Omkostninger Frinans

Omkostninger

Hvorfor er omkostninger vigtige for din investering og hvor stor er betydningen? Læs med og bliv klogere…

Omkostninger har en kæmpe effekt på det endelige afkast og er derfor vigtige, når det gælder investering. Måske er det faktisk det parameter, der har den største effekt. Derfor skal de tages alvorligt.

Omkostninger er et af de tre optimeringsparametre indenfor simpel investering. De tre parametre er:

YouTube

💁‍♂️ Eksempel på omkostningernes effekt

Omkostningers effekt på investering

Vi starter med et eksempel, så du kan se, hvor stor effekt omkostningerne har for dit fremtidige afkast. Lad os sammenligne to fonde, den ene med høje omkostninger og den anden med lave. 

 • Portefølje 1: 1.60% i ÅOP
 • Portefølje 2: 0.60% i ÅOP

ÅOP vender vi tilbage til.

Begge porteføljer er ved start 1.000.000 kr. værd og forrentes med 7% om året over 30 år. Hvad tror du, at de er værd efter 30 år og hvor stor tror du, at forskellen er?

Efter de 30 år er det gået således:

 • Portefølje 1: 4.844.000 kr. værd
 • Portefølje 2: 6.403.000 kr. værd

Det er en forskel på 1.590.000 kr.

Tag omkostningerne alvorligt, de har stor betydning.

👨‍👧‍👦 Tre typer af omkostninger

Groft sagt kan omkostninger deles ind i tre kategorier:

 • Depotomkostninger
 • Handelsomkostninger
 • Løbende omkostninger

Depotomkostninger

Depotomkostninger er forbundet med opbevaringen af din investeringsportefølje. Det kan gøres til 0,- kr. i omkostninger ved nogle børshandlere, så, hvis din bank har depotomkostninger, kan du overveje, om det er værd at opbevare investeringsporteføljen andetsteds.

Personligt bruger jeg Nordnet og er meget tilfreds med dem som børsmægler.

Argumentet for at holde porteføljen i egen bank er bl.a. at have hele privatøkonomien samlet ét sted, hvilket er væsenligt mere overskueligt. Hvad der er de vigtigste prioriteter for dig og hvad du er villig til at betale for, det er ultimativt op til dig.

Handelsomkostninger

Handelsomkostninger er forbundet med at købe og sælge på børsen, igennem børshandleren. Disse inkluderer kurtage og valutaveksling. Kurtage er den direkte pris, du betaler børshandleren for at lave en handel på børsen. Det er lidt som at betale i døren, for at få lov til at lægge penge i baren.

Valutaveksling kommer i spil, hvis det produkt du køber på børsen, er i en anden valuta og kræver en omveksling. Eksempelvis amerikanske aktier der handles i dollars.

Kurtage er en del af forklaringen på, at det er dyrere at være kortsigtet spekulant end langsigtet investor, da førstnævnte foretager flere handler.

Handelsomkostningerne kan også være med til at afgøre, hvor stor en sum penge der bør investeres ad gangen. Er handelsomkostningerne 0 kr. eller en bestemt procentdel, uanset størrelsen på beløbet der handles for, er det reelt ligegyldigt, om der investeres for 500 kr. eller 500.000 kr. ad gangen. Min første investering var for 500 kr. og jeg da jeg betalte 0 kr. i handelsomkostninger, var det en god måde at komme igang på.

Løbende omkostninger

De løbende omkostninger gør sig gældende for fonde og ETF’er. Det er en betaling for, at de står for alt det administrative ved at samle en masse aktier i ét børshandlet produkt. Løbende omkostninger opgøres som hovedregel i ét samlet tal kaldet ÅOP, årlige omkostninger i procent. I eksemplet i indledningen gav jeg dig en forståelse for, hvor stor effekt ÅOP har på afkastet over tid, men lad os også lige forstå, hvordan disse omkostninger bliver trukket fra dit afkast.

ÅOP

Lad os lige vende tilbage til det her samlede tal for omkostninger, ÅOP. Omkostningerne opgøres som procentpoint, hvilket er vigtigt at forstå konsekvensen af, da 1.60% ikke lyder af meget. I praksis betyder procentpoint, i henhold til investering og afkast, at omkostningen skal fratrækkes afkastet i hele tal.

Tager vi udgangspunkt i en udvikling på 7% om året, som vores eksempler fra starten, men omkostninger på henholdsvis 1.60% og 0.60%, så skal omkostningerne trækkes fra de 7% som procentpoint:

 • Portefølje 1: 7% – 1.60% = 5.4%
 • Portefølje 2: 7% – 0.60% = 6.4%

Efter omkostninger stiger portefølje 1 altså 5.4% om året, hvorimod portefølje 2 stiger 6.4%. Grundet renters rente betyder denne forskel mere, jo længere tidshorisonten er. Jeg skriver det lige igen:

Administrative omkostninger

Administrative omkostninger er en del af det årlige ÅOP og refererer til den del af omkostningen, der går til administration af fonden. Det er egentlig ikke så underligt, det koster selvfølgelig noget at drive en forretning og gøre det nemt for dig, at købe en masser aktier igennem én fond.

Emissionstillæg

Emissionstillæg dækker over den omkostning, der er forbundet med udstedelsen af nye investeringsbeviser, når fonden tiltrækker nye og flere investorer.

Indløsningsfradrag

Indlæsningsfradrag dækker over den omkostning, der er forbundet med, at investor sælger investeringsbeviserne i fonden.

Spread

Spread, også kaldet kursspænd, refererer til forskellen på købsprisen og salgsprisen. Alle fonde har en market maker, en bank, der hele tiden har købs- og salgsordrer i markedet, således, at der altid er likviditet og du kan købe og sælge. Market maker sætter hele tiden en ny pris, så de køber lidt billigere end sidste salg og sælger lidt dyrere.

🙋‍♂️ Sådan holder du omkostningerne nede

Nu har du en forståelse for, hvad omkostninger er, der er en ekspert værdig. Så handler det bare om, at kunne bruge den viden i praksis. Her er tre idéer til at holde omkostningerne nede.

 • Depotomkostninger: Vælg en børsmægler der tilbyder gratis depot, eksempelvis Nordnet
 • Handelsomkostninger: Overvej at bruge månedsopsparingen fra Nordnet, da kurtagen ved køb er 0 kr.
 • Løbende omkostninger: Investér i billige passive indeksfonde med lav ÅOP, eksempelvis Sparindex Globale Aktier

👨‍🏫 Se omkostningerne på Nordnets omkostningsoversigt

 • Log ind på Nordnet,
 • Gå til menupunktet “Mine sider” &
 • Klik på Årsopgørelse
Nordnet Årsopgørelse og omkostninger

Hérfra har du mulighed for at se den egentlige årsopgørelse, som er en samlet oversigt over udbytter, handler, transaktioner osv. Det samlede billede for depotet et givent år.

Du har dog også mulighed for at hente en omkostningsoversigt og den er ret interessant. Her er min for 2019:

Nordnet samlede omkostninger

Der er tale om to forskellige typer af omkostninger hos Nordnet:

 • Serviceomkostninger &
 • Instrumentomkostninger

Serviceomkostninger er yderligere specificerede længere nede i dokumentet:

Nordnet service-omkostninger

Jeg har betalt 93,85 kr. i transaktionsgebyrer, det må være kurtage og 9 ører i valutaveksling.

Instrumentomkostningerne er de største omkostninger og de er heldigvis også specificeret lidt mere:

Nordnet instrument-omkostninger

Det er omkostninger til fondene, jeg gør brug af i form af løbende omkostninger, formidlingsprovision, som er en betaling Nordnet får af investeringsforeningen og transaktionsomkostninger internt i fondene. Faktisk er det yderligere brudt ned pr. fond, hvis du skulle være interesseret i at forstå det mere i dybden.

Sidst, men ikke mindst, er det vist, hvad effekten af omkostningerne er for afkastet af porteføljen:

Nordnet effekten af omkostningerne på afkastet

Så der står det sort på hvidt, hvor meget afkast du som kunde går glip af pga. omkostningerne.

Således er vi tilbage, hvor vi startede, ved omkostningernes effekt på dit fremtidige afkast. Derfor siger jeg lige en sidste gang:

👉 Konklusion

Der findes tre typer af omkostninger:

 • Depotomkostninger
 • Handelsomkostninger
 • Løbende omkostninger

Omkostninger har en kæmpe effekt på det endelige afkast. Måske er det faktisk det parameter, der har den største effekt.

“Tag omkostningerne alvorligt, de har stor betydning.”

Hvordan sørger du for at holde omkostningerne nede?

Reklamelink

 • 🤖 NORD.investments – Simpel investeringsrobot
 • 💡 GoSwitch – Spar penge på din elregning
 • 🏡 Kameo – Dansk platform til ejendomsinvestering
 • 💵 Coinbase – Simpel app til Bitcoins. Få 10$ i Bitcoin.
 • 💸 Tax Helper – Få penge tilbage i skat på kun 15 min.
 • 👷‍♂️ Findforsikring – Spar penge på dine forsikringer

6 kommentarer til “Omkostninger”

 1. Tak for en god serie indtil videre, Sune. Det er gode artikler for nye investorer, og nogle af koncepterne kan de garvede også godt trænge til at få genopfrisket!

 2. Fedt at kunne følge en gratis guide og lige en heads-up til dig, det der link til sammenligning af børsmæglere virker desværre ikke mere.

 3. Hej 🙂
  Under “Mine depoter” hos Nordnet.dk har du en “Opsparingskonto” – hvad er det ?

  1. Hej,

   På et tidspunkt åbnede jeg en almindelig opsparingskonto hos dem, fordi de tilbød lidt renter og det var en måde at holde opsparingen væk fra min dagligdagsøkonomi. I dag er der ingen renter på og jeg har bare ikke lukket kontoen, hvis nu det kunne blive aktuelt at bruge den igen.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.