Luksusfælden – Lær, hvordan du ikke skal forvalte din privatøkonomi

Luksusfælden er banalt og simpelt. Det er det, der gør det godt. Se Luksusfælden og lær, hvordan du IKKE skal forvalte din privatøkonomi.

Luksusfælden er banalt og simpelt. Det er det, der gør det godt. Se Luksusfælden og lær, hvordan du IKKE skal forvalte din privatøkonomi.


Indlægget indeholder reklame i form af annoncelinks til LensPricer.

Luksusfælden er lidt mit guilty pleasure reality program. Derfor skal du ikke snydes for et indlæg om netop Luksusfælden og et par råd baseret på mange timers fjernsynskiggeri fra min side.

En god forståelse for, hvad du ikke skal gøre, åbner op for muligheden for at optimere din privatøkonomi og budget i sådan en grad, at der bliver god plads til investering.

Reklame

Styr på risikoen?

Med en gratis investeringsplan fra Norm Invest sikrer du, at dine investeringer passer til dig og din risikoprofil.

✓ Nemt
✓ Hurtigt
✓ Gratis

Luksusfældens budget

Store dele af programmet centrerer sig om budgettavlen. Den indeholder i udgangspunktet 7 poster, men med muligheden for en indskifter.

 • Bolig
 • Øvrige faste
 • Transport
 • Mad
 • Diverse
 • Gældsafvikling
 • Misligholdt gæld
 • (Opsparing)

Selve budgettavlen ser sådan her ud:

Luksusfælden budget

Jeg bruger selv de samme poster i mit budget.

Programmet er bygget op sådan, at vi først stifter bekendtskab med deltagerne lidt overfladisk. Måske vi får et indblik i nogle dårlige vaner og hvor meget deres dårlige økonomi tynger dem.

Eller ikke.

Det kan også være, at vi bliver bekendt med en måde de lader være med at åbne deres post.

Det er et tilbagevendende tema.

Råd nr. 1: Åbn din post og betal dine regninger.

Herefter stifter vi bekendtskab med Luksusfælden budget for første gang. Her bliver deltagernes forbrug for de sidste 12 måneder lagt frem.

Det er på mange måder hjertet af programmet. Det er her, at vi andre kan sidde og få det godt med os selv.

Eller skidt, hvis vi begår de samme fejl.

Vores privatøkonomi er generelt ikke noget, vi snakker om i Danmark. Hverken med vores partner, venner eller kollegaer. Derfor er der faktisk enormt meget værdi i at se, hvordan andre forvalter deres økonomi.

Det er ganske enkelt ikke noget, vi har ret meget indsigt i.

Råd nr. 2: Snak med andre om din og deres økonomi.

Lad os gå videre til de forskellige poster.

Bolig

Boligposten indeholder leje eller afdrag på boliggæld og forbrug såsom varme, vand og el.

Bolig vil for mange af os være den største post i budgettet. Det er ret naturligt.

I Luksusfælden hænger det dog ikke altid sådan sammen, da deltagernes problem netop er nogle af de andre poster.

Har du en stram økonomi eller bare en lav indtægt er det værd at overveje, om boligposten er et sted, der kan spares nogle penge.

Det er ikke altid helt simpelt, da det at flytte også har omkostninger eksempelvis i form af indskud.

I Luksusfælden er det ofte sådan, at deltagerne bor noget dyrere, end deres økonomi reelt kan holde til, hvis de også skal af med gælden.

Her viser hangen til fokus på den korte bane sig. De vil hellere bo ekstra godt nu fremfor at betale af på gælden.

Deres håb er, at pengene kan findes et andet sted.

Har du meget gæld og vil du gerne prioritere at komme af med den, giver det god mening at optimere på denne post, da der kan være mange penge at spare.

Øvrige faste

Øvrige faste dækker abonnementer, forsikringer og den slags.

Det er en lidt atypisk post i Luksusfælden, fordi deltagerne ofte har meget lave udgifter på denne post. Det er dog ikke fordi, at de har godt styr på tingene.

De lavere udgifter udspringer som regel af en mangel på forsikringer, også lovpligtige af slagsen.

Hvis du mister dit job og generelt set ikke har super godt styr på tingene, så er det ikke så smart at mangle en a-kasse eller lignende.

En måde man kan spare penge på, er ved at købe sine kontaktlinser online. Hos LensPricer kan man sammenligne priser på kontaktlinser, og se den laveste pris for ens kontaktlinser blandt samtlige online forhandlere. F.eks. kan man spare 200 kr om måneden hvis man bruger Acuvue Oasys 1 Day og næsten 300 kr hvis man bruger Dailies AquaComfort Plus.

Hvis man bruger optikerens private label, f.eks. iWear, EyeQ eller easyvision, er der endnu flere penge at spare – optikeren sælger disse linser under et andet navn og op til 3 gange dyrere end det originale mærke.

De udgifter der oftest presser posten opad er antallet af streamingtjenester eller dyre fitness abonnementer, som er lidt en luksusting, hvis du virkelig har en dårlig økonomi.

Råd nr. 3: Gå alle dine abonnementer igennem mindst 1 gang om året. Sådan noget som prisen på dit mobilabonnement kan du forhandle om.

Transport

Transportposten er ret selvforklarende. I Luksusfælden giver den ofte en del konflikt, hvis deltagerne er vant til at have en bil, også selvom de reelt ikke har råd til det.

Mængden af mænd med en dårlig privatøkonomi og stor gæld, hvis identitet nærmest er bundet op på deres bil er foruroligende høj.

En bil opfattes af mange som en menneskeret og ikke en luksusgode.

Har deltagerne en bil, er det ofte noget af det, der skal skæres væk for at forbedre økonomien. Det viser, at det er en post med optimeringsmuligheder, hvis du ønsker at skabe mere luft i budgettet.

Råd nr. 4: Dine transportomkostninger skal bestemmes ud fra dine reelle behov og ikke dine ønsker.

Madbudget

Madbudgettet er ind i mellem en af synderne, hvis budgettet ikke hænger sammen. Det har oftest noget med mængden af fastfood der indtages på grund af dårlige vaner og endnu dårligere undskyldninger.

Det gælder både madbudget for 1 og madbudget for 2 eller flere.

En af de mere groteske undskyldninger, der mystisk nok ikke er en enlig svale, er, at deltagerne ikke kan lide vand og derfor kun drikker sodavand eller endnu oftere energidrikke.

Det er jo absurd.

Der er rigtig mange penge at spare ved at tænke sig om i forhold til madbudgettet. Med en madplan og et madbudget er det hverken svært eller tidskrævende. Det er nok også derfor, at indlægget om mit madbudget fortsat er et af de mest læste her på bloggen.

Selvfølgelig må du gerne bestille en pizza en gang i mellem og du må også gerne drikke en cola til.

Råd nr. 5: Lav en madplan og følg den.

Men vil du gerne finde flere penge i budgettet, enten til afbetaling på gæld eller opsparing, så er der bare meget at komme efter i forhold til madbudgettet.

Diverse

Diverseposten er stjernen i Luksusfælden. Den dækker alt det, der ikke hører til de andre poster.

Byture, fornøjelser, gaver, tandlæge, tøj, personlig pleje osv.

Det er ofte her, at deltagernes største problemer er at finde. Denne post og den forbrugsadfærd der ligger bag, er simpelthen grunden til, at de er havnet i den situation de er og fortsat graver sig ned i et dybere og dybere hul.

Så snart det bliver tydeligt for folk, hvor mange penge de bruger på denne post og hvad de får ud af det, er det første skridt mod forbedring allerede taget.

Det kan være enormt svært at skille sig af med de dårlige vaner, der gemmer sig bag denne post, men det er nødvendigt, hvis du gerne vil have en bedre privatøkonomi.

Gældsafvikling

Gældsafviklingen er en post, der ofte er forsvindende lille i forhold til, hvor mange penge deltagerne i Luksusfælden reelt skylder væk.

Det er jo naturligvis fordi, de ikke betaler ret meget af på deres gæld.

Formålet er derfor, at få de andre poster til at skrumpe, således, at der åbnes op for muligheden for at afvikle mere af gælden.

Når dette engang lykkes åbner det op for et væld af andre muligheder. Det kan være opsparing til et hus, flere rejser eller sådan noget som investering.

Et fællestræk for deltagerne i forhold til denne post er, at de er meget berøringsangste. Det er en skam, for der kan være mange penge at spare ved at være proaktiv i forhold til gældsafviklingen.

Kan det slet ikke lade sig gøre at afvikle gælden, er der en anden mulighed, men livremmen skal stadig strammes ind i forhold til rådighedsbeløbet.

Råd nr. 6: Lav aftaler med kreditorerne, de er ofte til at snakke med og du kan spare mange penge.

Misligholdt gæld

Den sidste post er en ganske forfærdelig en af slagsen. Misligholdt gæld dækker gæld, der skulle have været betalt af på, men ikke bliver det.

Det betyder, at gælden bare stiger mere og mere for hver måned der går. Renters rente gælder også i negativ retning.

Målet er altid, at der intet skal ligge på posten med misligholdt gæld. Gør der det, går tingene i den forkerte retning.

Elimineres denne post og får du godt styr på de andre poster også, bliver det muligt at skifte misligholdt gæld ud med opsparing.

Opsparing

Opsparing er en budgetpost, der sjældent ses i Luksusfælden.

Det giver god mening, da opsparing er noget, der kan blive plads til, idet der er et overskud hver måned.

Nogle af deltagerne i Luksusfælden får så meget styr på tingene, at der bliver plads til en lille opsparing hver måned.

Sidder du med en dårlig økonomi og skylder du mange penge væk, skal det være målet. På sigt at få luft til opsparing.

Lad være med at fokusere store luftige mål som investering af x antal tusinde kroner hver måned. Sænk barren lidt, det andet kan nås senere.

Råd nr. 7. Så længe indtægterne er større end udgifterne har du basalt set en sund økonomi. Er forskellen tilpas stor, er det på tide at undersøge mulighederne for investering nærmere.

Se Luksusfælden gratis

Du kan se Luksusfælden gratis på Pluto TV. Tidligere var programmet tilgængeligt på Viafree, men det er lukket.

Du kan selvfølgelig også se Luksusfælden på Viaplay, hvis du har et abonnement dér.

Luksusfælden tilmelding

Har du lyst til at tilmelde dig til Luksusfælden? Så kan du gøre på linket herunder:

Jeg har ikke rigtig nogen anelse om, hvordan det er at være med i programmet eller hvordan det foregår.

Luksusfælden best moments

Her er lidt lækkerier at slutte af på.


Reklame

6 kommentarer til “Luksusfælden – Lær, hvordan du ikke skal forvalte din privatøkonomi”

 1. Jeg læste forleden en artikel der hed noget ala 7 personligheds træk for mennesker uden gæld. En af dem der sprang i øjnene var højt selvværd. Mennesker med gæld har generelt en stor tendens til at købe sig til andres anerkendelse, eller forsøge på det. Det er et lidt sjovt tanke eksperiment når man tænker forbrugsgoder. Den der nye fede bil, ville den overhovedet sige mig noget hvis jeg var det sidste menneske i verden ?

 2. Luksusfælden har intet med virkeligheden indenfor gældshåndtering at gøre. Det er udelukkende et tv-program, der udstiller folk, der i forvejen ligger ned. En hel del af deltagerne kan få gældssanering, uden de såkaldte “eksperter” anbefaler dette. Læs mere her: https://gaeldsraadgivning.dk/gaeldssanering/.

 3. Marianne Kirsten Nielsen

  Jeg kan godt lide at se Luksusfælden når der kommer nye programmer men ikke alle er gode. Nogle virker som om at dem der er med i udsendelserne ikke aner meget om økonomi.
  Men nu hvor jeg er blevet folkepensionist så har jeg forinden fået ændret vores forskellige abonnementer så de enten blev slettet eller f.eks fået den lille tv pakke og 2 ekstra kanaler i stedet for den store pakke.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.