Millionærklubsporteføljen #4: Aktiv forvaltning med passive ETFer

Det er blevet tid til det fjerde indlæg i serien om ETFer, så lads os se, hvordan det går den fiktive Millionærklubsportefølje.

Porteføljen

Porteføljen består af 8 ETFer og 2 ETNer. Bag hvert punkt gemmer sig et link, hvor du kan læse meget mere om de enkelte aktiver.

Millionærklubsportefølje-serien

Udvikling

Porteføljen er fortsat en vild rutchetur og særligt ETNerne med Bitcoin og Ethereum er faldet voldsomt i år. Men hvad gør det, når det er fiktive penge der leges med. Af ETFerne er særligt den med fokus på Cannabis faldet meget i år, hvilket er med til at cementere, at det er en meget ung branche endnu. Nyheder og rygter lader til virkelig at kunne flytte på kurserne indenfor det felt. ETFen med fokus på cybersecurity er derimod virkelig en højdespringer, da den er steget med næsten 30% i år. Det kunne meget vel være en branche i vild vækst i årene fremover og det er absolut fristende at sætte penge på den synes jeg.

Jeg har ikke kunnet finde et link til Toms portefølje, men han er vist også stadig i minus.

Den globale ETF fra er nede med -1.92%


Reklame

Fastspeed er internet med maksimal hastighed og minimal pris.

Greentel har Danmarks billigste mobilabonnement og de hjælper med at redde regnskoven, win-win.

BookBeat har som mål at skabe markedets bedste service for digitale bøger.


Aktiv forvaltning med passive ETFer

Ét er at vælge imellem en aktiv forvaltning af ens investering ved at købe enkeltaktier, uddelegere udvælgelsen til en aktiv investeringsforening eller at søge at ramme gennemsnittet billigst muligt med en passiv investeringsforening. Noget andet er, at tro på en eller anden form for tendens eller udvikling i samfundet og så allokere penge i investeringer der vil nyde godt af den udvikling. Her er ETFer et rigtig interessant element.

Det man kan med den slags ETFer, altså ETFer der følger et tema, er en art aktiv forvaltning af et passivt orienteret produkt. Er der en eller flere specifikke temaer eller trends man tror på, kan man således blive eksponeret overfor disse. Eksempler på dette findes i denne fiktive Millionærklubsportefølje, men hvis vi skulle prøve at kigge på et andet eksempel, kunne vi passende starte med denne korte artikel fra Visual Capitalist: Over the Next Year, Germany Will Hit a Scary Demographic Milestone.

Der bliver ikke bare flere og flere ældre, den aldrende generation udgør en større og større del af befolkningen. Det er en trend, som man som investor godt kunne blive fristet til at investere i som tema. Når det er sådan, at befolkningen bliver ældre kunne man godt foranlediges til at tro, at det også vil betyde en ændring i, hvilke selskaber pengene flyder hen i mod. iShares har faktisk en ETF der følger netop dette tema: iShares Ageing Population (AGED).

Selvom jeg har erfaret, at aktiv forvaltning i forhold til udvælgelse af enkeltaktier ikke er noget jeg har haft den store succes med, er jeg i den grad fristet af at prøve kræfter med den her form for tema-investering. Jeg synes i hvert fald det er værd at overveje, om ikke der er nogle temaer jeg forestiller mig kunne komme til at opleve meget vækst fremover.

iShares har fire tematiske ETFer, som se skriver lidt om her: Den nemme vej til investering i fremtidige investeringstemaer. Der findes også en kort forklaring af de fire her: Thematic ETFs.

Skulle du være mere interesseret i de fire, linker jeg her til en beskrivelse af hver:

Jeg kunne godt være fristet til at inkludere op imod en håndfuld ETFer som led i temainvestering i min portefølje. Jeg træffer ikke valg herom endnu, men jeg vil gruble lidt videre over, om det er noget, der skal ske engang i fremtiden.


6 tanker om “Millionærklubsporteføljen #4: Aktiv forvaltning med passive ETFer”

 1. Hej Sune

  Nu ved jeg selvfølgelig ikke hvor du får din inspiration fra, men mht til teknologisk udvikling, så synes jeg helt klart du skal prøve at tjekke Salim Ismail. Han er utroligt spændende, og har blandt andet sit virke ved singularity university, som i den grad har en god føling med hvad der er på vej, på den teknologiske scene

 2. Spændende tanker synes jeg. Bestemt en respektabel investeringsstrategi at forholde sig til temaer når man investerer. Men også sjovt at høre en fortaler for index investering (og derved effektive markeder) tale om aktiv forvaltning – bare på et andet niveau. Argumenterne for det aktive eller passive er vel overordnet set de samme? 🙂 Ikke desto mindre glæder jeg mig til at følge med hvis du begiver dig ud i det.

  Forresten husk at være opmærksom på potentielle overeksponeringer da nogle af de samme aktier kan ligge i flere ETFer. En slags hospitalsrobot virksomhed kunne f.eks. både optræde i et globalt index, i en healthcare etf, i et robot etf og i en demografisk etf. Det kan sagtens være helt fint, men måske relevant at være klar over.

  /TalkAboutFinance

  1. Hej,

   Ja du har helt ret i det med at være klar over, at man kan ramme samme aktie flere gange. Hvad tænker du på når du skriver: “Argumenterne for det aktive eller passive er vel overordnet set de samme?”

   /Sune

   1. Hurtigt svar på en fredag aften! Jeg mente egentlig bare at hovedargumentet for passiv investering i stedet for aktiv vel er at man ikke kan slå markedet da det der ligner gode investeringer allerede er handlet lidt op i pris. Tænkte at det argument vel var det samme uanset om man kigger på enkelt aktier eller en gruppe af aktier under en tematisk etf.

    1. Hej,

     Ja jeg hygger mig med blog og rødvin, prioriteterne ændrer sig lidt med alderen 🙂

     Det kan du meget vel have ret i. Nogle af de tematiske ETFer vil dog sandsynligvis ikke være at finde i et bredspektret globalt indeks, eksempelvis Cannabis-aktier. Derfor tænker jeg på de tematiske ETFer som jeg gør med min investering i Emerging Markets. Det er en måde at prøve at ramme en større trend bredspektret. Alt andet lige er det stadig med mindre risiko at vælge en bred ETF end en enkeltaktie, fordi investeringen spredes. Det er selvfølgelig mere risikabelt end med et bredt globalt indeks, da det ikke i samme grad er spredt på flere sektorer. Mest af alt er det nok fordi jeg interesserer mig enormt meget for investeringer og det er svært kun at købe en global bred forening og så ikke tænke på investeringer derudover. Vi får se, hvad det ender med 🙂

     /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.