Barista FIRE – En dansk FIREmodel?

Barista FIRE Frinans

Barista FIRE er et udtryk for at kvitte hamsterhjulet med en mindre opsparing og skifte til et low stress deltidsjob a la barista.

🏃‍♂️ FIRE er et marathon

Jeg har ofte udtalt, at FIRE er et marathon.

Det er dels for at gøre jer opmærksomme på, at der ikke er nogen smart genvej. Der er ikke et nemt trick til hurtigt at blive rig.

 • Der er kun den lange kedelige vej til at blive rig langsomt.

Men det er også med det formål at gøre det klart, at det handler om at tænke langsigtet og være bevidst om, at behovsudsættelse er en nødvendighed.

Det betyder, at for at opnå FIRE kan du se frem til en del år på arbejdsmarkedet. Måske endda i et job du dybest set ikke kan lide, uden udsigt til, at det bliver bedre lige foreløbigt.

Øv.

Som vi har lært af 4% reglen, så selvom vi sparer 50% af vores løn op med henblik på at opnå økonomisk uafhængighed, så vil det tage 17 år.

Her er der endda ikke engang taget højde for skat.

Suk.

Det er nok den erkendelse, der har været grundlaget for fænomenet Barista FIRE.

Barista FIRE

☕️ Hvad er barista FIRE

Barista FIRE er i princippet meget enkelt. I stedet for at spare op og investere, så du kan kvitte arbejdsmarkedet og reelt gå på tidlig pension, så sparer du op og skifter med tiden fuldtidsarbejdet ud med et deltidsarbejde.

Deltidsarbejdet skal helst have karakter af noget uden for meget ansvar og en masse stress og jag på jobbet. Kan det oven i købet handle om noget, du synes er spændende eller nyder, så er det jo bare et plus.

 • Her kommer livet som barista så ind i billedet.

Jeg ved ikke præcist, hvorfor det lige er barista, der er slået igennem, men der er jo mange mennesker, der går op i kaffe, så det har nok noget med sagen at gøre.

Er dit årlige forbrug på 100.000 kr. så foreskriver 4% reglen, at du skal have en portefølje på 2.500.000 kr. Hvis vi i stedet leger med tanken om barista FIRE, så kunne vi sige, at porteføljen skal dække halvdelen af udgifterne og arbejde den anden halvdel. Så skal du altså tjene 50.000 kr. efter skat om året og have en portefølje på 1.250.000 kr.

Der er ret stor forskel på at skrabe lidt over en million sammen og så 2.5 af slagsen.

🧮 Et eksempel på barista FIRE

Lad os prøve at illustrere det med et eksempel.

Regneeksemplet er gemt i linket, så du kan få den præcise udregning vi leger med herunder, blot ved klikke på linket ovenover.

Barista FIRE Networthify

Vi gør det enkelt og antager en løn efter skat på 200.000 kr. og udgifter for 100.000 kr. Der er derfor tale om en opsparingsrate på 50%.

Udregningen fortæller os, at det vil tage 16.6 år.

Barista FIRE er et marathon

I bunden af lommeregneren er udregningerne vist for hvert år frem til den tidlige pension er mulig. Her skal vi bare finde det punkt, hvor halvdelen af udgifterne er dækket af investeringsporteføljen, altså 50.000 kr. Den anden halvdel tjener vi på at slinge kaffe over disken.

Barista FIRE skær 7,6 år af livet på arbejdsmarkedet

Som vi kan se, så krydser vi de 50% dækket af investeringerne efter 9 år. Det er det, der i lommeregneren står under overskriften “Percent Of Expenses Covered By ROI”.

Vi kan derfor enten blive i jobbet og spare halvdelen op for så at kvitte efter 16.6 år eller vi kan blive i jobbet i 9 år, for så at kvitte og tage et deltidsjob til at dække halvdelen af udgifterne. På den måde skærer vi 7.6 år på arbejdsmarkedet væk.

Dét er bevæggrunden for barista FIRE.

🌹 American Beauty

Ingen eksemplificerer det bedre end Kevin Spacey, når han giver den som Lester Burnham i filmen American Beauty.

Se klippet herunder.

Et job der passer godt til livet som deltidsansat, skal være så lidt stressende som overhovedet muligt.

Det er det, Lester omtaler, når han udtaler:

I’m looking for the least possible amount of responsibility.

Lester Burnham, American Beauty

Han vælger så bare livet som burgerflipper i stedet for barista.

🇩🇰 Den danske FIRE-model?

Der er rigtig mange, der udtaler, at FIRE ikke er realistisk i Danmark. Det gælder folk i FIRE-miljøet, generelt på sociale medier og i de traditionelle medier.

Jeg deler ikke den samme skepsis, men dem om det.

Hvis vi antager, at det er rigtigt, altså, at det er rigtig svært at opnå den totale økonomiske uafhængighed i Danmark, så er en anden udvej måske mere relevant for rigtig mange under de hjemlige himmelstrøg.

 • Måske er barista FIRE at tænke som den danske model for tidlig pension.

Hvis ikke det er realistisk at kvitte arbejdsmarkedet fuldt ud, er en god plan måske at droppe det delvist. At tage et enkelt skridt ud af hamsterhjulet og hjælpe lidt til med at skubbe det videre rundt i form af et deltidsjob.

I så fald bliver en mere lokal måde at opnå “tidlig pension” at foretage et skifte fra et arbejdstungt og tidskrævende fuldtidsarbejde til et liv med mindre arbejde a la et deltidsjob. En dansk model for FIRE.

Barista FIRE som dansk model for FIRE

🕊 Frinans er min vej til barista FIRE

Det jeg selv har været igang med i et par år er at skabe min egen udgave af et barista-FIRE-arbejde.

 • Det er dét, Frinans er.

Målet for mig er ikke at tjene mange penge med Frinans. Bevares, det ville da være dejligt, men mindre kan gøre det.

Kan jeg bygge en lille biks op, som jeg kan tjene lidt på i samme dur som et deltidsjob, så kan jeg måske kvitte arbejdsmarkedet lidt før end planlagt og fortsætte med det jeg laver her på siden, på YouTube og måske andre lignende idéer.

Jeg har ikke lagt mig fast på, hvor meget jeg skal kunne tjene på Frinans, før jeg er villig til at trække stikket fra arbejdsmarkedet, men der er et pænt stykke vej endnu.

Hvad er dit barista FIRE job? Skriv en kommentar

.

6 kommentarer til “Barista FIRE – En dansk FIREmodel?”

 1. Jeg har selv tænkt over, at det måske hedder Barista FIRE, fordi man kan arbejde som barista alle steder i verden, og i kortere perioder af gangen, så man kan smutte videre til sin nye drømmedestination. Det kræver minimal oplæring, og så kan man sludre med de lokale og opleve det nye sted på en anderledes måde.
  Jeg drikker faktisk ikke selv kaffe, men ser helt klart potentiale i den type deltidsjob, når jeg når til at kunne stoppe på mit almindelige arbejde, og gerne vil bruge tid på at komme lidt ud og opleve verden 🙂

  1. Hej Maja,

   Det er et ret godt bud. Det havde jeg slet ikke tænkt på 🙂

   Det er egentlig ret godt tænkt, det der med at have et job der kan udføres rundt om i verden.

   /Sune

 2. Henrik Gadegaard

  Hej Sune

  Så vidt jeg ved, så kommer udtrykket fra, at nogle i FIRE-bevægelsen i USA fandt ud af at Starbucks tilbyder sundhedsforsikring til deltidsansatte. Så blot ved at være deltidsansat i Starbucks, får du billigt en sundhedsforsikring, som ellers er en dyr udgift derovre (= sparer penge), og samtidig får en indtægt.

  /Henrik

  1. Hej Henrik,

   Nu du nævner det, kan jeg da godt huske at have læst noget lignende. Det giver jo god mening i forhold til amerikansk kontekst.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.