En homage til luksusfælden

En homage til luksusfælden Frinans

Luksusfælden er et fantastisk program, så vi skal se lidt på, hvad man kan lære af at se det, en art anmeldelse af en guilty pleasure. Og så skal vi kigge på, hvordan det ville tage sig ud, hvis jeg var med.

TLDR: Det er ikke kun egne fejl man lærer af, der er masser at lære ved at studere andres fejl også

Se luksusfælden gratis hos Viafree

Luksusfælden er et sjovt program at hente lidt inspiration fra til vejen mod Økonomisk uafhængighed.

Luksusfælden

Langt de fleste der læser dette, kender sikkert udmærket luksusfælden, men lad os få en god ordens skyld alligevel lige få alle med, så vi forstår, hvad det er. Luksusfælden er et tv program, der netop nu er i gang med sæson 20. Ja du læste det rigtigt, sæson 20. Jeg synes beskrivelsen af programmet på Viafree rammer det så godt, at der ikke er nogen grund til at jeg kaster mig ud i at sige det med egne ord:

Danskerne forstår om nogen at holde et brag af en forbrugsfest finansieret med friværdi, kassekredit, kontokort og hurtige lån på nettet.

Det er nok det nærmeste vi kommer på en antitese til den filosofi jeg selv repræsenter og ivrigt skriver om her på siden. Det vil sige, at der nu igennem 20 sæsoner har været materiale nok til at lave det ene program efter det andet omhandlende mennesker med ekstrem dårlig økonomi, som sidder fast i et mønster af stort overforbrug. Det i sig selv er både interessant og trist og det er sikkert ikke helt socialt anerkendt, men mon ikke der er mange der får det godt med sig selv ved, at se andre virkelige jokke i spinaten. Det tror jeg i hvert fald og jeg skal ikke spille hellig og sige, at jeg kun ser det for at lære, jeg synes også det er befriende, at jeg har bedre styr på tingene end dem der deltager. Når det så er sagt, så er der en helt masse man kan lære af, at se sådan et program. Det skal vi kigge lidt nærmere på i dagens indlæg og som altid bruger jeg naturligvis mig selv som eksemplet, når jeg kan.

Luksusfælden har stort set samme opbygning i hvert program. Det er der ikke nogen grund til at ændre på, så derfor er indlægget struktureret helt på samme måde. Jeg vil komme med mit bud på, hvad man kan lære af hvert af elementerne.

Det er de andres skyld

Et gennemgående tema i langt de fleste afsnit af Luksusfælden er ansvarsfraskrivelse. Det er oftest nogle andres skyld, at tingene ser sorte ud, der skyldes en masse penge eller at livet ikke lige er gået som forventet. Det er selvfølgelig også en “nem” måde at forklare tingenes tilstand, nem på den måde, at man ikke skal tage ansvar for egen situation. Problemet med denne indstilling er, at den ikke peger fremad, den peger på lige nu. “Det er andres skyld, at jeg er i den situation, hvor jeg er nu”. Det kan for så vidt godt være, oftest nej, men godtaget at det godt kan være korrekt. Hvad skal man stille op med den information, hvordan skal man bruge det til at ændre på situationen? Svaret er, at det kan man ikke. Det er en art konstatering som ikke reelt kan bruges til at skabe forandring. Mange gør det og jeg skal da på ingen måde sige mig fri, jeg gør det helt sikkert også en gang i mellem. Det er dog ikke så godt et fokus at have, men det kan være svært at bryde ud af. Før deltagerne kan det, skal de dog udfordres på, hvad det er der har gjort, at de står i den situation de står i. Det giver det første store spørgsmål der skal svares på:

Hvordan forklarer fortiden min nutid?

Det gamle budget

Et af de første skridt på vejen mod en forståelse af den nuværende situation er, at se tilbage på fortiden, det der bragte deltagerne i deres nuværende situation. En af metoderne til dette er indførelsen af budgettavlen:

Den indeholder overskrifterne:

 • Bolig
 • Øvrige faste
 • Transport
 • Mad
 • Diverse
 • Gældsafvikling
 • Mislighold gæld

Deltagerne har oftest ingen anelse om, hvad de bruger deres penge på. Det eksperterne gør, er at de gennemgår deltagernes økonomi et år bagud i tid og placerer helt synligt på en meget stor tavle, hvorledes pengene er blevet brugt. Dette forklarer ikke alle aspekter af deltagernes dårlige økonomi, men det giver et meget klart billede. Det har også en vis effekt at pengene placeres i kontanter lige foran næsen på deltagerne. Det er også derfor jeg kontinuerligt advokerer for, at man skal have et budget så man forstår, med åbne øjne, hvad man bruger sine penge på. Første hands-on læring fra Luksusfælden er derfor:

Find ud, hvad du bruger dine penge på

Vaner

Et budget kan godt være en vanskelig opgave at skulle forholde sig til. Den ene del er at skulle danne sig overblikket og gå tilbage i tiden, men for de fleste er den del mest af alt bare tidskrævende. Det rigtig svære er at skulle se sig selv i øjnene og erkende dårlige vaner og handlingsmønstre. Et fælles træk for mange af deltagerne er, at de har mange dårlige vaner. De ryger, drikker meget sodavand og mange energidrikke, spiser meget slik, spiser meget junkfood og går meget på tanken. Der bliver brugt oceaner af penge på disse ting og samtlige deltagere bliver altid chokerede når de ser sort på hvidt, hvor mange penge det drejer sig om. Og når nu jeg altid bryster mig af at være ærlig og åben og gerne vil bryde pengetabuer, så lad os da tage et skelet ud af skabet til offentlig skue. Jeg har vel røget noget der ligner 20 cigaretter om dagen fra jeg var omkring 14 og indtil til slut 20’erne, men for nemhedens skyld, så lad os sige da sige 20 cigaretter om dagen i 15 år. Prisen har ændret sig meget i løbet af de år, men lad os antage en gennemsnitspris på 35 kr. pr. pakke, som indeholder 20 cigaretter. Regnestykket bliver således: 35*365*15 = 191.625 kr. Så jeg har brugt lige omkring 200.000 kr. på at ryge. Det er da ikke noget sjovt regnestykke at lave eller genlæse. Men det er prisen for den dårlige vane og det hjælper ikke nogen at gemme det væk. Budgettet er vigtigt som redskab fordi tallene ikke lyver. Så derfor:

Forstå dine dårlige vaner således, at du kan vælge om du vil kæmpe for at skille dig af med dem

Undskyldninger

En undskyldning bliver meget hurtigt til en dårlig undskyldning når tallene siger noget andet. Men alt dette er jo kun den monetære omkostning, de dårlige vaner er også skyld i dårligt helbred. Det hjælper ikke at give andre skylden for dette og således bliver deltagerne stillet overfor en prøve. Når nu de kender konsekvensen af deres dårlige vaner, er de så villige til at skille sig af med dem? Dette bliver et spørgsmål om viljestyrke og disciplin blandt andre ting. Det er en af grundene til, at jeg advokerer for, at motivation er overvurderet og disciplin undervurderet. Jeg stoppede med at ryge da jeg afleverede speciale i juni 2015 og har været faldet i en håndfuld gange siden da. Der er stadig masser af dage, hvor jeg har enormt meget lyst til at ryge og jeg forventer ikke at det forsvinder lige foreløbigt, måske aldrig. Det er måske nok motivation der kan får en til at tage skridtet mod at ændre en dårlig vane, men det er disciplin der skal sørge for at holde en på rette kurs. Jeg siger ikke, at det er nemt, tværtimod. Jeg er nok rundt regnet stoppet med at ryge en 20-30 gange i mit liv. Nogle af deltagerne har så dårlige vaner med sodavand og energidrikke, at de slet ikke drikker vand. Nogle bruger den undskyldning, at de ikke kan lide det. Ikke kan lide vand. Det er altså en mærkværdig holdning, det må være afhængigheden der taler. Men vi kender det sikkert alle sammen godt. Disciplin kan være svært, men som med alt andet bliver man bedre af at øve sig. Så husk på, at:

Motivation er en starter, disciplin en afslutter

Kig fremad

Prioritering er vigtigt. Lukker man øjenene og nægter at forholde sig til den økonomiske situation man står i, så prioriterer man ikke at løse den. Ofte bliver deltagerne sat over for en række valg. De kan ikke få det hele og skal således vælge, hvad der skal være plads til i budgettet, altså en prioritering. Er det vigtigst at kunne give sine børn en gave i ny og næ eller at ryge? Er det vigtigst at have to hunde eller kunne tage på en rejse ind i mellem. Alle disse valg og fravalg er vigtige lige så vel som det er vigtigt at træffe dem med åbne øjne. Gør man det bevæger man fokus væk fra den tarvelige situationen man er i og over mod, hvordan man ønsker fremtiden skal tage sig ud. Dermed bevæger deltagerne sig også væk fra at forstå nutiden igennem fortiden til en anden erkendelse der i stedet ser fremad. I forhold til ens nuværende situation betyder det:

At handle i nutiden baseret på ønsket om fremtiden

Ikke leve over evne

Inden eksperterne er klar til at lægge et nyt budget for deltagerne, skal de bevise, at de kan leve op til at sætte tæring efter næring, de skal stoppe med at leve over evne. De får et beløb som skal dække mad og diverse, som de skal holde sig indenfor i en måned. Formålet her er, at de skal bevise, at de er villige til ændre adfærdsmønstre, skille sig af med dårlige vaner og er i stand til at holde sig indenfor et budget. Dette er en langsigtet nødvendighed fordi deltagerne er i en dårlig økonomisk situation grundet dårlige valg og dumme vaner såvel som ting de måske ikke har kunnet kontrollere. Udover at lede os videre til næste punkt, så handler det også om at tage tingene i bidder ved at sætte delmål. At bevise, at man kan klare noget i en måned giver blod på tanden og lyst til at bevise endnu mere. Deltagerne begynder herfra at holde øje med, hvad de bruger deres penge på. Så det giver yderligere et værktøj:

Brug delmål til at hjælpe dig selv på vejen mod et større mål

Gæld er en forhandling

At deltagerne skal bevise, at de kan holde sig indenfor et budget har også et sekundært formål, nemlig skyts i en forhandling. Gæld er ikke bare gæld og en statisk størrelse. Gæld kan forhandles, hvilket eksperterne gør i stor stil. Ofte har deltagerne ikke afdraget på deres gæld i lang tid og den er vokset og vokset. Det er kreditorerne, dem de skylder penge, naturligvis ikke interesseret i. De vil gerne have deres penge. Ved at deltagerne beviser, at de kan holde sig indenfor et budget der sikrer betalinger til kreditorerne er det oftest sådan, at de går med til at sænke gælden. Det er bedre at få nogle penge, som oftest stadig er en stor fortjeneste for dem, end ingen. Dette er en vigtig pointe at lære for dem der sidder med gældsproblemer, altså at:

Gæld kan forhandles

Det nye budget

Med en kurs mod nye horisonter i form af afviklingen af dårlige vaner og et minutiøst blik på udgifter, er deltagerne klar til at få præsenteret deres nye budget. Der er ændret lidt på størrelsen på posterne således, at der ikke er misligholdt gæld, penge der skulle være blevet betalt, men ikke blev det, og selve gældsafviklingen øget markant. Alt dette er med til at sikre en ganske bestemt ting engang ude i fremtiden, nemlig at deltagerne kan erklære sig, gældfri.

Det er sådan set det og som nævnt indledningsvist, så er opbygningen stort set den samme i alle programmerne. Får deltagerne ekstra luft i budgettet skiftes misligholdt gæld som budgetpost ud med opsparing.

Der er også ind i mellem deltagere der slet og ret vælger at være ligeglade og ikke vil lave om på noget. De afsnit er i sandhed tragikomiske og her kan man godt risikere at sidde lidt i chok over, hvad der foregår. 

Mit budget

Som nævnt helt i starten skal vi også lige se på, hvordan det ville tage sig ud, hvis jeg var med. Du kan eventuelt selv lave denne øvelse og sammenligne med deltagerne i Luksusfælden. Mit gæt er, at det vil føles godt, hvis du selv har relativt godt styr på finanserne.

Frinans Luksusfælden-budget-2017

Indkomst

ca. 20.000 kr. om måneden (plus pension 4.500 kr.)

Udgifter

Bolig: 4000

Øvrige faste: 600

Transport: 200

Mad: 1800

Diverse: 1500

Gældsafvikling: 400

Misligholdt gældOpsparing og investering: 11500

Jeg har afrundet tallene lidt for at det er nemmere at læse. Derudover er der nogle små forskelle, for eksempel opfatter eksperterne i Luksusfælden ofte telefonregningen som en fast udgift, men den opfatter jeg som en diverse udgift. Det er klart, at der ikke er nogle af deltagerne i luksusfælden der har et budget, hvor posterne fordeles således. Men jeg håber da, at min ærlighed omkring min økonomi, kan være med til at motivere andre til at få den personlige økonomi de ønsker.

Paradoksalt nok så ser det ud til, at hvis man lader stå til og ikke har styr på pengene, så fylder penge og økonomi utrolig meget i bevidstheden og det tærer på parforholdet. Har man derimod godt styr på sin privatøkonomi, så fylder penge mindre i bevidstheden og der bruges langt mindre energi på bekymring, hvilket frigiver energi til andre ting der bridrager meget mere positivt til ens liv.

Se I øvrigt også Rasmus, Kongen af Luksusfælden og Best of Luksusfælden samt Danmarks Dummeste mennesker afsnit 1.

Luksusfælden på Facebook kan også være god underholdning

Afsluttende

Alt i alt tror jeg det skinner igennem, at jeg er relativt glad for Luksusfælden. Jeg synes både det er sjovt, chokerende hvordan andre forvalter deres økonomi og liv og dejligt, at det er muligt selv at lave om på ens situation. Jeg skal da også gerne indrømme, at det føles rart mere eller mindre at være deltagernes diametrale modsætning. Kigger man lidt under overfladen, ser igennem de sjove og bizarre udtalelser og undskyldninger, så åbner der sig nogle rigtig stærke læringsmål. Man skal erkende fortiden for at forstå nutiden og man skal bestemme en kurs for fremtiden for at agere i nutiden. Det er både lidt lommefilosofisk og måske kan det også lyde lidt plat i nogles øre. Det er sådan en sætning jeg forestiller mig Hans Pilgaard fyre af i Hvem vil være millionær, men det er nok også ret rigtigt. Specielt vigtig er forståelse, fordi de fleste kun fokuserer på, hvor skidt deres situation er lige nu. De lever i nuet på den dårlige måde. Når man forstår fortiden og sigter mod fremtiden, så er man i stand til at koncentrere sig om at leve i nuet på den gode måde. Jeg øver mig fortsat og det har jeg tænkt mig at blive ved med.

Er Luksusfælden også en guilty pleasure for dig?


Reklame

6 kommentarer til “En homage til luksusfælden”

 1. Hej Sune

  Stærkt artikel! Luksusfælden er sgu et sjovt og/eller tragisk program på flere niveauer.

  Kan godt lide din reflektion undervejs, da alle mennesker jo egentlig har kontrol over deres egen økonomi og eget liv. Må håbe at det bliver mere almindeligt at folk bruger et budget og ikke falder i de almindelige forbrugsfælder.

  Desuden meget imponerende opsparingsrate du opretholder.

  Har selv hørt podcastet ChooseFI, hvis du ikke kender det. Meget af det samme indhold som du skriver om, men meget lytter-venligt.

  1. Hej Kasper,

   Tak for de pæne ord!
   Ja der er nok mange der kunne få mere ro i sindet ved at få en bedre forståelse for deres forbrug.
   Jeg er også ganske godt tilfreds, selvom jeg gerne ville endnu højere op 🙂

   Den podcast kendte jeg ikke, det må jeg lige give et lyt. Jeg holder en del påskeferie, så det giver måske en god mulighed 🙂

   /Sune

 2. Hej Sune

  Rigtig god artikel.

  Når det gælder motivation og disciplin, er det også vigtigt at sætte de rigtige rammer for den adfærd, man gerne vil opnå. For eksempel er det meget lettere at lade være med at spise for meget slik, hvis man ikke har køkkenskabene fyldt med dette.

  1. Hej Robert,

   Mange tak.

   Det er en super god pointe du kommer med. Det kan jeg kun være enig i. Det hjælper at lade være med at sætte sig selv i en potentiel sårbar situation… læs: gangen med slik i supermarkedet.

   /Sune

 3. Inger Drengsgard

  Hej Sune,
  Som en af de få kvinder i dette ERE univers kan jeg kun være enig – jeg fatter ikke at de deltagere Luksusfælden kan finde så mange undskyldninger for ikke at nå deres må. De har nemlig et skyhøjt, ikke-finaceret forbrug. Jeg har altid – uden undtagelse kun tilladt et forbrug – der max. andrager 80% af det til en hver tid indtjente indegående på kontoen – så i dag som 53 årig er jeg financiel uafhængig, arbejder max. 27 timer om ugen til en høj løn, en fed pensionsopsparring – dengang hvor mange kunne gøre det – jeg mangler ikke noget ( et par ferier om året er der også råd til – og bor i Hellerup i en betalt lejlighed) – så ikke helt FIRE vedr. “frugality” – men pretty close. …så er det lige spørgsmålet, hvorfor ikke alle kan se, at denne frihed bare er lykken – men det er den for mig!!!!

  1. Hej Inger

   Det lyder som en dejlig tilværelse du har skabt dig! Hårdt arbejde og det at tænke sig om betaler sig!

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.