Barista FIRE – En dansk FIREmodel?

Barista FIRE er et udtryk for at kvitte hamsterhjulet med en mindre opsparing og skifte til et low stress deltidsjob a la barista.

Barista FIRE er et udtryk for at kvitte hamsterhjulet med en mindre opsparing og skifte til et low stress deltidsjob a la barista.

Der findes flere forskellige strategier til at opnå mere økonomisk uafhængighed, en af dem er Barista-FIRE.

FIRE er et marathon

Jeg har ofte udtalt, at FIRE er et marathon.

Det er dels for at gøre jer opmærksomme på, at der ikke er nogen smart genvej. Der er ikke et nemt trick til hurtigt at blive rig.

 • Der er kun den lange kedelige vej til at blive rig langsomt ⏳

Men det er også med det formål at gøre det klart, at det handler om at tænke langsigtet og være bevidst om, at behovsudsættelse er en nødvendighed.

Det betyder, at for at opnå FIRE kan du se frem til en del år på arbejdsmarkedet. Måske endda i et job du dybest set ikke kan lide, uden udsigt til, at det bliver bedre lige foreløbigt.

Øv 🙇‍♀️

Som vi har lært af 4% reglen, så selvom vi sparer 50% af vores løn op med henblik på at opnå økonomisk uafhængighed, så vil det tage 17 år.

Her er der endda ikke engang taget højde for skat.

Suk 🙍‍♂️

Det er nok den erkendelse, der har været en del af grundlaget for fænomenet Barista FIRE.

Reklame

Norm Invest

Norm Invest gør investering:
👉 Nemt
👉 Billigt
👉 Enkelt

Norm - Nem investering

Hvad er barista FIRE

Barista FIRE er i princippet meget enkelt. I stedet for at spare op og investere, så du kan kvitte arbejdsmarkedet og reelt gå på tidlig pension, så sparer du op og skifter med tiden fuldtidsarbejdet ud med et deltidsarbejde.

Voila ✨

Deltidsarbejdet skal helst have karakter af noget uden for meget ansvar og en masse stress og jag på jobbet. Kan det oven i købet handle om noget, du synes er spændende eller nyder, så er det jo bare et plus.

 • Her kommer livet som barista så ind i billedet.

Er dit årlige forbrug på 100.000 kr. så foreskriver 4% reglen, at du skal have en portefølje på 2.500.000 kr. Hvis vi i stedet leger med tanken om barista FIRE, så kunne vi sige, at porteføljen skal dække halvdelen af udgifterne og arbejde den anden halvdel. Så skal du altså tjene 50.000 kr. efter skat om året og have en portefølje på 1.250.000 kr.

Der er ret stor forskel på at skrabe lidt over en million sammen og så 2.5 af slagsen.

Du kan selvfølgelig også bare vælge quiet quitting, hvor du passer dit almindelige arbejde med en minimumsindsats.

Hvorfor lige Barista?

Her er det nok på tide, at vi lige kigger på selve det her Barista element igen.

Det er dels et udtryk for et arbejde, det er muligt at passe på deltid. Men det er også et udtryk for, forholdene i USA.

I USA er det sådan, at en sundshedsforsikring er hængt meget op på det at have et arbejde. Det er oftest derigennem, at amerikanere får adgang til syndhedssystemet uden at skulle ruinere dem selv, hvis der går noget galt.

Det er lige dele svært og hamrende dyrt at betale for uden om et arbejde. Det er naturligt nok en udfordring, hvis man spekulerer i at kvitte arbejdsmarkedet tidligt.

Derfor kan der være enormt meget at spare ved at beholde en minimal tilknytning til arbejdmarkedet, hvor det stadig er muligt at få en sundhedsforsikring. Af en eller anden grund hænger det godt sammen med nogle af de større kaffekæder i USA. Her kan man få forsikringen og nøjes med at arbejde deltid.

Derfor Barista-FIRE og ikke bagerjomfru-FIRE.

Et eksempel på barista FIRE

Lad os prøve at illustrere det med et eksempel.

Regneeksemplet er gemt i linket, så du kan få den præcise udregning vi leger med herunder, blot ved klikke på linket ovenover.

Barista FIRE Networthify

Vi gør det enkelt og antager en løn efter skat på 200.000 kr. og udgifter for 100.000 kr. Der er derfor tale om en opsparingsrate på 50%.

Udregningen fortæller os, at det vil tage 16.6 år.

Barista FIRE er et marathon

I bunden af lommeregneren er udregningerne vist for hvert år frem til den tidlige pension er mulig. Her skal vi bare finde det punkt, hvor halvdelen af udgifterne er dækket af investeringsporteføljen, altså 50.000 kr. Den anden halvdel tjener vi på at slinge kaffe over disken.

Barista FIRE skær 7,6 år af livet på arbejdsmarkedet

Som vi kan se, så krydser vi de 50% dækket af investeringerne efter 9 år. Det er det, der i lommeregneren står under overskriften “Percent Of Expenses Covered By ROI”.

ROI: Return on investment

Vi kan derfor enten blive i jobbet og spare det hele op for så at kvitte efter 16.6 år eller vi kan blive i jobbet i 9 år, for så at kvitte og tage et deltidsjob til at dække halvdelen af udgifterne.

På den måde skærer vi 7.6 år på arbejdsmarkedet væk.

Dét er bevæggrunden for barista FIRE.

+ en besparelse på sundhedsforsikringerne, hvis man er amerikaner.

Barista Fire jobs

Det er meget fint at vide, hvad Barista FIRE er, men, hvad for nogle jobs kan du så få, der passer ind i din Barista FIRE tilværelse?

Det spørgsmål stilte jeg i FIREdanmark og her er nogle af svarene til inspiration:

 • Handicaphjælper 
 • Isbar i sommerhalvåret
 • Hjemmeplejen
 • Plejehjem
 • Copywriter
 • Undervisning
 • Rengøring
 • Vikar arbejde
 • Tekstforfatter
 • Nulstiller i Escape Rooms
 • Fodplejer
 • Vært på kulturinstitution
 • Cafémedarbejder
 • Kundeservice/Callcenter
 • Telefoninterviewer
 • Kontorgartner
 • Skolesekretær
 • Frokostansvarlig/Blæksprutte
 • Tjener
 • Køkkenhjælp
 • Receptionist
 • Butiksmedhjælp
 • Eksamensvagt
 • Webshop lager/pakkearbejde
 • Supermarked (kasse +vareopfyldning)
 • Genbrugsplads
 • Freelance: Tilbyd din arbejdskraft på onlineplatforme indenfor fx onlinekurser, lektiehjælp, oversættelse, korrektur, grafisk arbejde, programmering osv.
 • Undervisning på aftenskole/ungdomsskole
 • Lageropfylder i IKEA

Så der skulle svære lidt af hvert at lade sig inspirere af.

Vi slutter lige af med Lester.

American Beauty

Ingen eksemplificerer jagten på et Barista FIRE job bedre end Kevin Spacey, når han giver den som Lester Burnham i filmen American Beauty.

Se klippet herunder. 🎬

Et job der passer godt til livet som deltidsansat, skal være så lidt stressende som overhovedet muligt.

Det er det, Lester omtaler, når han udtaler:

I’m looking for the least possible amount of responsibility.

Lester Burnham, American Beauty

Han vælger så bare livet som burgerflipper i stedet for barista.

Barista FIRE calculator

Der findes mange forskellige lommeregnere på nettet, vi kan bruge, når vi gerne vil regne på forskellige aspekter af FIRE.

Der findes også en rigtig god barista FIRE calculator fra WalletBurst.

Der er en række parametre, den her lommeregner kan tage imod, så lad os prøve med et eksempel.

Barista FIRE calculator

I eksemplet her er vedkommende 30 år gammel, tjener 250.000 efter skat (glem $, det er ligegyldigt), har årlige udgifter for 150.000, en portefølje på 1 mio. og ønsker at gå over til en Barista FIRE tilværelse om 5 år.

Udgifter bliver ved med at være 150.000 om året og vedkommende regner med at tjene 10.000 efter skat indtil den dag, at porteføljen er stor nok til at FIRE er muligt.

Vi forudsætter et afkast på 6% om året, en årlig inflation på 2% og bruger 4% reglen i forhold til at trække på porteføljen.

Grafen viser os for det første, at planen er holdbar. Den viser os, at hvis vedkommende blev ved med at arbejde, ville FIRE opnås som 45-årig. Ved at gå over til en Barista FIRE tilværelse, udskydes muligheden for FIRE til vedkommende er 65.

Så er spørgsmålet jo så bare, hvad der vægtes bedst. En tidligere Barista FIRE tilværelse eller længere tid med fuldtidsarbejde til gengæld for en tidligere FIRE tilværelse.

Den danske FIRE-model?

Der er rigtig mange, der udtaler, at FIRE ikke er realistisk i Danmark. Det gælder folk i FIRE-miljøet, generelt på sociale medier og i de traditionelle medier.

Jeg deler ikke den samme skepsis, men dem om det.

Hvis vi antager, at det er rigtigt, altså, at det er rigtig svært at opnå den totale økonomiske uafhængighed i Danmark, så er en anden udvej måske mere relevant for rigtig mange under de hjemlige himmelstrøg.

 • Måske er barista FIRE at tænke som den danske model for tidlig pension.

Hvis ikke det er realistisk at kvitte arbejdsmarkedet fuldt ud, er en god plan måske at droppe det delvist. At tage et enkelt skridt ud af hamsterhjulet og hjælpe lidt til med at skubbe det videre rundt i form af et deltidsjob.

FIRE er et spektrum og ikke enten/eller. Der er ikke nogen, der siger, at du skal gå efter den størst mulige frihed, hvis det tager for lang tid.

FIRE er et spektrum

I så fald bliver en mere lokal måde at opnå “tidlig pension” at foretage et skifte fra et arbejdstungt og tidskrævende fuldtidsarbejde til et liv med mindre arbejde a la et deltidsjob. En dansk model for FIRE.

Frinans er min vej til barista FIRE

Det jeg selv har været igang med i nogle år er at skabe min egen udgave af et barista-FIRE-arbejde.

 • Det er dét, Frinans er.

Målet for mig er ikke at tjene mange penge med Frinans. Bevares, det ville da være dejligt, men mindre kan gøre det.

Kan jeg bygge en lille biks op, som jeg kan tjene lidt på i samme dur som et deltidsjob, så kan jeg måske kvitte arbejdsmarkedet lidt før end planlagt og fortsætte med det jeg laver her på siden, på YouTube og måske andre lignende idéer.

Jeg har ikke lagt mig fast på, hvor meget jeg skal kunne tjene på Frinans, før jeg er villig til at trække stikket fra arbejdsmarkedet, men der er et pænt stykke vej endnu.

Hvad er dit barista FIRE job?

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

9 kommentarer til “Barista FIRE – En dansk FIREmodel?”

 1. Jeg har selv tænkt over, at det måske hedder Barista FIRE, fordi man kan arbejde som barista alle steder i verden, og i kortere perioder af gangen, så man kan smutte videre til sin nye drømmedestination. Det kræver minimal oplæring, og så kan man sludre med de lokale og opleve det nye sted på en anderledes måde.
  Jeg drikker faktisk ikke selv kaffe, men ser helt klart potentiale i den type deltidsjob, når jeg når til at kunne stoppe på mit almindelige arbejde, og gerne vil bruge tid på at komme lidt ud og opleve verden 🙂

  1. Hej Maja,

   Det er et ret godt bud. Det havde jeg slet ikke tænkt på 🙂

   Det er egentlig ret godt tænkt, det der med at have et job der kan udføres rundt om i verden.

   /Sune

 2. Henrik Gadegaard

  Hej Sune

  Så vidt jeg ved, så kommer udtrykket fra, at nogle i FIRE-bevægelsen i USA fandt ud af at Starbucks tilbyder sundhedsforsikring til deltidsansatte. Så blot ved at være deltidsansat i Starbucks, får du billigt en sundhedsforsikring, som ellers er en dyr udgift derovre (= sparer penge), og samtidig får en indtægt.

  /Henrik

  1. Hej Henrik,

   Nu du nævner det, kan jeg da godt huske at have læst noget lignende. Det giver jo god mening i forhold til amerikansk kontekst.

   /Sune

 3. Hej. Jeg har først lige hørt om FIRE men har praktiseret noget der minder om meget længe, men det jeg stadig ikke har forstået er hvordan den opsparing skal kaste nok af sig (på en etisk forsvarlig) måde til at jeg vil kunne mærke det økonomisk?

  1. Sune Bjørn Andersen

   Hej,

   Opsparing giver muligvis ikke nok, da renterne trods alt er pænt lave.

   Pengene skal derfor investeres, fordi afkastet herfra netop kan blive til en del over tid.

   Aktiemarkedet har i gennemsnit givet 9% om året før inflation i et historisk perspektiv. (Jeg kan selvfølgelig ikke garantere, at det også bliver tilfældet i fremtiden)

   I FIRE-sammenhæng gør mange af os så brug af 4% reglen, i forhold til, hvor meget vi skal have investeret og hvor meget vi kan trække ud hvert år.

   Nu har jeg jo ingen anelse om, hvad du synes er etisk forsvarligt, så det aspekt kan være lidt svært for mig at svare på ud fra en kort kommentar.

   /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.