Quiet quitting

Hvad er quiet quitting og hvorfor snakker alle om det? Lad os se lidt nærmere på fænomenet, der breder sig som en steppebrand.

Hvad er quiet quitting og hvorfor snakker alle om det? Lad os se lidt nærmere på fænomenet, der breder sig som en steppebrand.


Det “startede” på TikTok

Det startede ikke rigtigt på TikTok, men fænomenet er vokset væsentligt siden Zaid lagde denne video på TikTok.

Men, hvad er det her quiet quitting for noget?

Reklame

Styr på risikoen?

Med en gratis investeringsplan fra Norm Invest sikrer du, at dine investeringer passer til dig og din risikoprofil.

✓ Nemt
✓ Hurtigt
✓ Gratis

Hvad er quiet quitting?

Quiet quitting handler overraskende nok ikke om at quitte. Tværtimod handler det om at lade arbejde være arbejde. Ikke din identitet, ikke dit formål i livet.

Pas dit arbejde, løs dine opgaver og gå hjem når du har været så længe på jobbet, som din kontrakt foreskriver.

Jeg synes, at Louise Orbesen har beskrevet det rigtig godt i en artikel på finans.dk:

“Det handler om, at Gen Z siger nej til at give alt for en karriere. De gider ikke identificere sig med jobbet, og de gider ikke dedikere sig selv til arbejdspladsen.”

Louise Orbesen, finans.dk

De unge vil gerne have et liv uden for arbejdspladsen og hurra for det!

Vi har set i halen på Corona, specielt i USA, at rigtig mange har sagt deres job op. Det bliver kaldt the “The Great Resignation”. Oven i det har en bevægelse “Anitwork” også godt tur i den.

Corona-lockdown førte til quiet quitting

Under Coronapandemien skete der et markant skifte i forhold til vores arbejdsliv.

Hjemmearbejdet førte til, at mange på arbejdsmarkedet snuste til det at have mere tid med børnene, mere tid til fritidsaktiviteter osv.

For mange af dem er det svært at gå tilbage til et liv, hvor arbejde fylder lige så meget som før.

Mange af dem tilhørende generation Z kom “ud” på arbejdsmarkedet under Corona. De startede deres arbejdsliv med en kort pendlertur til kontoret i stuen. De startede måske også med en work/life balance der pegede mere på sidstnævnte.

For dem er det svært pludseligt at skulle ud på det “rigtige” arbejdsmarked, hvor der mange steder eksisterer en hustle culture.

For generationerne før dem er det sejt at have travlt.

Quiet quitting er på den måde bare en helt naturlig modreaktion.

»Arbejdet har igennem mange år fået lov at fylde mere og mere for danskerne. Det har været en vaskeægte identitetsmarkør og tidsrøver, så det er overraskende for mig, at pilen peger så meget nedad. Jeg tror, at coronakrisen har givet os et blik for, at fritiden forløser mere livskvalitet, end arbejdet kan,« forklarer direktør Morten Ballisager.

Kilde: finans.dk

Der er andet i livet end hamsterhjulet.

Farvel til hamsterhjulet

I virkeligheden er det bare et “nej tak” til hamsterhjulet. Det er en afvisning af at gøre arbejdet til meningen med ens liv. Det er et krav om en reel work/life balance.

Og i virkeligheden er det ikke så mærkeligt. De her quiet quitters har altid eksisteret. Det er folk, der passer deres arbejde og ikke mere end det. Er de ansat til at skulle arbejde 8-16, så går de hjem kl. 16.

Det meste af mit arbejdsliv har jeg helt klart været en quiet quitter. Eller måske kan du strege quiet ud, for jeg har været helt åben omkring, at jeg har passet mit arbejde, gjort det godt og ikke et hak mere end det.

Måske jeg har været moderne og forud for min tid på det punkt.

Måske det er ved at blive umoderne at have travlt.

Det synes jeg lyder sundt.

Så quiet quit du bare, sørg for at indtægterne er højere end udgifterne og investér overskuddet i en passiv indeksfond, så er du godt på vej mod økonomisk uafhængighed.

Så kan du bruge tiden på noget mere interessant i stedet.

3 kommentarer til “Quiet quitting”

  1. Spændende fænomen 🙂
    Mange løn-arbejdere har nok praktiseret det i perioder, bevidst eller ubevidst, af den ene eller anden årsag. Livs-situationen for den enkelte spille nok meget ind, har man børn, renoverer man hus, har man fysiske eller psykiske udfordringer etc.

    Jeg tænker at det er ret komplekst. For mange mennesker giver jobbet en tilfredstillelse ved f.eks. at udføre et rigtig godt stykke arbejde, som nogle gange kræver lidt udover det sædvanlige. Forsimplet kunne det være snedkeren der arbejder over for at lave og levere et rigtig lækkert møbel til en kunde-bestilling.

    Quiet quitters får måske sjældent ret store lønstigninger i forhold til kolleger der gør en ekstra indsats, så vejen mod FIRE bliver længere.

    Min konklusion er at der, som med alt andet, skal være en balance i tingene og det er i sig selv en udfordring at finde.

  2. Spændende begreb, og også generelt spændende med alt det der forandrer og omdefinerer arbejdslivet i disse tider. Jeg synes egentlig den definition du har med her udvander begrebet lidt, ved godt det også ses sådan i andre artikler men… Det handler vel også meget om desillusion og at man ikke er helt til stede på en arbejdsplads man mentalt har valgt fra. Måske særligt på mange større US arbejdspladser med masser corporate bullshit hvor der er plads til at gemme sig. Har lånt denne fra nettet som passer bedre med hvordan jeg også ser det: “Many quiet quitters fit Gallup’s definition of being “not engaged” at work — people who do the minimum required and are psychologically detached from their job. This describes half of the U.S. workforce.”

    Hvis du arbejder fra 8-16 og gør det godt, så er du da på ingen måde en quitter :-).

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.