Hvad koster tingen egentlig

Hvad koster tingen egentlig Frinans

Hvad er den rigtige pris på en ting? Læs med her, når jeg gennemgår en metode til brug i forbindelse med køb af ting og dermed gør dig i stand til at svare på: Hvad koster tingen egentlig?

Den mest åbenlyse grund til at have fokus på forbruget er rigdomsformlen:

 • Tjen mere
 • Forbrug mindre &
 • Investér

Du kan også høre en version af indlægget læst op i podcasten Alt Om Penge.

Jeg slår sjældent hurtigt til, når jeg skal købe større ting. Større ting i min verden er mere eller mindre alt der ikke er nødvendigt, men lad os bruge eksemplet et par sko. Jeg kan bruge frygteligt lang tid på at overveje, hvorvidt købet er en god ide eller ej. Derfor har jeg lavet en lille hjælper jeg kalder ‘Hvad koster tingen egentlig’, som er tilgængelig blandt frinansværktøjerne:

Frinansværktøjer

Antal timer som pris

En måde at tænke på, hvorvidt noget reelt er dets pris værd, er at omregne denne til antal timer brugt på arbejde. For at gøre dette, har jeg brug for to tal; min rigtige timeløn og tingens pris. Den rigtige timeløn er at forstå som løn udbetalt efter skat. I mit tilfælde ligger det tal på ca. 120. 37 timer om ugen * 4 = 148. Min udbetalte løn, 18.000/150 = 120 kr. i timen.

Hvis et par sko koster 1.000 kr. koster de i antal timer på arbejde: 1000/120 = 8 1/3 time. Jeg skal altså arbejde lidt mere end en dag for at kunne købe et par sko til 1.000 kr. Er de par sko min tid værd?

Tingens pris afhængigt af holdbarhed

En anden måde til brug for overvejelse om, hvorvidt noget er et godt køb, er tingens holdbarhed. Lad os antage, at de samme sko til 1.000 kr. kan holde i 3 år, men et billigere par til 500 kr. kun kan holde i 1 år. Hvad er så den reelle pris, når der tages forbehold for holdbarhed på årsbasis?

1.000 kr. skoene: 1000/3 = 333 kr. om året

500 kr. skoene: 500/1 = 500 kr. om året

I dette tilfælde koster det billigere par sko mere på årsbasis end de dyre sko. Oven i bliver den ‘billige’ løsning endnu dyrere, hvis der er behov for sko i de resterende 2 år.

Det en sådan udregning som denne kan være med til at vise er, at den umiddelbare pris ikke altid er retvisende. I langt de fleste tilfælde, kan det godt betale sig at købe noget af en dyrere og god kvalitet, hvis det til gengæld holder længe. Et andet godt eksempel kunne være sådan noget som køkkenudstyr. God kvalitet holder her meget længe imens dårlig kvalitet ofte skal udskiftes. At have dette med i baghovedet kan dels hjælpe mig med at spare penge i det lange løb, men også sikre, at de ting jeg bruger på daglig basis er af en god kvalitet, hvilket også er med til at sikre en større glæde ved at bruge dem.

Tingens pris alt efter hvor meget den bruges

Den sidste metode jeg vil beskrive går på at udregne hvad det koster pr. gang en ting bruges. Lad os igen bruge eksemplet med et par sko til 1.000 kr. og lad os samtidig antage, at de holder i 3 år.

Bruges de hver dag, koster de pr. dag: 1000/(365*3) = 0.9 kr. pr. dag.

Bruges de et par gange om ugen, koster de pr. gang: 1000/((52*2)*3) = 3.2 kr. pr. gang

Bruges de et par gange om måneden, koster de pr. gang: 1000/((2*12)*3) = 13.9 kr. pr. gang

Bruges de et par gange om året, koster de pr. gang: 1000/(3*2) = 166.7 kr. pr. gang

Selvfølgelig bør skoene kunne holde mere end 3 år, hvis de kun bruges et par gange om året, men som eksempel illustrerer det, hvorledes prisen kan sættes i forhold til forbrug. I mit Google sheet har jeg lavet skemaet således, at ved indtastning af en pris og en reel timeløn vises omkostning for hver af de 4 scenarier for en ti årig periode. Denne metode finder jeg især brugbar i forhold til at træffe en beslutning med ting jeg forestiller mig ofte at skulle bruge, såsom hverdagssko, eller meget sjældent, såsom fancy-jeg-skal-til-bal-sko. Sidstnævnte bliver sjældent brugt, hvilket betyder, at man kunne forestille sig dem som dyrere end tilfældet måske er, netop fordi de forhåbentlig holder længe.

At kende til forståelsen for, hvad koster tingen egentlig, er en essentiel del af FIRE for begyndere.

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

5 kommentarer til “Hvad koster tingen egentlig”

  1. Hej Lasse,
   Det er jo et genialt eksempel det der! Det kan jeg virkelig godt lide.
   /Sune

 1. Hej Sune

  Tak for en fantastisk blog. Vi er så uhyggeligt enige om mange ting her i livet 🙂

  Er 39 år nu , men har ubevist levet efter FIRE siden jeg var 13 år. Der indså jeg at det liv mange voksne levede, med at være spændt for gældsvongen og mentaliteten, vi skal have det hele og gerne lidt mere en naboen, ikke var et voksenliv jeg ville leve.

  Mht. dine tanker om forbrug er vi meget enige, jeg besluttede dog i en ung alder ikke at dele mine tanker med nogen, da folk syntes jeg var underlig, så tak for din åbenhed.

  Jeg lever efter reglerne:
  Alt indkøb udover mad og pleje har en karenstid på 30 dage.
  Køb kun ting der skaber glæde og værdi for dig.
  Køb altid bedste kvalitet, det holder længere og herlighedsværdien er større.

  Det sjove med denne tilgang til forbrug er at jeg faktisk føler jeg har et rigere liv materielt end mange i min omgangskreds, fordi de ting jeg har, er valgt fordi de skaber glæde for mig og ikke fordi, det skal man da ha.

  Jeg har fået et liv hvor mængden af ting er lille, men af bedste kvalitet og er derved blevet moderne og bæredygtigt…. helt uden bevist indsats 🙂

  Syntes vi som land er nogle hyklere, alt bliver målt i vækst og forbrug, hvor gode forbrugere er vi….. hæv dine indefrosne feriepenge og vær en god samfundsborger og BRUG BRUG BRUG.

  Keep it simple: nyd livet uden tankeløst forbrug, spar op, invester og gå på pension mens der er krudt tilbage i dig 🙂

  Ps. Undskylder stavefejl og komma/punktum forvirring, men er desværre meget ordblind.

  1. Hej Martin,

   Tak for din fantastiske kommentar 🙂

   Det er altid en fornøjelse, når man støder på andre, der sætter ord på nogle af de tanker man selv går med. På en eller anden måde, står det hele mere klart bagefter. Det sker også for mig, så jeg kender udmærket følelsen 🙂

   Det lyder som nogle gode leveregler, du har opstillet for dig selv. De lyder jo sjovt nok ret genkendelige.

   Hav en dejlig dag, jeg håber du bliver ved med at læse med her.

   ps. Ingen undskyldning nødvendig, du både skriver og formulerer dig meget flot!

   1. Tak for svar Sune.

    Håber dit Frinans univers vil blomstre, du sætter ord på mange ting som ikke får meget plads i det gode selskab.

    Du har fået en ny fast læser, føler mig som et lille barn i en slikbutik.

    Så kan kun sige……. tak for slik 🙂 og god aften til dig.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.