June – hvordan klarer investeringen sig

Jeg tænkte, at vi skulle prøve at kigge lidt på June fra Danske Bank igen og se, hvordan den lille investering har klaret sig.

For en god ordens skyld, vil jeg lige indledningsvis gøre opmærksom på, at jeg har den af de 5 June porteføljer der hedder June Progressive. De fem forskellige June fonde kan ses her. Tilbage i januar investerede jeg mindstebeløbet i June, 100 kr., og har bare ladet investeringen stå og passe sig selv siden.

Den korte bane

Hvordan er det så gået det sidste stykke tid? June siger det ret godt selv:

Det er da at tale rent ud af posen, det kan jeg ret godt lide.

Faktisk er det en glimrende mulighed for lige at kigge nærmere på noget, som jeg tror mange investorer, jeg selv inkluderet, kæmper lidt med. Det handler om at glemme det store det billede. Ser vi på den sidste måned, så er min June portefølje mere eller mindre gået én vej, nedad:

Det kan hurtigt give os investorer, og ja det gælder os mig, det indtryk at investeringen går dårligt. Der er dømt røde tal og en nedadgående kurve, hvilket også giver tendenser til nedadgående mundvige. Det er sådan set ikke forkert, det er gået ‘dårligt’ den sidste måneds tid, men i det store billede, hvad betyder en dårlig måned så? Svaret er nok ikke ret meget. Men ikke desto mindre kan det godt have en stor effekt på ens humør. Uanset, hvor meget jeg minder mig selv om, at jeg tror på at investeringen vil være positiv på den lange bane, så har et minus på den korte bane en effekt på mit humør. Det er egentlig lidt skræmmende, at jeg, og sikker mange andre også, ikke er i stand til at tænke rationelt her. Jeg ved godt, at den korte bane er ligegyldig, men den har stadig en effekt. Måske det er tegn på, at jeg ikke burde tjekke min portefølje så tit.

Den mellemlange bane

Hvis vi stiger om bord i helikopteren og letter bare en smule, så vi kan overskue en lidt længere tidsramme, lad os sige 3 måneder, ja så ser billedet således ud:

Her ændrer billedet sig en smule fordi der ikke kun er én trend til stede. Vi kan faktisk se, at der er to toppe og at investeringen én gang har været på en mindre rutchetur som den kom sig fint over. Det overordnede billede er dog stadig negativt, den samlede investering er blevet mindre værd de sidste 3 måneder. Her sker der så noget andet totalt irrationelt inde i mig, jeg tænker, at jeg har misset en mulighed for at gøre en god handel. Når jeg ser sådan en graf, så ærgrer jeg mig over, at jeg ikke har købt bunden og solgt toppen, hvilket er fuldstændig åndssvagt fordi det overhovedet ikke er min strategi. Dette til trods så spiller min hjerne mig et puds og fortæller mig, at jeg har misset en god mulighed. Det er virkelig irrationelt. Da jeg startede med at investere, handlede jeg ind i mellem på de impulser min hjerne sendte mig og foretog sådan nogle handler, handler jeg tænke ville kunne skaffe mig et hurtigt positivt afkast, selvom jeg egentlig godt vidste, at det ikke var min strategi og, at jeg ikke er dygtig nok til det. Når så rusen havde lagt sig og min hjerne fungerede mere normalt igen, så solgte jeg for at vende tilbage til min egentlige strategi. Alt i alt er det vist gået i tæt på nul, måske med et lille minus, så jeg har nok mest af alt været heldig. Den vigtige lektie for mig her er, at jeg ikke skal handle på de her impulser, men holde mig til min strategi.


Reklame

Jeg bruger Nordnet til at bygge min frihedsportefølje.

Brickshare er en dansk fremadstormende platform for ejendomsinvestering.

Fremtidens bank er digital, fremtidens bank er Lunar.


Den lange bane

Så lad os for en god ordens skyld gasse lidt mere op i helikopteren, stige lidt mere og derved overskue lidt mere, hvad med siden start, hvilket for mit vedkommende var sidste halvdel af januar:

Ja så er billedet ganske anderledes, det ligner nærmest en profil for en spændende etape i Tour de France. Der er flere toppe og bunde og det er let at se, hvorledes investeringen virkelig er levende og både stiger og falder undervejs. Det helt overordnede billede, nu hvor vi kigger med en noget længere tidshorisont, har dog ændret sig. Det er ikke længere negativt, men tværtimod positivt, helt nøjagtigt 2,26% positivt. Her fortæller min hjerne mig, at min overordnede strategi virker og at jeg bare skal holde mig til den. Der er ro på og jeg kan koncentrere mig om at lave noget andet. Ganske som det er tilfældet med grafen, kan følelserne også tage sig noget af en rutchetur når det gælder investering.

Køb og hold strategien

Denne lille øvelse illustrerer vigtigheden af, at forstå med hvilke briller det er, man som investor kigger på ens portefølje. For mit vedkommende betyder det, at jeg ikke vil konkludere noget som helst på baggrund af, hvad der er sket på den korte bane. Og nej, siden januar kan heller ikke siges at være en lang bane, men det hjælper med til at illustrere en vigtig pointe. Mere rigtigt er det måske at sige, at jeg ikke ønsker at konkludere noget og at jeg ikke ønsker at handle på de impulser min hjerne sender mig. Det er jeg efterhånden blevet en hel del bedre til, men det er ikke en udvikling jeg er færdig med. Samlet set er investeringen altså i plus omend den pt. har en negativ nedadgående tendens. Udviklingen har givet masser af muligheder for handler, at sælge og købe for at maksimere afkastet, men det er ikke min strategi. Min strategi er at forholde mig i ro og gøre det samme uanset, hvordan markedet udvikler sig på den korte(re) bane fordi jeg tror på, at afkastet vil være positivt på den lange. Yderemere tror jeg ikke på, at jeg vil kunne maksimere mit afkast ved at forsøge at handle mig ind og ud af markedet. Her risikerer jeg at sælge på bunden og købe på toppen, hvilket er en risiko jeg ikke vil løbe. Jeg synes den strategi er ret godt illustreret med ovenstående billede. Det er ikke helt samme strategi jeg bruger til min investeringsportefølje på Nordnet, da jeg her investerer efter dollar-cost-averaging og kontinuerligt investerer hver måned. Det gør jeg ikke med June grundet de danske skatteregler.

Hvis jeg skal sammenfatte et råd som ikke direkte gælder, hvordan du investerer, men det at investere, så må det være at definere en strategi og holde sig til den. Spontanitet og investering går ikke hånd i hånd, det har mere karakter af gambling. Forstå, hvad din strategi er og hvorfor du ønsker at udføre den, så er det nemmere at holde sig til den. Vær opmærksom på, ikke at handle på de smarte idéer der kan opstå i dig, men vær kølig og tænk langsigtet.


7 tanker om “June – hvordan klarer investeringen sig”

  1. Hej Christian,
   Ja, hvis man sammenligner med C20CAP, så er der tale om en ret stor forskel. Det vil dog nok ikke være en helt fair sammenligning. En mere retvisende sammenligning ville være 50% globale aktier og 50% globale obligationer, da det i runde tal er sådan June Progressive er positioneret. Men du har fuldstændig ret i, at der er stor forskel på udviklingen i min June portefølje og C20CAP.

   1. Christian Hall

    Hej Sune,

    Selv hvis du sammenligner med en portefølje af 50% cash og 50% c20cap er afkastet dårligt. Du har ret i at sammenligningen selvfølgelig skal være æbler og æbler, men jeg synes bare Danske Bank / June tilbyder et dårligt produkt, baseret på hvad man ellers ville kunne finde, eller selv investere i. Junes fonde overkomplicerer ting der ellers bør være simple 😉

    /Christian

 1. Lis Jørgensen

  Jeg vil altid gerne læse andres kommentarer, jeg kan sikkert lære noget!

  Med venlig hilsen
  Lis

 2. APPen har stadig kun understøttelse af IOS, vi lever i 2018 hvor ca 72% af alle enheder køre android. Jeg er også enig med Christian, afkastet er ikke imponerende, heller ikke hvis man kikker på den lange bane. Der er langt bedre investeringsmuligheder derude, hvilke de også har måtte sande, og netop ændret alle deres fonde.

  / Jesper

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.