Økonomisk uafhængighed

Økonomisk uafhængighed går ud på at gøre dig uafhængig af indtægten fra et arbejde ved at opbygge en passiv indtægt fra investeringer.

Økonomisk uafhængighed går ud på at gøre dig uafhængig af indtægten fra et arbejde ved at opbygge en passiv indtægt fra investeringer.

Hvad er økonomisk uafhængighed?

Økonomisk uafhængighed er et begreb, der dækker, at du ikke er afhængig af indtægten fra et arbejde.

Det betyder, at du ikke er tvunget til at leve i det, der ofte kaldes for hamsterhjulet eller for år tilbage gik under det mindre flatterende navn rotteræset.

Det er muligheden for en tidlig pension fra det mere traditionelle arbejdsmarked, men uafhængigt af det offentlige system.

Det har den betydning, at der ikke i samme grad er nogle, der stiller krav til, hvad du skal, hvornår du skal det og hvordan. Et liv på dine præmisser.

Økonomisk uafhængighed er derfor også udtryk for en enorm frihed.

Det er ønsket om at have mere tid. Mere tid til ens børn, ægtefælle, venner og hobbyer. Tid til at tingene ikke skal gå så hurtigt hele tiden.

Økonomisk uafhængighed kaldes også for FIRE, Financial Independence Retire Early.

Basalt set går det ud på at følge og optimere i forhold til rigdomsformlen.

  • Tjen mere,
  • Forbrug mindre &
  • Investér

Det er de tre grundsøjler i økonomisk uafhængighed i det mere økonomiske lys.

Reklame

Norm Invest

Norm Invest gør investering:
👉 Nemt
👉 Billigt
👉 Enkelt

Norm - Nem investering

Hvorfor søger nogle økonomisk uafhængighed?

Det moderne liv er for mange blevet et ræs, de hverken kan eller vil deltage i. Vi skal alle have en karriere, der kræver, at vi arbejder solen sort. Vi skal også være perfekte forældre med overskud til hjemmebag og kreative udfordringer. Vi skal løbe marathon, træne 5 gange om ugen og realisere os selv.

Kort sagt har vi meget travlt og i en grad, hvor det er praktisk talt umuligt at leve op til forestillingen om det komplette menneske, som tiden definerer det. Det er nok en af årsagerne til, at stress er blevet en folkesygdom.

Derfor er ønsket om økonomisk uafhængighed opstået som et modsvar til det hektiske liv. Det er nok også derfor, at vi ser en tendens til quiet quitting.

Er du ung i dag, kan du se frem til et arbejdsliv, der nærmer sig de 50 år. Du kan få lov til at gå på pension, når du har krydset de 70 og det virker bare ikke særlig attraktivt for rigtig mange mennesker.

Hvordan bliver du økonomisk uafhængig?

Hvis vi flyver tilpas højt op i helikopteren, er det faktisk ikke så kompliceret et spørgsmål at svare på.

Lidt karikeret kan vi dele det moderne liv op i tre faser:

  • Barndommmen
  • Voksenlivet
  • Alderdommen

I barndommen er der forhåbentlig nogle andre, der tager sig af os. I voksenlivet går vi på arbejde og sparer måske selv op til pension ved siden af. På et eller andet statsbestemt tidspunkt, kan vi så få lov til at gå på pension og heromkring starter alderdomsfasen.

Sådan lidt karikeret sagt.

Folk der ønsker at opnå økonomisk uafhængighed, gør det, at de sparer aggressivt op i starten af voksenlivet. Opsparingen bliver investeret på forskellig vis, eksempelvis i aktier, så der opbygges en portefølje, der kan skabe en passiv indtægt.

Når den passive indtægt fra investeringerne kan dække dine omkostninger, er du økonomisk uafhængig.

Mange af dem der virkelig sætter turbo på opsparingen, opnår at blive økonomisk uafhængige allerede i 40’erne.

Hvad bruger folk så tiden på?

At blive økonomisk uafhængig er ikke det samme som at gå på pension i en traditionel forstand. Det er mere en form for mulighed for at forlade det traditionelle arbejdsmarked.

En pension fra hamsterhjulet.

Mange af dem der forfølger drømmen om FIRE, har ikke nogen intention om at stoppe med at arbejde. Måske de ønsker at være selvstændige, men uden behovet for at knokle en vis legemsdel ud af bukserne for at få det hele til at løbe rundt.

Nogle ønsker blot muligheden for at kunne sige farvel og tak, hvis deres arbejde ikke føles meningsfuldt. Med en stor opsparing er konsekvensen af sådan et valg mindre.

Derfor refereres opsparingen også til som “fuck you money”, fordi den gør, at du ikke behøver at finde dig i hvad som helst.

Mange af dem der ønsker og opnår at blive økonomisk uafhængige arbejder stadig i en eller anden grad. Arbejde er bare ikke lige så definerende for deres liv. Det er ikke omdrejningspunktet, som resten af livet skal tilpasses omkring.

Prøv at forestille dig at skabe dit eget job, hvor du er chef og du ikke er afhængig af at skulle tjene mange penge på det.

Det lyder jo ikke helt dårligt vel?

Men, hvornår er du så økonomisk uafhængig?

Hvornår er du økonomisk uafhængig?

Du bliver økonomisk uafhængig, når dine passive indtægter fra investering kan dække dine udgifter.

Det lyder jo dejlig enkelt, men efterlader de fleste af os med flere spørgsmål.

Det er nok vigtigt at gøre det klart, at der skal en del til. Den slags beløb du hører om i Olsen Banden, som befinder sig i røde kufferter.

Derfor er der også mange, der går efter en model, hvor afkastet fra investeringer skal dække nogle af udgifterne og arbejde i en eller anden form den anden del af udgifterne.

Så svaret på spørgsmålet hvornår er jeg økonomisk uafhængig? er ikke super simpelt, men der findes en populær regneregel.

Vi danser lidt om den varme grød, vi skal nemlig til 4% reglen.

4% reglen

4% reglen er en meget central del af FIRE-bevægelsen. Basalt set har forskere fundet ud af, at vi kan trække 4% ud af en portefølje hvert år henover 30 år med tæt på 100% sandsynlighed.

Det hele er lidt mere kompliceret end det, men forsimplet hænger det sådan sammen.

Det betyder, at hvis vi kender vores årlige forbrug, kan vi lave et simpelt overslag over, hvor meget vi skal have investeret baseret på 4% reglen.

Det kan vi ved at gange vores årlige forbrug med 25.

Har du et årligt forbrug på 100.000 kr., skal du opbygge en investeringsportefølge på 2.500.000 kr.

Er dit forbrug på 200.000 kr. skal du nå op på 5.000.000 kr.

4% af 5.000.000 kr. er 200.000 kr.

Det viser også med al tydelighed, hvorfor mange fortsat vælger at arbejde i en eller anden grad, da indtægten herfra gør, at der skal spares mindre op.

Hvor lang tid tager det at blive økonomisk uafhængig?

Hvor lang tid det tager at blive økonomisk uafhængig er afhængigt af din opsparingsrate.

Opsparingsraten er et udtryk for, hvor stor en del af din løn, der går til investeringer i jagten på at blive økonomisk uafhængig.

Jo større din opsparingsrate er, jo hurtigere går det.

Du finder din opsparingsrate ved at tage det beløb du sparer op og dividerer med din udbetalte løn.

Eksempel

Du har en udbetalt løn på 20.000 kr. og investerer 8.000 kr. hver måned.

8.000 kr. divideret med 20.000 kr. er lig med 0,4 eller 40%.

Herunder kan du se en simpel tabel, der viser, hvor lang tid det tager at blive økonomisk uafhængig med udgangspunkt i din opsparingsrate.

OpsparingsrateAntal års arbejde til FIRE
0%For evigt 🤖
5%66 år
10%51 år
15%43 år
20%37 år
25%32 år
30%28 år
35%25 år
40%22 år
45%19 år
50%17 år 😎
55%14.5 år
60%12.5 år 🙋‍♂️
65%10.5 år
70%8.5 år
75%7 år
80%5.5 år
85%4 år
90%< 3 år
95%< 2 år
100%0 🕊
Tallene i tabellen stammer fra Mr. Money Mustache

Jeg har tydeliggjort opsparingsraten på de 50% med 😎, da det ofte fremhæves som værende her, at man som minimum skal befinde sig, hvis man virkelig mener det og ønsker at kvitte arbejdsmarkedet “tidligt”.

Du kan også se cirka, hvor jeg historisk har ligget i min personlige jagt på økonomisk uafhængighed. 🙋‍♂️

Vi slutter lige af med muligheden for at blive en del af Danmarks største FIRE-community.

FIREdanmark – Fællesskab om økonomisk uafhængighed

Hvis du gerne vil møde andre, der forfølger en drøm om økonomisk uafhængighed, så meld dig ind i FIREdanmark, Danmarks største community for FIRE-interesserede.

Her kan du møde folk, der forfølger alle mulige afarter af økonomisk uafhængighed. Barista FIRE, Coast FIRE, Flamingo FI, Fat FIRE, Lean FIRE, den mere danske Bonderøvs FIRE eller Louis Spaghetti FIRE.

Der findes mange afarter af det at opnå mere økonomisk uafhængighed, mere økonomisk frihed og de fleste er repræsenteret i FIREdanmark.

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.