Millionærklubsporteføljen #3: ETFer i månedsopsparingen

Vi er nu i marts og dermed er det tid til at kigge på millionærklubsporteføljen igen.

TLDR: Skulle jeg bruge månedsopsparingen hos Nordnet til at investere i ETFer, ville jeg lave denne fordeling:

 • iShares Core MSCI World UCITS ETF: 70%
  • Globalt aktieindeks
 • iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF: 10%
  • Emerging markets aktieindeks
 • iShares Core € Corp Bond UCITS ETF: 5%
  • Europæiske virksomhedsobligationer
 • iShares Core € Govt Bond UCITS ETF: 15%
  • Europæiske statsobligationer

Millionærklubsportefølje-serien

Porteføljen

Porteføljen består af 8 ETFer og 2 ETNer. Bag hvert punkt gemmer sig et link, hvor du kan læse meget mere om de enkelte aktiver.

Udvikling

Porteføljen er stadig en rutchebane og de vilde røde dag i starten af februar har ikke gjort det bedre. Men hvad gør det, når det er fiktive penge der leges med.

Jeg har ikke kunnet finde et link til Toms portefølje.

Den globale ETF fra er nede med -3.74%%


Reklame

Fastspeed er internet med maksimal hastighed og minimal pris.

Greentel har Danmarks billigste mobilabonnement og de hjælper med at redde regnskoven, win-win.

BookBeat har som mål at skabe markedets bedste service for digitale bøger.


 

ETFer i månedsopsparingen

Som bekendt, bruger jeg Nordnets månedsopsparing som investeringsværktøj. Denne indeholder også ETFer og kan derfor også bruges, til at bygge en diversificeret portefølje, hvis jeg skulle skifte over til brugen af ETFer. Jeg har kigget indholdet lidt nærmere igennem og er kommet frem til et foreløbigt bud på, hvilke ETFer jeg ville gøre brug af samt efter hvilken fordeling.

I en sådan portefølje ønsker jeg et bredt globalt aktieindeks, et emerging markets aktieindeks og lokale obligationer, sidstnævnte må gerne indeholde både stats- og virksomhedsobligationer. Det er afgjort et plus at holde omkostningerne ned samt at det er overskueligt at forstå, således, at jeg kan have en god forståelse for risikoniveau. Jeg ønsker stadig en overordnet balancering med 80% aktier og 20% obligationer. Yderligere kan månedsopsparingen kun bestå af 4 fonde, hvorfor ved jeg ikke.

De fire ETFer

Fordelingen

 • iShares Core MSCI World UCITS ETF: 70%
  • Globalt aktieindeks
 • iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF: 10%
  • Emerging markets aktieindeks
 • iShares Core € Corp Bond UCITS ETF: 5%
  • Europæiske virksomhedsobligationer
 • iShares Core € Govt Bond UCITS ETF: 15%
  • Europæiske statsobligationer

Denne portefølje er, for mig, nem at forstå og nem at vedligeholde. Omkostningerne er også holdt ret lave idet alle fondene, pånær emerging markets, er på 0.2%, emerging markets er på 0.25%. Den minder jo en hel del om min nuværende bortset fra tilføjelsen af virksomhedsobligationer. Skulle jeg begynde en aktie- og obligationsportefølje igennem månedsopsopsparingen i dag ville den nok komme til at tage sig ud som vist ovenover.

Jeg kunne også godt overveje at tilføje et element af tematiske ETFer. Således kunne jeg eksempelvis sænke de globale aktier fra 70% til 60% og så sætte de 10% i et par af de mest interessante tematiske ETFer, eksempelvis nogle af de otte der indgår i millionærklubsporteføljen.

Vær opmærksom på, at jeg her kun forholder mig til investering for frie midler. Gjaldt det en pensionsportefølje, som beskattes anderledes, havde jeg for længst sat gang i ovennævnte fordeling igennem månedsopsparingen, gerne krydret med et par tematiske ETFer også.

Gør du brug af ETFer i din portefølje?


12 tanker om “Millionærklubsporteføljen #3: ETFer i månedsopsparingen”

 1. Jeg overvejer i hvert fald ETF’er 🙂

  Sådan rent lavpraktisk mht de ETF’er du nævner, og så månedsopsparingen, så går jeg ud fra at de handles i enten EUR eller USD? Kan månedsopsparingen så finde ud af, at trække beløbet fra den pågældende valutakonto, eller handles der altid fra DKK kontoen? Det gør jo en forskel med vekslingsgebyrer.

  Og hvordan med skat? Går det hele lige så automatisk, som hvis man køber i en almindelig dansk investeringsforening?

  1. Hej Mikael,
   Det er nogle rigtig gode spørgsmål!
   Dem jeg omtaler handles I EUR. Med hensyn til om månedsopsparingen “kigger” i valutakontoen først, så må jeg være svar skyldig, det ved jeg simpelthen ikke. Men det kan jeg da finde ud af. Jeg har spurgt Nordnet og afventer svar. Med hensyn til skat er det ikke i lige så høj grad en walk in the park. Jeg vil vende tilbage til skat senere, men et plus med iShares, er at de holder til i Irland som ikke beskatter udbytte og således skal man ikke hjemsøge udbyttet, hvilket letter arbejdet lidt. Men skat er helt sikkert det der afskrækker mig fra at købe ETFer indtil videre.

   /Sune

  2. Svar fra Nordnet:

   Hvis du har en valutakonto vil pengene blive trukket der. Hvis du ikke har veksler vi automatisk, ligesom hvis du skulle købe i en anden valuta end DKK ved “normale” handler.

   1. Lækkert nok, så kan man lige spare lidt der.

    Aktie ETF’erne er jo akkumulerende, så ingen udbytteskat betyder ikke så meget, men spørgsmålet er, hvordan irerne beskatter afkast. I Danmark bruger vi lagerprincippet og beskatter som kapitalindkomst (aktieindkomst fra 2019), men efter hvilke principper irerne beskatter ETF’er ejet af udlændinge, kan jeg simpelthen ikke blive klog på. Der er masser af materiale om de danske skatteregler, men jeg kan ikke finde noget om samspillet med de irske, så det er ligesom den del af ligningen mangler.

    1. Så blev jeg måske alligevel lidt klogere på https://files.irishfunds.ie/1481206562-IF_ETFs_Brochure_WEB.pdf

     Specifikt de to første punkter nævnt her:

     ETFs established in Ireland benefit from a national tax regime that is clear, certain, transparent and fully compliant with OECD guidelines and EU law. In addition, ETFs benefit from a neutral tax regime that applies to all funds regulated in Ireland including;
     · Income and gains derived from investments are exempt from Irish tax,
     · No Irish taxes on the net asset value,
     · No transfer taxes or capital duties on the issuance, redemption of units in ETFs, and
     · No withholding taxes applied on payments made to non-Irish
     resident investors or on units held in recognised clearing systems.

     Det får det næsten til at lyde som om, at skat i Irland er en non-sequitur.

     1. Ja, altså sådan som jeg forstår det er der ikke beskatning af udbytte i Irland. Det betyder at en ETF kan være akkumulerende fordi de ikke er nødt til at udbetale udbytte. Det er umiddelbart ret lovende synes jeg. Så er spørgsmålet bare, hvordan det kommer til at passe sammen med ny lovgivning.

 2. Linksene til iShares virker ikke længere. Foreslår du, at ETF’erne skal være akkumulerende for et par stykker af dem findes både i Dist og Acc, men der er lidt forskel på de løbende omkostninger:

  BlackRock iShares MSCI World UCITS ETF USD (Dist) (EUR)
  http://www.morningstar.dk/dk/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000IWFQ
  0,50%

  BlackRock iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR)
  http://www.morningstar.dk/dk/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000MEHZ
  0,20%

  1. Hej Lars,

   Det var en skam, så har Blackrock rykket rundt på tingene.

   Godt spørgsmål i forhold til akkumulerende og distribuerende. Der kan komme flere ting i spil her, men umiddelbart ville jeg da foretrække den med laveste omkostninger. Jeg foreslår ikke noget her, det må folk selv vælge.

   /Sune

 3. Hej
  Jeg er også på udkig efter nogle ETF’ere til min månedsopsparing. Har kig på BlackRock iShares Core S&P 500 UCITS ETF, men der er meget stor forskel på prisen alt efter om det er ACC eller DIST. Kan du måske forklare mig hvorfor?
  – BlackRock iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) koster ca. 250 euro
  https://www.nordnet.dk/mux/web/handla/kopAktier.html?identifier=SXR8&marketplace=4&marketid=4
  – BlackRock iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist) koster ca. 25 euro
  https://www.nordnet.dk/mux/web/handla/kopAktier.html?identifier=IUSA&marketplace=4&marketid=4

  Omkostningerne er begge på 0,07.

  De fleste anbefaler ACC for et langsigtet afkast, men er det fuldstændigt fjollet, når den er så dyr?

  Mvh A

  1. Hej,

   Jeg mener, at prisen er ligegyldig, den skal vel bare svare så tæt på indre værdi som muligt. Man kan ikke bare sammenligne prisen på to aktier/ETFer eller lignende, da den jo også kommer an på antallet af beviser og for fonde og ETFer indholdet. Så om du får et bevis til 250 eller ti til 25 er det samme rent værdimæssigt, hvis de ellers handler tæt på indre værdi.

   /Sune

 4. Carsten Kolind

  Hej
  Angående de to typer af ETF’er, dist og acc. Jeg mener at dist. ETF’er beskattes som aktier og acc. ETF’er vil blive beskattet som obligationer. Har jeg misforstået ?

  1. Hej Carsten,

   Det tror jeg du har, men når det gælder skat tør jeg ikke udtale mig skråsikkert. Som jeg forstår det, så beskattes ETFer som kapitalindkomst og med lagerbeskatning uanset, hvorvidt de er akk eller udb. Det gælder kun frie midler, reglerne er anderledes for pensionsdepoter.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.