Hold fokus på processen

Hold fokus på processen Frinans

Hold fokus på processen. Amateurs have a goal. Professionals have a process.

🛣 Farnam Street

Jeg læser meget og noget af det, jeg holder mest af at læse er blogs. En af de nyeste er jeg faldet over er Farnam Street og den er virkelig god. Den har givet mig en ny tilgang, hold fokus på processen. Øverst på forsiden står der:

Farnam Street (FS) helps you master the best of what other people have already figured out.

Det lyder jo som en god ting. Der er ingen grund til at bruge tid på at opfinde den dybe tallerken, hvis andre allerede har gjort det. Lidt a la grundlaget for Pareto-princippet.

Et af de indlæg der først fangede mig, var The Difference Between Amateurs and Professionals. Det er kort, mest af alt bare bullits, og læser man det hurtigt, tror jeg man går glip af mange gode indsigter. Der er med andre ord meget læring klemt sammen i ét indlæg. Da jeg skimtede siden, var der specielt ét punkt der med det samme fangede min opmærksomhed:

Jeg læste resten af siden, men lige dén tanke kunne jeg ikke slippe igen. Jeg har tænkt en del over det og udover at læse det indlæg, der blev linket videre til, så skete der en ting mere, som satte tankerne igang. Det skete af alle steder på mit arbejde. Her skulle jeg præsenteres for og høre mere om tankerne bag en strategisk plan frem mod 2023. Det i sig selv er ikke nødvendigvis så interessant uden for rammerne af mit arbejde, men tilgangen til strategien var til gengæld virkelig interessant. Det handlede kort sagt om en strategi, som var en retning frem for et mål. Det minder temmelig meget om sætningen fra det nye spændende blog-bekendtskab. Det der er på spil er altså to forskellige tilgange:

Resultatorienteret vs. Procesorienteret

Resultatorienteret

Procesorienteret

Jeg tror, at grunden til, at det har rumsteret for de indre vægge hos mig, er, at jeg aldrig er blevet præsenteret for andet end den resultatorienterede tilgang. I skolen, på gymnasiet og på universitetet har der altid været et mål med det enkelte fag. Hvor absurd det end kan lyde, har formålet med det meste undervisning været fokuseret på eksamen, altså resultatorienteret. Så de to sætninger på i alt 8 ord og strategien, der foreskrev en retning fremfor et mål, har på forunderlig vis vendt lidt rundt på min verden.

Jeg har også selv prædiket den resultatorienterede tilgang i nogen grad. At finde et tal for, hvornår jeg er økonomisk uafhængighed er at være målorienteret. I stedet, så bør jeg gå ud fra tilgangen “hold fokus på processen”. At fokusere på gode og sunde principper for at arbejde i praksis med rigdomsformlen, det er at holde fokus på processen.

💰 Rigdomsformlen

Tjen mere,
Forbrug mindre &
Investér

At være procesorienteret er at skabe gode vaner og oparbejdelsen af disciplin. Har du fulgt med på frinans.dk, så ved du også, at jeg prædiker disciplin over motivation og det at være procesorienteret hænger godt sammen med dette.

Et andet aspekt af forskellen på de to tilgange er det absolutte versus spektret. Det resultatorienterede er enten eller, hvorimod det procesorienterede er en grad af noget. Har du et mål, så er der i princippet to mulige udfald:

Du klarede det 🙂

Du fejlede 🙁

Det dér med det absolutte, det skal man passe på med. Det siger Obi Wan Kenobi i hvert fald.

Spektret er anderledes i sin grundform. I stedet for at skulle svare “Ja” eller “Nej” til, hvorvidt vi har nået vores mål, så skal vi i stedet svare på, hvor godt vi har klaret os. Hvad får vi ud af, at have tilegnet os bedre vaner og oparbejdet disciplin. Det er sværere at måle og indsætte i excel-arket, men det kan noget andet.

Det minder lidt om forskellen på økonomisk uafhængighed, der er resultatorienteret, og mere økonomisk frihed, der er procesorienteret. Med økonomisk uafhængighed gælder det, at du enten er det eller også er du det ikke. Det er sort/hvidt.

Målet om mere økonomisk frihed er derimod et nedslag på et spektrum, der går fra ikke at være fri og mod kontinuerligt mere frihed. Der er ikke tale om ja eller nej, men om graden af frihed.

🕊 Hvor økonomisk fri er du?

Det var nogle af de tanker, jeg var inde på i indlægget hvor meget efter skat. Her skrev jeg lidt om begrebet coastfire og kombinationen af lidt arbejde og en investeringsportefølje, som led i at blive økonomisk friere, i stedet for at jagte den totale økonomiske uafhængighed. Et mål er i princippet også en underlig form for stopklods. Du har nået dit mål, hvad så nu? Eller, du nåede ikke dit mål, hvad så? Det tager heller ikke højde for alle de mærkelige forhindringer livet kan byde en på. Vejen mod målet er meget sjældent så lige, som den ser ud, når man starter.

At sætte en retning tiltaler mig langt mere end et mål. Så fokusér på at blive klogere, acceptér at livet kaster udfordringer efter dig og sæt en kurs i stedet for et endegyldigt mål.

Mon ikke det giver god mening, som med så meget andet i livet, at lave en balance imellem de to. Fortsat at have mål, men, i hvert fald for mit vedkommende, i højere grad at fokusere på retningen.

Så derfor: Hold fokus på processen

Er du en amatør der fokuserer på målet eller er du en pro der fokuserer på processen på din vej mod økonomisk uafhængighed?


Reklame

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.