Millionærklubsporteføljen #2: Hvad er en ETF?

Det er februar og tid til en opdatering på Millionærklubsporteføljen samt et kig på, hvad en ETF er.

TLDR: Porteføljen er meget volatil, som forventet, og en ETF er udenlandsk for en børsnoteret investeringsforening.

Porteføljen er at finde blandt frinansværktøjerne

Millionærklubsportefølje-serien

Porteføljen

Porteføljen består af 8 ETFer og 2 ETNer. Bag hvert punkt gemmer sig et link, hvor du kan læse meget mere om de enkelte aktiver.

Udvikling

Porteføljen er en ren rutchebane, hvilket egentlig er helt som forventet. Det er navnligt de to ETNer der følger værdien på Bitcoin og Ethereum der er i hopla. ETNen for Bitcoin er nede med over 20% og ETNen for Ethereum er oppe med næsten 30%. ETFerne opfører sig meget mindre volatilt og her er især BOTZ, Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF, gået rigtig godt og er oppe med over 13% allerede. Robotterne kommer! 

Samlet er porteføljen oppe med 3.58%

Laus portefølje er oppe med 3.16%

Lars portefølje er oppe med 3.05%

Jeg har ikke kunnet finde et link til hverken Toms eller den nye junior-porteføljemanager Philips portefølje.

Til samenligning har jeg tilføjet en bred verdens-indeks-ETF med tickeren EUNL fra iShares. Denne er et godt referencepunkt og er oppe med 3.14% indtil videre i år.

Forening vs. fond

I Danmark er der en relativt lang tradition for foreninger inden for alle dele af samfundet. Du har ganske givet hørt udtrykket foreningsdanmark før. Det samme gør sig gældende i forhold til investeringer. I Danmark er investeringsforeninger ganske udbredt, hvilket også kan være tilfældet i andre dele af verden. På engelsk er pendanten til en investeringsforening, en mutual fund. I Danmark er der ydermere en tradition for at børsnotere investeringsforeninger, hvilket for investoren betyder, at investeringsforeningen kan handles på en børs. Dette er en nem og bekvemmelig måde at investere i foreningen. Alternativet ville være at skulle købe investeringsforeningen direkte af foreningen eller banken bag foreningen, hvilket især før internettets tid ville være mere besværligt og betyde mindre likviditet, færre handler. Dette er ikke at foretrække for investoren som ønsker en stor grad af likviditet og nem adgang til handel, hvilket en børsnotering kan være med til at sikre. Der er ikke tradition for at børsnotere mutual funds i udlandet, grunden herfor kender jeg ikke til. For at investere i en udenlandsk mutual fund er der ofte relativt store kapitalkrav, sagt på en anden måde, investor skal komme med en stor pose penge for at være med. Det er ikke tilfældet med en ETF, hvor de fleste kan være med. Da fordelene ved at kunne handle et produkt som en investeringsforening på en børs er så åbenlyse, ja så blev ETFen født.


Reklame

Jeg bruger Nordnet til at bygge min frihedsportefølje.

Brickshare er en dansk fremadstormende platform for ejendomsinvestering.

Fremtidens bank er digital, fremtidens bank er Lunar.


Hvad er en ETF

Exchange traded fund 

En ETF er altså, meget lig en dansk investeringsforening, en børshandlet fond af en art. ETFer er blevet meget populære i udlandet og antallet af udbydere og ETFer er vokset meget de senere år. De helt store udbydere af ETFer på markedet er Vanguard og Blackrock, som tilsammen står for over 50% af markedsandelen. Mig bekendt findes der endnu ingen danske ETFer, så på den hjemlige front er det stadig investeringsforeningerne der styrer showet. En ETF kan, helt som en investeringsforening, både være aktivt og passivt styret, men specielt de passive ETFer fylder meget. En passiv ETF følger et bestemt indeks, ligesom det er tilfældet med en passiv investeringsforening, men grundet stor volume og lave omkostninger forbundet med at drive en ETF, er omkostninger for investoren også lave. Heri skal nok findes en af de helt store årsager til ETFernes øgede popularitet. Det er muligt at købe en ETF fra Vanguard der følger et bredt verdensindeks af aktier, hvilket betyder en enorm bred og diversificeret kurv af aktier, helt ned til 0.04% i årlige omkostninger. Ja du læste rigtigt, 0.04%. På den her side hos Nordnet har jeg lavet en søgning på danske investeringsforeninger der dækker Globale Large Cap Blend aktier, med andre ord de mest diversificerede globale danske investeringsforeninger. Prøv engang at sammenligne de omkostninger med en global bredt diversificeret ETF. Hint, Der er kæmpe forskel i omkostninger. De danske banker og investeringsforeninger tager sig godt betalt. Så tænker du måske, hvorfor køber alle så ikke bare ETFer? Svaret herpå skal findes i beskatningen, som af mere eller mindre uransagelige årsager er forskellig på ETFer og investeringsforeninger, men det ser vi mere på i en af de næste opdateringer om Millionærklubsporteføljen.

Alt i alt kan vi dog skrive os bag øret, hvis vi tillader os at være lidt firkantede og simplificerende, at en ETF er udenlandsk for en børshandlet investeringsforening. Yderligere kan vi konstatere, at omkostningerne for ETFer er meget lave, hvilket også er meget til at forklare deres popularitet. Som investor er det muligt igennem en ETF, at være diversificeret og bredt eksponeret for lave omkostninger, hvilket må siges at være yderst positivt.


4 tanker om “Millionærklubsporteføljen #2: Hvad er en ETF?”

 1. Er der ETF’er fra Vanguard, som er gunstige i forhold til skat i Danmark? Jeg tænker her på lagerbeskatning af kapitalinkomst.

  1. Hej,

   Pt. bliver alle ETFer lagerbeskattet, så der er ikke forskel på, hvem der står bag ETFen. Hvorvidt det er gunstigt af blive kapitalindkomstbeskattet eller ej afhænger af ens øvrige indtægter og individuelle skatteforhold, så det kan jeg ikke rigtig udtale mig om. For mig, er det endnu ikke en fordel, så vidt jeg forstår det.

   /Sune

 2. Du skriver ikke så meget om, hvordan det forholder sig med valutaomvekslinger, når man vil købe ETF’er. Som jeg har forstået det, så skal man fx ved Nordnet have en valutakonto. Hvis man fx ville have ETF’erne i en månedsopsparing, så kigger den først på valutakontoen for dækning. Hvis ikke der er dækning der, så veksler den automatisk med et gebyr på 0,5%. Hvis man manuelt havde vekslet til valutakontoen, så var gebyret 0,15%. Er der nogen måde at automatisere det på? – Kan man betale direkte ind på valutakontoen, hvis man kan få vekslet et andet sted billigere?

  1. Hej Lars,

   Jeg ved ikke om det er muligt at automatisere og jeg ved heller ikke, om man kan betale direkte ind på valutakontoen. For simplicitetens skyld, ville jeg personligt enten vanligt foretage vekslingen selv til 0.15% eller blot acceptere gebyret på 0.5%. Det kunne nok være en god ide at undersøge, hvad det vil koste hos Saxo eller DeGiro.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.