Investeringsrådgivning og aktieinfluencere

Investeringsrådgivning og aktieinfluencere er et hot emne og her i indlægget vil jeg gøre det klart, hvorfor jeg ikke kan eller må tilbyde dig rådgivning.

Investeringsrådgivning og aktieinfluencere er et hot emne og her i indlægget vil jeg gøre det klart, hvorfor jeg ikke kan eller må tilbyde dig rådgivning.

Inspireret af en artikel fra TV2 har jeg skrevet dette indlæg for at gøre det klart, at jeg ikke kan eller må tilbyde dig rådgivning.

Det må jeg

Jeg må gerne beskrive min egen økonomi og mine egne investeringer. Jeg må også gerne beskrive, hvorfor jeg gør, som jeg gør.

Det er næppe særligt kontroversielt.

Jeg må også gerne lave analyser og komme med direkte anbefalinger. Faktisk må jeg også gerne gøre det i den hensigt at presse prisen op.

Vildt.

Se den her rubrik fra en artikel på TV2:

Alligevel er der intet i dansk lovgivning, der forbyder, at man aktivt forsøger at presse prisen på en aktie, man selv ejer, i vejret for at tjene penge på det.

Kilde: TV2

Det synes jeg personligt, lyder lidt vildt.

Det er ikke noget jeg kommer til at gøre.

Jeg synes, at Ulla Brøns Petersen, der er kontorchef ved Finanstilsynet kontor for forbrugerbeskyttelse har defineret, hvad man må ret godt:

– Alle kan stille sig op på en ølkasse og kalde sig aktieekspert, hvis de vil, siger Ulla Brøns Petersen. Hun er kontorchef ved Finanstilsynets kontor for forbrugerbeskyttelse, og sammenligner det at give aktieråd med at dele en madopskrift. Det må man også gerne, understreger hun.

Kilde: TV2

Så længe vi taler om en en-til-mange relation, er der ikke noget problem med anbefalinger, rådgivning osv.

Det bringer os videre til, hvad jeg ikke må.

Reklame

Norm Invest

Norm Invest gør investering:
👉 Nemt
👉 Billigt
👉 Enkelt

Norm - Nem investering

Det må jeg ikke

Her er der også et ret godt citat fra samme artikel:

Kun i tilfælde, hvor der er tale om egentlig personlig rådgivning på baggrund af konkret viden om en persons dybere økonomiske forhold, vil sådan rådgivning være reguleret ved lov.

Kilde: TV2

Hvis vi holder os lidt til samme måde at beskrive det på, som før, så gælder det, at i en en-til-en relation, hvor jeg kender dine økonomiske forhold, må jeg ikke rådgive dig.

Den slags er reguleret ved lov og kræver, at jeg er investeringsrådgiver, økonomisk rådgiver eller lignende.

Vi kan synes om det, hvad vi vil, men sådan er loven altså.

Og ja, jeg synes det er mærkeligt, at det ikke handler om reel kompetence, men om at have et stykke papir der bestemmer, om man må.

Men sådan er det.

Jeg må ikke rådgive dig

Mængden af henvendelser jeg får, hvor folk og altså muligvis dig der læser med her, beder om rådgivning af en eller anden art er til tider ret massiv.

Måske det er gået op for folk, at banken ikke altid handler i kundernes interesse. Det burde hedde en banksælger og ikke en bankrådgiver.

Der er derfor stor efterspørgsel efter det at kunne få hjælp fra en uvildig, som man har en vis relation til og stoler på.

Det forstår jeg godt.

Men jeg må ikke hjælpe dig.

Heller ikke, hvis du gør det klart, at du selv tager ansvaret for beslutningerne. Ikke hvis vi kalder det coaching i stedet. Ikke hvis du betaler for det. Ikke hvis du siger, at det ikke er rådgivning og anbefalinger du ønsker, men bare et blik på jeres økonomi i håb om, at jeg kan sige om det I gør, giver mening. Ofte efterfulgt af: “Så hvad ville du anbefale”.

Jeg må ikke rådgive dig på baggrund af en indsigt i din personlige økonomi.

“Men Sune, der er da masser af andre influencere, der gør den slags, men bare pakker det væk under en anden overskrift”.

Dem om det. Jeg har ikke tænkt mig at risikere min virksomhed ved at bryde loven med åbne øjne.

Det skal du gøre i stedet

I stedet for at søge, at andre skal stille de relevante spørgsmål og svare på dem for dig, så skal du lære selv at finde svarene.

Jeg kan ikke fortælle dig, hvad din risikoprofil er, for det skal gøres på baggrund af et indblik i dine økonomiske forhold og dermed er der tale om rådgivning.

Det jeg kan gøre er at skrive blogindlæg og producere videoer om risiko og investering, som kan hjælpe dig til at forstå det og sætte det i relation til dig selv. Det kan pege dig i retning af, hvilke spørgsmål du skal stille og i nogen grad, hvad svaret kan baseres på.

Men ultimativt er det dig selv, der skal finde svaret, træffe valget og tage ansvaret.

Sådan ligger landet bare.

I hvert fald, hvis du vil gøre det selv. Og netop dér har du svaret på, hvorfor jeg samarbejder med en investeringstjeneste som Norm Invest. Det vender vi lige tilbage til.

Jeg kan beskrive, hvad jeg gør, hvordan jeg gør det og hvorfor.

Det kan du søge inspiration i.

Jeg kan også i nogen grade beskrive, hvad du kan gøre, hvordan du gør det og hvorfor du bør gøre det. Det er at betragte som generelle anbefalinger.

Det kan du også søge inspiration i.

Men ultimativt bør du bestræbe dig på at forstå dine muligheder og din egen situation bedst muligt, så du kan træffe de valg og gøre det, som passer bedst til din situation.

Jeg kan godt forstå, at du efterspørger rådgivning i en eller anden art, der kan hjælpe dig til at træffe de rigtige valg. At du godt kunne tænke dig et kort blik på din situation, din plan og dine valg.

Problemet er bare, at så snart det handler om din personlige økonomi, så er der tale om økonomisk- eller investeringsrådgivning.

Som influencer indenfor det privatøkonomiske må man altså godt ytre sig offentligt, som man vil. Du må også gerne følge rådene direkte eller indirekte, men det er ikke lovligt at yde dig individuel rådgivning baseret på en indsigt i din økonomi.

Lad os lige vende tilbage til det med investering.

Investeringsdelen

For mig at se, findes der basalt set to måder at investere på:

  • Gør-det-selv
  • Andre-gør-det-for-dig

Jeg gør alt, hvad jeg kan for at gøre det muligt for langt de fleste at gøre-det-selv med simpel investering. Du kan læse dig frem til det her på siden helt gratis og du kan sågar se videoer uden at afgive en krone. Skulle du have lyst til at sidde med en fysisk bog og undgå reklamer, kan du købe den for en vejledende udsalgspris på 100 kr.

Så jeg synes, at jeg gør, hvad jeg kan, for at alle kan være med i forhold til gør-det-selv delen.

Passer det ikke dig. Er du ikke tryg ved at tage ansvaret selv eller bruge den tid det måtte tage at sætte dig ind i det, så er du ude efter en andre-gør-det-for-dig løsning.

Det er derfor, at jeg samarbejder med en investeringsrobot. Fordi, at det i min optik er den bedste løsning på andre-gør-det-for-dig udfordringen.

Her er de nye investeringsrobotter en ret god løsning som oven i købet er både væsentligt billigere end bankernes traditionelle produkter og så baserer de fleste af dem sig på passiv investering.

Passiv investering > Aktiv investering

Alle robotterne, pånær én, udbydes af bankerne. Så de er en slags alternativ til deres egen rådgivning nede i banken. Det forklarer måske, hvorfor de ikke markedsfører robotterne mere end højst nødvendigt. De tjener nemlig mere på de traditionelle produkter.

Robotterne er altså ikke uvildige og anvender i stor stil bankens egne investeringsfonde.

Jeg skrev pånær én.

Kan du gætte, hvilken investeringsrobot der er den eneste uvildige på markedet i Danmark?

Du gættede rigtigt.

Det er Norm Invest.

Så har du mod på at gøre-det-selv, så søg inspiration i simpel investering.

Har du ikke mod på at gøre-det-selv, så er du ude efter en andre-gør-det-for-dig løsning og her vil jeg anbefale Norm Invest.

Der findes desværre ikke en mellemvej, hvor du gør-det-selv med simpel investering og får rådgivning af mig i forhold til din situation.

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

Reklame: forex København

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.