungenste vægtninger fremgår af oversigtsbilledet og en kort beskrivelse. I dette tilfælde er der tale om et indeks som manageren følger ud fra en række parametre. Går vi ind på selve indekset kan vi læse mere mere specifikt om:

 • DAA
 • Manageren
 • Strategien

Vi kan se et management fee, ligesom med en dansk investeringsforening, og entry og exit fees, igen ligesom med en dansk investeringsforening, hvor den slags hedder emmisionstillæg og indløsningsfradrag. Omkostningerne er derved helt som vi kender dem fra investeringsverdenen i forhold til fonde og foreninger.

Derudover er der en grafisk visning, som kan tilpasses, af hvordan DAAen har klaret sig over tid. Dette er også helt som vi kender det fra aktier eller investeringsforeninger.

Slutteligt er der en komplet liste af kryptoaktiverne i DAAs, deres nuværende vægtning samt indeks-vægtningen.

Alt i alt minder det, som jeg tror fremgår af min beskrivelse, ekstremt meget om en investeringsforening. Termerne er de samme, visningerne er de samme osv. Det er muligt at vælge en eller flere DAAs ud, investere i dem og på den måde skabe sig en portefølje af kryptoaktiver. Jeg har to DAAs indtil videre i min lille portefølje:

Blockchain index var en af to mulige DAAs, da jeg oprettede mig som bruger i sin tid, så den startede jeg ud med. Coinbest 1 er den mest konservative, defensive, af de forskellige DAAs med en stor andel Bitcoin. Jeg har ikke investeret særligt mange penge i det endnu, så det er lidt som med June, en måde at prøve platformen og teknologien af. Jeg har for omkring $50, så det er bestemt i den meget lille ende. Men med de returns der er på kryptoaktiver går det hurtigt i øjeblikket. Prøv at se, hvor meget BLX er steget det sidste stykke tid:

Udvælg DAA

På Iconomi er der også et meget simpelt sammenligningsværktøj. Eksempelvis kunne vi prøve at sammenligne de to DAAs jeg har (link til sammenligning).

Videoen er uden lyd, men viser hvordan man på Iconomi på en meget simpel, men tilpas afmålt måde, kan sammenligne to DAAs:

Jeg har svært ved at skjule min begejstring for det værktøj. Jeg har endnu ikke set eller prøvet et lignende enkelt, men tilpas avanceret værktøj til sammenligning af investeringsforeninger eller ETFer. Jeg er meget imponeret over det fra en teknisk og designmæssig vinkel. Her kunne Nordnet, Shareville, Morningstar, bankerne og alle de andre etablerede spillere på investeringsområdet godt lære en ting eller to.


Reklame


Hvordan investerer man med Iconomi

Iconomi findes både som browserløsning og app til iPhone og Android. Jeg startede med at bruge browserløsningen og har, da de lancerede det, også gjort brug af appen til iPhone. Begge to fungerer rigtig fint og jeg har ikke noget negativt at sige om dem.

På selve platformen køber man tokens til den enkelte DAA og disse kan købes for Bitcoin eller Ethereum. På platformen kan man naturligvis også sælge sine DAAs og her er mulighederne ligeledes Bitcoin og Ethereum. Der er et minimum i forhold til køb og salg på værdi for $10.

Begge disse to kryptoaktiver til at købe DAAs for er tilgængelige på Coinbase, så i princippet kan man have en Bitcoin wallet og exchange i en og samme platform og en investeringsplatform med adgang til den store diversificerede kryptoverden blot i form af to apps på ens smartphone.

Køb Bitcoins igennem Coinbase og overfør det antal du ønsker at investere til din Iconomi konto, hvorfra du køber tokens, andele, i de DAAs du ønsker at investere i.

Så bliver det ikke nemmere. På denne måde kan høj diversificering sikres og det er muligt at skabe en portefølje med eksponering mod en masse kryptoaktiver uden at skulle udvælge enkelte projekter. Jeg er glad for diversificerede investeringsforeninger og derfor er jeg naturligvis også glad for sådan en løsning.

Den korte opskrift

 1. Køb Bitcoins på Coinbase eller en anden exchange
 2. Overfør Bitcoins til Iconomi
 3. Køb tokens til den eller de DAA du ønsker at investere i

Reklame

5 tanker om “Iconomi – kryptoverdenens svar på investeringsforeninger”

 1. Hej Sune.

  Følger med interesse din blog og synes det er et fedt projekt du har gang i!
  Vi skal til og i gang med at putte lidt penge i crypto, og har nogle spørgsmål, du måske kan hjælpe med. Hvis ikke er det helt ok, men kender ikke mange, der ved noget om cryptovaluta.

  Kender du nogle børser, der er særligt gode med stort udvalg af de mindre valutaer?
  Kender du en wallet, hvor man kan opbevare forskellige typer valuta, som virker god og sikker?
  Har du bud på upcoming valutaer der er klar til et spring i 2018?

  Mvh Mikael

  1. Hej Michael,

   Mange tak for det 🙂

   For hvert kryptoarktiv på https://coinmarketcap.com kan du se, hvilken børs den kan handles på. Hvis du har nogle bestemte i sigte, er det et godt sted at finde ud af, hvordan du kan handle den. Du skal ikke kigge på mange forskellige for at få en fornemmelse for, hvilke børser der går igen. Jeg har ikke ret meget erfaring med mange af dem. Jeg har brugt Poloniex lidt, men ellers bruger jeg Coinbases Gdax og danske Coinify. Jeg tror ikke, at jeg er kvalificeret til at udtale mig om sikkerheden sådan helt entydigt. Generelt kan man måske sige, at er der tale om større beløb, og så må man selv definere, hvad det er, så er en online Wallet måske ikke at foretrække til alle ens aktiver. Handler det om mindre beløb så er de sikkert fine. Coinbase er en meget nem Wallet at bruge, men ønsker man et større udbud så har jeg fine erfaringer med Jaxx til iOS og hører kun godt om Coinimi til Android. Jeg har ingen bud på nogle højdespringere og holder mig selv fra at prøve at finde den gyldne billet imellem de mange muligheder. Det er blandt andet derfor jeg har kigget lidt ekstra på en platform som Iconomi.
   Held og lykke med kryptoeventyret 🙂

   /Sune

  1. Hej Kristian,

   Mange tak 🙂

   Nej, dem kender jeg ikke. Generelt er jeg lidt loren ved, hvorvidt det for private kan betale sig at mine. Jeg gør det i meget lille grad med Minergate, men det er egentlig mest for sjov.

   /Sune

 2. Pingback: Frinans opdatering #29 november 2018 – Frinans.dk

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.