The lazy portfolio – Dovenskaben længe leve

Nogle gange er den nemmeste vej også den bedste.

Et lazy portfolio er ganske enkelt en investeringportefølje bestående af få aktiver der følger aktier og obligationer. Jeg som investor laver en strategi for allokering, eksempelvis 50% aktier og 50% obligationer og rebelancerer så porteføljen en til flere gange om året således, at allokeringen stemmer overens. Det er en meget nem måde at investere på og for langt de fleste mennesker, er det også den bedste måde at investere på. Det er det fordi denne måde er billig i omkostninger, ikke indbefatter forudsigelser om fremtiden og ikke holder dig vågen om natten i nervøsitet for om dine aktier i det nystartede medicinalfirma nu også er penge værd i morgen.
Der findes mange strategier og lærebøger om, hvordan allokeringen af et lazy portfolio kan se ud og der er givetvis ingen rigtig eller forkert måde, at gøre det på. Den strategi jeg har fundet mest interessant er meget simpel. Tag din alder, i mit tilfælde 30 i skrivende stund, og træk det fra 100. Dette er procentdelen af din portefølje der skal investeres i obligationer. Resten skal investeres i aktier. I mit tilfælde vil det betyde at min portefølje skal bestå af 30% obligationer og 70% aktier. Baggrunden for denne allokering ligger i, at det giver mest mening at have størst andel af aktier tidligt i livet og størst andel af obligationer sidst i livet. Aktier har størst risiko, men giver også størst afkast. Obligationer har mindst risiko, men giver også mindst afkast. Således har du som ung større mulighed, antal år, for at udnytte aktiers potentiale. Med den fornævnte strategi, bevæger allokeringen sig stille fra mest potentiale for afkast imod mest sikkerhed. I en dansk sammenhæng vil det give mening at obligationerne er danske, da de har en relativ høj sikkerhedsgrad og aktierne globale, såfremt porteføljen kun skal bestå af én aktieallokering, da dette afspejler det generelle aktiemarked bedst muligt. En sammensætning for en 30 årig vil derfor se således ud:

Indeks af danske obligationer: 30%
Indeks af globale aktier: 70%


Reklame

Fastspeed er internet med maksimal hastighed og minimal pris.

Greentel har Danmarks billigste mobilabonnement og de hjælper med at redde regnskoven, win-win.

BookBeat har som mål at skabe markedets bedste service for digitale bøger.


Ønsker du lidt mere risiko, men større potentiale, kan du evt. udskifte en del af de globale aktier med danske aktier. En porteføljesammensætning ud fra samme principper med fordelingen af aktier og obligationer, kunne derfor også se således ud:

Indeks af danske obligationer: 30%
Indeks af globale aktier: 50%
Indeks af danske aktier: 20%

Min egen investeringsportefølje ser i skrivende stund således ud:

Indeks af danske obligationer: 15%
Indeks af globale aktier: 65%
Indeks af danske aktier: 8%
Andet: 12%

Andet består af aktier i virksomheder, jeg har tro på, men mere om det en anden gang. Den er relativt aggressiv med en stor allokering til aktier. Det er resultatet af, at jeg er i gang med at lære og ikke kun investerer passivt. Den allokeringsstrategi jeg beskriver ovenover er meget simpel og nem at følge. Jeg har selv valgt en lidt større andel af aktier, da jeg ønsker mere risici og dermed større potentiale. The lazy portfolio som strategi er relativt nemt at forstå og simpelt at komme i gang med. Jeg allokerer langt størstedelen af mine investeringer på denne måde.


Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.