Diversificering Frinans

Diversificering

Er du begyndt at investere eller overvejer du det, så har du sikkert hørt om begrebet diversificering, men, hvad er det og hvordan gør du? Læs med og bliv klogere…

Diversificering er at sprede dine investeringer, så du ikke putter alle æg i én kurv. Du kan investere i bredden ved at eje forskellige typer af aktiver; aktier, obligationer & ejendom. Men du kan også diversificere i dybden, indenfor det enkelte aktiv, ved eksempelvis at eje mange og forskellige aktier. En diversificeret portefølje er en sund portefølje.

En klar del af det at håndtere din risikotolerance i forhold til simpel investering er diversificering. Ved at sprede risikoen, så sænker du også risikoen. Der er grundlæggende to måder at diversificere på:

  • Diversificering i bredden
  • Diversificering i dybden

🍱 Diversificering i bredden

Diversificering i bredden

Diversificering i bredden beskriver det at sprede din investering på tværs af forskellige aktiv-typer. Har du kun aktier, uanset hvor mange forskellige du har, så er der en høj risiko i porteføljen. Det kan selvfølgelig sagtens være, at du er interesseret i det, men ønsker du at sænke risikoen, så kan du diversificere din portefølje på tværs af forskellige aktiver.

I simpel investering beskriver jeg, hvordan du i princippet kan nøjes med blot to aktiver:

Ved at sprede din investering til at inkludere begge aktiv-typer, så sænker du risikoen. Planlægger du på et tidspunkt at eje en bolig eller gør du det allerede, så kan det faktisk siges, at du også har tilføjet ejendom som aktiv til din samlede økonomi.

Det kan selvfølgelig også gøres ved at investere i ejendom og tilføje det som som et aktiv i porteføljen. Dermed spreder du dig yderligere end med blot aktier og obligationer, men med en ejerbolig er du sandsynligvis allerede ret eksponeret mod ejendomsmarkedet, så det er nok begrænset, hvor meget du får ud af at tilføje ekstra. Måske giver det faktisk en øget koncentration af eksponering mod ejendomsmarkedet og dermed øges risikoen i stedet.

“The beauty of diversification is it’s about as close as you can get to a free lunch in investing”

Barry Ritholtz

Diversificering i bredden er altså på tværs af forskellige aktiv-typer. Lidt ligesom det er sundest at fylde tallerkenen med forskelligt mad og ikke bare nøjes med bacon.

Diversificering aktier

🥚 Diversificér i dybden

Diversificering i dybden

Diversificering i dybden er, modsat i bredden, diversificering indenfor det enkelte aktiv. Også her kan du sænke risikoen i din investeringsportefølje, ved at sprede investeringen ud, såfremt du er interesseret i det. Det er således forbundet med markant større risiko kun at eje aktier i én virksomhed, end at eje aktier i hundreder af virksomheder.

I simpel investering skriver jeg, hvordan du med blot en enkelt passiv fond kan blive investor i flere hundrede virksomheder og dermed i meget høj grad diversificere indenfor det enkelte aktiv, aktier. Selv bruger jeg denne fond til aktier:

Investerer du i den fond, bliver du medejer af 477 forskellige virksomheder. Det er en ekstremt nem måde at foretage diversificering i dybden.

Du kan gøre det samme med obligationer ved at bruge:

Det kan selvfølgelig også være, at du ikke er interesseret i være så diversificeret i dine investeringer og hellere bare vil sætte alt på ét bræt og håbe på én bestemt virksomhed. I så fald ønsker jeg dig held og lykke, men vær klar over, at du med al sandsynlighed spilder dine penge.

Er du interesseret i mere? Så læs eventuelt dette indlæg fra Rational Reminder.

👉 Konklusion

Diversificering er at sprede dine investeringer, så du ikke putter alle æg i én kurv.

Du kan investere i bredden ved at eje forskellige typer af aktiver; aktier, obligationer & ejendom.

Men du kan også diversificere i dybden, indenfor det enkelte aktiv, ved eksempelvis at eje mange og forskellige aktier.

En diversificeret portefølje er en sund portefølje.

Hvordan sørger du for at have en diversificeret investeringsportefølje? Skriv en kommentar.

Reklamelink

  • 🤖 NORD.investments – Simpel investeringsrobot
  • 💡 GoSwitch – Spar penge på din elregning
  • 🏡 Kameo – Dansk platform til ejendomsinvestering
  • 💵 Coinbase – Simpel app til Bitcoins. Få 10$ i Bitcoin.
  • 💸 Tax Helper – Få penge tilbage i skat på kun 15 min.
  • 👷‍♂️ Findforsikring – Spar penge på dine forsikringer

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.