Diversificering

Diversificering er at sprede dine investeringer, så du ikke putter alle æg i én kurv. Du kan diversificere i bredden og i dybden.

Diversificering er at sprede dine investeringer, så du ikke putter alle æg i én kurv. Du kan diversificere i bredden og i dybden.


Hvad er diversificering?

Diversificering er et udtryk for at sprede dine investeringer og dermed sprede din risiko.

Der er enorm stor risiko forbundet med bare at eje én aktie eller to for den sags skyld. Derfor skal vi have spredt vores investeringer mere ud.

Spredning er redning.

Der findes to måder at diversificere på.

  • Diversificering i bredden
  • Diversificering i dybden

Begge dele giver god mening at kende til og praktisere.

Reklame

Styr på risikoen?

Med en gratis investeringsplan fra Norm Invest sikrer du, at dine investeringer passer til dig og din risikoprofil.

✓ Nemt
✓ Hurtigt
✓ Gratis

Diversificering i bredden

Diversificering i bredden beskriver det at sprede din investering på tværs af forskellige aktivklasser.

En aktivklasse er eksempelvis aktier eller obligationer.

Har du kun aktier, uanset hvor mange forskellige du har, så er der en høj risiko i porteføljen. Det kan selvfølgelig sagtens være, at du er interesseret i det, men ønsker du at sænke risikoen, så kan du diversificere din portefølje på tværs af forskellige aktiver.

Ved at sprede din investering til at inkludere både aktier og obligationer, så sænker du risikoen. Planlægger du på et tidspunkt at eje en bolig eller gør du det allerede, så kan det faktisk siges, at du også har tilføjet ejendom som aktiv til din samlede økonomi.

Det kan selvfølgelig også gøres ved at investere i ejendom og tilføje det som som et aktiv i porteføljen. Dermed spreder du dig yderligere end med blot aktier og obligationer, men med en ejerbolig er du sandsynligvis allerede ret eksponeret mod ejendomsmarkedet, så det er nok begrænset, hvor meget du får ud af at tilføje ekstra.

Måske giver det faktisk en øget koncentration af eksponering mod ejendomsmarkedet og dermed øges risikoen i stedet.

Du kunne også overveje at tilføje Bitcoin, for at diversificere dig yderligere.

“The beauty of diversification is it’s about as close as you can get to a free lunch in investing”

Barry Ritholtz

Det var bredden, vi går videre til dybden.

Diversificering i dybden

Diversificering i dybden er, modsat i bredden, diversificering indenfor det enkelte aktiv.

Også her kan du sænke risikoen i din investeringsportefølje, ved at sprede investeringen ud, såfremt du er interesseret i det. Det er således forbundet med markant større risiko kun at eje aktier i én virksomhed, end at eje aktier i hundreder af virksomheder.

Ved at investere i bare en enkelt passiv fond, kan du blive medejer af flere hundreder virksomheder. Det er én af grundende til, at passive aktiefonde er så gode. Det er en nem måde at sprede investeringerne. Tag eventuelt et kig på Sparindex Globale Aktier.

Du kan gøre det samme med obligationer og kan du passende kigge lidt nærmere på Sparindex Stabile Obligationer.

Det kan selvfølgelig også være, at du ikke er interesseret i være så diversificeret i dine investeringer og hellere bare vil sætte alt på ét bræt og håbe på én bestemt virksomhed. I så fald ønsker jeg dig held og lykke, men vær klar over, at du med al sandsynlighed spilder dine penge.

Hvor meget diversificering?

Det er enormt svært at svare på, hvor meget du skal diversificere dig. Det handler dels om, hvad din risikoprofil er og dels om, hvad din strategi er.

Bruger du passive indeksfonde, hvad end det er danske børsnoterede fonde eller udenlandske ETF’er får du ved bare at købe én fond en stor spredning.

Derfor handler det nok mere om, hvor mange fonde du samlet set skal bruge for at få den eksponering, du ønsker. Er det nok for dig med én fond, der følger hele verdensindekset i ét produkt eller ønsker du selv at sammensætte strategien med en række forskellige fonde med forskellige eksponeringer.

Ligeledes gælder det med obligationerne, at der findes forskellige typer og du kan måske blive nødt til at anvende flere fonde, hvis du både ønsker statsobligationer og virksomhedsobligationer i porteføljen for maksimal diversificering.

YouTube

Kan man diversificere for meget? Det hjælper Ben Felix os med at svare på.


Reklame

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.