Aktier

En aktie er et værdipapir og ejer du aktier i en virksomhed, er du medejer af den virksomhed også kaldet en aktionær.

En aktie er et værdipapir og ejer du aktier i en virksomhed, er du medejer af den virksomhed, også kaldet en aktionær.


Det er næsten umuligt at beskæftige sig med investering uden også at beskæftige sig med aktier.

Hvad er en aktie?

En aktie er en andel af en virksomhed. Ejer du aktier i Danske Bank, Vestas eller Novo Nordisk, så er du faktisk medejer af den virksomhed.

I så fald er du også det, der kaldes for en aktionær. Det er de fleste af os faktisk, mange helt uden at vide det, da vores pensioner indeholder aktier.

En aktie er et værdipapir og handles oftest på en børs. I gamle dage betød det et fysisk stykke papir, der blev handlet på en fysisk børs. I dag er det hele digitaliseret og du kan derfor blive aktionær over telefonen liggende i sofaen. 

Aktier kan være børsnoterede eller ej. Er en aktie ikke børsnoteret, er der tale om en privat ejet virksomhed. LEGO er et godt eksempel herpå. Denne form for aktier kan ikke handles direkte på en børs og er derfor ikke offentligt tilgængelige. 

Reklame

Styr på risikoen?

Med en gratis investeringsplan fra Norm Invest sikrer du, at dine investeringer passer til dig og din risikoprofil.

✓ Nemt
✓ Hurtigt
✓ Gratis

Hvem bestemmer prisen på en aktie?

Prisen på en aktie bestemmes af udbud og efterspørgsel. Når det gælder aktier, kaldes prisen for en aktiekurs. Det er sælgeren af en aktie frit for at bestemme, hvad han vil have for at sælge den. Det er også frit for en køber at bestemme, hvad de er villige til at give. Så snart de to stemmer overens, kan der ske en handel.

Det betyder, at hvis sælgerne sætter prisen for højt, så sker der ingenting. Sætter køberne prisen for lavt, så sker der heller ikke noget.

Prisdannelsen for aktien er derfor hele tiden et spørgsmål om, hvor de to grupper af handlende mødes på børsen.

Groft sagt kan det siges, at hvis der er en overvægt af sælgere, sker der et prispres nedad og aktieprisen falder. Er der derimod flere købere end sælgere, sker det modsatte, prisen på aktien presses opad. 

Udbud og efterspørgsel i sin reneste form.

Hvordan tjener du penge på aktier?

Der er to måder at tjene penge på aktier:

  • Udbytte
  • Kursgevinst

For det første er der udbytte. Går det virksomheden godt, tjener den penge og har den oven i købet et stort overskud, kan det være, at den udbetaler et udbytte til investorerne. Det sker ved, at virksomheden helt enkelt tager en del af overskuddet og udbetaler det til aktionærernes konti. På den måde, får aktionærerne del i det overskud virksomheden skaber. 

Virksomheder der har et stort fokus på dette og som oven i købet aktivt søger at øge udbyttet for hvert år kaldes også for udbytteaktier. 

Udbetaler virksomheden et udbytte falder kursen på aktien tilsvarende. Som investor får du derfor ikke ekstra penge, når der udbetales udbytte. De tages bare fra kursen på aktien. Det er en måde at skabe et cash flow fra virksomheden til ejerne, uden, at de skal sælge ud af deres aktiebeholdning.

Den anden måde at tjene penge på aktier er ved en kursgevinst. Køb og salg og aktier. Køber du en dansk aktie til kurs 50 og sælger den til kurs 100, tjener du 50 kr. for hver aktie du sælger.

Så i princippet er det ret simpelt, hvordan du tjener penge på aktier. 

Investerer du på et almindeligt aktiedepot, er der tale om aktieindkomst.

Hvordan køber du en aktie?

For at købe en eller flere aktier skal du have adgang til en børs. Det er ikke noget, private har og derfor skal vi forbi en børsmægler. 

En børsmægler kunne eksempelvis være din bank, men der findes også virksomheder, der er specialiserede i denne del og kun tilbyder investering, ikke almindelig bankdrift.

Herhjemme er det for eksempel:

Her kan du åbne en konto, ligesom du kender det fra banken. Forskellen er, at kontoen kan indeholde værdipapirer, eksempelvis aktier. 

Børsmægleren har en platform til aktiehandel og her bevæger du dig for alvor ud i den mere kaotiske del af livet som investor, markedspladsen. Læs eventuelt indlægget Sådan køber du en indeksfond på Nordnet. Her kan du finde en aktie, en ETF eller en dansk fond og lægge et bud som køber. Er der en sælger, der gerne vil matche det bud, går handlen igennem og du kan kalde dig aktionær. 

Tillykke! 🍾

Hvad er forskellen på aktier og obligationer?

Både aktier og obligationer er noget, du kan investere i. De er begge værdipapirer, du kan bruge til at få et afkast på dine penge fremfor, at de står på en bankkonto og støver til.

Når du køber en aktie, køber du en del af en virksomhed.

Du bliver medejer af virksomheden.

Når du køber en obligation, låner du penge til virksomheden.

Derudover har aktier ingen udløbsdato, det har obligationer.

Generelt siges det, at aktier er mere risikofyldte end obligationer, men med den risiko følger også et højere afkast på den lange bane.

Må din opsparingsrate være høj og dit afkast gennemsnitligt – Sune


Reklame

✔️ Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
✔️ YouGov – Tjen penge på at udfylde undersøgelser
✔️ Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs

Reklame: Dette indlæg er sponseret af Financer.com’s begynderguide til køb af aktier

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.