Måneden der gik maj 2020

Kalenderen viser d. 1. juni og det er tid til et blik på måneden der gik

Maj

Først og fremmest havde jeg fødselsdag i går d. 31. maj og det betyder, at jeg nu er blevet 34 år gammel. Så kan I ligesom bruge det som referenceramme, i forhold til, hvor langt jeg er nået med projektet her.

Derudover skal jeg jo giftes inden så længe, men her har Corona-spøgelset været lidt på spil. Vi skal stadig giftes som planlagt, men vi udskyder festen til næste år. Et bryllup med social distancing og sprit dispensere på vej ud til dansegulvet samt fortsat forhøjet risiko for flere af gæsterne vurderede vi ikke var det værd. I den forbindelse er der et interessant værktøj, man kan bruge i forhold til risiko.

Risiko chart
risiko matrix

Taget fra toolshero

I forhold til vurdering af risiko er der to elementer i spil, det ene er sandsynlighed og det andet er konsekvens. På billederne vist som probability og impact.

Er sandsynligheden lav og konsekvensen lille, så kan man sige, at risikoen er lav. Er sandsynligheden stor og konsekvensen ligeså, så er risikoen også stor. Men så er der så de lidt mere tricky tilfælde, som kan være svære at arbejde med. For er sandsynligheden lav, men konsekvensen stor, så er der en betydelig risiko. Det kan godt være, at konsekvensen for, at nogle ville blive smittet er i den lave ende, men med bedsteforældre og andre med diverse skavanker til stede, så er konsekvensen potentielt meget stor. Som i fatal. Det er ikke en risiko, vi er komfortable med at løbe i forhold til en bryllupsfest og derfor har vi udskudt den.

På investeringsfronten er maj måned gået strålende. Min samlede portefølje er næsten i nul for året, så det kan jo ligefrem ende med, at det bliver et ganske fint aktieår, Corona til trods. Det er da lidt vildt. Det viser bare med al tydelighed, at man ikke kan time markedet. Jeg har hørt og læst fra så mange, at de er gået ud af markedet, fordi… Corona. Men hvornår vil de så ind igen? Dollar Cost Averaging er vejen frem. Økonomien og aktiemarkedet er ikke det samme.

Derudover har vi brugt en del tid i mine svigerforældres sommerhus, hvilket er en af vores absolut yndlingsmåder at holde fri på. Mere natur, flere praktiske projekter og fokus på tid sammen. Jeg ved godt, at det er meget populært at hade på vejret i Danmark, men jeg er nu ret godt tilfreds. Alt over 25 grader er overdrevet.

Jeg har tænkt en del over, hvordan jeg skal lave de her måneden-der-gik indlæg. På den ene side giver det ikke mening at skrive højt og flot om, hvordan investeringerne er gået hver måned, da det er en meget kort tidshorisont, men på den anden side, er det også noget af det, der er interessant for jer. At se, hvordan det går. Jeg vil lige prøve lidt af med at inkludere lidt mere om investeringerne hver måned, men stadig også give mulighed for at dykke længere ned i tallene med Frinansrapporten. Så kan jeg udvide måneden der gik efter hvert kvartal, når Frinansrapporten opdateres.

Det hele ændrer sig nok også lidt, når vi bliver gift og går over til at have fællesøkonomi, så det er ikke utænkeligt, at de næste par måneder bliver lidt forskellige eksperimenter fra min side. Så må vi se, hvad vi finder frem til giver mening at vise frem for fremtiden. Jeg laver nok en slags slutning på min individuelle rejse og en ny begyndelse som familie.

Blogindlæg

Simpel investering

Formålet med min investering er passiv indkomst på sigt. Det gør jeg ved at opbygge en investeringsportefølje baseret på principperne bag simpel Investering.

Herunder kan du se, hvordan de to fonde jeg bruger til at bygge min investeringsportefølje, har klaret sig denne måned og samlet set i 2020.

FondVærdiDenne månedÅTD
Sparindex Globale Aktier467.000+2,14%-15,72%
Sparindex Stabile Obligationer97.000+0.11%-0,21%

Den samlede udvikling for investeringsporteføljen denne måned:

Maj 2020 Frinans

Tjek simpel investering, hvis du gerne vil lære at investere på samme måde.

Leger vi lidt med 4% reglen giver det en årlig passiv indtægt på:

22.500 kr. før skat.

Opsparingsraten for maj måned lød på:

58%

Det er en smule over gennemsnittet, så det er jo rigtig fint.

Hvordan er din maj-måned gået?

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

12 kommentarer til “Måneden der gik maj 2020”

 1. Hej Sune,

  Stort tillykke med fødselsdagen ?

  I maj ramte jeg en opsparingsrate på 80% så det er noget nær rekord. Godt hjulpet af udbetaling af ferietillæg og at jeg stort set ingen penge har brugt ud over de faste udgifter. Så det niveau holder ikke næste måned ?

 2. Hej Sune,

  Når du skriver “Min samlede portefølje er næsten i nul for året”, hvordan hænger det så sammen med, at den fond du benytter dig af er næsten -16% ÅTD? Jeg er klar over du har skiftet fonde undervejs, men de to “gamle” har vel sammen set næsten sammen performance som den nye.

  1. Hej Mikael,

   Ja, jeg har skiftet fra en blanding af Sparindex Globale aktier min. risk og Emerging markets til blot Sparindex Globale Aktier. Derudover er det lykkedes mig ret tilfældigt at foretage skiftet, da markedet var i bund og da jeg også skruede lidt op for risikoen ved at øge aktieandelen, ja så er jeg tættete på 0 end selve den find jeg benytter.

   /Sune

   1. Tak for svaret, det giver god mening. Så er der alligevel lidt marked-timer i dig 😉

 3. Hej Sune
  Nu hvor du er skiftet over til at købe Globale aktier kl, hvornår køber du så, nu hvor den ikke kan købes som en del af månedsopsparingen? Stadigvæk d. 5. I hver måned

  Vh Andreas

  1. Hej Andreas,

   Jeg køber bare i starten af måneden. Om det lige bliver d. 5. eller et par dage før eller efter, går jeg ikke så meget op i 🙂

   /Sune

 4. Hej Sune
  Hvad er grunden til du er skiftet fra Sparindex Globale aktier min. risk og Emerging markets til blot Sparindex Globale Aktier?

  Tak for en god side med inspiration til investeringer. Skal i gang snart, da jeg bare har penge til at stå på min konto til minus renter 🙂

  1. Hej Thomas,

   Hovedsageligt tre grunde:

   – Den dækker bredere (har bl.a. flere mindre virksomheder)
   – Min. risk. har et fokus, jeg ikke ønsker (et taktisk bet, der ikke er understøttet af forskningen)
   – Det er simplere kun med én fond (den slags vægter meget højt for mig)

   /Sune

 5. Anders Lindby

  Hej Sune
  Hvorfor og hvordan indregner du din pension i dit samlede FIRE-berrgning. Det er jo ikke penge du har til rådighed eller kan leve af før du er næsten 70 år.

  Mvh Anders

  1. Hej Anders,

   Godt spørgsmål. Det gør jeg ikke 🙂

   Pensionens formål er at tage over/spæde til, når jeg engang når den statsligt bestemte pensionsalder. Pension indgår i min formue, men ikke i grundlaget for FIRE. Jeg er endnu ikke kommet frem til en måde at regne den med i noget som helst, men jeg tror, at jeg vil anskue det at den eksisterer som muligheden for at tage lidt større risici i forhold til 4% reglen, men det er ikke noget jeg har beskæftiget mig specifikt med endnu.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.