Millionærklubsporteføljen #6: For og imod

Lad os prøve at samle lidt op og afslutningsvis se på fordele og ulemper ved ETFer.

Jeg kommer fortsat til at følge den fiktive portefølje, vi skal jo se om ikke Bitcoin kan stige lidt resten af året og redde min ære, men ellers skal serien om ETFer så småt til at slutte. Hvorfor? Ja, jeg har ikke rigtig mere viden om ETFer eller mere på hjerte om emnet. Jeg vil afslutningsvis linke til en podcast med bossen for indeksforeninger hos Sparindex, så der er lidt ekstra guf til særligt interesserede omkring forskellene på ETFer og investeringsforeninger.

TLDR: Der er, i min optik, især tre parametre der gør sig gældende for ETFer, skat, omkostninger og tematisk investering.

Porteføljen

Porteføljen består af 8 ETFer og 2 ETNer. Bag hvert punkt gemmer sig et link, hvor du kan læse meget mere om de enkelte aktiver.

Millionærklubsportefølje-serien

Udvikling

Porteføljen er fortsat en vild rutchetur og særligt ETNerne med Bitcoin og Ethereum er faldet voldsomt i år. Men hvad gør det, når det er fiktive penge der leges med. ETFen med fokus på cybersecurity vedbliver at være en højdespringer og er nu steget med over 50% i år. Det kunne meget vel være en branche i vild vækst i årene fremover og det er absolut fristende at sætte penge på den synes jeg.

Jeg har ikke kunnet finde et link til Toms portefølje, men han er vist kravlet godt i plus blandt andet med et bet på Facebook.

Den globale ETF er oppe med 4.58%

Fordele og ulemper

Den enes fordel, den andens ulempe. Det er derfor svært at lave en generel skelnen, da nogle af forholdende kan være meget individuelle. Jeg vil derfor pege på tre parametre, som jeg synes er de vigtigste.

 • Skat
 • Omkostninger
 • Tematisk investering

Reklame

Fastspeed er internet med maksimal hastighed og minimal pris.

Greentel har Danmarks billigste mobilabonnement og de hjælper med at redde regnskoven, win-win.

BookBeat har som mål at skabe markedets bedste service for digitale bøger.


Skat

Millionærklubsporteføljen #5: Det med skatten

ETFer beskattes anderledes og da skatteoptimering er vigtigt i forhold til investering og formueopbygning, ja så er det et yderst vigtigt parameter at forholde sig til. ETFer egner sig rigtig godt til pensionsdepoter og afhængigt ens indtægt, investering og skatteforhold, måske også til investering for frie midler. For mit vedkommende vurderer jeg det ikke på nuværende tidspunkt gavnligt at investere i ETFer for frie midler. Bliver beskatningen af ETFer ændret, ja så kan den konklusion meget hurtigt skulle skrives om.

Omkostninger

Millionærklubsporteføljen #2: Hvad er en ETF?

Der er ingen tvivl om, at ETFer slår de danske investeringsforeninger på omkostningerne. Aktive danske investeringsforeninger ligger i lejet 1.50%-2.00%, passive danske investeringsforeninger 0.50%-0.80% og ETFerne 0.04%-0.20%. Omkostningerne her gælder eksponering mod store brede indeks såsom et verdensindeks. ETFer der tracker et mindre indeks har en omkostning der minder mere om de danske passive investeringsforeninger. Det er navnligt det virkeligt lave omkostningsniveau der gør ETFerne interessante. For hvorfor betale mere for det samme?

Bossen Bossow

Her vil Director of Indexed Investments hos Sparindex, Mette Harbo Bossow, helt sikkert være uenig med mig. Der er en delt skjulte omkostninger forbundet med investering i ETFer, men det vil jeg lade hende selv forklare, hun gør det langt bedre end jeg kan:

Tematisk investering

Millionærklubsporteføljen #4: Aktiv forvaltning med passive ETFer

Det tredje og sidste parameter jeg lige vil runde gælder muligheden for tematisk investering. Som investor kan man udvælge enkeltaktier selv og forsøge at eksponere sig mod nye eller interessante brancher. Med helt brede aktieindeks, som er dem de danske investeringsforeninger tracker, er dette ikke en mulighed. ETFer giver mulighed for at foretage en bredt funderet tematisk investering i specifikke brancher. Tror du på Cannabis i fremtiden, men finder det for risikabelt at udvælge enkelte aktier? Køb en ETF. Tror du på, at automatisering og “robotterne kommer” vil vende op og ned på alt, men aner ikke, hvilke enkelte aktier der gør sig indenfor denne branche? Køb en ETF. Sådan kunne man blive ved. ETFer giver derfor en mulighed for at investere aktivt, men med brede indeks. Det er ikke en strategi jeg selv har gjort brug af endnu, men jeg skal gerne indrømme at det lokker lidt.

Investerer du i ETFer?


2 tanker om “Millionærklubsporteføljen #6: For og imod”

 1. Kan godt lig dit argument med tematisk investering. Jeg ville rigtig gerne købe EFT(som VOO), men pga. skat er dette ikke en mulighed for mig. Jeg har overvejet et dansk index(sparindex), men her synes jeg omkostningerne er for høje. Hvis Vanguard kan gøre det til 0.04%, så kan jeg ikke se, hvorfor danske udbrydere skal have 0.8%.

  Man skal også sætte dig meget ind i hvilken ETF, man køber. Er den ikke er balanceret, har man måske for meget i de største firmaer i ETF’en. Endvidere, (by design) opkøbes mere af de “dyre” firmaerne end de biligere. Man kunne også frygte, at hvis alle begynder at købe de samme aktier.

  1. Hej,

   Omkostningerne er der hvor de er pga. manglende konkurrence. Hvis det skal blive billigere skal der åbnes op for konkurrencen, hvilket kun sker hvis politikerne kommer på banen. Og ja, man skal selvfølglig være vaks når man køber ind i mindre ETFer og være klar over, hvad det er man køber.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.