Flamingo FI – Det seneste skud på stammen af FIRE strategier

Flamingo FI er det seneste skud på stammen af FIRE strategier, men, hvordan adskiller det sig fra økonomisk uafhængighed eller barista fire?

Flamingo FI er det seneste skud på stammen af FIRE strategier, men, hvordan adskiller det sig fra økonomisk uafhængighed eller barista fire?

Under den morsomme overskrift What the flock is Flamingo FI, beskriver personen bag bloggen Money Flamingo en ret interessant strategi.

Det kommer vi tilbage til.

Traditionel FIRE

Den traditionelle vej mod friheden i FIRE-miljøet er en ret sort/hvid løsning. Økonomisk uafhængighed eller ej.

Følg rigdomsformlen:

 • Tjen mere,
 • Forbrug mindre &
 • Investér

Fokus er på at tjene gode penge, forbruge så få af dem som muligt og investere resten. Simpel investering og alt det dér.

Den dag 4% af porteføljen kan dække udgifterne, er du økonomisk uafhængig og kan kvitte arbejdsmarkedet. For mange af os vil det dog tage en del år at opnå.

Det er fair nok at have en vis skepsis overfor, om dette er muligt i Danmark.

Med den traditionelle løsning, skal vi med baggrund i 4% reglen have 25x vores årlige behov investeret.

Reklame

Norm Invest

Norm Invest gør investering:
👉 Nemt
👉 Billigt
👉 Enkelt

Norm - Nem investering

Barista FIRE

En anden vej er den, der går under navnet barista fire.

Denne strategi er lidt mere løst defineret og findes i forskellige fortolkninger. En lidt grov version går på, at følge rigdomsformlen og på et tidspunkt skifte fuldtidsjobbet ud med et deltidsjob, a la en barista på en kaffebar.

Så er vi også klar over, at det nok er blevet til i en storby af en art. Der er i hvert fald ikke nogen på landet, der ville have forestillet sig det som en mulighed. Og ja, det er en kompliment til folk på landet.

 • Baristatilværelsen holdes gående på en blanding af indtægt fra et deltidsjob og fra den portefølje, du har skrabet sammen inden du kvittede fuldtidsjobbet.

Personligt synes jeg, at det er en tiltalende løsning, da vi må formode, at det forkorter tilværelsen på det “almindelige” arbejdsmarked og så kunne jeg godt forestille mig Frinans, som værende mit baristajob.

Det er sådan, jeg har tænkt det indtil nu.

Det bringer os så videre til Flamingo udgaven.

Flamingo FI

Flamingo FI skiller sig ud ved, at du bruger rigdomsformlen til at optjene halvdelen af dit behov for at være uafhængig.

 • I stedet for de 25x, er det 12,5x.

Derefter kvitter du fuldtidsjobbet og tager dig et mindre stressende deltidsjob. Formålet er, at det skal kunne dække dine samlede udgifter, så du ikke bruger af din investeringsportefølje.

Præcist, hvor flamingoen kommer ind i billledet er lidt uklart.

Tanken er nok, at det sammenlignet med baristajobbet betaler lidt mere.

Jeg ved stadig ikke, hvorfor det hænger sammen med en flamingo.

Edit: Men det har en skarp læser, Maja, pointeret i en kommentar. Fra det oprindelige indlæg del 2 om Flamingo FI:

We will pull the trigger and quit our jobs when our FIRE plan stands on one leg – like a Flamingo.

Kilde: Money Flamingo

Med tanke for, at aktiemarkedet i gennemsnit stiger omkring 7% om året efter inflation, skal du blive ved med dette i 10 år. Udregningen kommer på baggrund af, at hvis noget stiger med 7% om året, så tager det 10 år om at fordoble.

Renters rente er lækkert.

Efter de 10 år har du derfor, baseret på gennemsnitlig udvikling, de 25x du skal bruge for at være økonomisk uafhængig.

Sådan rent teoretisk.

Kan flamingoer ikke lave kaffe?

Ved første øjekast kan det godt virke som om, at barista FIRE og Flamingo FI er det samme. Man får lyst til at stille sig selv spørgsmålet:

 • Kan flamingoer ikke lave kaffe?

Og jo, det kan de måske. Det ser vi på om lidt.

Nogle gange er djævlen i detaljen. Formålet med baristajobbet er kun at tjene penge nok til at dække dele af ens udgifter. Resten skal dækkes af porteføljen. Det lægger op til relativt få arbejdstimer og ingen yderligere opsparing.

Flamingoudgaven går ud på at dække alle omkostninger med lønnen fra et deltidsjob. På den måde kan investeringsporteføljen vokse sig dejlig stor uden at blive forstyrret.

Men måske flamingoen godt kan lave kaffe. Som minimum skal den kunne lide kaffe.

Okay, det hele bliver lidt mærkeligt nu, men hæng i.

For mig at se giver det god mening at tænke i en ekstra indtjening, der kan skrues lidt op og ned for, i stedet for, at det statisk er det ene eller andet. Kan du kvitte fuldtidsjobbet og tage et deltidsjob, der kan dække op mod de fleste af udgifterne, men som der kan skrues lidt på, så har du mange muligheder i fremtiden.

Måske har du perioder af dit liv, hvor dit deltidsjob dækker alle udgifterne og porteføljen kan få lov at passe sig selv. Måske kan den endda polstres lidt ekstra.

I andre perioder kan det være, at deltidsjobbet kun dækker nogle af udgifterne og der skal trækkes lidt ekstra på porteføljen.

En flamingo der ind i mellem laver kaffe.

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke havde regnet med så god respons, da jeg google flamingos & coffee.

Det der med de 7% om året er ret teoretisk. Ja det er den gennemsnitlige udvikling, men markedet bevæger sig ikke lineært. Nogle år er det minus og andre er det heftige stigninger. At tro, at det bliver præcist 10 år, er nok lidt naivt. Vi kan være heldige, at det kun er 5 år, men også uheldige, at det hedder 15 år.

Hvad med dig Sune?

Jeg er ikke stødt på begrebet før og udover, at jeg synes navngivningen er sjov, så er det ret fint til at beskrive den strategi, der er begyndt tage form i mit hoved.

 • Personligt håber jeg nok på, at Frinans på sigt kan have mere karakter af en flamingo end en kaffebar.

Hvis jeg på et tidspunkt kan trække stikket fra det traditionelle arbejdsmarked og arbejde med Frinans, som sammen med en indtægt fra Katrine kan dække vores udgifter og gerne bidrage lidt yderligere til investeringsporteføljen, så vil jeg være godt tilfreds.

Så kan jeg overtage det meste af det praktiske herhjemme, a la en husfar, og lege blogger/youtuber/influencer som en sidehustle. Samtidigt kan vi bygge lidt videre på vores investeringer, men i et langsommere tempo, så vi på sigt fortsat udvider vores muligheder for, hvordan vores liv skal tage sig ud.

Hvornår det er og hvad jeg skal kunne tjene på Frinans, før det bliver en realitet, er jeg ikke sikker på.

Det har jeg ikke besluttet mig for endnu.

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

4 kommentarer til “Flamingo FI – Det seneste skud på stammen af FIRE strategier”

 1. Hej Sune. Tak for gode og humoristiske indlæg om FIRE 🙂 Det er på ingen måde en kritik, men en venlig bonusinfo, hvis du stadig er i tvivl om, hvorfor hun kalder det Flamingo FIRE. (citat fra
  What the Flock is Flamingo FI? – Part 2)

  By now you have probably figured out why we have chosen this silly name – Flamingo FI – for our approach. We will pull the trigger and quit our jobs when our FIRE plan stands on one leg – like a Flamingo. The word “flamingo” comes from the Spanish and Latin word “flamenco” which means – you might have guessed it – fire. Flamingo FI = FIRE standing on one leg!

 2. Andreas Bergh Villadsen

  Hej Sune.

  Bruger du wordpress og one.com til din hjemmeside/blog? Skal selv til at lave en nemlig, og synes at dit design ser overskueligt og simpelt ud, men stadig relativt lækkert.

  Mvh

  Andreas.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.