Sådan køber du en indeksfond på Nordnet

Sådan køber du en fond på nordnet Frinans

At købe og måske endda sælge indeksfonde er en essentiel del af vejen mod økonomisk uafhængighed. Med sådan køber du en indeksfond på Nordnet, viser jeg dig, præcis hvordan du gør.

Siden indeholder reklame i form af affiliatelinks til Nordnet.

Grundlæggende er der tre steps i at købe en indeksfond på Nordnet:

 1. Find fonden
 2. Aflæg en købsordre
 3. Afvent, at ordren matches af en salgsordre

Så det er de tre punkter, vi skal se nærmere på, så du er klar til at købe indeksfonde helt efter principperne for simpel investering.

Reklame

Styr på risikoen?

Med en gratis investeringsplan fra Norm Invest sikrer du, at dine investeringer passer til dig og din risikoprofil.

✓ Nemt
✓ Hurtigt
✓ Gratis

🕵️‍♂️ Find fonden

Ved du allerede, hvilken fond du ønsker at købe, så gælder det ret simpelt om at søge den frem på Nordnet og klikke på køb.

Er du derimod i tvivl, så har Nordnet et rigtig godt værktøj til at søge i investeringsforeninger og fonde.

 • Gå til værktøjslinjen øverst på siden og under menupunktet “Børs og marked” vælger du “Investeringsforeninger

Du vil nu se en lang liste over fonde, det er muligt for dig at investere i.

Sådan køber du en indeksfond på Nordnet oversigt
Find en fond under værktøjet investeringsforeninger

På siden er der en række parametre, du kan filtrere på og forskellige overskrifter, du kan sortere listen af fonde efter. Er du interesseret i at investere i henhold til simpel investering, så filtrerer du på “typen” og vælger “Indeks” og “Region/Land” og vælger “Global“. Så sidder du tilbage med en liste af fonde, der er passive og følger et globalt indeks. ?

Sådan køber du en indeksfond på Nordnet filter
Filtrér på typen som “indeks” og Region/land som “Global”

Du kan sammenligne på lidt forskellige parametre i værktøjet, eksempelvis ÅOP, de samlede omkostninger forbundet med fonden, eller du kan klikke dig ind på de forskellige fonde og læse mere.

💵 Aflæg en købsordre

Det at købe aktier eller andre værdipapirer er lidt anderledes end at gå i supermarkedet og købe ind til aftensmaden. I supermarkedet ser du en klar pris og det er det du skal betale for varen.

Når du køber værdipapirer på en børs, så er der ingen klar pris, fordi du i princippet hele tiden handler med andre og der derfor ingen central part er til at sætte prisen. Det er frit for sælger at bestemme, hvad de ønsker at sælge for og frit for køber, hvad de ønsker at købe til. Når de to matcher hinanden, så sker der en handel. Det er på denne måde, at der finder en prisdannelse sted. Det forklarer også, hvorfor prisen på en given aktie eller fond hele tiden er i bevægelse. ?

At det er frit, er lidt en omgåelse af sandheden, da der i Danmark er regler for, hvor langt fra den indre værdi af en fond, der må handles for. Hvis aktierne i fonden gør, at den indre værdi af fonden er 100 kr. så må den ikke handles til eksempelvis 50 kr., selvom sælger skulle være interesseret idet. ℹ️

🙋‍♂️ Sådan køber du en indeksfond på Nordnet

Når du har fundet frem til den fond, du ønsker at købe, så trykker du på den store blå købsknap: ?

Sådan køber du en indeksfond på Nordnet fonden
Oversigtsside for den fond, klik “Køb”

Når du skal aflægge din ordre og dermed foretage selve købet, er der hovedageligt to steder i købsbilledet, du skal have din opmærksomhed:

 • Ordredybden &
 • Købsfunktionen
Sådan køber du en indeksfond på Nordnet køb og ordredybde
Se ordredybden og læg en købsordre

Ordredybden

Som du nu ved, så sker en handel ved, at en køber og en sælger er enige om en pris. Alle de forskellige købs- og salgsordrer der måtte være for et givent værdipapir, fremgår af ordredybden.

Sådan køber du en indeksfond på Nordnet ordredybde

Af ordredybden kan du se, til hvilken pris de forskellige købere ønsker at købe og de forskellige sælgere ønsker at sælge. Du kan faktisk også se, hvor stort et antal af værdipapirer der er ordrer på. I ovenstående eksempel er der samlet set købsordrer på 1.637 antal værdipapirer til en pris på 128,40 kr. pr. værdipapir.

Det står dig frit for, hvad du ønsker at betale, men, hvis ikke du matcher en salgsordre, bliver der ikke noget køb. I eksemplet ovenover, er der kun én pris på salgssiden på det tidspunkt screenshottet er fra og ønsker du at købe værdipapiret på det tidspunkt, så er det prisen, du skal betale.

Market maker

For at sikre likviditet i markedet samarbejder de forskellige investeringsforeninger med banker, der agerer som det, der kaldes en market maker. En market maker har altid købs- og salgsordrer i markedet, så du som investor har en mulighed for at købe og sælge.

Af ovenstående eksempel kan vi med god tro gætte på, at de 3.000 antal til købspris 128.30 og 3.000 antal til salgspris 129,00 er market makeren. En market maker tjener penge ved, at der er en forskel i pris på køb og salg, det er også det der kaldes et spread i prisen. De justerer hele tiden deres ordrer, så de sælger en lille smule dyrere end sidste handel og køber en smule billigere.

🤷‍♂️ Købsfunktionen

Går du over til selve købsfunktionen, så er den simpleste måde at lave en handel at foretage et enkelt køb. Stop loss vil jeg ikke komme ind på her, da det mest af minder om en teknik til spekulation og det falder ikke indenfor rammerne af det jeg beskæftiger mig med.

I købsfunktionen er der 3 ting, du skal angive:

 • Hvilken konto du ønsker at foretage købet på,
 • Antallet af værdipapirer du ønsker at købe &
 • Den pris du ønsker at lave ordren på

I eksemplet herunder har jeg valgt mit aktiedepot, jeg har angivet, at jeg ønsker at købe 5 stk. af værdipapiret og at jeg vil give en pris på 129,00 kr. pr. stk.

Sådan køber du en indeksfond på Nordnet køb

Yderligere kan jeg se, hvor lang tid min ordre vil være gyldig. Bliver ordren ikke eksekveret, er der ikke en sælger, der vil matche min købspris, så bliver ordren annulleret.

Med sådan en type ordre vil Nordnet prøve at fylde den, så godt de kan. Det betyder, at, hvis der kun er 4 stk. til salg til denne pris, så vil jeg de 4 stk.

Af købsfunktionen fremgår også kurtage, som er en af de omkostninger, du skal være opmærksom på. Kurtage er helt simpelt, det du betaler Nordnet for at stille en markedsplads til rådighed, så du kan lave en handel med sælger.

Klikker du på køb, så afgiver du din ordre.

Da jeg har angivet en pris, som du af ordredybden kan se, at der er salgsordrer ude på, så vil handlen blive eksekveret med det samme.

🙇‍♂️ Afvent handlen

Når du har lagt en købsordre, gælder det i princippet bare om at vente på, at den bliver matchet af Nordnet med en tilsvarende salgsordre.

Øverst til højre på siden, kan du se dine aktive ordrer. Når handlen går igennem, skal du i stedet kigge under handler.

Sådan køber du en indeksfond på Nordnet handel

Så længe ordren ikke er eksekveret og dermed mødt af en salgsordre, kan du redigere i ordren, hvad end det gælder antal eller pris. Du kan naturligvis også annullere den.

Det var dét, sværere er det ikke.

Metoden for salg er den samme, hvad enten du ønsker at sælge en indeksfond, en aktie eller en ETF.

👉 Konklusion

Grundlæggende er der tre steps i at købe en indeksfond på Nordnet:

 1. Find fonden
 2. Aflæg en købsordre
 3. Afvent, at ordren matches af en salgsordre

Hvad er du opmærksom på, når du køber og sælger? Skriv en kommentar herunder.


Reklame

✔️ Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
✔️ YouGov – Tjen penge på at udfylde undersøgelser
✔️ Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs

9 kommentarer til “Sådan køber du en indeksfond på Nordnet”

 1. Er udbytten fra Sparindex udelukkende dansk beskatter? Eller skal man søge refusion af udenlandsk udbytteskat?

  1. Hej Peter,

   Du skal ikke gøre noget, det klarer Sparindex for dig. Mon ikke det er en del af administrationsgebyret.

   /Sune

 2. Jacob Vinther

  Hej Sune.
  Ville du være bekymret for at investere et stort beløb på en gang på nordnets månedsopsparing, fx 100.000 kr. Eller er det bedst at sprede dem ud over et år fx? Eller er det hip som hap? (Dette fordi jeg flere steder bl.a. på Shareville, har læst at man skal passe på med at investere andet en mindre beløb på nordnets månedsopsparing).
  Vh. Jacob

  1. Hej Jacob,

   Forskningen siger ret entydigt, at lump sum i langt størstedelen af tilfældene slår Dollar Cost Averaging. Som jeg husker det +60%. Det vil sige, at det historisk bedst har kunnet betale sig at investere beløbet på én gang. Man løber dog en risiko, som kan udlignes med Dollar Cost Average. Hvad der så passer dig bedst, må være op til dig.

   I forhold til månedsopsparingen, så ved jeg ikke, hvad argumentet skulle være for, at det er bedst til små beløb. Er du nervøs for at bruge månedsopsparingen til det ene store beløb, så kan du jo bare købe ind uden om månedsopsparingen. Med 100.000 kr. vil det koste dig 0.1% i kurtage = 100 kr. Det er jo ikke meget at bruge, hvis det kan give dig ro i sjælen.

   /Sune

 3. Hej Sune
  Jeg forsøger at investere i Sparindex Globale Aktier, men der er ingen aktivitet i ordredybden, og der står desuden ‘Lukket’ i samme boks. Da jeg forsøgte at købe i går aftes troede jeg blot, det betød, at børsen var lukket, men her til formiddag står den uændret. Kan man mon ikke investere i fonden længere?
  … og ja, som du måske kan læse af ovenstående, er jeg helt ny i investeringsverden – og vil i den forbindelse gerne give dig et stort TAK for, at jeg overhovedet tør være med i gamet 🙂
  Dbh
  Mie

  1. Hej Mie,

   Fondene bliver typisk først tilgængelig for handel kl. 10, hvorimod markedet generelt åbner kl. 09. Det har noget at gøre med, at den indre værdi skal være kendt før de må handles på en dansk børs i en dansk kontekst.

   Kunne det tænkes, at du har forsøgt før kl. 10?

   Og velbekomme! Jeg er glad for, at der er nogle derude, der kan bruge min viden og erfaringer til noget ?

   /Sune

 4. Hej jeg har lige et problem jeg mangler hjælp til.

  Jeg vil gerne investere i Sparindex INDEX OMX C25 KL, men når jeg ser på ordredybde så står alt bare i 0.
  Det samme med andre fonde🤔
  Jeg er ny på Nordnet, jeg har lavet en månedopsparing som virker fint, enkelte aktier virker også.

  1. Hej,

   Kigger du inde for åbningstiden? Børsen i Danmark er åben fra 9-17 og fonde kan typisk købes fra omkring kl. 10.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.