Økonomisk uafhængighed Frinans

Økonomisk uafhængighed – FIRE for begyndere

Er alt det her med økonomisk uafhængighed nyt for dig? Så start her, med FIRE for begyndere.

Økonomisk uafhængighed betyder ikke at have behov for en indtægt fra et job, for at kunne betale ens udgifter. Det gælder om at opbygge en passiv indtægt. På sigt kan den passive indtægt overtage pladsen som dit job og du kan fokusere på at arbejde med det, du har lyst til. Du skal ikke længere bekymre dig om, hvorvidt der er penge i det.

Dette er FIRE for begyndere og er at betragte som din start på din egen rejse mod økonomisk uafhængighed.

Hvis du kan nikke genkendende til problemstillingen fra den her video om livet som voksen, så er det her noget for dig.

Enjoy 🥳

🔥 Hvad er økonomisk uafhængighed?

Økonomisk uafhængighed er et begreb, der dækker det ikke at have behov for en indtægt fra et job, for at kunne betale ens udgifter. Det gælder om at opbygge en passiv indtægt, der på sigt kan træde i stedet for et job. Herefter kan du bruge din tid, som du har lyst.

I international sammenhæng er denne bevægelse kendt under akronymet FIRE, som står for Financial Independence Retire Early.

Mange kommer nemt til at fokusere på delen om tidlig pension, fordi vi har en bestemt opfattelse af, hvad pension er og dermed, hvordan en pensionist-tilværelse skal se ud. Mange af dem der ønsker at opnå økonomisk uafhængighed, er hverken arbejdssky eller drømmer om at bruge hele dagen i hængekøjen, tværtimod.

Frihedsaspektet – ved økonomisk uafhængighed

Det handler derimod om frihed og muligheden for i højere grad at bestemme, hvordan din dag ser ud og hvordan dit liv skal leves. Mange ønsker at kvitte det traditionelle arbejdsmarked, fordi det er meget rigidt og tager alt for mange timer af din hverdag. Det er tid, der i stedet kunne bruges sammen med familien eller på spændende hobbyer, der ikke er mange penge i.

Traditionelt set har livet set sådan ud, at vi går i skole og uddanner os, så arbejder vi samtidig med, at vi stifter familie og sparer op frem mod, at vi til sidst går på pension. Det folk i FIRE-bevægelsen gør, er i princippet ret simpelt. De sparer langt mere op, end det traditionelt har været normen, for på den måde at trække datoen for muligheden for pension tættere på.

Herefter definerer vi pensionisttilværelsen anderledes og fylder den med tid, sammen med dem vi holder af, projekter vi elsker at udføre, men som der ikke er mange penge i og måske stadig et arbejde, men et der foregår mere på vores egne præmisser.

🧪 Rigdomsformlen – vejen til økonomisk uafhængighed

For at blive økonomisk uafhængige er vi nødt til at blive rigere. Derfor har jeg sammensat tre simple ingredienser i en rigdomsformel, som sikrer, at vi bliver rigere ved at:

 • Tjene mere,
 • Forbruge mindre &
 • Investére

Tjen mere

For det første, så gælder det, at tjener vi mere, kan vi blive rigere. Det er ret simpelt, men ikke nemt af den grund. En kombination af work smart og work hard er nok at foretrække.

Forbrug mindre

For det andet, hvis vi forbruger mindre og sænker udgifterne, bliver vi også rigere. Det er fordi, at forskellen på vores indtæger og udgifter er et udtryk for, hvor meget vi er i stand til at spare op og investere. Der er mange i FIRE-bevægelsen, der også har andre grunde til at skrue ned for forbruget i form af et fokus på bæredygtighed.

Start med abonnementerne:

Investér

For det tredje så skal vi investere for at opbygge en passiv indtægtskilde. Her er mange muligheder i form af aktier, ejendomme og alt muligt andet. Det er denne del af rigdomsformlen, der er fremmed for de fleste. Derfor har jeg samlet alt min investeringsviden i investeringskonceptet simpel investering.

Rigdomsformlen er essentiel at kende til og fokusere på, når det gælder FIRE for begyndere.

💰 Simpel investering – din passive indtægt til økonomisk uafhængighed

Simpel investering er en metode til at sammensætte en investeringsportefølje, der passer til netop din risikotolerance, men som er simpel og ikke kræver meget af din tid i løbet af året. Simpel investering er essentielt, når det gælder FIRE for begyndere

Simpel investering er udgivet som bog, både paperback og e-bog og findes også som online kursus. Jeg har sat det sådan sammen, at alle kan være med og der er derfor ingen undskyldning for, ikke at komme igang med dine investeringer nu.

Personligt ønsker jeg ikke investeringer, der kræver en masse af min tid i dagligdagen. Da al forskning derudover så viser, at det er bedst at lade være med at tjekke og følge ens investeringer i tide og utide, så er det tydeligt, hvorfor det at holde tingene simple er en stor fordel.

🧮 4% reglen – hvor meget koster økonomisk uafhængighed

Noget af det første dem der ønsker at forfølge økonomisk uafhængighed tænker over, er, hvor mange penge det kræver? Svaret er, at det er afhængigt af dit forbrug. En tommelfingerregel findes dog i form af 4% reglen. Et studie gentaget utallige gange med historisk data viser, at du med 96% sandsynlighed kan hæve 4% af en portefølje med en balanceret fordeling af aktier og obligationer hvert år i 30 år.

De 4% betyder, at vi kan tage vores årlige forbrug og gange med 25, så får vi et praj om, hvad vores investeringsportefølje skal være værd for, at vi er økonomisk uafhængige.

Dit FIRE-tal

Årligt forbrugDit FIRE-tal
100.000 kr.2.500.000 kr.
200.000 kr.5.000.000 kr.
300.000 kr.7.500.000 kr.
400.000 kr.10.000.000 kr.
500.000 kr.12.500.000 kr.
Tabellen er illustrativ og ikke tilpasset skatteforhold og lignende i en dansk kontekst.

Tabellen gør det også klart, hvorfor det at forbruge mindre er vigtigt, hvis målet er økonomisk uafhængighed.

Tabellen gælder, hvis alt vores indtægt i “pensionstilværelse” skal komme fra en passiv indtægtskilde. Hvis vi i stedet leger med tanken om, at halvdelen af vores forbrug skal komme fra en passiv indtægstkilde suppleret med mindre arbejde, så ændrer tallene sig en del. i FIRE-kredse kaldes dette også for barista-FIRE eller coast-FIRE.

Dit FIRE-tal med lidt arbejde

Årligt Forbrug (halvdelen fra en passiv indtægt)Dit FIRE-tal
100.000 kr. 50.000 kr.1.250.000 kr. 2.500.000 kr.
200.000 kr. 100.000 kr.2.500.000 kr. 5.000.000 kr.
300.000 kr. 150.000 kr.3.750.000 kr. 7.500.000 kr.
400.000 kr. 200.000 kr.5.000.000 kr. 10.000.000 kr.
500.000 kr. 250.000 kr.6.250.000 kr. 12.500.000 kr.
Tabellen er illustrativ og ikke tilpasset skatteforhold og lignende i en dansk kontekst.

Økonomisk uafhængighed er bare en overskrift for en bevægelse, der ønsker mere frihed og et liv fyldt med mindre arbejde og mere af noget andet. Det er ikke et sort/hvidt begreb, der skal dække, at man er totalt og aldeles uafhængig. Der findes mange grader af frihed og i virkeligheden, handler det bare om at bevæge sig fra at være helt låst, rent økonomisk, og mod en større grad af økonomisk frihed. Den ultimative skattekiste for enden af regnbuen er så den totale økonomiske uafhængighed, men mindre kan også gøre det.

💵 Opsparingsrate – hvor meget fart har du på

Opsparingsraten er et tal, der beskriver, hvor meget fart vi har på hen mod mere økonomisk frihed. Du tager det beløb, du er i stand til at spare op og investere og dividerer med din udbetalte løn for så at gange med 100 og få det i procent. %

Jo højere din opsparingsrate er, jo før vil du opnå økonomisk uafhængighed.

Mig som eksempel

 • Opsparing på månedlig basis: 15.000 kr.
 • Udbetalt løn: 26.000 kr.
 • Opsparingsrate: 15.000/26.000*100 = 58%

Brug denne tabel som rettesnor for, hvor lang tid det vil tage dig at opnå økonomisk uafhængighed:

OpsparingsrateAntal års arbejde til FIRE
0%For evigt 🤖
5%66 år
10%51 år
15%43 år
20%37 år
25%32 år
30%28 år
35%25 år
40%22 år
45%19 år
50%17 år 🙋‍♂️🙋‍♀️
55%14.5 år
60%12.5 år
65%10.5 år
70%8.5 år
75%7 år
80%5.5 år
85%4 år
90%< 3 år
95%< 2 år
100%0 😎
Tallene i tabellen stammer fra Mr. Money Mustache

Jeg har tydeliggjort opsparingsraten på de 50%, da det ofte fremhæves som her, at man som minimum skal befinde sig, hvis man virkelig mener det og ønsker at kvitte arbejdsmarkedet “tidligt”.

Du kan også lege med den her rigtig sjove lommeregner fra Networthify, som gør det muligt at lege med de forskellige tal. Find andre lommeregnere og værktøjer som dette på siden Værktøjer, som er god, når det gælder FIRE for begyndere.

Hvad er dit FIRE-tal? Skriv i kommentaren.

Reklame

7 kommentarer til “Økonomisk uafhængighed – FIRE for begyndere”

 1. Hej:), på saxo banks hjemmeside står der dette hvis de går konkurs: “I tilfælde af at Saxo Bank A/S ikke kan returnere værdipapirer, der opbevares i depot eller forvaltes, dækker Garantiformuen med op til EUR 20.000 pr. kunde.” Ved godt saxo ikke er på randen af konkurs, men lidt tankevækkende man kun bliver dækket så lidt, hvis de åbenbart ikke kan returnere værdipapirer. Nogle tanker omkring dette?

  1. Det er et standard forbehold, fx. skriver NordNet: “Skulle Nordnet ved en konkurs ikke kunne udlevere din ejendom, f.eks. fordi det efter konkursen ikke kan udredes, hvad der er dine respektive Nordnets aktiver, kan du få erstatning fra den svenske Investorbeskyttelse på op til 250.000 SEK for tab af værdipapirer.”

  2. Hej Sebastian,

   Jeg kender ikke ret meget til Saxo Bank, så det kan jeg ikke rigtig udtale mig om.

   Men man kan sige, at, hvis man gerne vil investere og være eksponeret overfor aktiemarkedet. Hvad er så alternativet?

   /Sune

 2. Hej Sune,

  Tak for en rigtig god blog!

  I forhold til opsparingsrate. Tæller ens indbetalinger med i opsprings%, når man afdrager x kr om md på ens bolig/realkredit (minus rente mm), samt indbetalinger til ratepension, aldersopsparinger efter udbetalt løn?

  Så F.eks:
  – 10.000 Kr, afdrag realkredit
  – 5000 kr, ratepension
  – 1500 kr, aldersopsparing
  – 2000 kr, månedsopsparing Nordnet
  – 9000 kr, kontantopsparing
  Ialt: 27.500 kr

  27.500/57.000*100 = 48,24 %

  Er det korrekt?

  Mvh Rune

  1. Hej Rune,

   Der er ikke noget rigtigt eller forkert her og netop dette aspekt er noget, der ofte diskuteres vidt og bredt i FIRE-kredse. Min holdning er, at du reelt kun kan tælle de ting med, du kan bruge til at opnå økonomisk uafhængighed. Spørgsmålet du selv skal besvare er så, hvad kan bruges?

   – Din pension kan ikke bruges, da den kun kan udbetales den dag du går på pension.
   – Din aldersopsparing kan ikke bruges, da den kun kan udbetales den dag du går på pension.
   – Kan din kontantopsparing bruges eller er den øremærket noget andet?
   – Kan friværdien i dit hus (for)bruges? Er du villig til at sælge det for at kunne bruge pengene? Kan det på nogen måde generere et løbende afkast?

   Spørger du mig og går vi ud fra, at din kontantopsparing er tiltænkt noget andet, så er det kun de 2.000 kr. du reelt sparer op med henblik på FIRE:

   2.000/57.000*100 = 3.5%

   /Sune

 3. runeeirbypoulsen

  Hej Sune,
  Mange tak for hurtigt svar. Det giver god mening med henblik på FIRE, at beregninger bliver lavet sådan.

  Den kontante Buffer/sikkerheds/frihedskontoen skal lige nå et vist niveau, så skal den kontantopsparing investeres 🙂

  Igen, tak for svar – og en rigtig god blog/videoer mm.

  Mvh Rune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.