Sådan bruger du månedsopsparingen på Nordnet (gammel interface)

I dag skal det handle om et rigtig godt værktøj på platformen Nordnet, månedsopsparingen.

Indlægget er sponseret igennem linkbuilding

TLDR: Månedsopsparingen er en nem måde at investere disciplineret på

Orker du ikke at læse, er der en videogennemgang til slut i indlægget

Månedsopsparingen

Nordnet* er det muligt at opsætte investering på månedlig basis igennem værktøjet månedsopsparing. Den tilgås igennem menupunktet “Fonde” –> “Månedsopsparing på børsen”:Hvad er månedsopsparingen?

Månedsopsparingen er en metode til at opsætte automatisk investering hver måned. Inde på månedsopsparingen findes en liste over investeringsforeninger og ETFer du som investor kan vælge imellem. 

Vær opmærksom på, at det ikke er alle foreninger, der findes på denne liste. Eksempelvis er der ingen passiv forening, der investerer i obligationer. Listen er et udtryk for et samarbejde Nordnet og udbyderne imellem.

Hvordan bruger du månedsopsparingen?

Der er ikke ret meget, du som investor skal forholde dig til ved brug af selve månedsopsparingen, du skal:

 1. Angive et ønsket beløb til investering hver måned
 2. Vælge op til 4 fonde/foreninger
 3. Godkende og acceptere vilkårene

Derudover er det en rigtig god ide at opsætte en løbende overførsel fra en konto, således, at du ikke skal huske at overføre penge hver måned. På denne måde hjælpes du til, at være en disciplineret investor.

Nordnet* har en modelportefølje, som du kan vælge at gøre brug af. Den kan jeg dog ikke på nogen måde anbefale, da den indeholder to aktive foreninger.

Læs eventuelt min indlægsserie Investering for begyndere, hvis du har brug for mere grundlæggende viden om investering. Du kan selvfølgelig også købe min bog Simpel investering: 

Du kan se modelporteføljen og de tre ting du skal forholde dig til her:Ud over at vælge, hvilke fonde eller foreninger du ønsker at investere i, skal du også vægte dem. Du skal angive, hvor mange procent af det månedlige investeringsbeløb, der skal bruges til at købe beviser i den enkelte forening eller fond. 

Derudover er der lidt ekstra informationer, så som omkostninger ved den enkelte fond og adgang til et faktaark blandt andre ting.

Skulle du en måned ikke have lyst til at investere, lader du blot være med at overføre penge til din konto hos Nordnet. Månedsopsparingen kan ikke investere, hvis der ikke er penge at investere for.

Har du brug for at finde ud af, hvilken risiko du er komfortabel med, andelen af aktier i din investeringsportefølje, så prøv investeringsplanen fra NORD.investments: 

Hvorfor skal du bruge månedsopsparingen?

Der kan være en række fordele ved at bruge månedsopsparingen til investering. Eksempelvis:

 • Ingen kurtage
 • Disciplineret investering hver måned
 • Færre fristelser til at impulskøbe

Hvis du, ligesom jeg, er interesseret i, at investering skal være simpelt, så er månedsopsparingen bestemt værd at overveje.

Selvfølgelig er der også noget at spare i forhold til kurtagen og specielt, hvis du ikke køber for så store beløb. Minimumsbeløbet er 500 kr. og skulle man investere fast hver måned for 500 kr., så vil en kurtage på 29 kr. pr. handel hurtigt æde en betydelig del af investeringen. Er du studerende, har du kun et mindre beløb at investere for eller ønsker du bare at snuse lidt til investering, så er der meget at hente ved at spare kurtagen væk. 

Reklame

Fastspeed er internet med maksimal hastighed og minimal pris.

Greentel har Danmarks billigste mobilabonnement og de hjælper med at redde regnskoven, win-win.

BookBeat har som mål at skabe markedets bedste service for digitale bøger.

Min månedsopsparing

Jeg prøver jo helst at spille med så åbne kort som muligt, så her er min månedsopsparing: Jeg har sat beløbet til 5000 kr., men jeg ændrer det regelmæssigt, fordi jeg overfører 5000 i starten af måneden, som er et form for minimum af investering fra min side og så overfører jeg ofte også penge i slutningen af måneden. Det er ikke unormalt, at jeg investerer for 10.000 kr. af gangen. Jeg justerer derfor beløbet, i forhold til, hvor meget jeg ønsker at investere for i starten af måneden. 

Jeg gør brug af to passive foreninger til aktier:

Jeg gør brug af en forening til globale aktier i udviklede lande og en forening til fremvoksende markeder, emerging markets. Forholdet de to imellem fremgår også af billedet, 80% i globale aktier og 20% i emerging markets. 

Der er, som nævnt, desværre ingen mulighed for investering i en passiv forening til obligationer, så dem må jeg købe ved siden af. Her sparer jeg typisk op i 3 måneder og køber en portion i:

Har man eksempelvis 5000 kr. at investere for om måneden og ønsker man en fordeling aktier og obligationer imellem i lejet 80/20, så kan man jo overføre 5000 kr. om måneden, sætte beløbet på månedsopsparingen til 4000 kr. og så stille og roligt spare op for de resterende 1000 kr. om måneden, indtil der er en passende portion at købe obligationer for. Det er i hvert fald en simpel måde at være disciplineret omkring en balanceret investeringsportefølje.


Videogennemgang


Gør du brug af månedsopsparingen og hvad er dine erfaringer med værktøjet?

Indlægget er sponseret af https://koldekontanter.dk


Alle affiliate links er markeret med *

38 tanker om “Sådan bruger du månedsopsparingen på Nordnet (gammel interface)”

 1. I forhold til index fonde for obligationer så findes der Nykredit Invest Lange obligationer (NYILO). Den har en omkostning på 0,59 %.

  1. Kan man ændre sine udvalgte foreninger/fonde fra måned til måned? Så man ender med at have mere end fire?

 2. Hej Sune. Jeg syntes det har været interessant at følge dine investeringer. Jeg arbejder som freelancer med en virksomhedsordning. Jeg vil gerne til at investere i ETF’er eller passive index fonde. Kravet er dog at de skal være akkumulerende for at måtte det. Har du konog gode råd til valg af fonde? Ole

  1. Hej Ole,

   Mange tak!

   Det er et rigtig godt spørgsmål, men vi bevæger os på grænsen af, hvad jeg må og ikke må her. Jeg må nemlig ikke give individuel investeringsrådgivning, da jeg ikke er finansiel rådgiver. Men jeg kan da godt komme med et par eksempler.
   I forhold til foreninger, kan du som regel se efter “akk” i navnet. Der findes eks. en akk udgave af den globale forening jeg bruger: https://www.sparinvestindex.dk/afdelinger/alle%20afdelinger/index%20globale%20aktier%20min%20risiko%20akk%20kl.aspx
   I forhold til ETFer, er der flere fra iShares der ikke betaler udbytte. Se eksempelvis de to ETFer med aktier, jeg henviser til i dette indlæg: ETFer i månedsopsparingen

   Jeg håber du kunne bruge det til lidt inspiration.

   /Sune

 3. Pingback: Frinans opdatering #29 november 2018 – Frinans.dk

 4. Hej Sune,

  Tak for dine indlæg som er interessante og oplysende at følge. Jeg følger lidt samme plan som dig mht. månedsopsparingen og er lidt i vildrede omkring obligationer som jeg gerne vil have som en del af min portefølge. Du nævner INDEX Stabile Obligationer som en passiv mulighed, der dog ‘manuelt’ må tilføjes månedsopsparingen.

  Jeg overvejer selv at tilføje iShares Euro Corp/Gov ETF’erne til portefølgen for at holde den automatiseret og undgå kurtagen, selvom den er begrænset, hvis man opkøber f.eks. hver 3. måned. Jeg er opmærksom på ETF’er er lagerbeskattet, men tænker at da INDEX Stabile Obligationer alligevel beskattes som kapitalindkomst er forskellen og ulempen ikke er så forfærdelig stor.

  Hvad er dine tanker omkring dette? Er der yderligere grunde til du har fravalgt ETF’erne på obligationssiden?

  1. Hej,

   Tak for de pæne ord 🙂

   Jeg har hørt om andre, der gør det samme som du har tænkt her. Jeg har ikke noget super godt argument imod det, så jeg tror ikke som sådan, der er noget du overser. Jeg tænkte ikke selv så langt, da jeg skulle tilføje obligationer til porteføljen, så derfor faldt mit valg på de danske.

   Men jeg er ikke glad for lagerbeskatningen, det synes jeg er besværligt og generelt, vil jeg helst selv bestemme så vidt som muligt, hvornår beskatningen skal falde.

   /Sune

 5. Hej Sune.

  Super fin gennemgang! Dejligt enkelt. Hvornår og hvordan betales de årlig administrationsomkostninger til de fonde man får købt? Bliver de trukket fra ens depot eller fra næste månedsindbetaling?

  /Rolf

  1. Hej Rolf,

   Mange tak.

   De betales løbende internt i foreningen, så det er ikke nogle penge du skal have op ad lommen. Lad os antage at foreningen stiger med 7% et givent år og har omkostninger på 0,5%. Så vil du som invester opleve, at værdien af dit bevis stiger med 6,5%.

   /Sune

 6. Hej Frinans
  Jeg er helt ny på investeringsmarkedet. Idag sparer jeg penge op i banken, men månedsopsparing på Nordned tiltaler mig, da det virker til en “nem” måde at investere et fast beløb med minimalt kendskab til aktier. Jeg er dog lidt nervøs for op det er et dårligt tidspunkt at starte på i forhold til aktiemarkedet. Jeg vil egentlig kunne ligge 5000 kr ind hver måned, men overvejer at starte stille ud med nogle mindre beløb. Hvad vil du råde mig til ? Jeg har en god fast indtægt og en opsparing i banken.
  På forhånd tak.
  Mvh. Tbr

  1. Hej tbr,

   Jeg tør ikke komme med individuelle råd, da jeg i så fald kommer på kant med, hvad jeg lovligt må. Ingen ved, hvilken vej markedet går og dermed heller ikke om nu er “et dårligt” tidspunkt. Jeg investerer fast hver måned og forsøger ikke at lave analyser af, om det ene tidspunkt er bedre end det andet. Mit helt generelle råd er at se at komme i gang og at investere disciplineret hver måned. At prøve at time markedet kan ikke lade sig gøre intentionelt.

   /Sune

 7. Hej Sune

  Er der ikke noget med, at man skal betale skat af ETF’er, også selvom man ikke har realiseret en gevinst?

  1. Hej Asger,

   Ja. ETFer er lagerbeskattede, hvilket betyder, at du betaler skat af værdistigningen uanset om du har realiseret gevinsten eller ej.

   /Sune

   1. Men det gælder ikke almindelige fonde, vel? I så fald er det nok klogest for mig. Tak for en meget inspirerende blog, i øvrigt.

    1. Hej Asger,

     Det kommer an på, hvad du mener med fond.

     For frie midler gælder:
     Danske investeringsforeninger, der er udbyttebetalende, bliver beskattet efter realisationsprincippet og som aktier. Danske investeringsforeninger, der er akkumulerende, bliver lagerbeskattet. (Jeg kan ikke på stående fod huske, om de bliver beskattet som aktier eller kapitalindkomst) ETFer bliver lagerbeskattet og beskattet som kapitalindkomst.

     Pensioner bliver selvfølgelig beskattet anderledes, for det skal helst være så svært som muligt.

     /Sune

     1. Tusind tak for afklaringen. Vil det sige, at jeg skal købe udbyttebetalende, danske investeringsforeninger og intet andet i den sammenhæng, hvis jeg ikke ønsker lagerbeskatning?
      Jeg vil grundlæggende gerne investere i dem gennem Nordnets månedsopsparing og slippe for at tage mig synderligt af dem, før jeg ønsker at sælge dem igen.

      1. Hej Asger,

       “Tusind tak for afklaringen. Vil det sige, at jeg skal købe udbyttebetalende, danske investeringsforeninger og intet andet i den sammenhæng, hvis jeg ikke ønsker lagerbeskatning?”

       Ja.

       “Jeg vil grundlæggende gerne investere i dem gennem Nordnets månedsopsparing og slippe for at tage mig synderligt af dem, før jeg ønsker at sælge dem igen.”

       Det lyder som en rigtig god taktik 🙂

       /Sune

 8. Hej Sune
  Tak for et godt indlæg. Hvor/hvordan får du overblik over dit afkast? Kan man få overblik over afkastet pr. år, f.eks.? Og hvad er din personlige “horisont” ift. din månedsopsparing? Jeg spørger fordi jeg overvejer månedsopsparing, men er i tvivl om man kan stole på Nordnets egen beregner.
  Mvh L

  1. Hej L,

   Nordnet har forskellige værktøjer, der viser overblik over afkast og man kan selv sætte tidshorisonter, så ja man kan godt se afkastet pr. år. Jeg synes dog ikke, at deres grafværktøjer er særligt gode og jeg kunne godt tænke mig, at de gjorde mere ud af den del.

   Hvad mener du, når du skriver horisont? Hvis du mener i forhold til afkast, så har jeg ikke noget decideret mål, jeg tager det markedet giver mig. Der er ingen, der ved, hvad markedet giver i fremtiden, men historisk set ligger aktiemarkedet på verdensplan i lejet 7%-9% om året i gennemsnit, så vidt jeg husker.

   /Sune

   1. Hej igen

    Mange tak for info! Jeg har i mellemtiden oprettet en månedsopsparing, så vil glæde mig til at “blive klogere” på egen hånd – men sider som den her er også guld værd især for nybegyndere som mig – så tak for det.

    Mvh L

    1. Hej L,

     Velbekomme 🙂 Det lyder som en rigtig god måde at starte ud på, så kan du altid finde ud af, om du på sigt vil noget andet.

     /Sune

 9. Ved du – hvis man sætter en fast investering på 10k men kun overfører 5k – om systemet vil investere de 5k eller slet ikke, da det ikke er 10k?

 10. Hej Sune
  Tak for en rigtig god blog- den har hjulpet mig til at komme i gang med at investere og spare regelmæssigt op vha etf-køb.
  Ifht at leve af dividender på sigt, hvornår og hvor ofte udbetales de så? Er det årligt eller oftere? Feks. de to du selv køber hver måned?
  Bedste hilsner
  Rasmus

  1. Hej Rasmus,

   Det kan der være stor forskel på. Jeg tror at alle danske fonde udbetaler een gang om året, men i eksempelvis USA er der større tradition for udbetaling 2-4 gange om året. De fonde jeg bruger udbetaler een gang om året.

   /Sune

 11. Hejsa.

  Tak for super god information. Jeg er helt grøn på dette område, men synes også at Nordnets Månedsopsparing virker til at være en god og nem måde at komme igang med at investere på. Kan du anbefale nogen gode hjemmesider hvis jeg skal gå lidt mere i dybden med hvilke investeringsforeinger som kunne være interessante at investere i? Med andre ord – hvis jeg skal læse om de mange forskellige foreninger og måske nærmere top 20 eller lign. Takker.

  1. Hej,

   Den er svær. Der er ikke noget sted, så vidt jeg ved, der beskriver de forskellige foreninger i dybden, andet end de enkelte udbyderes egne sider. Det der kommer tættest på, er nok Morningstar.

   /Sune

 12. Hej igen. Jeg har lige et spørgsmål mere – tager Nordnet et fee hvis man vælger at trække hele sin opsparing ud?

  1. Hej,

   Der er helt almindeligt kurtage ved salg af værdipapirer og ønsker man at flytte værdipapirerne fra et depot hos Nordnet til en anden børsmægler, er der et gebyr for det.

   /Sune

 13. Hej. Vil lige høre om man kan vælge, hvilke typer investeringer ens penge går til, så man ikke er med til at finansiere fx våbenindustrien?

  1. Hej Kirsten,

   I så fald skal du undersøge, hvilke virksomheder den enkelte fond indeholder og så vælge en der lever op til det krav. Umiddelbart kan du prøve at se nærmere på Sparindex DJSI.

   /Sune

 14. Hej Sune

  Hvilken investeringsform er bedst:
  Udbytteaktier eller akkumulerende aktier?

  Mvh. Johan

  1. Hej Johan,

   Det kommer an på dine skatteforhold og om der er tale om pension eller frie midler. Prøv at læse lidt op på skatten.

   /Sune

 15. Hej
  Tak for en god guide
  Jeg har lavet en måneds opsparning og bruger følgende 2 index fonde(Via et alm. Aktie depot).:
  Sparindex INDEX Globale Akt Min Risk KL
  Sparindex INDEX Emerging Markets KL

  Hvordan bliver man beskattet? Er det lager beskatning eller først når det bliver solgt?

  Hvis jeg under “Mine sider” trykker på månedsopsparing så står der Type: ETF
  Så derfor bliver jeg lidt usikker på hvordan man bliver beskattet.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.