Nytårsforsæt for 2018

Jeg håber I alle sammen er kommet godt ind i det nye år. Nu, hvor vi har set tilbage på 2017 tænker jeg, at det må være på sin plads, at se fremad mod året 2018.

Budget

Mit budget for 2018 ligner meget budgettet for 2017, men der er dog lidt forskel. Jeg er steget lidt i løn og så vil jeg fremover opfatte afbetaling af SU gæld som en fast udgift. Det betyder, at mit budget for 2018 ser således ud:

Men jeg må hellere uddybe en smule hvad der gemmer sig bag posterne. Indkomst er ret simpelt, det er min løn. Det kunne være sjovt, hvis den post på et tidspunkt begyndte at indeholde dels løn og dels indtægt fra frinans.dk. Faste udgifter opfatter jeg som udgifter der er nødvendige eller som jeg ikke kan slippe udenom, så det er sådan noget som husleje, mad og forsikringer. Diverse udgifter dækker forbrug som jeg opfatter, at jeg godt kunne overleve uden. Det er eksempelvis poster såsom tøj, telefon og restaurantbesøg. Diverse udgifter indeholder også poster, som jeg vil tro at andre opfatter som nødvendige. Det kunne eksempelvis være transport eller gaver. For mig, er disse ting tilvalg og dermed er det en diverse udgift. Dermed ikke sagt, at andre skal opfatte tingene på samme måde, tværtimod, det gælder om at lave et budget som passer til en og det er ganske givet, at min opfattelse ikke passer alle. Opsparing indeholder en opsparingskonto og Bitcoin. Investering består af min portefølje på Nordnet og Mintos.

Budget hvad for noget?

Er det at lave et budget helt nyt for dig, så se eksempelvis mine indlæg Hvad er et budget og hvordan bruger jeg det eller The what, why & how of budgetting. Virker det helt uoverskueligt eller ønsker du blot at finde ud af, hvad du bruger dine penge på nemmest muligt, så prøv Spiir, som er et dansk budgetteringsværktøj i absolut verdensklasse. (Og nej, jeg er ikke affillieret med dem, men det kunne da være, at jeg skulle undersøge muligheden på et tidspunkt)

Opsparingsrate

Som det fremgår af budgettet, så håber jeg at højne opsparingsraten lidt i forhold til 2017. Budgettet viser 59%, men endnu en gang håber jeg at kunne presse citronen, således at jeg opnår 60%. Det synes jeg kunne være et rigtig fedt mål at opnå. Alt i alt er optimeringsmulighederne ret begrænsede for mig, idet jeg ikke har et særlig stort forbrug at skrue ned for. For andre der enten lige er begyndt på deres rejse mod økonomisk frihed eller blot søger at få lidt flere penge mellem hænderne er der langt større procentuelle forskelle at sigte efter.


Reklame

Jeg bruger Nordnet til at bygge min frihedsportefølje.

Brickshare er en dansk fremadstormende platform for ejendomsinvestering.

Fremtidens bank er digital, fremtidens bank er Lunar.


Investeringsmål

Jeg synes det kan være svært at lave mål i forhold til investering fordi det ikke er op til en selv at opnå dem, man har brug for markedets hjælp. Derfor har jeg faktisk ikke tænkt mig at sætte et tal på, hvad jeg håber at være værd, når vi når 2019. Det betyder dog ikke, at der ikke er plads til investeringsmål, de skal bare have en lidt anden karakter.

 • Forstå de nye regler vedrørende investering i ETFer
 • Forstå aktiesparekontoen
 • Beslut, hvad min portefølje skal bestå af fra 2019
 • Investér hver måned

Der er nye regler på vej for beskatning af ETFer (Er du i tvivl om, hvad en ETF er, så se eventuelt i ordbogen), og dem vil jeg gerne forstå meget bedre. Det vil jeg selvfølgelig fordi, at jeg skal finde ud af om jeg skal skifte fra danske investeringsforeninger til udenlandske ETFer. Omkostningerne med ETFer er meget lavere end med danske investeringsforeninger, men de har indtil videre været beskattet anderledes i en grad der har gjort, at de ikke har været et reelt alternativ for mig. Jeg er godt klar over, at skatten på ETFer bliver sænket, men gælder det alle ETFer? Også dem der er akkumulerende og altså ikke betaler udbytte? Så et mål for 2018 er at forstå de nye regler og på baggrund heraf træffe et valg om, hvordan jeg skal være eksponeret mod aktier og obligationer. Herudover kommer der også en aktiesparekonto i 2019 og denne vil jeg også gerne forstå bedre. Hvad må jeg investere i igennem denne konto for eksempel. Derudover vil jeg gerne bare fortsætte med at investere hver måned og på denne måde opbygge mit frinansimperium.

Andre mål

Udover mål i forhold til at overholde et budget, opnå en bedre opsparingsrate og investere, så har jeg også nogle andre mål i forhold til Frinans som projekt.

 • Flere besøgende på frinans.dk
 • Nyt indlæg hver søndag
 • Find et interessant link til deling på bloggen hver fredag
 • Video
 • Lave flere boganmeldelser

Jeg kunne godt tænke mig at besøgstallet steg uden at sætte et bestemt tal på. Jeg har ingen anelse om, hvor stort potentialet er, så jeg vil ikke sætte tal på, men hvis besøgstallet er stødt stigende igennem 2018, vil jeg opfatte det som en klar succes. Jeg har været tæt på at udgive et nyt indlæg hver søndag i 2017 og i 2018 vil jeg gerne fortsætte den trend. For øjeblikket lader det ikke til, at jeg løber tør for materiale, men det er selvfølgelig en risiko. At finde et eller flere emner jeg kan vende tilbage til regelmæssigt, kan være med til at løse det eventuelle problem. Jeg har faktisk allerede et i støbeskeen, det vil sige, at det er i gang, men jeg venter lige en uges tid med at introducere det, da mål for 2018 virkede som et mere rigtigt sted at starte. Yderligere er jeg også begyndt på at dele et link til inspiration hver fredag. Dem der følger min Facebook-side er nok vant til, at jeg deler en del forskellige links, men jeg vil gerne have lidt af det ind på bloggen også. Derfor vil jeg i 2018, udover et indlæg hver søndag, også dele et link til inspiration jeg finder spændende hver fredag. Jeg synes også det kunne være sjovt at udfordre mig selv lidt på brug af medier. Her tænker jeg på at begynde at lave nogle videoer i stedet for kun at skrive. Det vil jeg gerne prøve at lege lidt mere med i 2018. Sidst, men ikke mindst, vil jeg gerne lave flere boganmeldelser. Jeg bruger meget af min tid på at læse og jeg tror, at der er grundlag for nogle gode indlæg på bloggen. Jeg har ikke været så god til at få skrevet om de bøger jeg læser hidtil, så det vil jeg prøve at rette op på.

Har du nogle nytårsforsæt for 2018?


4 tanker om “Nytårsforsæt for 2018”

 1. Det ser fornuftigt ud, Sune! Dine faste udgifter er på et særdeles pænt niveau. Det ville jeg have svært ved at efterligne i København.

  Jeg er selv meget spændt på mulighederne for udenlandske ETF’er, så tag endelig fat i det emne i det nye år 🙂

  /Carl

  1. Ja jeg er godt klar over, at jeg ligger i den lave ende, det skal folk måske også være klar over når de ser sådan en oversigt. Jeg er også selv spændt på at blive klogere på ETFerne.

 2. Hej Sune.. Jeg “fandt” din side her i december, og synes virkelig den er god! 🙂
  Det er fedt at opdage, at der også er andre, som mig selv.. Når du begynder at anmelde bøger, så husk at skriv at de typisk kan lånes på biblioteket, så sparer folk også lidt penge igen! 🙂

  Du bør måske også gøre mere opmærksom på dit nyhedsbrev, så folk “konstant” bliver ledt ind på dine side…

  1. Hej Rasmus. Mange tak. Ja, vi er vidst flere end man lige tror 🙂 biblioteket er en god ide, det skal jeg prøve at huske 🙂 ja, jeg bør nok gøre mere opmærksom på det. Det vil jeg prøve at inkorporere.
   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.