Portefølje Frinans

Portefølje

Er investering nyt for dig, er du sikkert faldet over ordet portefølje, men hvad betyder det?

En portefølje er betegnelsen for din samlede investering. Tænk på det som en kurv, hvori du lægger dine investerings-æg.

Som ny investor er der meget viden at holde styr på, både hvad angår ord og begreber såvel som koncepter. Et af de ord du sikkert er faldet over, er portefølje. Det skal vi blive klogere på i dette indlæg.

Husk også at tjekke simpel investering for meget mere viden om investering.

🎬 YouTube

🎁 Hvad er en portefølje

Ordet portefølje kommer oprindeligt fra Fransk, fortæller Den danske ordbog os:

Portefølje: fra fransk portefeuille, af porter ‘bære’ og feuille ‘blad’

Udtrykket bruges som betegnelsen for rammen om en mængde i mange forskellige henseender. Når det kommer til investering, så er portefølje et udtryk for rammen om vores investeringer og dermed et overblik over alle vores investeringer. I investeringssammenhæng er portefølje og investeringsportefølje altså det samme. Som en kurv:

Portefølje investeringsportefølje

I denne kurv finder vi så alle vores investeringer, dem kunne vi passende betragte som æg:

Portefølje Investeringer

De behøver på ingen måde at være så farverige som disse, de er blot et eksempel.

Jo flere forskellige æg der er i vores kurv, jo højere diversitet i vores investeringsportefølje. Principielt behøver du kun to typer af æg:

Det er nok til at kunne danne en investeringsportefølje der passer til netop dig, men det kan du lære mere om med simpel investering.

Det er sjældent at investorer, banker og børser reelt viser en kurv og æg, når de fremviser deres investeringer. I branchen er lagkagediagrammer mere populære. Herunder kan du se to måder at opgøre en investeringsportefølje på. Den ene er ved at vise fordelingen imellem aktiv-klasserne, akter og obligationer. Den anden ved at vise de enkelte aktiver.

En portefølje er betegnelsen for den samlede mængde af dine investeringer. Tænk på det som en kurv, hvori du lægger dine investerings-æg.

Eksempel på en portefølje

Portefølje med aktivklasser

Portefølje med aktiver

Det mest almindelige er at vise en investeringsportefølje med aktiverne, men det kan være svært, hvis du investerer i fonde, da hver fond indeholder hundredvis af aktier. Her vil de fleste blot vise, hvilke fonde de investerer i, i stedet for de underliggende aktier.

🙋‍♂️ Min portefølje

Jeg har altid syntes, at det fungerer bedst at lære ved at se eksempler fra den virkelige verden. Derfor gør jeg ofte brug af mig selv og mine investeringer som eksempel.

I skrivende stund fordeler mine investeringer sig således, når det gælder aktivklasser.

Portefølje - min fordeling

Er du lidt længere på din rejse som investor, vil du kunne sige lidt forskelligt om porteføljen alene ud fra det. Fordelingen aktier og obligationer imellem fortæller noget om risiko, men overordnet set indeholder det ikke ret meget information.

Indholdet i porteføljen

Vis mig din investeringsportefølje og jeg skal fortælle dig, hvilken type investor du er.

Skifter vi til en visning, der i stedet går et skridt videre og viser aktiverne, i form af de fonde jeg bruger, så bliver historien en lidt anden, selvom det ved første øjekast ser ens ud.

Portefølje - min investering

Billedet fortæller dig, at de to fonde jeg bruger til at bygge min investeringsportefølje er:

På baggrund af de fonde er det faktisk muligt at sige en hel del om mine investeringer. Der er tale om passive fonde, hvilket betyder, at de følger et indeks, i tilfældet med aktierne følger de verdensindekset. Med passive fonde følger naturligt lave omkostninger. Jeg har en høj/meget høj risiko i min investeringsportefølje og så er der tale om simpel investering med blot to fonde.

Nu er du faktisk klædt langt bedre på til at tale om investering og rammerne for en portefølje.

👉 Konklusion

En portefølje er betegnelsen for den samlede mængde af dine investeringer. Tænk på det som en kurv, hvori du lægger dine investerings-æg.

Hvordan ser din investeringsportefølje ud? Del gerne nede i kommentarerne.

Reklamelink

  • 🤖 NORD.investments – Simpel investeringsrobot
  • 💡 GoSwitch – Spar penge på din elregning
  • 🏡 Kameo – Dansk platform til ejendomsinvestering
  • 💵 Coinbase – Simpel app til Bitcoins. Få 10$ i Bitcoin.
  • 💸 Tax Helper – Få penge tilbage i skat på kun 15 min.
  • 👷‍♂️ Findforsikring – Spar penge på dine forsikringer

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.