Økonomisk uafhængighed – Bagsiden af medaljen ved FIRE er et kig på nogle af de udfordringer, du kan møde, når du lykkes med at opnå dit mål.
🎬 YouTube
🏅 Bagsiden af medaljen
Når jeg beskriver økonomisk uafhængighed, kan det nok godt lyde meget rosenrødt det hele. Det er dog altid en god idé lige at udfordre præmissen lidt, så det skal vi gøre i dette indlæg.
Basalt set skal vi se lidt på bagsiden af medaljen og dermed få et indblik i, hvilke udfordringer du vil kunne møde og hvilke risici, der er ved både at forfølge og opnå økonomisk uafhængighed.
Jeg skal selvfølgelig nok give mit personlige besyv med undervejs.
👷♂️ Evnen til at arbejde forsvinder
En ret klar og meget vigtig pointe er, at din evne til at arbejde svinder over tid. Indenfor noget økonomi beskrives dette under overskriften human capital. Populært sagt din evne til at arbejde.
Tidligt i voksenslivet er de flestes evne til at arbejde og tjene til dagen og vejen på den måde høj. Senere i livet, som gammel, er den evne kraftigt reduceret. Derfor gælder det traditionelt set, om at få sparet capital op, imens human capital er høj, således, at det kan overtage din arbejdsevnes plads til at sikre en indtægt.
Det er basalt set vi også gør med en traditionel pension.
Går du tidligt på pension, så udnytter du ikke din arbejdsevne til fulde. Det er der selvfølgelig en risiko i. For hvad nu, hvis du får brug en indtægt fra arbejde på et senere tidspunkt i livet, men din exit fra arbejdsmarkedet gør, at det er svært at komme ind på arbejdsmarkedet igen?
Eller at du får brug for din human capital, på et tidspunkt i livet, hvor den er svundet noget ind.
Det er en potentiel bagside.
Jeg tænker, at der er to måder at arbejde med den udfordring. Det ene er at spare mere op, end det ser ud til, at du umiddelbart får brug for. Vi kunne kalde at gå efter 3% i stedet for 4% reglen.
Den anden måde er ikke at kvitte arbejdmarkedet helt eller at lade indtjeningen fra human capital falde til 0. Bliv ved med løbende at have en eller anden form for mindre indtægt fra arbejde. Det vil gøre det væsentligt nemmere at skrue op for den del, hvis der skulle blive brug for det.
🦹♂️ Lediggang er roden til alt ondt
Det dér med lediggang:
lediggang er roden til alt ondt. Talemåde: når man ikke foretager sig noget nyttigt eller fornuftigt, skaber man let problemer for sig selv eller andre, fx fordi man af kedsomhed fristes til uacceptable handlinger.
Den danske ordbog
For det første så gælder det, at jeg jo er ret liberal af natur. Så hvis dit største ønske er at opnå tidlig pension og bruge dine dage i en hængekøje med en drink i hånden, så gør du bare det.
🍸 Længe leve lediggangen.
Men der er nok noget om snakken, når det kommer til ikke at lave noget, ikke at have det store indhold i livet. Omvendt er en af mine store anker ved det moderne liv dog også, at alting går så ufattelig hurtigt og at vi hele tiden skal opnå alt muligt.
Der er dårligt tid til en pause eller et øjeblik, hvor vi ikke relaliserer os selv eller optimerer et eller andet.
Det gælder at have noget indhold i livet, noget meningsfuldt. Det kan tage sig ud på mange måder og her er vi helt sikkert meget forskellige alle sammen. Jeg kan dog godt se en fare i at gå fra et arbejdsliv med fuldt tryk på og så fra den ene dag til den anden, have alt den tid i verden man kan forestille sig. Det er vel også derfor, at der er mange pensionister, der har svært ved at vende sig til hverdagen efter at have brugt x antal timer på arbejde næsten hver dag de sidste 40 år.
Det gælder nok at have en grov plan for, hvilket indhold du gerne vil fylde dit liv med.
🙋♂️ Min plan
Personlig forestiller jeg mig at arbejde med Frinans nogle timer hver dag.
Jeg vil også gerne læse noget mere.
Har vi en have til den tid, vil det nok også fylde en del i mit liv.
Jeg forestiller mig, at jeg står for det meste af det praktiske, en slags husfar og at der er god tid til at lege med børnene også.
Så har jeg egentlig ikke behov for at skulle fylde en masse andet ind i min hverdag. Jeg forestiller mig, at det kommer helt af sig selv med de ting jeg interesserer mig for og ønsker mere tid til.
🙇♂️ Ensomhed
Opnår du økonomisk uafhængighed, er der en vis sandsynlighed for, at du er blandt en meget lille udvalgt skare. Der er også stor sandsynlighed for, at det ikke gælder din omgangskreds eller familie.
Du vil få en del fritid foræret, men det vil være på tidspunkter af dagen, hvor de fleste andre mennesker passer et arbejde.
Du vil med andre ord få meget alenetid.
Det at være alene er ikke det samme som at være ensom. Det er en meget vigtig pointe. Mange trives særdeles godt i deres eget selskab og det ekstra tid gør, at de sætter særligt stor pris på det, når de så tilbringer tid sammen med andre.
Her er det vigtigt, at du er ærlig overfor dig selv og lærer dig selv godt at kende.
For mig personligt tror jeg ikke, at dette er et problem. Jeg trives rigtig godt i mit eget selskab og som tingene er i dag, higer jeg efter at tilbringe mere tid med mig selv og mindre med andre. Den indsigt er jeg kun blevet bestyrket i her under Corona, hvor jeg har arbejdet meget hjemme.
Som mennesker er vi dog nok meget forskellige på dette punkt og har du et stort socialt behov, skal du måske finde en løsning, som vil være anderledes end min. Måske indeholder dit fremtidige liv masser af frivilligt arbejde eller et deltidsarbejde, således, at du stadig har en naturlig gang på en arbejdsplads og i et socialt fællesskab.
😷 Corona som eksperiment
Nu var jeg lige kort inde på, hvordan jeg er blevet bestyrket i tanken om, at mindre socialt fællesskab og interaktion i det hele taget passer mig fint.
Noget af det jeg har gjort, er at mærke rigtig godt efter i maven her under Coronakrisen.
Mindre excel og mere mavefornemmelse.
Jeg har arbejde hjemme mere eller mindre siden marts, undtagen et par uger i september og et par dage hist og her.
Det har passet mig rigtig godt og jeg savner ikke min daglige gang på en arbejdsplads. Jeg er således ret afklaret omkring det, at en fremtid med en tidlig pension eller som selvstændig i det små med en blog, YouTube-kanal og lignende vil passe mig rigtig fint.
Pointen er, at det gælder at udnytte den slags situationer, der opstår til at teste sig selv. En tid med masser af hjemmearbejde kunne meget vel minde om en fremtid med tidlig pension.
Passer det dig godt? Skriv gerne en kommentar!
Reklame
🤑 NORD.investments – Gratis investeringsplan
⚡️ Elbot – Billig el, brug koden frinans25pct og få 25% rabat
🤕 Undo – Billig forsikring
🏡 Kameo – Invester i lån til ejendomsprojekter og virksomheder i vækst
💵 Firi – Køb krypto sikkert og nemt
📖 BookBeat – Nyd over 700.000 e-bøger & lydbøger, prøv gratis
Hvad med den uddannelse du har fået betalt (antager jeg). Hvornår vil den mon være “betalt tilbage” til samfundet? Vil det hele hænge sammen, hvis alle tager en gratis uddannelse og går tidligt på pension? 🤔
Der findes ikke nogen gratis uddannelse i Danmark, du betaler bare for den over skatten.
Jeg betaler temmelig meget skat, så jeg har ingen dårlig samvittighed.
Om det hænger sammen. Sikkert ikke. Jeg tror ikke en stor velfærdsstat er bæredygtig i længden.
Er det ikke en rar følelse at du giver noget tilbage,i form af din skat,til,at andre også kan få en uddannelse,lige som der var nogen der gav noget til dig og din uddannelse…
Ikke under tvang nej.
Jeg går heller ikke ind for et statsbestemt og kontrolleret uddannelsessystem, så det passer mig ikke ret godt, at den slags styres, bestemmes og kontrolleres centralt fra.