En indeksfond er en super nem og billig måde at investere på og som giver et godt afkast grundet lave omkostninger og en passiv strategi.
Hvis vi ønsker at opbygge en fornuftig investeringsportefølje, skal vi købe nogle passive indeksfonde.
Men hvad er en indeksfond?
Hvad er en indeksfond?
En indeksfond er en type investering, der følger et bestemt indeks. Der prøves derfor ikke på at gætte, hvilken aktie eller lignende der vil klare sig bedst i morgen.
Det kræver lidt ekstra information.
Som investor kan du eksempelvis sætte dine penge i aktier eller obligationer. De handles på en børs et eller andet sted i verden, men som privat investor er det tæt på umuligt at få adgang til alle verdens aktier.
Det er oven i købet også dyrt, da der er omkostninger forbundet med køb og salg og endnu flere, når det gælder udlandet.
Derfor giver det mening for private investorer at gå sammen om investering og udnytte stordriftsfordele samt at få andre til at stå for investeringen i praksis.
Det gør en fond.
Derudover er det lige så umuligt at forudse fremtiden og derfor også, hvilke aktier der kommer til at klare sig bedre end gennemsnittet. At kigge dybt i krystalkugen og prøve alligevel kaldes aktiv investering.
Passiv investering
Modsætningen er passiv investering, hvor en fond køber og sælger aktier for at følge et givent indeks, for eksempel verdensindekset.
På den måde prøver de ikke at slå markedet. Som investor får du det gennemsnitlige afkast, hvilket efter omkostninger slår de aktive investorer i gennemsnit.
En indeksfond er derfor en investeringsfond, der følger et givent indeks.
Reklame
Norm Invest
Norm Invest gør investering:
👉 Nemt
👉 Billigt
👉 Enkelt
Investeringsforening
Bag indeksfonden står en investeringsforening. Investeringsforeningen Sparindex udbyder eksempelvis indeksfonden sparindex globale aktier.
I juridisk forstand er de to også adskilt, så hvis investeringsforeningen skulle gå neden om og hjem, har det ingen effekt på din indeksfond.
ETF’er
En ETF, Exchange Traded Fund, er en bestemt type indeksfond. I Danmark har vi en tradition for at børsnotere fonde, det vender vi tilbage til om lidt, men det er ikke tilfældet i udlandet.
Da det er rigtig nemt for en investor at købe fonde på børsen opstod ETF’erne som udlandets måde at lette adgangen til fonde for investorer.
En ETF er derfor bare en bestemt type indeksfond. De er ofte meget billige, hvilket er vigtigt, når det gælder investering. Følger en fond et givent indeks, er en af de få måder, de konkurrerer med hinanden, på pris.
Hvordan investerer du i en indeksfond?
De fleste indeksfonde er børsnoterede, ligesom du kender det fra aktier. Det betyder, at de kan handles, købes og sælges helt ligesom en aktie.
For at investere i en indeksfond skal du derfor have et depot hos en børsmægler eller i din bank og herfra har du mulighed for at købe indeksfonde og på den måde investere i hundredevis, måske endda tusindevis af aktier på én gang, blot ved at købe andele i én fond.
Smart.
Hvorfor er indeksfonde en god investering?
Indeksfonde er en god investering, fordi du meget nemt kan opnå en stor risikospredning, også kaldet diversificering.
Som investor er det vigtigt, at dine investeringer matcher din risikoprofil og det kan ret nemt opnås med en eller flere indeksfonde.
Passiv investering slår aktiv investering efter omkostninger, så der er faktisk ikke nogen grund til at kigge efter andet en indeksfonde.
Det skulle da lige være fordi, at du ikke er interesseret i at skulle opbygge, passe og pleje din portefølje selv. I det tilfælde kan du anvende en investeringsrobot som Norm Invest, der i øvrigt også bygger på passiv investering og anvender ETF’er.
Men hvilken indeksfond skal du vælge, hvis du gerne vil gøre-det-selv?
Hvilken indeksfond skal du vælge?
Når først du er blevet bevidst om, at din investeringsportefølje bør bestå af indeksfonde, bliver det store spørgsmål, hvilke indeksfonde du skal vælge.
Der findes mange af dem, så der kan være meget at undersøge. Det afhænger dels af din strategi og dels af dine personlige forhold og præferencer i forhold til beskatning.
Jeg har skrevet en del om, hvordan du kan sammensætte en simpel investering blot ved brug af 2 fonde, én til aktier og én til obligationer:
Den ene følger et globalt aktieindeks og investerer du i den kommer din portefølje til at bestå af aktier fra hele verden. I princippet behøver du ikke andet i forhold til aktier.
Den anden består af forskellige stabile danske obligationer og bruges til at kontrollere risikoen i porteføljen, så den passer til dig og din risikoprofil.
Der findes også en bæredygtig udgave af fonden til aktier, hvis det er vigtigt for dig.
Nordnets indeksfonde
Nordnet tilbyder en række forskellige forskellige indeksfonde, for eksempel deres Nordnet one, der findes i tre udgaver afhængigt af ønsker til risiko.
- Nordnet One Forsigtig
- Nordnet One Balance
- Nordnet One Offensiv
Problemet med de fonde og de andre fonde Nordnet tilbyder, er, at de fleste af dem beskattes som kapitalindkomst.
Det er meget usandsynligt, at det er din interesse, at dine fonde bliver beskattet på denne måde, når du investerer for frie midler.
Gælder det en pension, er det ligegyldigt, da alt beskattes som PAL-skat. Her er udfordringen i stedet, at der findes langt billigere indeksfonde i form af udenlandske ETF’er.
Jeg kan derfor ikke se, hvornår Nordnets indeksfonde skulle være relevante. Med mindre, det er muligt at bruge dem til en art børneopsparing, da barnet kan bruge frikortet til at undgå skat, når fondene beskattes som kapitalindkomst.
Reklame
Freedom24
Få børsmæglerens fleksibilitet med opsparingsplaner der har høje renter hos Freedom24.
👉 Nem platform
👉 Høje renter
👉 Med eller uden binding
* Din kapital er i fare. Prognoser og tidligere resultater er ikke pålidelige indikatorer for fremtidige resultater. Du bør foretage din egen analyse, før du foretager nogen investering. Hvis det er nødvendigt, anbefales det, at du rådfører dig omhyggeligt med en uafhængig, certificeret investeringsrådgiver.