Måneden der gik #55 februar 2021

Måneden der gik 55 februar 2021 Frinans

Vi er nået til, måneden der gik nr. 55. Kalenderen viser os, at det er tid til en status, så det må vi hellere se nærmere på.

❄️ Februar

Det er faktisk lidt svært at skrive de her indledende afsnit om måneden i øjeblikket, for de flyder i dén grad sammen og ligner hinanden.

Uden lige at tænke mig om, kan jeg ikke adskille januar og februar. De føles som én lang måned.

Det bliver lidt en gentagelse at skrive, men, hvis det skal være en blog og handle bare en smule om mit liv, så er det jo sådan det hænger sammen.

Jeg arbejder stadig hjemmefra.

Jeg ved endnu ikke, hvor længe det skal være sådan, men mit eget bud er, at jeg først rigtig skal tilbage engang efter sommerferien.

  • Halvandet år på hjemmekontoret.

Det lyder jo fuldstændig tosset, når jeg skriver det. Men det kan meget vel ende med at blive en realitet.

Jeg skal dog ikke på nogen måde beklage mig. Jeg har et pænt betalt job, en spændende sidegesjæft, trives fint med at arbejde hjemmefra og være alene, pengetanken vokser og så har jeg jo Katrine at dele resten af min tid med.

Det er ikke så ringe endda.

Jysk underdrivelse.

🕊 Frinans

Jeg synes godt det kan være lidt svært at adskille mit liv og så virksomheden Frinans. De flyder temmelig meget sammen. Især nu her med alskens hjemmearbejde. Enten sidder jeg ved mit skrivebort og passer mit normale arbejde eller også sidder jeg og producerer indhold til Frinans.

Men en metode vi kan gøre brug af her i denne sammenhæng må være, når jeg har været en tur udenfor i den farlige coronabefængte verden og fortalt lidt om mig selv og mine tanker om økonomisk uafhængighed.

Det gjorde jeg i december og det er blevet tilgængeligt her i februar.

Listen to “42. Sådan bliver du økonomisk uafhængig – med Sune Bjørn Kuhberg (del 1)” on Spreaker. Listen to “43. Sådan bliver du økonomisk uafhængig – med Sune Bjørn Kuhberg (del 2)” on Spreaker.

Jeg var nemlig en tur i studiet med Morten Münster og det er der kommet en dobbeltepisode ud af, som kickstarter den nye sæson af hans meget populære podcast om adfærd.

Det er den til dato mest velproducerede produktion, jeg har været en del af.

Da jeg i november/december blev kontaktet, sagde jeg naturligvis bare ja med det samme. Jeg er selv meget interesseret i emnet adfærd og hører Mortens podcast regelmæssigt, så det var en no-brainer.

Det kunne jo også være, at Morten og jeg har snakket lidt videre og jeg måske hjælper lidt til med et nyt podcast-projekt.

Altså måske…

🎁 Content

Jeg vil langt hellere fokusere på content end på forskellige statistikker.

  • Content is king.

Så hvis jeg skal tænkte på, hvordan måneden er gået i regi af min lille biks her, så vil jeg hellere se på, hvad jeg jeg har produceret og dermed, hvad du kan dykke videre ned i. Hvor mange besøg der har været eller hvor mange subscribers jeg har, kan vi kigge på en anden gang.

Hvis du skulle have lyst.

Herunder kan du se de blogindlæg og videoer jeg har udgivet i februar.

📖 Blogindlæg

🎬 YouTube

🧠 Om indhold

Det er lidt sjovt når man, som jeg, producerer forskelligt indhold. Det er aldrig helt til at vide, hvad der fænger og i hvilken grad. Jeg havde eksempelvis troet, at videoer om Bitcoin ville få mange views, men det er ikke tilfældet. De får til gengæld utrolig mange kommentarer, sammenlignet med alt andet jeg laver.

Jeg havde egentlig også troet, at det at lave reaktionsvideoer på forskellige historier i medierne ville være lidt et flop, men nu prøvede jeg det lige alligevel. Det kan I til gengæld rigtig godt lide.

Det er faktisk enormt svært at vide og fornemme, hvad I godt kan lide. Selvfølgelig er der en del, der kommenterer, når jeg laver noget I godt kan lide, men de mere kritiske eller negative kommentarer kommer hurtigt til at fylde mere. Hvad end det er fordi, at man som seer er mest tilbøjelig til at give sin mening til kende, når man er uenig eller det er fordi, at den slags lagrer sig dybere i min hukommelse, er jeg ikke helt sikker på.

Eksempelvis lavede jeg for nyligt en walk n’ talk video igen efter at have holdt en pause. Både fordi det har været koldt, jeg har haft meget travlt og fordi en del skrev kommentarer om, at formatet var irriterende. Med den nye video er der så flere, der skriver, at de er ret vilde med formatet.

Det er jeg også selv.

Det er dejligt uøvet og I får mine tanker om noget uden, at der er tænkt i et manuskript. Det er ret ærligt på en eller anden måde.

Så min appel er bare, at når I ser noget jeg laver og godt kan lide det, så giv det et like og gerne en kommentar. Det er den nemmeste måde for mig at få et indtryk af, hvad I kan lide og dermed, hvad jeg skal fokusere på mere af. Det er den nemmeste og mest effektive måde for jer at give jeres stemme til kende i forhold til, hvad I godt kan lide.

💰 Indtægter

Jeg bliver selv lidt forvirret, når jeg skal holde styr på indtægter. Vi er jo lønnet bagud, så den løn vi kan forbruge i februar er jo reelt set den løn, vi har tjent i januar.

Det du ser herunder er derfor de penge, vi har haft at gøre med i februar.

Derudover er der ikke trukket skat, når jeg har indtægt i Frinans, men jeg har angivet en mindre indtægt på min forskudsopgørelse.

IndtægtskildeBeløb
Jobs75.000 kr.
Frinans6.500 kr.
Samlet indtægt81.500 kr.

Der er flere, der spørger til, hvorfor jeg ikke viser lønnen efter skat. Men det synes jeg vil være misvisende, da I ikke aner, om jeg har styr på skatten. Jeg har jo også virksomheden ved siden af og da der er tale om en enkeltmandsvirksomhed flyder økonomien dér sammen med den private. Jeg kan ikke vide, hvad jeg kommer til at tjene på Frinans og derfor synes jeg, at det mest retvisende billede er tallene før skat.

Jeg har overvejet ikke at tælle indtægten fra Frinans med her, med mindre, at der er tale om penge, der er gået til forbrug og derfor en art “udbetaling fra virksomheden”. Så kunne jeg gøre det, at jeg laver en mere årlig opgørelse fra Frinans.

💸 Forbrug

En vigtig del af rigdomsformlen er forbruget.

Det skal vi også lige se nærmere på for februar.

KategoriForbrug
Bolig13.992 kr.
Dagligvarer3.367 kr.
Forsikringer1.389 kr.
Abonnementer292 kr.
Transport175 kr.
Diverse274 kr.
Lommepenge3.000 kr.
Samlet forbrug22.487 kr.

I tvivl om kategorierne? Se vores budget for 2021.

Det er lidt under budgettet, hvilket er rigtig fint, da der er nogle måneder, hvor særlige udgifter falder.

Det kræver ikke specielle falkeøjne at se, at huslejen er vores største økonomiske udfordring. Det er bare i dén grad et sælgers marked i og omkring København i øjeblikket, så det er ikke nemt at komme ind på boligmarkedet.

📈 Investering

Jeg går jo ind for at walk the talk og derfor investerer vi herhjemme også efter foreskrifterne for simpel investering.

Vores investeringsportefølje består af to fonde, én til aktier og én til obligationer.

Hele herligheden fordeler sig således.

FondVærdi
Sparindex Globale Aktier1.062.000 kr.
Sparindex Stabile Obligationer223.000 kr.
Samlet portefølje1.285.000 kr.

Vi har faktisk besluttet os for at fjerne Stabile Obligationer fra vores månedsopsparinger. Så dér bliver der kun investeret i aktier for nu.

Vi beholder dog de penge vi har obligationer, dels fordi det sænker volatiliteten i porteføljen og fordi alternativet er negative renter i banken.

Sammen med en husopsparing vi har, kan vi smide 500.000 kr. i udbetaling på et hus i fremtiden.

I februar måned er porteføljen steget med 10.000 kr. udover de 30.000 kr. der er blevet indskudt. Det betyder, at afkastet for februar måned var på 1.00%.

Med en samlet værdi på 1.285.000 kr. kan porteføljen baseret på 4% reglen givet en passiv årlig indtægt på 51.400 kr.

Hvordan er din måned gået?


Reklame

✔️ Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
✔️ YouGov – Tjen penge på at udfylde undersøgelser
✔️ Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs

6 kommentarer til “Måneden der gik #55 februar 2021”

  1. Hej Sune
    Meget af diskussionerne i FIRE går på de to sidste dele af det, som du kalder rigdomsformlen, mens meget lidt går på at tjene mere. Din indtægt fra Frinans er selvfølgelig tilstede, og det er faktisk godt gået.

    Jeres samlede indtægter er omkring 80.000 kr pm måneden. Selvom det er mange penge, og det synes du også selv, så er det det nok i virkeligheden ikke. Tænker du på, hvordan du kan tjene mere? Få en forfremmelse, få et nyt job uden for det offentlige? Du vil som ung højtuddannet og med IT erfaring og viden kunne tjene endog væsentligt mere. 60.ooo kr. pr. måned bør ikke være uopnåeligt. Hvad tænker du om det, og det bidrag, som du går glip af, til din FIRE rejse?

    Hislen Ole

    1. Hej Ole,

      Det er rigtigt, at der ikke er super meget fokus på første del i FIRE-miljøet. Det er nok fordi, at folk grundlæggende ikke er interesserede i at have job over langt id 🙂

      “Tænker du på, hvordan du kan tjene mere?”

      Lidt, men ikke meget. Jeg tænker på, hvordan jeg kan tjene mere på Frinans, men ikke i mit almindelige job.

      “Få en forfremmelse”

      Det ligger ikke lige i kortene og næste lag er nok med ledelse og det er jeg ikke interesseret i, så længe det hedder det offentlige.

      “…få et nyt job uden for det offentlige?”

      Ja det overvejer jeg da, men jeg er ikke stødt på nogle jobs, som jeg synes lyder mere tiltalende, end det jeg laver nu. Jeg ville muligvis nok kunne tjene mere, men jeg ville nok ikke kunne køre Frinans på samme måde som nu.

      Det vigtigste for mig er ikke at nå hen til FIRE eller Barista-FIRE hurtigst muligt. Jeg skulle gerne lige overleve turen også 🙂

      /Sune

  2. Hej Sune

    Hvad er dine planer fremover med månedsopsparingen? Vil I investere 100 % i Sparindex Globale Aktier?

  3. Hej Sune. Kunne være interessant med et indlæg om de husovervejelser og opsparing. Det er jo noget der ændrer økonomien på mange måder. Min tilgang ville være at kunne lægge så meget som muligt (mere end 500000) kontant i et køb, så det kan gøres uden banklån og prioritere det fremfor aktieinvestering i et års tid. Når det er på plads og der kun er et billigt realkreditlån (og forhåbentlig lav ejendomsskat og driftsudgifter :-), så kan aktieinvesteringerne skrues op igen? En ejerbolig er jo også en investering.

    Og tæt på byen vs. længere væk? indkomstmuligheder / udlejningsdel? nyt / gammelt? Og se på hvor meget omkostningerne ved køb betyder, og om det er værd at vente et par år for at kunne købe det langtidsholdbare frem for at skulle igennem det hele om 5 år igen.

    Bor selv en lille time nord for København med udsigt over Øresund, rækkehus vi købte i 2015, plads til tre børn og udgifterne er lidt under jeres boligudgift alt inklusive, og det er med afdrag på realkredit omkring 50000 om året. Det er godt nok blevet noget dyrere siden 2015, men stadig prisniveau som 3 værelses i København for et rimeligt hus heroppe af.

    Mvh Jonas

    1. Hej jonas,

      Ja det kunne nok være et fint emne. Der er bare så ekstremt mange regler og små omkostninger, jeg på ingen måde har overblik over, så det ville blive mere af filosofisk og måske en lille smule “regne på bagsiden af en serviet”-agtig matematik. Men der er selvfølgelig også forskel på at skrive et indlæg om, hvad jeg går og tænker på og så et “sådan gør du”.

      Det tyder i backlog 🙂

      /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.