Risikoprofil

Din risikoprofil er udgangspunktet for dine investeringer og som investor skal du sørge for, at dine investeringer matcher din risikoprofil

Din risikoprofil er udgangspunktet for dine investeringer og som investor skal du sørge for, at dine investeringer matcher din risikoprofil


At kende og arbejde med din risikoprofil er en essentiel del af investering.

Hvad er en risikoprofil?

En risikoprofil er grundlaget for at foretage en investering. Formålet er at afdække, hvor meget risiko, du kan, skal eller bør tage i dine investeringer.

Risikoprofilen består grundlæggende af 3 ting:

  • Tidshorisont
  • Risikovilje
  • Risikoevne

Tidshorisonten fortæller noget om, hvornår du forventer at skulle bruge de penge du investerer. En lang tidshorisont gør, at du kan tillade dig at tage mere risiko. En kort tidshorisont foreskriver en lavere risiko.

Din risikovilje er af mere psykologisk karakter og dækker derfor, hvor meget risiko du er komfortabel med at tage. Vi er meget forskellige som personer i forhold til, hvordan vi forholder os til risiko.

Din risikoevne har mere karakter af et objektivt blik på din livssituation og deraf, hvor meget risiko du kan tåle at tage i dine investeringer. Har du en høj løn, har du et stort rådigshedsbeløb efter dine faste udgifter og har du en lav gæld, kan du bedre tåle en højere risiko.

Din opgave som investor er principielt at forstå din risikoprofil og hvordan du matcher den i dine investeringer.

I praksis betyder det, at, du skal finde en fordeling imellem de forskellige aktiver i din portefølje.

Reklame

Styr på risikoen?

Dine investeringer skal passe til dig og din risikoprofil. Det sikrer du med en gratis investeringsplan fra Norm Invest.

😴 Nemt
🏃‍♂️ Hurtigt
🤑 Gratis

Få en gratis investeringsplan på 5 minutter.

Eksempel på en risikoprofil

Det kan hurtigt blive ret kryptisk, når snakken falder på emnet risiko. Lad os derfor prøve at være lidt lavpraktiske med et eksempel.

Mød Lars 🙋‍♂️

Lars er en ung mand på 30 år, der ønsker at starte at komme i gang med investering. Lars står ikke overfor at skulle bruge pengene lige foreløbigt har derfor en lang tidshorisont, da han først tænker at skulle bruge pengene om +20 år. Det tæller for at skrue op for risikoen.

Lars er ikke så bekymret for sin økonomi og tanken om, at porteføljen kan svinge meget i værdi generer ham ikke synderligt. Det tæller ligeledes for at skrue op for risikoen.

Lars har ingen gæld og er generelt god til at spare op og ikke bruge alt sin udbetalte løn hver måned. Lars har derfor også en risikoevne, der gør, at han kan tåle en høj risiko i sine investeringer.

Samlet set peger pilen på, at Lars’ risikoprofil peger ham i retning af høj risiko. Ønsker Lars en helt simpel gør-det-selv portefølje, kan han sammensætte den af aktier og obligationer.

Aktier skruer op for risikoen i porteføljen og obligationer skruer ned for risikoen.

Lars skal derfor have en stor andel af aktier. Måske helt op til 90%.

  • 90% aktier
  • 10% obligationer

Med den fordeling i porteføljen er der tale om risiko i den meget høje ende, hvilket stemmer overens med Lars’ risikoprofil.

Hvorfor er en risikoprofil vigtig?

En risikoprofil er vigtig, fordi den fortæller os, hvordan vi bør investere i forhold til, hvilke aktiver vi skal have i porteføljen og hvor meget de skal fylde.

Påtager vi os en for stor risiko, kan det være, at vi går i panik, når markederne går nedad og vi står tilbage med røde tal på bundlinjen.

Panik er gift for din investeringsportefølje og dit afkast.

Har vi omvendt for lav en risiko i vores investeringer, går vi glip af afkast. Det kan enten betyde, at vi basalt set ikke har en stor nok pension til at dække vores udgifter eller at vi skal være længere på arbejdsmarkedet end nødvendigt.

Din risikoprofil ændrer sig også over tid. Det er usandsynligt, at du har den samme risikoprofil som 20-årig og den dag du går på pension.

En risikoprofil er derfor en evigt foranderlig størrelse, som du løbende skal revidere.

Hvordan laver du din risikoprofil?

Lige så vigtigt som det er at forstå ens risikoprofil, lige så svært er det at gøre i praksis. Det er her, at det bliver svært at være gør-det-selv investor.

Du skal selv tage ansvaret for, at dine investeringer matcher din risikoprofil.

Der er heller ikke tale om en klart defineret formel, du kan anvende. Du skal derfor sjusse dig lidt frem til en forståelse for dig selv og din situation baseret på de tre parametre der tilsammen udgør risikoprofilen.

Det vigtigste er at være ærlig overfor dig selv. Det er ikke en konkurrence om, hvem der kan klare mest risiko.

Det kan være en god idé at prøve sig lidt frem, hvis du har svært ved at komme i gang, fordi du går i stå grundet risikoelementet før, du overhovedet har foretaget din første investering.

Du kan også få en gratis investeringsplan fra Norm Invest og få lidt hjælp til det med risikoprofilen.

YouTube

Vi kan heldigvis også få lidt hjælp fra min yndlings YouTuber, når det gælder investering, Ben Felix.


Reklame

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.