Millionærklubsporteføljen #1: Hvis frinans var med i Millionærklubben

Jeg har tænkt, at det kunne være sjovt at lave en fiktiv portefølje, for at se, hvordan jeg ville klare mig i forhold til deltagerne i Millionærklubben. Hint: Vi skal lege med ETFer.

TLDR: Jeg laver en fiktiv portefølje bestående af 10 aktiver, 8 ETFer og 2 ETNer. ETFerne tracker nogle sektorspecifikke indeks og ETNerne tracker to kryptoaktiver.

Porteføljen er at finde blandt frinansværktøjerne

Millionærklubsportefølje-serien

Indledning

Jeg har gået og tænkt på, om ikke det kunne være sjovt at have en portefølje til sammenligning med deltagerne i Millionærklubben. Det ville selvfølgelig være åbenlyst blot at lave en portefølje der bestod af én global investeringsforening for at se, om ikke en sådan simpel investeringsform kunne slå de såkaldte ‘eksperter’. Det er dog ikke helt så sjovt og da det jo forholder sig sådan, at jeg ønsker at blive klogere på ETFer samtidig med, at jeg godt kunne tænke mig nogle tilbagevendende emner, ja så virker valget åbenlyst. Derfor har jeg tænkt mig at bygge en fiktiv portefølge, ja faktisk er den lavet, og denne vil jeg så vende tilbage til en gang om måneden. Jeg forestiller mig, at jeg så kan tage fat i et eller andet mindre emne vedrørende ETFer pr. gang og således kan vi sammen få udvidet vores forståelse for emnet i løbet af året.

MiFID II & PRIIPs

Her i 2018 er der kommet nye regler til I forhold til investering, banker og formidling. Jeg er ikke nok inde i reglerne til at jeg kan beskrive dem, men der er en konsekvens for dette lille eksperiment med ETFer. Det er nemlig sådan, at mange af de rigtig sjove ETFer er amerikanske og for nuværende fjerner Nordnet, muligvis også andre, muligheden for at investere i dem, da de ikke lever op til EU lovgivning. Jeg har dog tænkt mig at bruge disse ETFer i forbindelse med dette eksperiment alligevel, da jeg tror de vil være rigtig gode til lære mere om ETFer og investering i specifikke brancher.

Link til Nordnets udmeldning om investering i amerikanske ETFer

Reglerne

I Millionærklubben er det sådan, at deltagerne har 250.000 DKK til rådighed, så det samme gør sig gældende her. Der er godt nok kommet en junior-porteføljemanager til, som kun har 100.000 DKK at lege med, men det ser vi lige bort fra. For nemhedens skyld laver jeg yderligere den regel, at et køb eller salg koster 50 DKK i kurtage. Jeg skal forsøge at bygge porteføljen efter bedste evne, men lad os hellere have for øje, at nøjagtigheden af denne fiktive portefølje nok ikke er korrekt ned til sidste komma.

Millionærklubbens porteføljer

Tanker om porteføljen

Jeg har løbende tænkt lidt over, hvad jeg ville putte i sådan en portefølje, hvis jeg skulle lave en portefølje med noget højere risiko, men med et fokus på trends eller temaer om man vil. For nemhedens skyld har jeg fundet 10 aktiver, hvilket betyder en allokering på ca. 25.000 DKK i hver. De ETFer jeg har fundet kan vi kategorisere som værende temaer, trends i samfundet, fordi de er med til at vise, hvad man kan med ETFer. Det er muligt at investere bredt og i indeks, men med et specifikt fokus. Normalt har jeg beskæftiget mig med spørgsmål om, hvorvidt jeg skal få andre til at sammensætte en portefølje (aktiv investeringsforening), ramme markedet biligst muligt (passiv investeringsforening) eller forsøge at finde nålen i høstakken selv (stockpicker, udvælgelse af enkeltaktier). Med tematiske ETFer kan man investere bredt, som med en investeringsforening, men også efter bestemte brancher. Sådanne. muligheder er der ikke mange af i forhold til investeringsforeninger. Det er naturligvis også muligt at investere i ETFer der blot følger et bredt indeks, helt som en global investeringsforening, men det ser vi mere på senere på året.

ETNerne jeg har valgt, skyldes et ønske om eksponering mod kryptoaktiver også og disse findes der endnu ikke ETFer der følger. Vi kan ligeledes kigge nærmere på disse senere.


Reklame

Jeg bruger Nordnet til at bygge min frihedsportefølje.

Brickshare er en dansk fremadstormende platform for ejendomsinvestering.

Fremtidens bank er digital, fremtidens bank er Lunar.


Porteføljen

Der er lidt af hvert repræsenteret som kan ses herunder. Bag hvert punkt gemmer sig et link, hvor du kan læse meget mere om de enkelte ETFer.

Global X Fintech ETF

Fintech er ikke blot et buzzword, men et ord der dækker en helt ny branche, blandingen af finans og teknologi. Det er en branche med mange nye og meget spændende virksomheder og så er det en branche med kæmpe vækstpotentiale. Af nye fintech virksomheder på de hjemlige himmelstrøg kan nævnes Luner Way.

Global X Internet of Things ETF

Internet of things som branche har egentlig været i gang i længere tid, men i takt med mindre batterier, mere internet, mindre/billigere/bedre censorer og menneskets ukuelige vilje til at opfinde nyt, så er det en branche der spås en meget stor fremtid. Internet of things går i alt sin enkelthed ud på at sætte computere i og sammenkoble ting. En computer i dit køleskab, intelligente termostater og lys der tænder efter behov er allerede realiserede produkter. Jeg har faktisk allerede denne branche repræsentere i min Nordnet portefølje i form af norske Thinfilm.

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF

Det kan næppe være gået nogens næse forbi, at robotterne kommer og at AI har gjort sit indtog i vores hverdag. Det skal porteføljen selvfølgelig også indeholde.

Global X Lithium ETF

Flere og flere ting skal efterhånden kunne operere off grid, uden tilslutning til en stikkontakt og et elnet. Det gælder elbiler, smartphones og alt det andet grej vi render rundt med i lommerne. Det betyder, at batterier spiller en større og større rolle.

Global X Funds

Navnet siger ikke ret meget, men der er tale om en ETF med fokus på socale medier. Hvad enten alle os der kan huske tiden før Facebook bryder os om det eller ej så fylder sociale medier enormt meget i mange menneskers liv. De kommunikerer igennem Facebook, Twitter, Snapchat og Instagram samt ser Youtube i stedet for fjernsyn.

ETFMG Video Game Tech ETF

En meget hastigt stigende sportsgren er e-sport. Gaming fylder ligeledes enormt meget i mange unges liv og jeg tror bestemt ikke, at spilbranchen er færdig med at vokse, tværtimod.

Cyberark Software LTD

Det digitale fylder mere og mere samtidig med, at alt dette digitale er forbundet til nettet. Det er der risici forbundet med og i takt med, at det digitale bliver vigtigere og vigtigere stiger værdien af at kunne beskytte det også. Derfor tror jeg også, at Cyber Security som branche kan vækste vildt.

Horizons Marijuana Life Sciences IDX ETF

Cannabis til lægeligt brug er allerede accepteret i nogle dele af verden, andre steder lader det til at være på vej, Danmark inkluderet. Dette er en branche der ligeledes er et meget stort potentiale i.

Bitcoin XBT

Bitcoin is king når det kommer til kryptoaktiver. For at have en chance for at kunne lukke noget som Bitcoin ned skal selve internettet slukkes. Lad os antage at verdens regeringer beslutter dette utænkelige scenarie for holde på deres magt, så må de have givet Bitcoin nådesstødet? Nej, for så kan man eksempelvis bare bruge de satelitter der nu er lavet til at kunne holde Bitcoin kørende. Bitcoin er kommet for at blive, om prisen lav, korrekt eller for høj skal jeg ikke gøre mig klog på, men porteføljen prøver et sats her. Dette er en ETN og ikke en ETF.

Ethereum XBT

Hvis verden er et spil skak og Bitcoin er kongen, så er Ethereum dronningen. Ethereum har mange spændende træk i ærmet, kan så mange forskellige ting og vi har kun set starten tror jeg. Det her er fuldt programmerbare penge, kontrakter og alt muligt andet. Den bedste sammenligning må være LEGO klodser og dem bliver man kun bedre til at sammensætte med tiden. Igen er der tale om et sats, for hvad er prisen på sådan et aktiv? Dette er ligeledes en ETN.

Afslutning

Så er vi i gang med eksperimentet og jeg synes det bliver spændende at se, hvad denne portefølje kan ende med. Der er ikke nogen tvivl om, at der er tale om høj risiko og dette er selvfølgelig nemmere at håndtere fordi det er en fiktiv portefølje. Husk, at du altid kan følge med i porteføljen her: Frinansværktøjerne

Porteføljen er kommet flyvende fra start


6 tanker om “Millionærklubsporteføljen #1: Hvis frinans var med i Millionærklubben”

  1. Hej Sune
    Fed ide – glæder mig at se, hvordan du præsterer blandt millionærene (kan man se en sammenligning mellem dig og dem et sted) 😀
    Du ved, at jeg selv bruger ETFer, men kun som passivt værktøj. Med ægte penge turde jeg ikke en portefølje, som denne her. Kunne også være spændende at se, hvordan en kedelig verdensportefølje præsterer sammenlignet med resten.
    Bh
    Jan

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.