Porteføljeeksperimentet 1 år senere

Nu er det næsten et år siden, at jeg startede porteføljeeksperimentet. Lad os se hvordan de 6 porteføljer har klaret sig.

Jeg burde egentlig først lave dette indlæg om en uges tid, men jeg holder en velfortjent påskeferie og har ikke computer med mig. Faktisk er dette indlæg skrevet i dag, d. 7 april, men det betyder ikke, at det ikke kan bruges alligevel. Siden sidste opdatering på de 6 porteføljer, er der blevet udbetalt udbytte. Jeg har tilføjet dette udbytte til porteføljerne uden at trække skat fra udbyttet. Jeg havde en lang diskussion med mig selv om, hvorvidt jeg skulle trække skat fra i forhold til at give et realistisk billede af, hvad pengene var blevet til under mere realistiske omstændigheder. I sidste ende valgte jeg ikke at trække skat fra, da det gør arbejdet lettere, mere overskueligt og stadig brugbart i forhold til at lave en sammenligning af de 6 porteføljer. Jeg har heller ikke medregnet kurtage.

I forbindelse med at geninvestere udbyttet har jeg efter bedste evne også forsøgt, at rebalancere porteføljerne.

De 6 porteføljer

Fordelingen i de 6 porteføljetyper er således tænkt:

Portefølje 1

Globale aktier: 50%

Danske obligationer: 50%

Portefølje 2

Globale aktier: 80%

Danske obligationer: 20%

Portefølje 3

Globale aktier: 50%

Danske obligationer: 20%

Danske aktier: 10%

Amerikanske vækstaktier: 10%

Emerging markets: 10%

Portefølje 4

Globale aktier: 100%

Portefølje 5

Globale aktier: 35%

Danske obligationer: 50%

Danske aktier: 15%

Portefølje 6

Globale aktier: 70%

Danske obligationer: 10%

Danske aktier: 20%


Reklame

Jeg bruger Nordnet til at bygge min frihedsportefølje.

Brickshare er en dansk fremadstormende platform for ejendomsinvestering.

Mintos gør det nemt at få adgang til det lukrative lånemarked som investor.


Performance efter 12 måneder

Opdateringen er lavet d. 7 april 2017. Det bliver svært at bruge stigning/fald af de enkelte index nu, hvor der er udbetalt udbytte. Kursen er på de fleste faldet, men porteføljerne indeholder flere af de enkelte beviser og således er den samlede værdi steget. Jeg skriver derfor kun den samlede porteføljeværdi på

Portefølje 1

Portefølje 2

Portefølje 3

Portefølje 4

Portefølje 5

Portefølje 6

Opsamling

Værdien af de 6 porteføljer er nu pr. 7. april:

Portefølje 1: 268.053 kr.

Portefølje 2: 277.294 kr.

Portefølje 3: 281.601 kr.

Portefølje 4: 283.624 kr.

Portefølje 5: 267.071 kr.

Portefølje 6: 278.810 kr.

Billedet er for så vidt det samme som ved sidste opdatering. Jeg vil tro, at dette vil fortsætte indtil en mindre eller større krise indtræffer. Styrkeforholdet porteføljerne imellem forbliver derfor ens indtil videre. Dem med større del af aktier stikker af fra dem med flere obligationer. Jeg synes det er sjovt, at den simpleste af alle porteføljerne, portefølje 4, som kun består af globale aktier er den der er mest værd. De mere komplicerede med relativt få obligationer og andre aktieeksponeringer er ikke lige så ‘gode’ som bare at købe bredt i et simpelt index. Det synes jeg er en vigtig og spændende pointe.

God påske til alle der læser med


4 tanker om “Porteføljeeksperimentet 1 år senere”

 1. Meget spændende læsning. Er helt enig i at det er interessant at den mest simple portefølje har lagt sig i spidsen, men det er vel kun forventeligt når den er 100 procent eksponeret mod aktier. Jeg håber at du lader eksperimentet fortsætte, så vi kan se hvad der sker i fremtiden. Måske vil de obligationstunge porteføljer komme stærkere igennem en krise? Fortsæt det gode arbejde.

  1. Hej Jonas,
   Tak for de pæne ord. Jeg havde egentlig parkeret eksperimentet fordi jeg gik kold i hvordan jeg skulle administrere udbytter. Skal jeg bare reinvestere det hele uden tanke på skat eller bør det være med skat… Jeg overvejer stadig om jeg skal tage eksperimentet op igen. Det vil jeg tænke lidt videre over.

   /Sune

  1. Hej Lars,

   Jeg har brugt euroinvestor til at lave porteføljerne, men der var simpelthen for meget arbejdet i det, så det er lang tid siden jeg har fulgt op på dem.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.