Pareto princippet

Pareto princippet Frinans

Pareto princippet er grundlaget for min simplistiske tilgang til tingene. Det skal vi se nærmere på.

Hvorfor simplicitet

Hvorfor er det interessant at finde ud af, hvordan man kan holde tingene simple?

“Simplicity is the ultimate sophistication.”
– Leonardo Da Vinci

Derfor.

80/20 reglen

Pareto-princippet er også kendt under et andet navn, 80/20 reglen. Princippet er opkaldt efter den italienske matematikker Vilfredo Pareto (1848-1923), som viste, at omkring 80% af alt land i Italien var ejet af omkring 20% af befolkningen. Det er senere blevet til princippet: 

”80% af konsekvenserne indenfor et område skyldes 20% af årsagerne.”

Denne matematiske fordeling har vist sig at være et princip, der gør sig gældende under mange forskelligartede omstændigheder. Eksempelvis, at 20% af befolkningen står for 80% af indtægterne eller, at 20% af træningen giver 80% af effekten for professionelle sportsfolk.

Wikipedia bruger et eksempel med fundraising til at illustrere pointen, som jeg synes er ret god.

Fundraising

Dette princip går igen mange steder og det kan vi lige så godt tage til os og udnytte til vores fordel. Går vi ud fra, at vi kan opnå 80% af det bedst mulige resultat ved at yde 20% af indsatsen, så skal det være vores udgangspunkt at yde 20% og være en overvejelse, om det er værd at yde mere. Det er min holdning og det er der ganske givet nogle, der er uenige i. Det er ikke altid så populært ikke at række ud efter stjernerne og ikke ville opnå ens fulde potentiale. Men det gider jeg ikke og det vil jeg heller ikke opfordre andre til. Det er simpelthen for stressende og så handler det om at arbejde smart og ikke bare hårdt. Det er ganske enkelt de første 20%, hvor vi får mest mulig værdi. Er der så nogle i blandt os, der ønsker at yde endnu mere, i håbet om at opnå mere, så står det os frit at gøre det. Jeg kan ikke prale af, at jeg kun har brugt 20% energi på investering, tværtimod er jeg gået meget langt og har nørdet det helt vildt, men paradoksalt nok er jeg kommet frem til en model, som absolut minder mest om at investere efter Pareto-princippet. Det vender vil tilbage til.

Pareto-princippet er godt, fordi det er så simpelt og dermed giver os et praj om, hvor meget energi vi som udgangspunkt bør lægge i projektet om at opnå økonomisk uafhængighed. I en travl hverdag er det en vigtig erkendelse at gøre sig. Du behøver ikke at bruge alle dine vågne timer på at tænke i økonomi, budgetter og aktier.

20% af indsatsen giver 80% af resultaterne

Der er en række grundlæggende ting du kan gøre og få styr på, det er de 80%, og resten er optimering, som ikke rykker lige så meget. Det er måske forskellen på, om det vil tage dig 15 eller 17 år. Mit råd er derfor, at få styr på det grundlæggende og derefter beslutte, om du er interesseret i at bruge ekstra ressourcer på at opnå mere end de 80% potentiale. Det giver en bedre vej mod økonomisk uafhængighed.

Simpel investering er et godt eksempel på at udnytte kræfterne bag Pareto-princippet. Forstår du grundlaget for simpel investering og forstår du, hvordan du i praktisk skal efterleve det, så er min påstand, at du har ramt de 80%. I stedet for at bruge al din tid og energi på at optimere meget lidt, så hold dig til simpel investering og brug tiden på noget andet. Om det så er dit arbejde, din familie eller en hobby er op til dig.

Argumentet for at holde sig til de 80% er også, at man så kan sprede sig over flere ting. Der er dermed flere forskellige aspekter, man kan blive bedre til, ganske enkelt fordi, at man ikke bruger alt sin tid og energi på at jagte den sidste del optimering indenfor et snævert felt. I stedet for bare at bruge alt sin tid på at optimere investering i ét væk og jagte meget små forbedringer, så frigiver 80/20 reglen tid og energi til at forbedre andre aspekter. Lær nogle få gode basisretter og opbyg en simpel madplan. Det er godt for den del af rigdomsformlen, der handler om at forbruge mindre.

Rigdomsformlen

Tjen mere,
Forbrug mindre &
Investér

Tjek din netbank igennem og find ud af, hvor mange penge der går til diverse abonnementer. Har du brug for dem alle sammen? Kan du ringe til virksomheden og forhandle dig til en bedre pris? Kan du finde en god sammenligningsside og tjekke, om der er et abonnement derude, der passer bedre til dine behov. Gå efter de lavthængende frugter, på den måde opnår du hurtigt de 80%.

Grundlæggende er min tanke, at det er bedre at kunne 80% af mange forskellige ting end at kunne 90% eller måske 100% indenfor ét område. For mig at se er det at arbejde smart og for et nysgerrigt menneske som mig, der gerne vil snuse lidt til mange forskellige ting og finder mangt og meget interessant så er fordelene åbenlyse. Pareto-princippet harmonerer rigtig godt sammen med min nysgerrighed, mine kompetencer og ønsket om at arbejde smart.

Win-win-win.

Hvad tænker du om at bruge Pareto-princippet som led på vejen mod FIRE?


Reklame

GIF EN 300x250

2 thoughts on “Pareto princippet”

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.