11 Podcasts du kan finde inspiration i på din rejse mod FIRE

Din tid er knap. Det er svært at få læst alle de blogs om FIRE, du gerne vil. Derfor er podcasts geniale, da du kan lytte på vejen til og fra arbejde.

Din tid er knap. Det er svært at få læst alle de blogs om FIRE, du gerne vil. Derfor er podcasts geniale, da du kan lytte på vejen til og fra arbejde.

Vi starter ud med tre podcast, der er meget åbenlyse i denne sammenhæng. Så bevæger vi os videre til min yndlingspodcast og to andre i den mere filosofiske ende. Vi runder af med fem styk på dansk.

Enjoy.

Reklame

Norm Invest

Norm Invest gør investering:
👉 Nemt
👉 Billigt
👉 Enkelt

Norm - Nem investering

Mad Fientist

Brandon, manden bag the Mad Fientist, er gået tidligt på pension. Den tid bruger han på meget forskelligt, for eksempel at spille noget musik, som ingen nogensinde ville betale ham for at bruge tid på.

Men Mad Fientist har også en podcast og enda en ret god en.

Første gæst var Mr. Money Mustache, så der bliver lagt hårdt ud.

Choose FI

Choose FI er den måske nok største podcast om FIRE og hele bevægelsen bag.

Der er masser af gæster og alle de forskellige dele og elementer af FIRE bevægelsen bliver dækket. Derfor kan det være et godt sted for dig, der tidligt på din rejse gerne vil lave et deep dive i alt, hvad denne mærkværdige bevægelse dækker over.

De har krydset 350 afsnit, så der skulle være rigeligt at tage af.

The FI Show

The FI Show kender jeg knapt så godt. Det har ligget lidt i perifirien af podcasts, jeg kender til og måske har hørt et par afsnit af, men aldrig rigtig fået hørt nok.

Det er en fejl.

Alene gæstelisten afslører, at der er meget godt at komme efter. Emnerne spænder bredt indenfor privatøkonomi, investering huskøb og alt det andet vi skal blive bedre til, hvis vi ønsker at opnår mere økonomisk frihed.

Det her er en podcast, jeg kommer til at høre mere af i fremtiden.

Rational Reminder

Hver torsdag kommer der et nyt afsnit af Rational Reminder og jeg glæder mig som en lille dreng til juleaften.

Tænk, at det skulle ske for en 35-årig mand, mig, bare fordi en anden, nogenlunde jævnaldrende, skaldet mand ved navn Ben Felix snakker lidt om aktier.

Men sådan er det.

Jeg knuselsker den podcast og lige så meget YouTube kanalen der hører lidt sammen.

Jeg har brugt tusindvis af timer på at læse, se, høre om og tænke på investering. Jeg vil forstå alt om det, bedst muligt. Mit formål er at forstå emnet så godt som muligt, da det bedst gør mig i stand til at formidle det videre.

Der er ingen, der laver så godt content om investering som den ene halvdel af podcasten Rational Reminder. Den ekstremt rationelle tilgang, krydret med en uovertruffen forståelse Ben Felix har, er fuldstændig uden sidestykke.

Hvis ikke du virkelig ønsker at nørde investering, så er det ikke noget for dig. Hvis du virkelig interesserer dig for emnet og især de store linjer, så kan du takke mig senere.

Philosophize this!

For mig er hele den her jagt på økonomisk uafhængighed lige så meget en filosofisk rejse, som den er økonomisk. Det er noget jeg har berørt flere gange, når jeg er blevet interviewet, men det er nok svært at få en god dyb snak om, hvis det hele er lidt nyt for modparten.

Det er nok derfor, at når FIRE-interesserede, møder andre ligesindende, får de liv i øjnene, fordi der endelig er nogen, der forstår dem på et lidt dybere plan.

At gøre noget andre synes er fjollet, mærkeligt eller ligefrem samfundsskadeligt kræver lidt. At sætte sig i modsætning til mange ting, affeje normer og finde ens egen vej er en udfordring. Men her kan filosofien og tidligere tiders store tænkere hjælpe os.

Et lidt alternativt bud på en podcast til at hjælpe dig med jagten på økonomisk uafhængighed, men der er meget guld gemt.

Daily Stoic

Vi bliver i den filosofiske ende og går til en podcast om stoicisme med Ryan Holiday.

Det er sjovt, hvordan stoicisme lader til at influere så mange mennesker i FIRE-miljøet. De fleste af de blogs jeg læser eller podcasts jeg hører, kommer på et eller andet tidspunkt forbi stoicisme og hvordan det som livsfilosofi danner grundlag for meget af deres tilgang til tingene.

Stoicisme er en meget praktisk filosofi. Det er der mange, der godt kan lide.

Du står med et problem og spørger dig selv: “Kan jeg gøre noget ved det?”. Hvis nej, så brug tiden på noget andet, hvis ja, så gør noget ved det.

Bum.

Brug din tid og energi på de ting, du rent faktisk har indflydelse på.

Stoicisme er faktisk en meget stor inspirationskilde til min investeringsstrategi. Har jeg indflydelse på, hvilke aktier der klarer sig godt eller kan jeg finde frem til dem? Nej. Men jeg kan få markedets gennemsnitlige afkast ved at investere i indeksfonde.

Kan jeg styre risikoen i mine samlede investeringer? Ja. Jeg kan afgøre, hvor meget de forskellige aktivklasser skal fylde i porteføljen og da de har forskellig grundlæggende risici, kan jeg styre risikoen.

Farvel til hamsterhjulet

Nu går vi til en lille perle, som jeg gætter på, at de færreste der læser med har hørt eller hørt om.

Der er otte afsnit, så det er til at overskue. De handler hver især om mennesker, der har sagt farvel til hamsterhjulet og valgt at leve et anderledes liv.

For nogle vil det lyde helt utopisk og for andre vil det lyde som deres egen hverdag.

Jeg synes, at det er nogle helt fantastiske historier og jeg fik enormt meget ud af at få et indblik i de her mennesker liv. Deres tanker og grunde til at vælge et mere simpelt liv var berigende.

Jeg var især vild med historien om protest-brodøsen på Mols, der brugte en del af hendes tid på at brodere ord og fraser fra hendes tid som ansat på et jobcenter. Ord som “ressourceforløb” og “kompetenceafklaring” blev til kunst.

Genialt.

Adfærd

En af de bedste danske podcast, hvis du spørger mig, er Adfærd med Morten Münster.

Adfærd er i sig selv et spændende emne og der er godt nok mange ting, vi mennesker gør, som vi ikke er helt så meget herre over, som vi går og tror.

Der er mange spændende gæster i podcasten, jeg har selv været så heldig at få et dobbeltafsnit, og med Mortens fokus på at gøre tingene banale og praktisk anvendelige synes jeg ofte, at et afsnit efterlader mig med nogle redskaber, jeg rent faktisk kan bruge.

Det er ret unikt.

Listen to “42. Sådan bliver du økonomisk uafhængig – med Sune Bjørn Kuhberg (del 1)” on Spreaker.

Følg pengene

Følg Pengene er et radioprogram og podcast fra DR. Det handler om økonomi, penge og forskellige dele af privatøkonomi.

Det er ikke alle afsnit, der er lige praktisk anvendelige på det personlige plan, hvis vi skal tage vores stoiske briller på.

Der er dog mange, der begynder at interessere sig for, hvordan samfundet økonomisk hænger sammen, eller ikke gør det, når de kaster deres kærlighed på økonomisk uafhængighed.

Der findes tonsvis af materiale om den slags på engelsk, men det er sparsomt på dansk og her er Følg pengene et godt bud.

Overskud

I modsætning til Følg pengene, så har Overskud netop fokus på den enkelte eller familien. Med andre ord, så handler det mest af alt om privatøkonomi.

Emnerne er mange, producerne gode til at finde spændende gæster og værten, Sofie Østergaard, en god vært. Der er derfor tale om et godt hold og et godt setup omkring hele podcasten.

Hvis du er begyndt at interessere dig for din privatøkonomi eller gerne vil i gang med det, er jeg sikker på, at du kan finde utroligt meget inspiration her.

Det er ikke lykkedes at få det til at passe med, at jeg har kunnet deltage endnu, men det skal nok komme på et tidspunkt.

Flugten fra hamsterhjulet

Den sidste på listen bliver lidt en bobler, da det er en meget ny podcast med få afsnit på CV’et.

Titlen er næsten selvforklarende. Det handler om at komme ud af og væk fra hamsterhjulet.

Selv skrive værten bag:

Caroline Johansen, værten bag ‘Flugten fra hamsterhjulet’, undersøger, hvordan man kan strikke sit liv sammen på andre måder. Alt sammen med det formål at inspirere dig til at gøre noget andet hvis du føler dig fanget i det uinspirerende hamsterhjul – både arbejdsmæssigt og privat.

Det lyder jo ret lovende.

Hvis du mangler yderligere inspiration, så se min liste over film om investering eller danske podcasts om investering.

Hvilke podcasts lytter du til, som inspirerer dig indenfor FIRE, investering eller lignende? Skriv gerne en kommentar.

Reklame

Freedom24

Få børsmæglerens fleksibilitet med opsparingsplaner der har høje renter hos Freedom24.

👉 Nem platform
👉 Høje renter
👉 Med eller uden binding

* Din kapital er i fare. Prognoser og tidligere resultater er ikke pålidelige indikatorer for fremtidige resultater. Du bør foretage din egen analyse, før du foretager nogen investering. Hvis det er nødvendigt, anbefales det, at du rådfører dig omhyggeligt med en uafhængig, certificeret investeringsrådgiver.

4 kommentarer til “11 Podcasts du kan finde inspiration i på din rejse mod FIRE”

  1. Anders Bødker

    Hej Sune,
    Tusinde tak for at dele gode podcasts! Jeg sætter også selv STOR pris på rational reminder, som har givet mig en overvejelse ift. min investeringsstrategi:
    Ligesom dig praktiserer jeg selv primært passiv investering i Sparindex global med DCA gennem Nordnet’s månedsopsparing. Dog har nogle af rational reminder’s podcasts om value premiums og andre factor investeringsforeninger fået mig til at overveje, om jeg ikke skulle tilføje dette til min månedsopapring. Det virker for mig i hvert fald som om, at den videnskabelige litteratur understøtter, at man kan forvente højere afkast herved – og at de derfor også selv praktiserer det i deres virke. Har du selv gjort dig nogle tanker om dette..?

    1. Hej,

      Ja det har jeg gjort mig en del tanker omkring, men endnu ikke besluttet at implementere.

      For det første, vil det kræve ETF’er. Det er lig med lagerbeskatning og det kan jeg ikke lide.

      For det andet, kan det godt være, at der vil være et højere afkast over tid, men omkostningerne er også højere. Du kan få en ETF der følger ACWI for 0,2 og hvis du vil ramme eksempelvis small og value på samme tid i USA, det som Ben Felix foreslår, er prisen 0,3. Se eventuelt: https://www.nordnet.dk/markedet/etf-lister/16372271-spdr-msci-usa

      Så jeg er ikke overbevist om, at det er det værd. Men jeg overvejer stadig.

      En mulighed er, at bruge aktiesparekontoen til det, da alt alligevel er lagerbeskattet. Så gælder det bare om at have ekstra is i maven, for de der small cap value, de hopper og danser noget mere i forhold til det brede marked. Jeg mener, at den fond jeg linkede til ovenover var nede med 45% i løbet af Coronafaldet.

      /Sune

  2. Hej Sune,

    tak for en glimrende podcast-liste, og blog i øvrigt!

    Jeg er selv glad for at have de to ølbryggende og -drikkende værter Matt & Andrew fra Listen Money Matters i ørerne. Der er en del af indholdet der primært er rettet mod amerikansk økonomisk struktur og måske ikke helt så overførbart til danske forhold (fx credit-systemet) – men der er virkelig også meget der ikke er, og bare er virkelig tankevækkende og inspirerende. Derudover gode interviews med fx Mark Manson, Ramit Sethi og Mr. Money Mustache.

    1. Hej Nana,

      Godt bud, den havde jeg glemt. Jeg hørte dem en del, da de startede ud. Den er bestemt anbefalelsesværdig!

      /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.