Måneden der gik januar 2019

Endnu en måned gået, det er igen blevet d. 1. og derfor tid til en opdatering.

Januar 2019

Januar har været en relativt stille og rolig måned. Sådan lyder min indledning oftest, når jeg sætter mig ned for at skrive de her månedlige opdateringer, men det viser sig ofte, at jeg alligevel har lavet en del, når jeg får tænkt efter.

Jeg ender på en ret lav opsparingsrate denne måned, men det er ganske enkelt fordi jeg har valgt at blive gældfri. Som jeg skrev om i Frinansmål for 2019, så er et mål for 2019 at betale min SU gæld af og dermed at blive helt gældfri. Til det formål har jeg brugt det meste af min indtægt fra Frinans i 2018 samt en pæn sjat fra januar 2019. I stedet for at sprede indbetalingerne over året, besluttede jeg mig for at få det klaret hurtigst muligt. Jeg er derfor nu fuldstændig gældfri og det er en ret fed følelse.

Derudover har jeg slettet min Frinans-bruger på Instagram og Twitter. Det har jeg hovedsageligt gjort for at luge ud i ting jeg skal holde øje med og bruge min tid på. Jeg var ikke aktiv på Twitter, men lod bare alle indlæg fra Facebook kopiere derover og Instagram er mig i virkeligheden temmelig fjernt, så den røg også. Mit ønske om simplicitet gælder ikke kun investeringer, men mange andre facetter også, herunder digitale tjenester og sociale medier. Jeg prøvede at stille mig selv spørgsmålet; “hvad er formålet med at være tilgængelig på denne tjeneste” for alle de steder jeg har været aktiv som Frinans. Kunne jeg ikke komme med en god begrundelse, så slettede jeg tjenesten og derfor røg Instagram og Twitter. Jeg har beholdt Facebook, fordi det er her, at jeg får mest respons, dialog og trafik fra. Derudover er det nemt for mig at dele links og spændende ting jeg falder over og det er rigtig rart. Det kunne jeg også på Twitter, men jeg synes ikke Twitter egner sig til kommentarer og således, er det meget envejskommunikation. Desuden er danskerne ikke ret meget på Twitter, så der vandt Facebook. Desuden bruger jeg også Facebook til at administrere det hastigt voksende community FIREdanmark, så beslutningen var egentlig rimelig nem. Ligeledes er der ikke noget på Instagram, jeg ikke kan på Facebook, så derfor røg den tjeneste også. Jeg fornemmer også, at Instagram kræver, at man er ret aktiv og det er begrænset, hvad jeg laver i løbet af min dag, der er et billede værd 🙂 Youtube fik lov at blive, da jeg gerne vil fortsætte med at lave mere video og ellers så nøjes jeg altså med Facebook.

LinkedIn bruger også til at dele mine indlæg og så længe jeg skal være aktiv på jobmarkedet, tror jeg, at jeg holder fast i den tjeneste også.

Jeg har snakket med June, som er blevet til indlægget “Jeg regner stadig med at gå på pension, når jeg er 45”.

Derudover har jeg haft en snak med Politiken om FIRE, så der er interesse både for mit eget projekt, men også bevægelsen som helhed fra flere sider. Politiken bringer noget d. 9. februar.

Jeg var tilmed igennem på Radio 24syv her til morgen, i forbindelse med politikernes og mediernes øgede fokus på pension. Interessen for hele det den her FIRE bevægelse er stødt stigende.

Blogindlæg udgivet denne måned

Investering og opsparing

Det har været en kedelig og derfor god måned. Jeg har gemt lidt penge til at købe guld for i næste måned, da jeg ikke havde nok “til overs” denne måned til endnu en mønt.

Lunar har indført payback, renter er ikke sexede, så de har fået et andet navn. Derfor vil jeg fremover bruge min Luner Way konto som opsparingskonto også.

Handler

Igennem månedsopsparingen har jeg købt:

Derudover har jeg købt lidt bitcoins og sparet lidt op, helt som jeg plejer.

Samlet portefølje

Hvordan ser den samlede portefølje ud? Lad os se, hvad jeg har investeret og sparet op i.

Investeringsdelen

Samlet værdi: 492.000 kr.

Noget kunne tyde på, at jeg runder en milepæl næste måned, nemlig en halv million. Jeg tracker faktisk også networth, hvilket vil sige samlet værdi minus gæld. Udviklingen af dette er også sjov at følge med i:

Januar 2019 Frinans

Månedens anbefalinger

Linneaschmidt: Linnéa er et særdeles spændende bekendtskab og det hun skriver kan varmt anbefales. For det første, er det tydeligt, at hun ved, hvad hun skriver om. For det andet, er det på et niveau og i et sprog, selvom der ind i mellem sniger sig svenske vendinger med, som gør, at alle kan være med. Der er intet jeg hellere vil, end at støtte op om, at alle kan være med og får en forståelse for investering og privatøkonomi og derfor synes jeg helt naturligt, at alle skal kende til Linnéa, hun er ganske enkelt en ener i hele det her privatøkonomi-blogunivers.

Er du kvinde, bør du også overveje at melde dig ind i facebookgruppen Moneypenny – Kvinder som investerer, som administreres af Linnéa såvel som hendes kompagnon Ann-Christina.

Nick Szabo interview: Hvis jeg skulle komme med et gæt på, hvem Satoshi Nakamoto er og dermed, hvem manden bag Bitcoin er, så ville jeg gætte på Nick Szabo. Interesserer man sig bare det mindste for Bitcoin, så vil jeg anbefale dette korte interview med netop ham. Han har i øvrigt også en blog, man kan læse med på, http://unenumerated.blogspot.com. Er det rigtig spændende, er han en del af det her længere interview.

Opsparingsrate

Denne måneds opsparingsrate lød på: 41%

Det en af de laveste siden jeg begyndte at tracke min opsparingsrate, men det er der jo en god forklaring på, nemlig gældfriheden. Så må vi se om ikke jeg kan indhente det tabte og stadig slutte 2019 med opsparingsrate på 61%.

Reklame

👉 Norm Invest – Få en gratis investeringsplan
👉 Firi – Køb bitcoins hos Nordens største kryptobørs
👉 TaxHelper+ Undgå en skatteregning til næste år
👉 Nordnet – Automagisk investering med månedsopsparingen
👉 YouGov – Din mening er penge værd
👉 Freedom24 – Stort udvalg af aktier til lave priser

7 kommentarer til “Måneden der gik januar 2019”

 1. Hejsa
  Jeg er begyndt at følge din blog med stor interesse 🙂 jeg er nysgerrig – nu hvor du nærmer dig den halve mill. Har du overblik over hvor meget der er den del du selv har sat ind, og hvor meget der er genereret afkast? Og begyndte du på projektey januar 2016?

  1. Hej Lykke,

   Tak fordi du følger med og jeg er naturligvis glad for, at det oven i købet er med stor interesse 🙂

   Det er et super godt spørgsmål og ikke noget jeg har beskæftiget mig ret meget med. Jeg har hovedsageligt investeret i en periode, hvor markederne har bevæget sig temmelig meget sidelæns og jeg har derfor ikke fået det helt store afkast endnu. I forhold til aktier og obligationer har jeg investeret ca. 400.000 DKK og ved udgangen af januar var de ca. 412.000 DKK værd, så det er jo ikke det vilde afkast.

   I forhold til, hvornår jeg begyndte, så er der nok en hel del grå zoner og overlap. Jeg faldt over selve FIRE bevægelsen sporadisk i løbet af 2014, imens jeg studerede. I starten af januar 2015 brugte jeg alle timer af en weekend på at læse om investering og foretog så min første investering om mandagen, sådan husker jeg det i hvert fald. Det lå derefter lidt i dvale fordi jeg koncentrerede mig om at færdiggøre mit speciale og fordi jeg mødte min kæreste Katrine 🙂 Det var trods alt mere spændende! Så fik jeg et job i august 2015 efter at have afleveret mit speciale og her tog investeringerne mere fart. Så man kan vel godt sige, at projektet sådan for alvor gik i gang der i august 2015. Jeg begyndte så at skrive om det i løbet af 2016.

   /Sune

   1. Tak for dit fyldestgørende svar 🙂
    Det er absolut med stor interesse. Jeg blev selv færdig med speciale og 2017 og fik job lige efter. Efter jeg havde købt min lejlighed begyndte min opsparing at vokse, og så skulle jeg beslutte, hvad der skulle ske. Skulle jeg betale bolig- eller studielån af? Skulle jeg investere? Og i såfald hvordan og hvor meget? Jeg begyndte at undersøge tingene og faldt over din blog og et par andre gode blogs, og det åbnede jo en fagre ny verden! Det er jo faktisk skide interessant, og lige nu er ptivatøkonomi noget af en hobby haha.. den drejning havde jeg godt nok ikke regnet med.
    Jeg kan dog godt se at job og kæreste er lidt mere spændende end fire-projekt. På sin vis kan man dog sige, at en kæreste virkelig kan bidrage til det projekt, for der er mange penge at spare. Lige nu er min egen kæreste dog mere en udgift, fordi vi bor hver for sig, så jeg ender med at smide en del mad ud, hvis jeg er hos ham nogle dage og omvendt.
    Jeg har et tillægsspørgsmål: du spreder jo en del af dine investeringer ud. Hvad er du gladest for?

    1. Hej Lykke,

     Velbekomme 🙂 Jeg synes bare det er sjov, at der er folk der interesserer sig for, hvad jeg tænker 🙂

     Ja der er helt sikkert penge at spare, ved bedre at kunne planlægge i forhold til at være to. Vi smider næsten ikke noget mad ud og er i det hele taget virkelig et team i det her, så det gør nok en relativt stor forskel.

     Jeg deler jo mine samlede aktiver op i to dele; Investeringer og opsparing. Det er egentlig indholdet i opsparingen, jeg synes er mest interessant, men grundlæggende synes jeg nok også at penge, i sig selv, er noget af det mest interessante der findes. I forhold til investeringselen, som indeholder; To aktiefonde, en obligationsfond og crowdlending, så er jeg nok mest til aktierne. Det er simpelthen så nemt og enkelt, at få en god og bred eksponering.

     /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.