Investering for begyndere #9 – Strategi

I dag skal det handle om strategi, noget vi har været inde på i flere af de foregående indlæg, men det er på tide, at få det helt klart skåret ud.

Det er altid godt at have en plan, især når tingene ikke går godt og man derved kan blive fristet til at handle ilde. Selvfølgelig kan en plan udvikle sig og dermed også ændre sig over tid, men generelt er det godt at have en plan fordi det sikrer, at man tager stilling til begivenheder, før de opstår. Vigtigheden i dette skal ses i, at hvis man først overvejer situationen og tager stilling til den, mens den udfolder sig, ja så ser man ikke tingene klart, men handler i affekt. En strategi er derfor en måde at holde øjnene på målet og filtrere støjen fra.

TLDR: Hav en strategi for at undgå at handle i panik og træffe dårlige valg. Mit bedste råd er: Vær gennemsnitlig

Investering for begyndere

Du kan se alle indlæg i serien her

 1. Investering for begyndere #1 – Hvad er investering?
 2. Investering for begyndere #2 – Hvad kan man investere i? 
 3. Investering for begyndere #3 – Risiko
 4. Investering for begyndere #4 – Omkostninger
 5. Investering for begyndere #5 – Alt-i-en-løsninger
 6. Investering for begyndere #6 – Porteføljehåndtering
 7. Investering for begyndere #7 – Aktier, foreninger og ETFer
 8. Investering for begyndere #8 – Skat
 9. Investering for begyndere #9 – Strategi
 10. Investering for begyndere #10 – Investeringsordbog

Strategi del 1 – Hvad skal jeg investere i?

De tre investeringsspørgsmål

Der er tre spørgsmål, man som investor, og især som ny investor, bør stille sig selv. Grunden til, at spørgsmålene er udformet som de er skyldes, at et marked har et gennemsnitligt afkast og der findes investeringsprodukter til at opnå dette gennemsnitlige afkast, ofte blot refereret til som “markedet”. I forhold til aktier gælder det derfor:

 • Kan jeg slå markedet? (Køb enkeltaktier)
 • Kan jeg finde en investeringsforening der kan slå markedet? (Køb aktivt forvaltede investeringsforeninger)
 • Skal jeg stille med tilfreds med et afkast der er = markedet? (Køb passivt forvaltede investeringsforeninger eller EFTer)

Disse tre simple spørgsmål er med til at definere første del af din samlede strategi, nemlig, hvad der skal puttes i kurven. Man kan selvfølgelig også putte alle tre dele i. Der er masser af investorer der har en art grundportefølje bestående af investeringsforeninger og så supplerer de med enkeltaktier de tror på.

Strategi del 2 – Optimeringsmuligheder

Vi var faktisk inde på det i sidste indlæg om skat, men grundlæggende er der tre optimeringsmuligheder at arbejde med, så snart strategien er på plads:

 • Risikohåndtering
 • Omkostninger
 • Skat

Risikohåndtering

Hvor stor en del af porteføljen skal bestå af aktier? Kan du klare at porteføljen kan falde med 10%, 20% eller 40% ved en krise? Risikohåndtering handler om at kende sig selv og være ærlig omkring, hvad man kan klare samt have en forståelse for, hvor risikobetonet det man investerer i er. En del af risikohåndtering er også investeringshorisonten, altså, hvor længe der går før pengene skal bruges.

Omkostninger

Omkostninger har en stor effekt på investeringens udvikling over tid. Jo mere du handler og skifter ud i porteføljen, jo flere omkostninger har du. Jo dyrere en investeringsforening du vælger, jo mere går til omkostninger. Hvad koster det at købe aktiver til porteføljen? Koster det noget at have et depot? Der er en række faktorer at tage højde for her.

Skat

Skat kan for så vidt også godt siges at være en omkostning, men det får nu alligevel sin egen kategori. Er formålet, at investeringen skal blive mest muligt værd på sigt, ja så siger det næsten sig selv, at der er forskel på at betale 27% eller 42% i skat.


Reklame

Jeg bruger Nordnet til at bygge min frihedsportefølje.

Brickshare er en dansk fremadstormende platform for ejendomsinvestering.

Mintos gør det nemt at få adgang til det lukrative lånemarked som investor.


Min strategi

Lad mig prøve at give et indblik i mine investeringer.

Del 1

 • Passive danske investeringsforeninger til aktier og obligationer
 • Crowdlending på platformen Mintos

Jeg har stadig én enkeltaktie tilbage, jeg har ikke fået skilt mig af med endnu. Jeg ejer også bitcoins, men betragter ikke dette som en investering. Jeg overvejer kraftigt at tilføje ædelmetaller til min samlede investeringsportefølje. 

Del 2

 • Risiko: 80% aktier og 20% obligationer (crowdlending ikke talt med her)
 • Omkostninger: Depot: Nordnet (ingen omkostninger), brug af månedsopsparingen (ingen kurtage på aktiekøb), halvårlig rebalancering, passive danske investeringsforeninger med “lave” omkostninger
 • Skat: Passive danske investeringsforeninger (afventer afklaring omkring ændring af skat på ETFer), jeg er endnu ikke gift så kan ikke udnytte en ægtefælles lave beskatning

Passiv investering

Investering i indeks

Vi har været inde på det i et tidligere indlæg, men vi tager den lige igen fordi passiv investering ikke bare er et, hvad vi kan investere i, men også et, hvordan i et strategisk perspektiv. Passiv investering vinder frem i stor stil i det meste af verden. I Danmark halter vi lidt efter, men interessen er dog stødt stigende. Passiv investering i aktier og obligationer, er min foretrukne investeringsform. Det gør det nemt at investere og så er omkostningerne små sammenlignet med en aktiv strategi. Alle aktiemarkeder er opgivet i et indeks og passiv investering går i alt sin enkelthed ud på at matche et indeks og derfor opnå et ‘markedsafkast’, markedet værende indekset. I Danmark har vi eksempelvis et indeks der hedder C25, som helt enkelt består af de 25 største børsnoterede danske virksomheder. Passiv investeringsstrategi kan anvendes af alle, hvad enten du ikke ved, hvad en aktie er eller du er ekspert.

Hint: Mange eksperter bruger denne strategi, da de ikke mener at kunne ‘slå markedet’, gøre det bedre end gennemsnittet af indekset. Vær en vinder ved at være gennemsnitlig. 

Passiv investering i Millionærklubben

Hør eventuelt disse tidligere afsnit af Millionærklubben, hvor passiv investering diskuteres

Penge med Per

Lars Tvede om investeringsstrategi:Tilføjelser til vores investeringsordbog

Ingen nye ord at tilføje fra dette indlæg

Det har vi lært

Strategi: Det er vigtigt at have en strategi af flere grunde. Dels sikrer det, at man som investor ved hvad man vil og hvordan man vil agere. Man kommer i mindre grad til at gå i panik og træffe dårlige beslutninger. Derudover er det en del af det at eksekvere ens strategi, at forholde sig til de optimeringsmuligheder der er. Hold et fokus på en ærlig risikohåndtering, lave omkostninger, og skatteoptimering. En god strategi behøver ikke at være kompliceret, faktisk er en simpel strategi at foretrække.

Hvad går din investeringsstrategi ud på?


4 tanker om “Investering for begyndere #9 – Strategi”

 1. Hej

  Super spændende side!

  Jeg har et spørgsmål, som jeg ikke synes jeg kan finde svaret på nogen steder ift. strategi.
  Skal man have obligationer i sin portefølje, hvis man har en lang tidshorisont og har en høj risikoprofil?
  Nu har jeg ikke sat mig helt ind i din strategi, men forstår det som om du selv har en lang tidshorisont, er meget risikovillig, men alligevel har obligationer i din portefølje.
  Jeg forstår godt ideen om diversifikation og at obligationer opfører sig modsat af aktier, men aktier har jo et højere afkast over længere tid end obligationer. Hvis min tidshorisont er lang, hvorfor da have obligationer? Jeg er med på at en portefølje med 100% aktier vil være mere volatil end en, der også indeholder obligationer, men over tid, vil den vel have et højere afkast?
  Eller misforstår jeg noget?:)

  1. Hej,

   Du misforstår ikke noget, men overvurderer måske din risikovillighed. Set over lang tid, vil en 100% aktieportefølje sandsynligvis klare sig bedre, end hvis den indeholdt obligationer. Men har du disciplinen til at holde fast i den strategi, hvis værdien falder med 50% under en finanskrise? Obligationer sænker volatilitet og det kan være med til sikre den rigtige disciplin.

   Men godt spørgsmål. Der er ikke noget man SKAL! 🙂

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.