Simpel investering

Investering virker for mange kompliceret, svært og uoverskueligt.

Men sådan behøver det slet ikke at være!

Der findes grundlæggende to måder at investere på:

 • Gør-det-selv
 • Andre gør-det-for-dig

Min måde at investere på er en gør-det-selv løsning, som jeg kalder simpel investering.

Jeg har fokus på i videst muligt omfang at anvende billige passive indeksfonde, fordi lave omkostninger sikrer et højere afkast og en passiv strategi er en aktiv overlegen.

Jeg bruger én fond pr. aktiv, jeg ønsker i mine porteføljer, fordi jeg tror på, at enkeltheden og simpliciteten i dét, giver en bedre investering.

Livet er kompliceret nok i forvejen, det behøver mine investeringer ikke også at være.

Den anden mulighed er en andre gør-det-for-dig løsning. Den billigste og bedste løsning til det er Norm Invest.

Du kan starte med en gratis og uforpligtende investeringsplan (reklame). På den måde kan du finde ud af, om det er noget for dig.

Reklame

Norm Invest

Norm Invest gør investering:
👉 Nemt
👉 Billigt
👉 Enkelt

Norm - Nem investering

Fordelen ved Norm Invest er, at du ikke selv skal vide eller lære noget som helst om investering.

Du kan koncentrere dig om at leve dit liv, som du ønsker og investere de penge du har lyst til.

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

31 kommentarer til “Simpel investering”

 1. Hej Sune
  Er lige faldet over din blog, og den er helt fantastisk. Tak for det! Spørgsmål:
  Nu skriver du jo tydeligt “ Lad være med at prøve at time markedet, men gør brug af Dollar Cost Averaging og renters rente.”
  Jeg har endnu ikke investeret i noget, men vil gerne i gang med Nordnets månedsopsparing. Jeg har allerede har en sjat penge sat af til det (50-100.000 kr på en bankkonto). Hvad ville du anbefale – 1) at sætte f.eks. 30.000 eller 50.000 ind fra start og så overføre et par tusinde om måneden eller 2) ville du starte med DCA lige fra start, og altså overføre mindre beløb fra start?
  Tak på forhånd 🙂

   1. Eskild Laursen

    Hej Sune,

    Hvis man har en strategi, hvor man primært investere i sparindex globale aktier, er der så en risiko for at man har svært ved at sælge dem om 20/30 år eller de mister værdi på grund af populariteten i investeringsfonde falder?

    Ved godt det er lidt et hypotetisk spørgsmål, men håber du vil komme med en kommentar på det..

    Mvh Eskild

    1. Hej Eskil,

     Det bliver et ret hypotetisk svar også, fordi ingen jo reelt ved, hvordan verden ser ud om 20-30 år. Men nej, det burde ikke være svært at sælge, da danske fonde alle samarbejder med en market maker, der altid sørger for, at der er købs- og salgsordrer i markedet.

     Deres popularitet vil ikke få kursen til at røre sig nævneværdigt, da de skal handle i nærheden af indre værdi, altså hvad de reelt er værd baseret på de underliggende aktiers værdi. Så det er heller ikke et problem.

     /Sune

  1. Hej Sune
   Har du tidligere skrevet en blog om investering af børneopsparing og investering af frie midler udover til børn? Jeg har en børneopsparing til min datter i banken, som jeg investerer i div. indeks. Derudover har jeg en månedsopsparing til hende på Nordnet, hvor jeg investerer i ETF’er. Jeg har haft svært ved at finde sparring på området. Hvad er dine tanker om opsparing og investering til sine børn?

 2. Hej Sune,

  Hvornår bliver man egentlig økonomisk uafhængig hvis man skal tage hensyn til skat af en aktier? Ens udbytte fra aktierne skal jo dække ens omkostninger, man der skal en større opsparing til for at opnå FIRE, hvis skat taget i betragtning?

  Mvh Niels

  1. Hej Niels,

   “Hvornår bliver man egentlig økonomisk uafhængig hvis man skal tage hensyn til skat af en aktier?”

   Det er et ekstremt svært spørgsmål at svare på, da skat er en uforanderlig størrelse og baseres på alle mulige forskellige input. Alene det, at der er forskellige satser alt afhængigt af størrelsen på beløbene og sammenhæng med anden indkomst gør det umuligt for mig at svare dig i forhold til din situation.

   En vigtig pointe er dog, at det ikke nødvendigvis bare er fra udbytte, at indtægten skal komme. Det kan også være fra salg.

   /Sune

 3. Hej Sune

  Jeg har globale aktier min riskiko og emerning markets på nordnets månedsopsparing.
  Hvad gør hvis jeg, hvis jeg gerne kun vil have globale aktier – skal jeg så sælge hvad jeg har i de to fonde og købe globale aktier – eller kan aktierne flyttes over i globale aktier?

  mvh
  Mikkel

  1. Hej Mikkel,

   Du kan ikke flytte noget på den måde. Hvis du gerne vil skifte, så må du sælge det du har og købe det du ønsker i stedet.

   /Sune

 4. Frederik Rostrup

  Hej Sune

  De globale aktier du anbefaler har en ÅOP på 0,55% og et afkast sidste år på 31%. (SPVIGAGKL)
  Mens de aktier der følger OMX 25 har ÅOP på 0,33% og afkast sidste år på 42%. (SPIC25KL)

  Er der en grund til at du ikke anbefaler SPIC25KL?

  Tak for en spændende blog,

  Frederik

  1. Hej Frederik,

   Ja 🙂

   Afkast på den korte bane er ligegyldigt. Det kan ikke bruges til noget som helst i forhold til at vælge investeringer for fremtiden.

   I virkeligheden skal man starte et helt andet sted. Hvad er det for en risiko, man ønsker at eksponeres mod?

   Sparindex Globale Aktier følger det bredest tænkelige index, ACWI, verdensindekset. Alt andet som koncentrerer investeringen mere, hvad end det er geografisk eller i forhold til sektorer, er en afvigelse og en øget risiko, men uden et empirisk grundlag for større afkast.

   Det eneste jeg ønsker, er markedsafkastet fra ACWI og det får jeg med Sparindex Globale aktier.

   Tjek https://www.frinans.dk/verdensindekset/

   /Sune

   1. Hej Sune.

    Tak for dit store arbejde med at forsimple tingene for os andre, det ser desværre ud som om Nordnet har fjernet de fonde du anbefaler til månedsopsparing. Så man nu kun kan vælge Nordnets 6 egne indexfonde (med lave gebyrer) eller aktivt forvaltede fonde (med høje gebyrer).

    Bare så du ikke sender folk i en blindgyde 🙂

    Kan ihvertfald ikke selv vælge andre fonde.

    1. Hej Jesper,

     Jeg kan selvfølgelig ikke vide det med sikkerhed, men jeg tror du har valgt den af de 3 muligheder for månedsopsparing, der hedder “”Start en månedsopsparing i Nordnets indeksfonde”. Vælger du “”Start en månedsopsparing i ETF’er og investeringsforeninger” kan du sagtens vælge Sparindex fonde.

     /Sune

 5. Jeg har netop startet en månedsopsparing og sat den til 100% Sparindex Globale Aktier KL, hvor den til at starte med bare køber for 500 kroner om hver måned. Ville du anbefale, at jeg allerede nu overvejer, hvornår jeg vil sælge dem igen? Jeg har en meget lang tidshorisont – og dermed ikke noget imod høj risiko – så kan jeg i princippet bare holde fast i Sparindex Globale Aktier i mange år fremadrettet?

  1. Hej Sofie,

   Jeg kan ikke give dig en direkte anbefaling her, da det vil være investeringsrådgivning og det må jeg ikke lave.

   Det jeg kan sige er, at de ord og tanker du sætter på din forståelse for det at have en høj risiko giver rigtig god mening og at jeg tror, du har ret godt fat i, hvad det handler om.

   Ingen specifikt definerbar tidshorisont en gang langt ude i fremtiden klinger meget godt med højt risiko.

   /Sune

 6. Hej Sune

  Har du fyldt din ASK op? Jeg kan forstå at det skulle være en no brainer med de 17% i SKAT, men synes bare det er røv irriterende med lagerbeskatningen

  1. Hej Joachim,

   Nej, det har jeg ikke. Jeg gider ikke lagerbeskatning og de ca. 100.000 kr., jeg maksimalt må investere, gør ikke den store forskel for mig.

   Sådan har jeg i hvert fald tænkt indtil videre.

   Men det kan godt være, at jeg hopper på vognen på et tidspunkt.

   /Sune

 7. Hej Sune
  Tak for din fine blog og simple måde at forklare tingene på 👍
  Hvis man investerer via konto i Nordnet bliver skatten af afkastet så automatisk beregnet?
  Mvh Anne

  1. Hej,

   Ja og nej. Nordnet indberetter, men det afhænger også af produktet du investerer i. Bruger du nogle af de her passive indeksfonde, så bliver det indberettet og udregnet automatisk. Investerer du i små aktier fra First North, så nej.

   /Sune

 8. Hej Sune,
  Tak for informativ blog.

  Jeg har købt to, hvad jeg troede var stort set ens ETF’er der burde følge verdensmarkedet:
  – Ishares MSCI ACWI UCITS ETC (GB-USD)
  – Sparinv Sparindex INDEX Glob Ak Min KL

  Før jeg køber flere eller nøjes med kun at have den ene, ville jeg høre om du kunne forklare, hvad forskellen er og hvorfor Ishares har klaret sig en del bedre end Sparinv siden årsskiftet. Jeg har kun et lille stort set ens beløb i dem begge, men den ene ligger i +1.000 og den anden lå lige omkring nul inden udbytteudbetaling. Jeg troede egentlig at jeg fik stort set samme eksponering og derfor stort set samme performance?
  /Mads

  1. Hej Mads,

   Tak fordi du læser med 😊

   For det første er der ikke tale om to ETF’er, men en ETF og en dansk børsnoteret fond. Ikke vigtigt for dit spørgsmål, men nu er vi i gang.

   En anden ting, er du sikker på, at det er Ishares MSCI ACWI UCITS ETC (GB-USD) du har? Jeg har ikke kunnet finde fonden i en udgave, der lader til at købes i pund. Tror du ikke, at det nærmere er den her iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc)?

   Hvorfor er det vigtigt i forhold til spørgsmålet? Jo fordi valutaer bevæger sig frit i forhold til hinanden og det har en pæn stor betydning for afkastet, på et givent tidspunkt. Det er også derfor, at du vil se en forskel på, hvordan indekset bevæger sig og den enkelte fond, der skygger indekset.

   Og så til kernen i spørgsmålet. De to fonde følger ikke samme indeks.

   Den fra iShares følger ACWI
   Den du har valgt fra Sparindex følger kun msci world og så oven i købet en afart af det med fokus på minimum volatility.

   Er det i virkeligheden Sparindex Globale Aktier, du var ude efter at investere i?

   /Sune

   1. Tak for hurtigt og pædagogisk svar, der er så mange ting at lære når man er ny ud i investering. Og du havde helt ret, det var Globale Aktier jeg var ude efter. Jeg har dog smidt langt de fleste i den bæredygtige version af samme; Sparindex Bæredygtige Global KL 60647905, som også fremadrettet vil få min løbende indbetaling.

 9. Hej Sune,

  Spørgmål til skatteoptimering.
  Har du eller kender du nogen, der har regnet ud, om det kan betale sig at udnytte det fulde beløb op til progressionsgrænsen (27%) hvert år, selvom det måske indebærer, at der skal realiseres en smule af porteføljens gevinster årligt? Dette ville medføre, at man senere i livet ikke behøver betale så meget i skat ved den højere sats på 42%.

  Især hvis man sigter mod tidlig pension, tænker jeg, at det tabte i renters rente vil være mindre markant, og omvendt ville man have flere penge i porteføljen, hvoraf der allerede er betalt skat.

  Hvad vinder: renters rente eller den lavere årlige skattebetaling?

  Bedste hilsner fra en trofast følger,
  Kenneth

  1. Hej Kenneth,

   Det er et rigtig godt spørgsmål, men jeg kender desværre ikke til sådan en undersøgelse. Så skal det være fordi man udnytter fordelen ved lagerbeskatning til løbende at gøre det. Den undersøgelse er lavet, som jeg henviser til i dette indlæg https://www.frinans.dk/lagerbeskatning-vs-realisationsbeskatning/

   Jeg har svært ved at forestille mig, at det kan betale sig at spekulere i, men jeg ved det som sagt ikke. Renters rente er bare så meget vildere, end man tror på den lange bane.

   /Sune

 10. Hej Sune
  Hvad er din vurdering af Nordnet Global indeks 125?
  Jeg vil oprette en månedsopsparing

  1. At det er en dårlig idé.

   En af grundende er beskatning. Nordnet Global Indeks 125 beskattes som kapitalindkomst og er lagerbeskattet.

   En anden er, at det er svært at vurdere risikoen.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.